Kielce - Parkowanie w centrum

Ulice, mosty, inżynieria ruchu oraz uwagi i propozycje.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix

emilus08

Post autor: emilus08 » 26 października 2011, o 08:12

ghs pisze:Również służby zdają chyba sobie sprawę z własnej bezradności wobec niewiedzy kielczan wstawiając czasami w strefie znaki zakazu parkowania, czy nawet znak "ustąp pierwszeństwa" przy wyjeździe ze strefy!
I nawiązując do tego sformułowania ponawiam swoje pytanie postawione kiedyś w innym wątku. Wyjeżdżając ze strefy zamieszkałej zachowujemy się tak, jakbyśmy włączali się do ruchu. Jak więc się zachować w sytuacji gdy na jednym słupku (sytuacja zaobserwowana jakiś czas temu przy parkingu centrum) znajduje się znak końca strefy i znak drogi z pierwszeństwem?? Jeden z nich mówi, że my ustępujemy pierwszeństwa innym, drugi nas informuje, że inni mają ustąpić pierwszeństwa nam, więc oba tak trochę sobie zaprzeczają.

Awatar użytkownika
bender
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: bender » 26 października 2011, o 09:04

Ja bym się zwrócił do MZD o uregulowanie sprzeczności.
Stowarzyszenie Blokujemy Kieleckie Inwestycje by T. Sayor

Aphex1

Post autor: Aphex1 » 26 października 2011, o 10:14

Faktycznie wzięli się do roboty, dzisiaj koło 10 byłem dosłownie 5 minut na mieście, a już widziałem dwie osoby spisywane przez straż miejską. Oby to nie był tylko krótkotrwały zryw.

Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus » 26 października 2011, o 16:41

emilus08 pisze:Wyjeżdżając ze strefy zamieszkałej zachowujemy się tak, jakbyśmy włączali się do ruchu. Jak więc się zachować w sytuacji gdy na jednym słupku (sytuacja zaobserwowana jakiś czas temu przy parkingu centrum) znajduje się znak końca strefy i znak drogi z pierwszeństwem?? Jeden z nich mówi, że my ustępujemy pierwszeństwa innym, drugi nas informuje, że inni mają ustąpić pierwszeństwa nam, więc oba tak trochę sobie zaprzeczają.
I tu pojawia się hierarchia znaków i sygnałów drogowych. To taki sam przypadek, gdy na skrzyżowaniu z sygnalizacją świetlną stoją znaki, a na dodatek ruchem kieruje policjant. Tak więc, aby przypomnieć innym, to czego mnie nauczyli na kursie "najważniejszy" jest sygnał podawany przez policjanta, jeśli go nie ma to sygnalizacja świetlna, później znak drogowy (zarówno pionowy jak i poziomy - powinny podawać taką samą informację) a jako ostatnia, najmniej ważna jest "zasada" (czyli np. reguła prawej ręki - ten z prawej ma pierwszeństwo). Zgodnie z tym nie było żadnej sprzeczności, znak wyjazdu ze strefy zamieszkania informował, o opuszczeniu jej, a znak droga z pierwszeństwem informował o pierwszeństwie na skrzyżowaniu. Jak dla mnie jasne, chyba, że źle uczą na kursach :D

Awatar użytkownika
andrzeej
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: andrzeej » 26 października 2011, o 18:33

Aphex1 pisze:Faktycznie wzięli się do roboty, dzisiaj koło 10 byłem dosłownie 5 minut na mieście, a już widziałem dwie osoby spisywane przez straż miejską. Oby to nie był tylko krótkotrwały zryw.
Ja też dzisiaj widziałem jak założyli blokadę na Wesołej. Szkoda tylko, że wzięli na celownik samochód, który był zaparkowany tak, że nikomu nie przeszkadzał. A w tym samym czasie widziałem kilka samochodów zaparkowanych na Sienkiewicza (m.in. koło 4 Pór Roku) i na Rynku (za budkami kwiaciarek) oczywiście bez blokad. Czasem odnoszę wrażenie, że są w naszym mieście osoby "nietykalne", które mogą parkować, gdzie chcą i nikt ich nie ruszy, np. toyota z zdjęcia poniżej - stoi codziennie w tym miejscu (to chodnik), a nie widziałem żeby miała blokadę lub jej kierowca był niepokojony przez straż miejską.

Obrazek

emilus08

Post autor: emilus08 » 26 października 2011, o 18:37

Zasada hierarchii w tym wypadku chyba jest nie trafiona. Mówimy o dwóch znakach drogowych (D-1 oraz D-41), pionowych umieszczonych na jednym słupku. Jeden z nich mówi, że jesteś na drodze z pierwszeństwem, drugi informuje Cię, że włączasz się do ruchu na takich samych prawach jak wyjeżdżający z parkingu czy drogi osiedlowej.

=====

To tyle napisałem, zanim zacząłem grzebać,a teraz znalazłem chyba rozwiązanie. Otóż znak D-41 informuje nas o opuszczaniu strefy zamieszkania, ale wymóg ustąpienia pierwszeństwa nie wynika już ze znaku, tylko z kodeksu:
Art. 17. 1. Włączanie się do ruchu następuje przy rozpoczynaniu jazdy po postoju lub zatrzymaniu się nie wynikającym z warunków lub przepisów ruchu drogowego oraz przy wjeżdżaniu:
1) na drogę z nieruchomości, z obiektu przydrożnego lub dojazdu do takiego obiektu, z drogi nie będącej drogą publiczną oraz ze strefy zamieszkania,
który to w innym miejscu mówi też
Art. 5. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani stosować się do poleceń i sygnałów dawanych przez osoby kierujące ruchem lub uprawnione do jego kontroli, sygnałów świetlnych oraz znaków drogowych, nawet wówczas, gdy z przepisów ustawy wynika inny sposób zachowania niż nakazany przez te osoby, sygnały świetlne lub znaki drogowe.
I sprawę sobie wyjaśniłem. Jednak wygląda na to, że wszystko jest OK :D

Awatar użytkownika
bender

Post autor: bender » 9 listopada 2011, o 15:47

Drożeje parkowanie w centrum Kielc.

Jak się dowiedziała "Gazeta Wyborcza Kielce" bilety za postój w strefie płatnego parkowania mają podrożeć o ok. 30 procent. Za godzinny postój trzeba zapłacimy nie 1,5 zł jak dotychczas, a 2 złote.

Tak wynika z projektu uchwały przygotowanej przez Miejski Zarząd Dróg w Kielcach. Radni głosować ją będą na najbliższej sesji zaplanowanej na przyszły czwartek. Podwyżka wejść ma w życie pod koniec roku, albo najpóźniej od 1 stycznia 2012.

W nowym taryfikatorze bilety godzinne kosztowały będą 2 złote, czyli o 50 groszy więcej niż teraz. Bilety półgodzinne podrożeją o 20 groszy i trzeba będzie za nie zapłacić złotówkę.

Więcej w czwartek na kieleckich stronach "Gazety Wyborczej".

http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262, ... Kielc.html

----------------------------

Trzeba im przyznać, że są konsekwentni. :wink:

Aphex1

Post autor: Aphex1 » 29 listopada 2011, o 21:54

tak jakoś ostatnio mi się przypomniało, warto zanotować

czat z W. Lubawskim, Echo Dnia, 04.10.2010
Marek: Dlaczego miasto nie robi nic z parkującymi na wyremontowanej ul. Malej, a do tego jeszcze wyznacza na ulicy miejsca do parkowania, których miało nie być. To miała być przestrzeń dla nas-pieszych!
Wojciech Lubawski: Nie dopuszczam myśli o wyznaczaniu miejsc do parkowania na tej ulicy.
Cycle chic!

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 29 listopada 2011, o 22:13

Ooo, szukałem tego cytatu! Pamiętałem, że WL tak powiedział na czacie i za chiny nie mogłem tego znaleźć. Mógłbyś dać link do całego czatu?
Myślę, że trzeba te wypowiedzi wykorzystywać w pismach Stowarzyszenia. Czat to też oficjalna publiczna wypowiedź.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Aphex1

Post autor: Aphex1 » 29 listopada 2011, o 23:24

Cycle chic!

jasiek

Post autor: jasiek » 29 listopada 2011, o 23:43

Ale całkowity zakaz parkowania nie jest dobrym pomysłem. Pomyślcie o mieszkanicach. Nie każdy ma podwórko. Nie wszystkich też stać na wydawanie 120 zł co miesiąc na abonament na parkingu piętrowym. Na pewno parkowanie nie może wyglądać tak jak teraz gdzie każdy może to robić. Do tego płatna strefa tu chyba nie istnieje. Od kiedy wyremontowali ulice kontrolerów tutaj nie widziałem.

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 29 listopada 2011, o 23:49

takie uroki mieszkania w centrum. A niech sobie ktoś kupi 5 maluchów i zaparkuje je na Sienkiewce. I sąsiad podobnie. A potem sąsiadka.
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

jasiek

Post autor: jasiek » 29 listopada 2011, o 23:51

Filozofujesz. Nie piszę o Sienkiewicza.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 30 listopada 2011, o 00:20

Rola Malej i Duzej juz powoli sie zmienia, a to jest jednym z celow rewitalizacji, a nie utrwalanie stanu istniejacego w nowym ubranku.

Awatar użytkownika
bender

Post autor: bender » 30 listopada 2011, o 08:25

sueno pisze:takie uroki mieszkania w centrum. A niech sobie ktoś kupi 5 maluchów i zaparkuje je na Sienkiewce. I sąsiad podobnie. A potem sąsiadka.
Jak lubisz skrajności to proponuję zakazać parkowania na Twoim osiedlu. Takie uroki nieposiadania garażu.

ODPOWIEDZ