Linie komercyjne MPK Kielce (2xx)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Ziarek
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Ziarek » 16 listopada 2011, o 18:40

Najlepsze rozwiązanie dla MANów na dłuższe dystanse to ZF Ecomat 6HP moim zdaniem.

seba

Post autor: seba » 16 listopada 2011, o 20:57

http://forum.gazeta.pl/forum/w,60,13048 ... _lini.html

------"Z dobrze poinformowanego źródła wiem, że MPK rozważa w związku z brakiem reakcji urzędu Marszałkowskiego jak również urzędu miasta wycofanie się z tego bałaganu. Swoją drogą dziwie się pasażerom tych miejscowości, ze dają się kusić tą promocją, zapomnieli jak było jak nie było MPK, Ile bilet kosztował o 22.30 z Kielc. Muszkieter zaraz po wyjściu MPK podniesie cenę i to znacznie . Oczywiście wtedy będzie winne MPK. TAK ZRÓB KOMUŚ DOBRZE!!!"----

Takie coś wyczytałem na forum . Mam nadzieję ,że te informacje są wyciśnięte z Palca i jest to jedynie prowokacja ze strony mUSZKIETERA!

Awatar użytkownika
kacper
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: kacper » 17 listopada 2011, o 11:29

@seba: Nie przejmuj się. Gość pierdzieli głupoty.
Ziarek pisze:Najlepsze rozwiązanie dla MANów na dłuższe dystanse to ZF Ecomat 6HP moim zdaniem.
A skąd weźmiesz 6HP500 do nich? W Polsce są praktycznie niespotykane. W sumie to można pójść tym tropem i zamontować 5HP500, skrzynka ma już nadbieg (0.83, więc mniejszy niż w Voithach, ale oszczędności i tak są wyraźne), więc silniki też by się już tak nie zarzynały.
Precz z busiarstwem!
Obrazek

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 17 listopada 2011, o 13:36

Z biznesowego punktu widzenia byłoby największą głupotą wycofywać się z linii, która okazała się dużym sukcesem. Na forum Gazety jak zwykle piszą głupoty. Zwłaszcza że planują dodać poranny kurs 201 i tworzyć nowe linie (była tu mowa o Bodzentynie i Samsonowie). A ja bym im doradził linię do Chmielnika, ale przez Morawicę i linie do Jędrzejowa i Skarżyska (przyspieszone, nie zjeźdżające z S7 i DK7, kursujące w godzinach, gdy nie jeździ PKP).
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 17 listopada 2011, o 13:45

Moim zdaniem kurs do Skarżyska tylko przez S7 trochę bez sensu.
Myślę że 10/15 min. dłużej trwa przejazd przez wszystkie miejscowości po drodze, a pasażerów nie ogranicza sie tylko do tych ze S-ka.
Poza tym, są osoby które podróżują między miejscowościami przez które przejeżdża autobus.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 17 listopada 2011, o 13:51

No ale byłoby ekspresowe połączenie jednego z największych miast w regionie z Kielcami. Nie wiem czy busiarze jeżdżą przez te wszystkie wsie czy ekspresówką, ale myślę że byłoby to ciekawe urozmaicenie rynku. W godzinach gdy nie jeżdżą Przewozy Regionalne, MPK mogłoby puścić Vero i zareklamować się jako linia ekspresowa. Jeśli o mnie chodzi, to cenię sobie jak najkrótszy czas przejazdu, nie wiem jak inni mieszkańcy 8)

Przy okazji zauważyłem, że zlikwidowali chyba po około 1 kursie w dni robocze i w sobotę na 202 i 203 oraz kilka w niedzielę.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 17 listopada 2011, o 14:17

Stara siodemka tez jedzie sie juz sprawnie i przyjemnie, wiec raczej taka opcja.

Mirek

Post autor: Mirek » 17 listopada 2011, o 22:24

Nowa linia autobusowa przez Dąbrowę i Dolinę Marczakową do Ciekot? Całkiem możliwe.

http://maslowinfo.home.pl/portal/index. ... ew&id=3968
Niewykluczone, że na początku przyszłego roku ruszy nowa linia autobusowa z Kielc przez Dąbrowę, Dolinę Marczakową, Brzezinki do Ciekot. Kursy byłyby wykonywane autobusami MPK Kielce, ale według odrębnej, najprawdopodobniej droższej taryfy. Pierwsze rozmowy w tej sprawie urzędnicy mają już za sobą.

Chodzi o tzw. linię komercyjną, które w tym roku uruchomiło MPK Kielce. Autobusy kursują już na regularnych trasach z Kielc do Mniowa (linia 200), Chmielnika (linia 201), Łącznej (linia 202) i Strawczyna (linia 203). W porównaniu do tradycyjnych linii, różnica jest taka, że na przejazd obowiązują odrębne bilety, kupowane tylko u kierowcy, a cena jest uzależniona od długości przejechanej trasy. Przykładowo przejazd taką linią na trasie do Mniowa kosztuje 4 zł (bilet normalny), a wysiadając w Miedzianej Górze zapłacimy 2,50zł. Przejazd linią do Łącznej kosztuje 4,50zł, a do Chmielnika 5 zł.

Nieoficjalnie mówi się, że linia do Ciekot miałaby kursować z Kielc przez Dąbrowę, Masłów Drugi, Dolinę Marczakową i Brzezinki. Nieoficjalnie bo to wciąż plany, a kieleckie MPK tłumaczy, że dopiero na początku roku będzie miało wolne autobusy do obsługi takiej linii. Fakt, że rozmowy w tej sprawie są prowadzone potwierdził na ostatniej sesji wójt gminy.

Póki co nie wiadomo kiedy linia mogłaby zostać uruchomiona i jaka taryfa będzie obowiązywała.

Do obecnie funkcjonujących linii ZTM - 7, 10, 12 i 38 gmina dopłaca ponad 700 tysięcy złotych rocznie. Kwota ta wyliczana jest za każdy kilometr przejechany przez pojazdy kursujące na tych trasach. To jedna z najwyższych dopłat wśród podkieleckich gmin.

Patol
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: Patol » 21 listopada 2011, o 20:53

Dzis od 12 na 201 pogina turystyczna peera, #349 w Pierzchnicy strzelił przewód hydrauliczny. Jutro już wszystko powinno wrócic do normy.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 21 listopada 2011, o 21:04

MPK powinno szybko sprawic sobie nowe wozy.
Może jakieś używki?
Turystycznym to zadna atrakcja - wręcz stres.
Schody, mało miejsca, nie zmieści się wózek dziecięcy, inwalidzki, rower, tłok a wysiąść trzeba.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 21 listopada 2011, o 21:07

Dużo Jelczy zostanie :P Trzeba było nie sprzedawać dwudrzwiowych MANów ale za głupotę się płaci :)

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 21 listopada 2011, o 21:19

Ale wtedy nie mieli takiego pomysła na swoje linie.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 21 listopada 2011, o 21:41

Ja miałem takiego pomysła już 4 lata temu :) A nie uważam się za jakiegoś geniusza biznesu. Mogli już wtedy to przewidzieć, mieli dużo czasu, tyle ile stały bezczynnie na parkingu. Wystarczyło minimum obeznania w branży, np. się przejechać do Radomia, Warszawy czy choćby do Skarżyska lub Starachowic aby sprawdzić jak to działa :)

Pomysł na buspasy miałem wtedy gdy po obu stronach Warszawskiej zrobili parkingi, czyli 7(?) lat temu albo i 10 :P

seba

k

Post autor: seba » 22 listopada 2011, o 20:42

http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262, ... terem.html

Coś z tym należy zrobić , nie mogą zlikwidować tej lini ;/

Awatar użytkownika
kacper
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: kacper » 24 listopada 2011, o 19:50

Precz z MUSZKIETEREM! Wzywam do bojkotu kursów tego przewoźnika! Może Rafałek się w końcu nauczy, że MPK nie podda się tak łatwo jak PKS.
Precz z busiarstwem!
Obrazek

ODPOWIEDZ