Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
-
AR
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
-
Kontakt:
autor: AR » 24 października 2011, o 19:43
To na pewno ten

Dobrze przeprowadzone śledztwo

Ja też mam nadzieje, że przemaluje go Solaris...
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
-
Arkadiusz92
-
Kontakt:
autor: Arkadiusz92 » 24 października 2011, o 20:50
Kiedyś właśnie myślałem ,czemu Mpk nie kupuje su15 mam nadzieję że nie będzie on na liniach komercyjnych i nawet klimę ma coś nie do pomyślenia...

-
kielcekm
autor: kielcekm » 24 października 2011, o 21:02
MPK kupuje SU15 tylko z myślą o zastąpieniu nim przegubowca, bo są one znacznie tańsze. I miejmy nadzieję, że ZTM nie pójdzie im kolejny raz na rękę.
-
Petras
- Ranga: Kierownik budowy ;)
autor: Petras » 24 października 2011, o 21:12
Jak dla mnie fajna atrakcja będzie, Kielce jeszcze nie oglądały autobusu z dwiema osiami na tyle. Może nawet lepiej że dopiero teraz, deskorolki Neoplana średnio wspominam z Warszawy. Ale oczywiście zamiast jakiegoś 12m na obleganej linii, nie zamiast 18m. Kiedyś marzyłem o Ikarusie dwuprzegubowym w Kielcach, ten by dopiero ludzi zabrał...

Ostatnio zmieniony 24 października 2011, o 21:17 przez
Petras, łącznie zmieniany 1 raz.
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."
-
Ziarek
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
autor: Ziarek » 24 października 2011, o 21:16
Nigdzie nie zostało to powiedziane wprost.
Arkadiusz92 pisze:(...)nawet klimę ma coś nie do pomyślenia...

Bo to używka, a że ma klimę to co mają mu zdjąć, żeby taniej kupić!?
Ma ktoś może SIWZ? Bo mi się zapodział, a kiedyś można było pobrać ze strony ZTMu, a teraz nie i nie mam jak przejrzeć, a chciałem coś zobaczyć.
-
Arkadiusz92
-
Kontakt:
autor: Arkadiusz92 » 24 października 2011, o 21:21
No tak a co z Mazami sprzedają czy nie ,bo widziałem na bazie stał maz nie miał numerów bocznych i tablic o czym może to świadczyć?

-
CKfan
autor: CKfan » 24 października 2011, o 21:55
A miał jakiś znak szczególny, po którym można byłoby go rozpoznać? Bo w takiej sytuacji mamy jednego MAZ-a z głowy, jeszcze tylko 17. Jeśli mieliby coś za niego kupić, to fajnie, jeśli przez niego skasują mniej Jelczy, to jednak byłaby szkoda

Sorry, takiego mamy prezydenta...
-
Ziarek
autor: Ziarek » 24 października 2011, o 22:13
Raczej nie masz o co się martwić, I generację 120M raczej wytną w całości, być może i kilka sztuk II generacji też pójdzie pod palnik.
Może Solnica przyjedzie szybciej niż myślimy, może to pomału wymiana MAZ do nowego klienta, a do nas deskorolka. Docelowo MAZy mają być zastępowane innym taborem po za tymi 20 Solarisami.
Może czas pomyśleć o autobusie historycznym już ok. 3 miesiące dzielą I generację 120M od zagłady. Wiele miast już ma w swoim taborze historyczne pojazdy, nawet takie młode jak 120M "Kwadrat". W końcu należy się to im, przez wiele lat zaraz po PeeRkach były głównym taborem autobusów solowych w mieście. Zbyt wiele już przepadło ciekawych modeli, nie można teraz przepuścić okazji.
-
Petras
- Ranga: Kierownik budowy ;)
autor: Petras » 24 października 2011, o 22:21
To trzeba by jakieś pismo wysłać petycję... Czy poza forum istnieje jakiś klub fanów komunikacji na wzór Warszawy czy Krakowa? W Poznaniu jest nawet ogórek regularnie obsługujący turystycznie jedną linię. Ziarek zauważył ważną kwestię do rozwiązania. Nie można wszystkich wysłać na żyletki. Odstawić 2-3 do garażu, wypuszczać na niedziele, z kilku pozostałych części, nie wiem jaką tam mają politykę.
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."
-
emilus08
autor: emilus08 » 24 października 2011, o 22:28
A co się dzieje z tym ogórkiem, którego to kieleckie MPK triumfalnie zaczynało remontować już chyba kilka lat temu
Swoją drogą pomysł jest bardzo fajny i dobrze by było jakby wypalił, choć będąc realistą to nasze MPK chyba nie przędzie na tyle optymistycznie finansowo, aby mogło sobie na takie wybryki pozwolić... No chyba że odstawić na bok na kilka lat i nie płacić za niego OC i tym podobnych i aby tak czekał sobie na lepsze czasy.
-
Ziarek
autor: Ziarek » 24 października 2011, o 23:28
Petras pisze:To trzeba by jakieś pismo wysłać petycję... Czy poza forum istnieje jakiś klub fanów komunikacji na wzór Warszawy czy Krakowa? W Poznaniu jest nawet ogórek regularnie obsługujący turystycznie jedną linię. Ziarek zauważył ważną kwestię do rozwiązania. Nie można wszystkich wysłać na żyletki. Odstawić 2-3 do garażu, wypuszczać na niedziele, z kilku pozostałych części, nie wiem jaką tam mają politykę.
W Kielcach niestety nie ma żadnego tego typu klubu. Chociaż są plany na przyszły rok, by taki klub powstał. Niestety nadal nam brakuje ok. 6 osób do 15, by móc założyć stowarzyszenie. Jako KMKM można niebywale więcej zdziałać, ale będę/będziemy próbować na razie jako nie formalna grupa. Myślę że się uda, trochę najpierw pogada ogólnie o KM, przekaże fajne zdjęcia, by mogli sobie wywołać i gdzieś powiesić bądź wykorzystać na portalu. ?Trzeba przełamać tą barierę, bo MPK w większości utożsamia MKMów z KPK, a KPK znowu to samo zło dla nich. Fajnie wiedzieć że są osoby, które popierają taką inicjatywę

-
AR
-
Kontakt:
autor: AR » 25 października 2011, o 07:24
Arkadiusz92 pisze:No tak a co z Mazami sprzedają czy nie ,bo widziałem na bazie stał maz nie miał numerów bocznych i tablic o czym może to świadczyć?:?
Właśnie dzisiaj, przejeżdżając koło zajezdni, rzuciły mi się w oczy trzy MAZy,
chyba bez oznaczeń.
Wolałbym, żeby MPK zamiast MAZów, pozbyło się Jelczy.
-
CKfan
autor: CKfan » 25 października 2011, o 12:32
A miały wyświetlacze? Były bardziej podobne do #900-902 czy #903-917?
Docelowo MAZy mają być zastępowane innym taborem po za tymi 20 Solarisami.
Mam nadzieję, ale jak wynika z moich wyliczeń, to mogą sobie pozwolić na to, że 4 MAZy zastąpią po prostu te nowe Solarisy, które już wiemy że przyjdą. Na pocieszenie dodam, że każda większa ilość MAZów musi już być zastąpiona czymś nowym. No i jak dobrze pójdzie, to pozbędziemy się Jelczy do #667 włącznie, a wszystkie MANy, pójdą na linie komercyjne. Ewentualnie zostawią na miejskie 2 sztuki: #351 i #352.
Sorry, takiego mamy prezydenta...
-
AR
-
Kontakt:
autor: AR » 25 października 2011, o 13:54
Nie no, takich szczegółów to nie zdążyłem zobaczyc

Tyle co zdążyłem zobaczyc przez bramę, przejeżdżając samochodem Jagiellońską.
Widziałem ich prawy bok - bez numerów tab. - tak mi się przynajmniej wydaje

Fragmentu z klimą nie było widac.
Edit

Ww. MAZy posiadają nadbudowę na dachu, nad silnikiem.
Czyli #903 - 917.
-
Arkadiusz92
-
Kontakt:
autor: Arkadiusz92 » 27 października 2011, o 09:31
Wczoraj widziałem przygotowywany #909 do sprzedaży usuwane były numery boczne i miał jeszcze oklejoną kabinę

A znaków szczególnych nie zuważyłem prócz klimy kierowcy...