Linie komercyjne MPK Kielce (2xx)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 11 października 2011, o 20:18

Dzisiaj na [200] #322.
Wszystkie wyświetlacze działające.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

MarcinZ

Post autor: MarcinZ » 13 października 2011, o 11:37

seba pisze:Nie mieszkam w Kielcach a nawet wojewodztwie swietokrzyskim . nie mam takiej możliwości żeby sie zaptać . a podejrzewam że ktoś może wlasnie tu na forum wiedzieć , i jak odświerze pytanie swoje to dostane odpowiedź . WYLUZUJ
seba raz pisze że często jezdzi z Chmielnika i tak wynika z innych wypowiedzi a teraz odwraca kota ogonem - niewielka liczba postów takze świadczy że zainteresowany tylko tym tematem
seba - wyluzuj - i pamiętaj Pinokio jak kłamał rósł mu nos :oops:
:lol:

seba

Post autor: seba » 15 października 2011, o 21:51

MarcinZ pisze:
seba pisze:Nie mieszkam w Kielcach a nawet wojewodztwie swietokrzyskim . nie mam takiej możliwości żeby sie zaptać . a podejrzewam że ktoś może wlasnie tu na forum wiedzieć , i jak odświerze pytanie swoje to dostane odpowiedź . WYLUZUJ
seba raz pisze że często jezdzi z Chmielnika i tak wynika z innych wypowiedzi a teraz odwraca kota ogonem - niewielka liczba postów takze świadczy że zainteresowany tylko tym tematem
seba - wyluzuj - i pamiętaj Pinokio jak kłamał rósł mu nos :oops:
:lol:
Kolega jestem z Pierzchnicy ;) i tam mieszkam , ale studiuje w Budgoszczy , W domu bede na wszystkich swietych , a potem na Boze narodzenie. a jak juz bede to na kilka dni , Konczac studia mam zamiar wracać do swojej miejscowosci , Nie mam auta , i bardzo mi zalezy zeby utrzymala sie ta linia , bo wiele razy się rozczarowałem na busach . Wyluzuj Ty .nie mam powodu by kłamać BO PO CO :D;D??pomyśl

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 16 października 2011, o 09:21

Prosimy o posty w języku polskim.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

emilus08

Post autor: emilus08 » 17 października 2011, o 21:25

http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262,10487457,Konkurencja_sie_zali__Komercyjne_linie_musza_wyjechac.html pisze: Konkurencja się żali. Komercyjne linie muszą wyjechać z Paderewskiego

Komercyjne linie MPK nie będą już wjeżdżać na kielecką ulicę Paderewskiego. Tak zdecydował Miejski Zarząd Dróg po interwencjach prywatnych przewoźników.

- W ciągu kilku dni ustawimy stosowne oznakowanie - zapowiada Jarosław Skrzydło, rzecznik MZD. Wyjaśnia, że taka decyzja to efekt interwencji prywatnych przewoźników, którzy od dawna domagali się dopuszczenia przejazdu przez skrzyżowanie ulic Paderewskiego i Sienkiewicza. - Odmawialiśmy tłumacząc, że wpuszczenie busów zablokuje rondo Herlinga-Grudzińskiego. Teraz zwrócono nam uwagę, że zrobiliśmy odstępstwo dla komercyjnych linii MPK. Nie chcemy być oskarżeni o ograniczanie konkurencji - dodaje rzecznik.

Trzy lata temu miasto musiało zapłacić 40 tys. zł kary za ograniczanie konkurencji. UOKiK nałożył ją za wydany busom zakaz zatrzymywania na przystankach. Teraz nie jest tajemnicą, że prywatni przewoźnicy narzekają na MPK, które uruchomiło cztery komercyjne linie do podkieleckich gmin.

- Będziemy się odwoływać do prezydenta Kielc - zapowiedziała Elżbieta Sreniawska, prezes MPK.
No i tutaj, mimo, iż uważam linie komercyjne za doskonałe rozwiązanie i świetny pomysł, to muszę napisać iż busiarze mają rację. Albo wszyscy, albo nikt, bo co by nie mówić linie komercyjne MPK, to takie większe busy w dużo lepszym wykonaniu. To tak samo jakby przez Paderewskiego mogła jeździć tylko i wyłącznie firma Muszkieter.

grzebo
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: grzebo » 17 października 2011, o 21:44

Ale z drugiej strony, czemu taksówki mogą przejeżdżać, a busy - nie? Przecież uprzywilejowanie busów względem bądź co bądź indywidualnej komunikacji taksówkowej powinno być oczywiste.

Ja tu widzę pomieszanie dwóch problemów - przejazdu przez Sienkiewicza i wjazdu na rondo Herlinga-Grudzińskiego z Paderewskiego. Przejazd przez Sienkiewicza bezwarunkowo powinien być dla busów dozwolony, a jeśli rondo się nadmiernie korkuje przez komunikację publiczną, to jako kompromis można by dopuścić busy tylko do wjazdu na rondo (tam się ustępuje i nie ma problemu), ale już nie w drugą stronę (autobusy skręcające w Paderewskiego mogą blokować cały ruch na rondzie).

emilus08

Post autor: emilus08 » 17 października 2011, o 21:54

Nie dyskutuje w tym momencie (jeszcze) z tym, czy taksówki powinny jeździć, czy busy, czy i jedni i drudzy. Taksówki i Busy to inna kategoria pojazdów.

Stwierdzam jedynie fakt, iż jeśli busy nie, to linie komercyjne także nie.

A teraz zaczynam dyskusje :D

Jeśli chodzi o to kto może, a kto nie może, to jednak sądzę, że obecne rozwiązanie jest optymalne (taksówki tak, a busy nie). Wynika to z faktu, iż liczba busów, które śmigałyby przez Paderewskiego w dzień jest nieporównywalnie większa, od liczby taksówek, które w godzinach największego ruchu pieszych tamtędy przejeżdżają.

Jednocześnie uważam jednak, iż można by rozważyć dopuszczenie ruchu busów przez Paderewskiego do czasu zakończenia budowy Żytniej i Żelaznej. Niestety jak zostanie wprowadzone takie rozwiązanie, nawet czasowo, to spodziewałbym się później wielkich protestów w momencie jego zniesienia.

Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus » 17 października 2011, o 22:46

Daj palec, a będą chcieli całą rękę. Co do przejazdu przez Paderewskiego, to według mnie autobusy miejskie ok, taksówki też (przynajmniej nie robią korków na żelaznej i czarnowskiej. Jak busiarze zaczynają walkę z liniami komercyjnymi, to może MPK powinno zainteresować ITD "przestrzeganiem" rozkładu jazdy przez busy, stanem technicznym pojazdów i stylem jazdy kierowców busów?

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 17 października 2011, o 23:39

Pora więc zamienić wszystkie znaki obecne w mieście o treści: "Nie dotyczy MPK" na: "Nie dotyczy ZTM Kielce" lub "Nie dotyczy komunikacji miejskiej."

Może musimy podpowiedzieć to rozwiązanie MZD w jakimś pisemku 8)
Sorry, takiego mamy prezydenta...

kielcekm

Post autor: kielcekm » 18 października 2011, o 09:06

B@rteK pisze:Może musimy podpowiedzieć to rozwiązanie MZD w jakimś pisemku 8)
Słuszna myśl.

A co do kontroli busów przez ITD, to z całą pewnością przydałaby się też MPK. Ale nie taka co kiedyś, bo to było troche śmieszne. A wierzcie mi, że często autobusy MPK jeżdżą w gorszym stanie niż busy.

Onio

Post autor: Onio » 18 października 2011, o 09:25

Pojawiły się już nowe tabliczki pod znakami zakazu skrętu z Ronda Herlinga Grudzińskiego w Paderewskiego : "Nie dotyczy MPK za wyjątkiem linii 200, 201, 202, 203"

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 18 października 2011, o 10:11

Ojej, jak widać jednak trzeba było pisać szybko, bo rozumy MZD marne.

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 18 października 2011, o 10:28

"Nie dotyczy MPK za wyjątkiem linii 200, 201, 202, 203"

rany... czy nie prościej i profesjonalniej byłoby napisać tak jak wczesniej wspomniano:

"Nie dotyczy komunikacji miejskiej"

??? :|

Swoją drogą... Gdybym nazwał swoją firmę "Moje Przedsiębiorstwo Komunikacji" to rozumiem, że mógłbym tamtędy jeździć?
Co to w ogóle za pisanie na znakach drogowych w mieście nazw firm?
Ostatnio zmieniony 18 października 2011, o 10:32 przez Michał, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
BRS

Post autor: BRS » 18 października 2011, o 10:30

Przeciez jakby busy mogly przecinac Sienkiewicza to to byloby jedno z niebezpiecznych dla pieszych przeisc bo kultura jazdy kierowcow busow jest marna a ruch pieszy ogromny.
Tu się urodziłem i umrzeć bym chciał tu.

grzebo

Post autor: grzebo » 18 października 2011, o 11:02

Ja jestem zwolennikiem dopuszczenia ruchu komunikacji publicznej w ogólności, przy równoczesnym zainstalowaniu takiego elementu CTPED:

http://en.wikipedia.org/wiki/Bus_trap

Dzięki temu policja nie będzie musiała ganiać przejeżdżających nielegalnie kierowców (a tylko złomować usiłujących przejechać), a Muszkieter et consortes będą równouprawnieni - pod warunkiem, że kupią prawdziwy tabor autobusowy.

ODPOWIEDZ