Niestety zapowiada się też, że MZD zamierza zrobić przerwę w drodze rowerowej przy Grunwaldzkiej na wysokości szpitala. Może Stowarzyszenie by mogło jakieś pismo z wyrażeniem zaniepokojenia wysłać do prezydenta czy gdzieś zanim to zrobią?
Korespondencja, z której wynika taki plan:
1) WGK pyta się projektanta, dlaczego ścieżka przy Grunwaldzkiej jest taka zepsuta
2) WGK prosi MZD o przełożenie sygnalizatora
3) MZD twierdzi, że sygnalizator na środku drogi rowerowej jest ważniejszy niż jej ciągłość
(moich pism poganiających MZD i WGK już nie pokazuję, ale były niestety konieczne)
Nie wiem jak was, ale mnie coś takiego strasznie denerwuje - zamiast naprawić drogę rowerową to się ją likwiduje. Założę się, że z tego samego powodu na Sandomierskiej i na części Nowaka-Jeziorańskiego (gdzie dzisiaj nawet jakiś facet w samochodzie mnie wyganiał na nieistniejącą ścieżkę rowerową) ciągle jest tylko czerwony chodnik, a nie droga rowerowa. Wystąpiłem już w trybie dostępu do informacji publicznej o obowiązujący projekt organizacji ruchu dotyczący Grunwaldzkiej, Sandomierskiej i Popiełuszki (przy Castoramie - tam gdzie są sygnalizatory rowerowe, ale droga się kończy) i będę walczył dalej.
Niezależnie od powyższego osiągnąłem połowiczny sukces ze Świętokrzyskim Wojewódzkim Inspektorem Nadzoru Budowlanego odnośnie przejazdu na Łódzkiej / Olszewskiego. Krawężniki naprawią, ale od poprawiania przycisków się migają. Napisałem im odpowiedź, ale to jest właśnie taka sprawa w której przydałoby się wystąpić jako stowarzyszenie - bo jako obywatel nie mam interesu prawnego i mnie mogą odesłać na drzewo.
Skarga:
Ja pisze: Wojewódzki Inspektorat Nadzoru Budowlanego w Kielcach
w Kielce
ul. IX Wieków Kielc nr 3
25-516
Wniosek
Mój znak: DR/ŚWINB/1/2011
Wnoszę o dokonanie przez Świętokrzyskiego Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego w Kielcach, na mocy art. 84 ust. 1 pkt 1 w zw. z art. 82 ust. 3 pkt 3 ustawy Prawo budowlane, kontroli zgodności z prawem budowlanym drogi (ścieżki) rowerowej w obrębie skrzyżowania ulicy Łódzkiej, ul. Skrzetlewskiej i ul. Olszewskiego w Kielcach.
Droga rowerowa oraz przejazdy rowerowe w wyżej wskazanym miejscu są niezgodne z obowiązującym prawem z następujących przyczyn.
1. Na ww. skrzyżowaniu występują krawężniki na drodze rowerowej o wysokości dochodzącej do 5 cm, co stwarza zagrożenie bezpieczeństwa rowerzystów, może powodować uszkodzenia kół rowerów i stoi w sprzeczności z § 48 ust. 1 rozporządzenia Ministra Transportu i Gospodarki Morskiej z dnia 2 marca 1999 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać drogi publiczne i ich usytuowanie, gdzie dopuszczone są krawężniki o wysokości maksymalnej 1 cm.
2. Na ww. skrzyżowaniu zastosowane są ręczne detektory ruchu (przyciski), których wzbudzenie jest konieczne dla uzyskania przez rowerzystów sygnału zielonego na sygnalizatorach S-6. Tymczasem zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury z dnia 3 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach, detektor to „element wykrywający poszczególne grupy uczestników ruchu (pojazdy lub pieszych), którego działanie polega na wytworzeniu sygnału przy każdym wykryciu uczestnika ruchu znajdującego się w strefie detekcji. Sygnał wytwarzany jest automatycznie w przypadku pojazdów, a w sposób wymuszony bądź automatyczny w przypadku pieszych.” Jednocześnie art. 2 ust. 47 ustawy Prawo o ruchu drogowym definiuje rower jako „pojazd jednośladowy lub wielośladowy poruszany siłą mięśni osoby jadącej tym pojazdem”. Zauważyć należy ponadto, że termin na dostosowanie sygnalizacji świetlnej do wymagań Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 3 lipca 2003 r. upłynął z końcem 2008 roku. Z tego względu na ww. skrzyżowaniu powinna być zastosowana automatyczna detekcja rowerzystów, lub taki cykl sygnalizacji świetlnej, który umożliwiałby im przejechanie bez konieczności naciskania ręcznego detektora.
Zarządca wskazanej drogi, tj. Miejski Zarząd Dróg w Kielcach był przeze mnie informowany o wskazanych wyżej niezgodnościach przedmiotowego skrzyżowania z obowiązującym prawem, lecz mimo upływu terminu określonego w art. 237 ust. 1 kpa ich nie usunął, ani nie odpowiedział na moją skargę. Z tego względu konieczne jest podjęcie przez Świętokrzyskiego WINB odpowiednich działań pozwalających na doprowadzenie wskazanej drogi do stanu zgodnego z prawem. W związku z powyższym, wnoszę jak na wstępie.
Uprzejmie proszę komunikować się ze mną w niniejszej sprawie za pośrednictwem systemu ePUAP albo pocztą elektroniczną na adres: ...
Proszę także o poinformowanie mnie o podjętych w niniejszej sprawie działaniach.
Grzegorz Borek
Odpowiedź ŚWINB.
Moje dalsze pismo w sprawie:
O detektorach złożyłem też analogiczne pismo do Powiatowego Inspektora odnośnie przejazdu przez Klonową (to jest zwykła droga gminna, więc PINB jest właściwy) i zobaczymy, czy oni wymyślą coś innego niż ŚWINB.Ja pisze: Wojewódzki Inspektorat Nadzoru Budowlanego w Kielcach
w Kielce
ul. IX Wieków Kielc nr 3
25-516
Wasz znak: WINB-WIK771.3.141.2011.D
Mój znak: DR/ŚWINB/1/2011/2
Dotyczy: ścieżki rowerowej w obrębie skrzyżowania ul. Łódzkiej, ul. Olszewskiego i ul. Skrzetlewskiej w Kielcach.
Dziękuję za wszczęcie postępowania wyjaśniającego w niniejszej sprawie. Chcę jednak zauważyć, że niesłusznie nie objęliście Państwo kontrolą problemu ręcznych detektorów rowerów zastosowanych na przejazdach rowerowych na ww. skrzyżowaniu. Zgodnie z art. 4 pkt 2) ustawy z dnia 21 marca 1985 r. o drogach publicznych w związku z art. 3 ust. 1 pkt b) ustawy z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane, droga "stanowiąca całość techniczno-użytkową z instalacjami i urządzeniami" jest w całości obiektem budowlanym. Oznacza to, że elementami obiektu budowlanego są również sygnalizatory drogowe i detektory służące do organizacji ruchu na drodze i z nią związane. W przypadku przedmiotowego skrzyżowania jeden z elementów obiektu budowlanego - detektory rowerów - jest niezgodny z obowiązującymi przepisami prawa budowlanego.
Sposób budowy sygnalizacji świetlnej oraz stosowanej w niej detekcji uczestników ruchu określona jest przepisami Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 3 lipca 2003 r. w sprawie szczegółowych warunków technicznych dla znaków i sygnałów drogowych oraz urządzeń bezpieczeństwa ruchu drogowego i warunków ich umieszczania na drogach. Są to niewątpliwie przepisy techniczno-budowlane, regulujące konstrukcję sygnalizacji drogowej, która stanowi element wielu obiektów budowlanych. Sprzeczne z zasadami logicznego rozumowania byłoby wprowadzenie przez ustawodawcę tak szczegółowych regulacji przy równoczesnym wyłączeniu możliwości kontrolowania ich realizacji przez organy nadzoru budowlanego.
Niezależnie od powyższego, z posiadanych przeze mnie informacji wynika, że Mazowiecki Wojewódzki Inspektor Nadzoru Budowlanego w dwóch odrębnych przypadkach dotyczących Radomia oraz Warszawy uznał się za właściwego do kontroli zgodności z prawem budowlanym ręcznych detektorów rowerów na skrzyżowaniach.
W związku z powyższym, uprzejmie proszę o objęcie kontrolą także zastosowanych na przedmiotowym skrzyżowaniu detektorów. Ta niezgodność z prawem ma bowiem równie duży wpływ na bezpieczeństwo i płynność ruchu rowerów, co zbyt wysokie krawężniki.
Wyrażam zgodę na otrzymanie odpowiedzi za pośrednictwem systemu ePUAP lub e-mailem na adres: ...
Grzegorz Borek