GDDKiA Kielce - [S74] Kielce ul. Świętokrzyska - Cedzyna
- andrzeej
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Na oficjalnej stronie inwestycji napisali:
"Roboty budowlane rozpoczęto, zgodnie z poleceniem Inżyniera Kontraktu w dniu 24.05.2009. Planowany termin wykonywania robót to 30 miesięcy od Daty Rozpoczęcia Robót"
http://www.kielce-s74.pl/
"Roboty budowlane rozpoczęto, zgodnie z poleceniem Inżyniera Kontraktu w dniu 24.05.2009. Planowany termin wykonywania robót to 30 miesięcy od Daty Rozpoczęcia Robót"
http://www.kielce-s74.pl/
- Petras
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Jeszcze droga nie otwarta, a już widać kto najwięcej zyska na postawieniu ekranów. Za rok będzie tego dużo więcej, jak sądzę. Lubię graffiti, ale odbiór jest jednoznaczny - robią się slumsy. Obroty przeglądów rejestracyjnych spadły o 40% po przebudowie. A, i śmieci jakby więcej nawiewało.

"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."
Dzisiaj wieczorem przejechałem się Świętokrzyską i dalej serwisówką do Cedzyny. Nigdzie nie było znaków zakazujących wjazd, a Świętokrzyska po północnej stronie na sporym fragmencie jeszcze nie gotowa... Część po stronie południowej praktycznie gotowa, chyba (nie zwróciłem dokładnie uwagi) nie będzie możliwości bezpośredniego wjazdu ze Świętokrzyskiej w Domaszowską i Morcinka.

Świętokrzyska formalnie gotowa
2,5 roku od podpisania umowy, w czwartek, formalnie zakończyła się jedna z najbardziej oczekiwanych inwestycji drogowych w Kielcach - budowa wschodniego wyloty drogi ekspresowej S74. Kierowcy pojadą nią być może jeszcze w tym roku.
- Nareszcie można odetchnąć z ulgą. Praktycznie skończyliśmy - nie ukrywa radości Paweł Litwiński, kierownik budowy z ramienia Przedsiębiorstwa Robót Inżynieryjnych "Fart", wykonawcy ul. Świętokrzyskiej. "Fart" był liderem konsorcjum, które w kwietniu 2009 roku podpisało umowę na budowę wartej 284,9 mln zł drogi ekspresowej. Litwiński dodaje, że pozostało praktycznie uporządkowanie dróg i uzupełnienia, które okazały się konieczne już podczas inwestycji.
- To kwestia kilku dni, ale już spokojnie mogliśmy zgłosić zakończenie prac - dodaje budowlaniec.
- Po zgłoszeniu zakończenia prac przystąpimy do odbioru, a około 5 grudnia poprosimy służby wojewody o dopuszczenie drogi do ruchu. Liczymy, że będzie to możliwe jeszcze w tym roku - mówi Małgorzata Pawelec, rzecznik kieleckiego oddziału GDDKiA.
- sueno
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
O właśnie... tak apropos bluszczy a w zasadzie niechęci GDDKiA do obsadzania nimi ekranów. Podczas spotkania z Panią Sayor, stwierdziła ona, poniekąd słusznie, że sól używana zimą niszczy system korzeniowy i bluszcze uschną.
To ja mam wniosek racjonalizatorski
Może sadzić bluszcze po przeciwnej stronie, a w ekranach na wysokości 20-25 cm zrobić otwory, przez które można przewlec kilka pędów bluszczy i będą one rosnąć po obu stronach ekranu mając jednak korzenie po bezpiecznej, niezasolonej stronie
Da się?
To ja mam wniosek racjonalizatorski
Może sadzić bluszcze po przeciwnej stronie, a w ekranach na wysokości 20-25 cm zrobić otwory, przez które można przewlec kilka pędów bluszczy i będą one rosnąć po obu stronach ekranu mając jednak korzenie po bezpiecznej, niezasolonej stronie
Da się?
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany