Przystanki
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
- andrzeej
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Czy ja wiem... Ogrodowa korkuje się tylko w stronę rogatki. Natomiast odległość między kolejnymi przystankami: Seminaryjska/Jana Pawła II i Żytnia to prawie kilometr, a to przecież ścisłe centrum!kacper pisze:Ale w rzeczywistości miejsca tam nie ma. Zresztą za dużo autobusów tamtędy jeździ - w godzinach szczytu część wozów by stała i korkowała ulicę, czekając na możliwość wjazdu w zatoczkę.
Numer przystanku jest na roznych rozkladach, nie tylko tych najnowszych. Ostatnio widzialem nawet rozklad dla linii 38 z numerem przystanka w Domaszowicach.Na nowych rozkładach ważnych od 27.06.2011 pojawił się numer przystanka. Wygląda to tak : PRZYSTANEK NR 768 : JAGIELLOŃSKA
Ja uwazam, ze jesli tylko sa mozliwosci techniczne (jezdze tamtedy czesto na rowerze, ale jakos nie zwracalem uwagi) zeby autobusy sie zatrzymywaly, to powinno sie uruchomic przystanek. Jestem pewien, ze ludzie chetnie by z niego korzystali, zwlaszcza w wakacje, kiedy mozna wysiasc na Ogrodowej i od razu do parku.
#edit: pk5, przepraszam, nie przejrzalem wiadomosci drugi raz i jakos blad mi sie w oczy nie rzucil...
Ostatnio zmieniony 26 czerwca 2011, o 21:28 przez Patmeas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Ziarek
Przecież na Ogrodowej można zrobić przystanek NŻ, by kierowcy mogli legalnie się nie zatrzymywać, gdy jest taka możliwość, czyli nikt nie chce wysiąść i nikt na przystanku nie sygnalizuje by się autobus zatrzymał. Patrząc tak na odległości to z Seminaryjnej na Żytnią jest ponad 800 metrów, a z Ściegiennego na Żytnią ponad 900 metrów, czyli mamy prawie kilometrowy odcinek bez przystanku w centrum miasta, a z własnego doświadczenia wiem, że na Ogrodowej bardzo by się przydał przystanek.
- cm
Przepraszam, że się wtrącę, ale po co Wam przystanek na Ogrodowej? I tak w Kielcach przystanki są już miejscami za gęsto (choćby na Warszawskiej), przez co podróż autobusem wlecze się w nieskończoność i powoduje jeszcze większy spadek konkurencyjności autobusu względem samochodu. Przy Ogrodowej jest głównie park, skwer, parę domków jednorodzinnych i niewiele więcej. Jedynym obiektem, który ewentualnie mógłby generować jakiś ruch pasażerski jest szpital przy Spacerowej, ale bez przesady - jest on położony całkiem blisko ul. Żytniej.
Mhm, róbmy je co 1,2 km jak dla metracm pisze:I tak w Kielcach przystanki są już miejscami za gęsto (choćby na Warszawskiej),
a To że samochodem możesz podjechać spod domu a do autobusu trzeba dojść 500m (miejscami więcej, ponadto dla Kielc to standard, przystanki w centrum oddalone bardzo) nie bierzesz pod uwagę?powoduje jeszcze większy spadek konkurencyjności autobusu względem samochodu. P
A na Ogrodowej, wg mnie to właśnie park troszkę by generował, poza tym przesiadki. Ale tylko jako NŻ.
Jeśli chodzi o centrum miasta to przystanki są zdecydowanie za rzadko moim zdaniem. Co prawda nie przeczytałem tego jeszcze w żadnym mądrym opracowaniu to też żadnego wspaniałego cytatu nie podam, ale odległość między dwoma kolejnymi przystankami w centrum miasta powinna być wynosić prędzej 500m niż 1km (IX wieków UW - Żelazna PKP ~900m, Żytnia - Seminaryjska ~850m, Grunwaldzka/Mielczarskiego - Czarnowska ~850m). np. w centrum Krakowa przystanki są co 400-500m chyba bez wyjątków..
Wnioski takie, ze dobrze byloby, gdyby powstaly przystanki:
- Ogrodowa (na zadanie)
- Zelazna/Sienkiewicza (lub w poblizu - wiadomo, Sienkiewicza generuje spory ruch, poza tym blisko dworca)
- Czarnowska (kolo Biedronki, ale sadze, ze po remoncie i tych wszystkich planowanych zmianach, gdy ulica bedzie parkingowa, a ruch tylko dla autobusow, przystanek i tak powstanie)
Poza centrum jak przegladalem mapke z przystankami jakos nie dostrzeglem, by gdzies brakowalo jakiegos...
- Ogrodowa (na zadanie)
- Zelazna/Sienkiewicza (lub w poblizu - wiadomo, Sienkiewicza generuje spory ruch, poza tym blisko dworca)
- Czarnowska (kolo Biedronki, ale sadze, ze po remoncie i tych wszystkich planowanych zmianach, gdy ulica bedzie parkingowa, a ruch tylko dla autobusow, przystanek i tak powstanie)
Poza centrum jak przegladalem mapke z przystankami jakos nie dostrzeglem, by gdzies brakowalo jakiegos...
- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Fakty mogą być tylko autentyczne, innych nie ma.
A co do tablic na przystankach, to dziś podjechała mi 105, której w ogóle nie było wyświetlonej. Wydaje mi się, że jeśli system nie wyłapuje jakiejś linii, to powinien być chociaż napisany czas rozkładowy, specjalnie oznaczony.
A co do tablic na przystankach, to dziś podjechała mi 105, której w ogóle nie było wyświetlonej. Wydaje mi się, że jeśli system nie wyłapuje jakiejś linii, to powinien być chociaż napisany czas rozkładowy, specjalnie oznaczony.
Sorry, takiego mamy prezydenta...