Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
- GooDek_238
- GooDek_238
- kacper
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
Solowa 35 nie powinna istnieć, bo nie da się jechać! Ludzie jadą pościskani jak w ruskiej marszrutce - z nosami na szybach, jedni na drugich, słowem - kataklizm. A co do siedzeń, to spodziewałem się tego. Od dzisiaj MPK zmienia status ze spółki z ograniczoną odpowiedzialnością na spółkę z nieograniczoną nieodpowiedzialnością.Ziarek pisze:To jak najszybciej na solową 35 z nim
Precz z busiarstwem!

- GooDek_238
Ja mam pytanie dotyczące zakupu biletów w automatach. Dziś na linii numer 35 (ŁAZ #001) biletomat był nieczynny, kierowca nie posiadał biletów, a kioski były pozamykane. I 3 panie odchodziły od zmysłów co zrobić, bo nikt biletów nie posiadał, a autobus jedzie coraz dalej. I w związku z tym mam pytanie - jeżeli biletomat jest nieczynny, kierowca nie posiada biletów, a wpadają kontrolerzy to czy mogę dostać mandat ?
- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Tylko że w przypadku uznania odwołania i tak złodzieje kradną 10 zł opłaty manipulacyjnej chyba. Tak więc zastanawiam się czy nie lepszym sposobem byłoby wezwanie policji, aby uniemożliwili wypisanie niesłusznej kary. Tylko czy taki sposób byłby skuteczny i nie obróciłby się przeciwko pasażerowi, to wolę nie sprawdzać, zwłaszcza w świetle nowej ustawy.
Sorry, takiego mamy prezydenta...
Takimi sprawami policja się nie zajmuje. Jazda bez biletu w przypadku niesprawności automatu i brakiem możliwości zakupu biletu u kierowcy jest niezawinione przez pasażera, więc sądzę, że nawet ZTM anulowałby opłatę dodatkową bez konieczności uiszczania opłaty manipulacyjnej. Przecież ZTM chce wycofać sprzedaż biletów z kiosków, więc zostaną praktycznie tylko automaty i kierowca w przypadku ich niesprawności, ewentualnie punkty ZTM. Pasażer NIE MOŻE PŁACIĆ za niewywiązywanie się przez kierowcę ze swoich obowiązków. Był kiedyś pomysł, aby w takich przypadkach płacił kierowca, ale nie wiem na jakim etapie to pozostało.
-
Ziarek
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Pasażer nie powinien płacić za to że, ZTM nie pracuje w weekndy. Tylko kierowca, który nie posiada, chociaż musi posiadać bilety gdy automat jest niesprawny. Serwis powinien być gotowy do wyjazdu i naprawy we wszystkie dni tygodnia od rana do wieczora, tak by wszystkie usterki były szybko usuwane. Chcieli automatów to trzeba zapewnić im sprawny serwis. A apropo na automatach pojawiła się nalepka w lewym górnym rogu z prośbą o w miarę odliczoną gotówkę - lepiej nakleić nalepkę niż częściej wyjechać i opróżnić z pieniędzy.Autor pisze:Placi pasazer i placi MPK w postaci kary, ktora powinien nalozyc ZTM.
- Thermalcake
-
Arkadiusz92
- Kontakt:
SU 15
Znajomy (mechanik w Mpk) mówił mi że szyba tylna jest zamówiona i będą na nią czekać