Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Ziarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Ziarek » 28 listopada 2011, o 19:49

Proponowałbym bardziej wpływowe media, jak Gazeta Wyborcza, cóż ED... oni niech najpierw popracują nad ortografią, bo coraz więcej osób się z nich wyśmiewa z tego powodu i ja się nie dziwię.

Arkadiusz92
Kontakt:

Post autor: Arkadiusz92 » 28 listopada 2011, o 22:22

A macie jakieś foto deskorolki ? :lol:

Awatar użytkownika
BRS

Post autor: BRS » 28 listopada 2011, o 23:57

Czyli stalo sie...
Tu się urodziłem i umrzeć bym chciał tu.

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 29 listopada 2011, o 15:41

Dziś też jeździ na 35. Dało się zauważyć czcionkę wyświetlaczy R&G.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 29 listopada 2011, o 15:43

Nikt jeszcze zdjęcia nie popełnił? :)

...ale żółte kołpaki powinny byc czerwone bo znajdują tam gdzie czerwony pas na karoserii.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 29 listopada 2011, o 17:12

Koloru kołpaków nie widziałem, zresztą pojawił się jak zjawa i tak szybko zniknął, że zobaczyłem tylko tył i kawałek boku, jadąc w 105. Godzina odjazdu wskazywałaby na brygadę solową N, więc jeśli nie był opóźniony, to myślę, że moglibyśmy się cieszyć. Akurat mógłby tam zostać już na stałe lub jeździć na solowej 46. Jeśli ktoś chętny na wycieczkę, może dać znać.

A taka mała symulacja daje mi do zrozumienia, że jeśli przyjdą 22 nówki, to aby spełnić średnią wieku, trzeba będzie wycofać około 17-18 autobusów ilość pojazdów będzie podobna jak ilość brygad w tej większej umowie (144-145). Tylko, że w takiej sytuacji wychodziłoby, że teraz dopuszczonych do jazdy jest 140 autobusów (wliczając darmobus), tak więc czy została zmniejszona ilość brygad? Swego czasu było około 144. Czy może jakieś kursy wypadają? Bo jeśli wliczymy w to awaryjność autobusów, to nie mają żadnej rezerwy, a nawet nie wiem czy im nie brakuje.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 29 listopada 2011, o 17:54

Wrzucal ktos na forum link, gdzie byla podana specyfikacja techniczna tego SU15, pamieta ktos cos?

Awatar użytkownika
GooDek_238

Post autor: GooDek_238 » 29 listopada 2011, o 18:09

Jedyny link jaki wrzucałem na forum to był ten, w którym zawarte były informacje o przebieg tej SUczki.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 29 listopada 2011, o 18:34

Ja wrzucałem tylko taki rysunek:
http://galeria.solaris-club.com/details ... ode=search

EDIT: #237 pokazał się wreszcie na jakimś zdjęciu. Ciekawe ile za nie dali, szczerze wątpię by to były jakieś kokosy, zwłaszcza że więcej stoją niż jeżdżą :D
Obrazek

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 29 listopada 2011, o 20:14

Musieli je sprzedać za jakieś małe pieniądze.
Myślę, że Irex mógł się spodziewać co to za wózki więc raczej pretensji nie będzie miał.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
GooDek_238

Post autor: GooDek_238 » 29 listopada 2011, o 20:20

Jechał już ktoś deskorolką ?

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 30 listopada 2011, o 09:10

Jak solaris w kieleckim ZTM-ie został przegubowcem

Dziwna zmiana w taborze kieleckiego MPK. Zamiast 18-metrowych przegubowców od poniedziałku pasażerów wozi znacznie krótszy solaris. Jest nawet mniejszy niż minimum określone kilka lat temu przez Zarząd Transportu Miejskiego.

Solaris urbino 15 z 2007 roku jest w świetnym stanie, bo służył tylko do wożenia pasażerów po lotnisku Okęcie. Od poniedziałku jeździ po Kielcach na linii nr 35. Wzbudziło to sporo kontrowersji szczególnie wśród osób skupionych wokół Kieleckiego Portalu Komunikacyjnego. Solaris zastąpił bowiem znacznie większy autobus przegubowy.

Przegubowce Zarząd Transportu Miejskiego w Kielcach kwalifikuje jako autobusy typu "mega" - muszą mieć m.in. co najmniej 110 miejsc stojących i 15 m długości. Tymczasem wedle danych producenta solaris urbino 15 jest za krótki - ma 14,6 m. Różnica jest jeszcze większa, gdy porównamy go do jeżdżących teraz po mieście ikarusów i przegubowych solarisów (ok. 18 m). A miasto płaci za kilometr przejechany przez autobusy "mega" o 15 groszy więcej niż za krótsze.

- Solarisa urbino 15 zakwalifikowaliśmy jako autobus "mega". Mieści się do niego liczba pasażerów wymagana dla autobusów przegubowych, tylko długość jest mniejsza o jakieś 40 centymetrów. - Poza tym to na pewno lepszy autobus niż stary ikarus - mówi Barbara Damian, wicedyrektor ZTM.

Czy nie jest to jednak łamanie ustawy o zamówieniach publicznych? - Nie. Pisząc specyfikację chodziło nam o określoną liczbę miejsc pasażerskich. I ten wymóg jest spełniony. A życie z czasem zweryfikowało oczekiwania - odpowiada. Zastrzega, że ZTM zgodził się na dopuszczenie tylko jednego takiego autobusu. - Była okazja i chyba nic się nie stało przy jednym odstępstwie od reguły - dodaje.

- Ten autobus mniej pali, a zgodnie z wytycznymi unijnymi, może być traktowany jako pojazd "mega". Poza tym przy skrętnej tylnej osi chyba wszędzie się wciśnie, lepiej niż przegub - zachwala Elżbieta Śreniawska, prezes MPK. Zarzeka się, że autobus ma 15 metrów. - Nikt go linijką nie mierzył, a tak wynika z dokumentów producenta. To był jedyny taki autobus - zapewniła i przysłała nawet oświadczenie producenta i kartę danych pojazdu. Ale nie ma w nich danych o długości pojazdu.

- Wszystko zależy od zapisów w umowie z przewoźnikiem i specyfikacji - komentuje Igor Krajnow, rzecznik prasowy w ZTM Warszawa. Tłumaczy, że w Warszawie solarisa urbino 15 też traktowano jako autobus typu "mega". - Ale od nich odchodzimy, bo mają kłopoty w manewrowaniu w ruchu ulicznym. Dlatego w nowszych specyfikacjach piszemy, że autobus ma mieć 18 metrów. I jeżeli nawet w zastępstwie puszczane są 15-metrowe, to naliczamy karę - tłumaczy.
:arrow: http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... owcem.html
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
GooDek_238

Post autor: GooDek_238 » 30 listopada 2011, o 09:32

Skoro tak go zachwalają zarówno MPK jak i ZTM to możemy spodziewać się więcej 15sto metrowców w Kielcach.

P.S. Bynajmniej ja tak wywnioskowałem po tym artykule...

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 30 listopada 2011, o 09:52

Ciekawostka - w Warszawie, gdzie są generalnie szersze ulice niż u nas, narzekają na manewrowanie deskorolką, a pani prezes MPK twierdzi, że jest lepsza od przeguba...

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 30 listopada 2011, o 13:33

Pani prezes nim nie będzie jeździć. Ani jako kierowca ani jako pasażer. Więc co ją to obchodzi. Zobaczymy czy to był jednostkowy przypadek. Niby ZTM obiecuje, że więcej takich nie będzie, ale wypadałoby zapamiętać te słowa i oby nie było okazji im przypominać. Jeśli chodzi o "okazje", to są do kupienia 3 MANy, które były dla SPPK Police, ale przetarg wygrał Solaris.
Obrazek
Lub taka oto sztuka z 2006 roku (jeśli byłaby kupiona w tym roku, byłaby możliwa do włączenia do umowy):
Obrazek

ODPOWIEDZ