ZTM Kielce

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
kacper
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: kacper » 29 sierpnia 2011, o 16:57

Właśnie w tym problem, że cała Sandomierska to jeden wielki korek, aż do Szczecińskiej. :?
Precz z busiarstwem!
Obrazek

Awatar użytkownika
tester19

Post autor: tester19 » 12 września 2011, o 20:51

Ciekawe jakby to wyglądało na przystanku 8)

http://ztm.kielce.pl/rozklady/rozklady/ ... 01t001.htm
KIELCE - miasto betonu

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 12 września 2011, o 21:08

Komuś się chyba nudzi. Ale wg mnie linia 101 jest do poprawki, mianowicie można wprowadzić takt 30 minutowy, powinna kursować od godziny 23:30 do 4:30 i zmienić nazwę np na 301, aby nie mylić z unijnymi. Na pewno byłby to lepszy wydatek niż dublowanie miejskiego wariantu 11 z 25 innych stad autobusów w ciągu dnia.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Aphex1

Post autor: Aphex1 » 12 września 2011, o 22:22

B@rteK można by ją nazwać po prostu N

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 12 września 2011, o 22:48

Jeśli już to N-1 lub N01, gdyż może kiedyś będzie szansa (mam nadzieję), na wprowadzenie jakiejś nowej nocnej linii.

Nie podoba mi się literowe oznaczenie linii cmentarnych, tutaj moja propozycja: C :arrow: C-1 lub np. 401, F :arrow: C-2 lub 402, Z :arrow: C-3 lub 403.

pk5
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: pk5 » 13 września 2011, o 19:49

tester19 pisze:Ciekawe jakby to wyglądało na przystanku 8)
tak właśnie wygląda. Al. Solidarnosci / Galeria Echo

Awatar użytkownika
tester19

Post autor: tester19 » 20 września 2011, o 15:27

Kursują stadami. Zgadnij, kiedy przyjedzie twój autobus

Teoretycznie znaleziono sposób na rozwiązanie problemu, ale w praktyce wciąż jest z tym kiepsko. Po kieleckich ulicach opóźnione przez remonty miejskie autobusy popołudniami i wieczorami nadal jeżdżą stadami

O problemie z autobusami tych samych linii jeżdżącymi stadami i spotykającymi się na trasie pisaliśmy już pod koniec sierpnia, gdy zamknięto południową jezdnię ulicy Sandomierskiej. Z powodu remontów mają one gigantyczne opóźnienia, a potem kursy nakładają się na siebie. W efekcie zdezorientowani pasażerowie czekają na przystankach na połączenia, które nijak mają się do rozkładów jazdy.

Władze Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji w Kielcach tłumaczyły, że bardziej opłaca się kontynuować nawet bardzo opóźnione kursy, niż rezygnować z nich, bo wówczas nie dostaną pieniędzy od Zarządu Transportu Miejskiego. ZTM podkreślał, że takiej możliwości nie daje umowa. Prezydent Kielc Wojciech Lubawski zapowiedział wówczas, że będzie rozmawiał z dyrektorem ZTM o rozwiązaniu tego problemu.

Nic się jednak nie zmieniło. Przekonał się o tym w ostatnią środę pan Edward, usiłując dojechać wieczorem z Nowin do Kielc. Starszy mężczyzna czekał na autobus linii nr 19, który zgodnie z rozkładem miał przyjechać o godz. 19.27. - Nie przyjechał, czekałem na przystanku, licząc, że będzie kolejny, o godzinie 20.09. Ale i jego nie było. Ze sporą grupą osób doczekaliśmy się w końcu "dziewiętnastki" ok. 20.25, choć takiego kursu na rozkładzie nie ma - opowiada nasz czytelnik. Dodaje, że w międzyczasie dodzwonił się do dyspozytora MPK, a ten powiedział, że autobusy kursują, ale są opóźnione.

- Rzeczywiście, tego dnia linia nr 19 miała 65 minut opóźnienia. Ale po godz. 20 mogły przyjechać w mniej więcej tym samym czasie i trzy autobusy - mówi Elżbieta Śreniawska, prezes MPK. Dodaje, że opóźnienie to efekt prac na ulicach Krakowskiej i Sandomierskiej. - Czy coś się zmieniło od poprzedniej rozmowy na ten temat? - pytamy. - Nic - odpowiada prezes Śreniawska.

- Jak to się nic nie zmieniło?! - oburza się Marian Sosnowski, dyrektor ZTM. Twierdzi, że rozmawiał na ten temat z prezydentem Kielc. - Postojowego nie możemy płacić, bo to niezgodne z umową. Ale byłem też w MPK i ustaliliśmy, że po godzinie 18 autobusy mają wchodzić na aktualny rozkłady jazdy nawet kosztem nierealizowania opóźnionych kursów - opowiada Sosnowski. Zapowiada, że w takiej sytuacji raz jeszcze będzie rozmawiał z MPK.

- Faktycznie, była taka rozmowa, ale dyrektor nie dodał, że zgodnie z naszymi ustaleniami autobusy mają wchodzić na rozkłady jazdy po godzinie 18, jeśli jest to możliwe. Ale korki na remontowanych ulicach często są dłużej - ripostuje prezes MPK.

Problemem nie jest tylko linia nr 19. - Porównywalne, sięgające kilkudziesięciu minut opóźnienia są jeszcze na liniach nr 27, 29 i 38. W sporej części tras wszystkie one kursują po najbardziej rozkopanych ulicach - mówi Zbigniew Michnicki, kierownik działu przewozów ZTM. Tłumaczy, że na niewiele zdają się nawet próby sterowania ruchem przez dyspozytorów. - Tu sporo zależy od doświadczenia dyspozytorów i wyczucia naprawdę szybko zmieniającej się sytuacji na tak rozgrzebanej drodze jak ul. Krakowska. Jeden powie, żeby autobus już jechał, a inny, żeby poczekał. A szanse nadrobienia kilkudziesięciominutowego opóźnienia są naprawdę niewielkie, bo autobusy na pętlach stoją tylko po 5-7 minut - tłumaczy Michnicki.

Podpowiada najlepsze, jego zdaniem, rozwiązanie. - Można podzielić dotychczasowe linie. Zrobiliśmy tak na linii nr 8, gdzie też były bardzo duże opóźnienia. Teraz na skróconej trasie jeździ nr 8B i dodatkowo nr 55. Opóźnienia są znacznie mniejsze, 8-10 minutowe - podkreśla. Zapowiada, że zmiany czekają również linię nr 19. - Chcemy ominąć rozkopaną ulicę Sandomierską przez m.in. ul. Szczecińską i Bohaterów Warszawy - zapowiada. Dlaczego zmiana zostanie wprowadzona dopiero teraz, po trzech tygodniach remontów? - Bo to oznacza, że ktoś tak naprawdę będzie miał dalej do przystanku autobusu tej linii i na pewno nie wszyscy będą zadowoleni. Liczyliśmy, że może uda się tego uniknąć. Zastanawiamy się też, jak zmodyfikować linie nr 27 i 29 - mówi Michnicki

http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262, ... tobus.html

A wystarczy puścić obie linie do pętli TRZUSKAWICA (dawna pętla linii 6) z postojami i po problemie a Ci jak zawsze myślą i myślą i co z tego wyjdzie zobaczymy 8)
KIELCE - miasto betonu

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 22 września 2011, o 09:52

Małe pytanko. Dziś można jeździć na dowód rejestracyjny, ale czy można wziąć kogoś ze sobą na ten sam dowód? Może tyle osób na ile zarejestrowane jest auto?

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 22 września 2011, o 09:58

Zapraszamy do skorzystania z oferty darmowego przejazdu autobusami komunikacji miejskiej w Kielcach w dniu 22.09.2011r. (czwartek) w związku z obchodami Europejskiego Dnia bez Samochodu. Kierowca i osoby mu towarzyszące mogą skorzystać z darmowego przejazdu za okazaniem przez kierowcę ważnego dowodu rejestracyjnego. Na jeden dowód rejestracyjny może podróżować tyle osób na ile jest zarejestrowany samochód.

Awatar użytkownika
lukas000

Post autor: lukas000 » 22 września 2011, o 12:27

Dziś jechałem i była kontrola. Wystarczy dowód z aktualnym przegladem i na tyle ile zarejstrowany samochód można wziąć ze sobą osób.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 22 września 2011, o 17:39

Tak, dzisiaj skorzystałem z tej promocji i miałem to szczęście, że akurat trafiłem na kontrolę biletów. Jechałem z dowodem rejestracyjnym samochodu mojej mamy. Panu kanarowi się to nie spodobało...
- ale to nie pana dowód
- mamy, na co dzień korzystam z jej samochodu
- ale to trzeba mieć swój
- na stronie ZTM-u nic takiego nie było napisane
- nie wiem, nie czytałem co było na stronie ZTM-u
- a to chyba powinien pan...
odszedł bez słowa :D
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 22 września 2011, o 18:40

Też dzisiaj jeździłem po mieście sporo "na dowód" i właśnie się zastanawiałem co będzie w razie kontroli, ponieważ samochód nie jest zarejestrowany na mnie. Na szczęście nie było kontroli.

Mam jednak parę spostrzeżeń na temat kieleckiej komunikacji miejskiej:
- zbyt duże odległości między przystankami
- źle ułożone rozkłady (na przystanek podjeżdża kilka autobusów, a potem długo długo nic)
- przystanki są koszmarnie brudne

Awatar użytkownika
GooDek_238

Post autor: GooDek_238 » 26 września 2011, o 19:01

Linia 19

Informujemy, że w związku z remontem ul. Sandomierskiej oraz dużymi opóźnieniami w kursowaniu od dnia 26.09.2011 r. planuje się czasowe zawieszenie linii nr 19 W DNI ROBOCZE.

W SOBOTY I NIEDZIELE LINIA POZOSTAJE BEZ ZMIAN. Nowy rozkład linii 19 znajduje się tutaj.

W zastępstwie NA DNI ROBOCZE wprowadzona zostanie linia nr 19B kursująca na częściowo zmienionej trasie :

Kierunek do Bolechowic:
od ulicy Zagórskiej – ul. Mąchocką – ul. Szczecińską – ul. Zagórską - ul. Tarnowską – ul. Seminaryjską – dalej trasa nie ulega zmianie.
Kierunek do ul. Zagórskiej:
od ulicy Seminaryjskiej –ul. Boh. Warszawy – ul. Szczecińską – ul. L.Wawrzyńskiej – do ulicy Zagórskiej.
Rozkład linii nr 19B znajduje się tutaj.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 27 września 2011, o 08:49

Dlaczego tych zmodyfikowanych linii nie nazywają 8A, 19A?
Chyba bardziej logiczne i bardziej czytelne na wyświetlaczach i rozkładach.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Ziarek

Post autor: Ziarek » 27 września 2011, o 17:12

Pogratulować ZTMowi, że wcześniej poinformował na przystankach i na stronie o wprowadzeniu zmiany trasy 8)

ODPOWIEDZ