GDDKiA Kielce - [S74] Kielce ul. Świętokrzyska - Cedzyna

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
andrzeej
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: andrzeej » 15 czerwca 2011, o 14:23

Wydaje mi się, że "dziura" będzie - w miejscu gdzie teraz są tymczasowe jezdnie Al. Solidarności.

Lucens

Post autor: Lucens » 16 czerwca 2011, o 06:58

Plan jest taki, żeby jeszcze w czerwcu lub na początku lipca ruch przerzucić na nowy wiadukt od strony Exbudu i UJK. Wtedy na spokojnie będą mogli zerwać nawierzchnię i wykopać "dziurę" tam, gdzie obecnie odbywa się ruch samochodowy.

Awatar użytkownika
jaromlody

Post autor: jaromlody » 22 czerwca 2011, o 19:07

dziś na wlocie do tunelu od Cedzyny kładli pierwszą warstwę masy bitumicznej a z drugiej strony tunelu wykopują resztki ziemi i będą równać teren

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 23 czerwca 2011, o 15:45

Widać postępy przy budowie tzw. wylotu wschodniego z Kielc

Trwają zaawansowane prace przy budowie tzw. wylotu wschodniego z Kielc, czyli nowej drogi ekspresowej od ulicy Świętokrzyskiej do Cedzyny. W szybkim tempie prowadzone są roboty zarówno na odcinku miejskim jak i pozamiejskim.

W samych Kielcach budowane jest nowe, dwupoziomowe skrzyżowanie alei Solidarności i ulicy Świętokrzyskiej z nowobudowaną drogą- informuje Małgorzata Pawelec, rzecznik świętokrzyskiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad.
Prawdopodobnie w lipcu zmieni się organizacja ruchu na tym skrzyżowaniu. Kierowcy jadący aleją Solidarności będą poruszać się już nową jezdnią, drogowcy w tym czasie rozpoczną pracę na zachodnim pasie trasy.

Postępy w pracach widać też poza miastem.
Nowy wylot drogi ekspresowej nr 74 z Kielc do Cedzyny w kierunku Opatowa i Sandomierza będzie miał 7 kilometrów długości. Prace rozpoczęły się w maju 2009 roku i zgodnie z umową, wykonawca powinien zakończyć je pod koniec tego roku.

Michał Michta
michal.michta@radio.kielce.pl

:arrow: http://www.radio.kielce.pl/page,,Widac- ... 6400b.html

Supernowoczesne potrójne ekrany będą chronić przed rykiem silników mieszkańców kieleckiego Bocianka

Obrazek
Trzy rzędy ekranów akustycznych mają chronić przed hałasem dobiegającym z drogi zarówno pieszych, jak i mieszkańców osiedla Bocianek. (fot. Dawid Łukasik)

Pierwsze takie rozwiązanie w Kielcach i województwie świętokrzyskim. Aż trzy rzędy ekranów akustycznych będą chronić mieszkańców kieleckiego osiedla Bocianek przed rykiem silników aut pędzących wschodnim wylotem drogi krajowej numer 74 z Kielc do Cedzyny.

W tym tygodniu robotnicy ustawili trzy rzędy metalowych słupów wzdłuż przebudowywanego pod potrzeby drogi ekspresowej odcinka ulicy Świętokrzyskiej do skrzyżowania z Aleją Solidarności. Na 300-metrowym fragmencie trasy szpalery słupów pojawiły się po obu jej stronach, a więc od osiedla Bocianek i Galerii Echo, oraz w pasie rozdziału. Na przełomie lata i jesieni rozpocznie się wsuwanie ekranów akustycznych między metalowe pale.

Jak wyjaśnia Małgorzata Pawelec, rzecznik prasowy kieleckiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad, który prowadzi budowę wschodniego wylotu drogi S74 z Kielc w stronę Cedzyny, wykonanie trzech rzędów ekranów akustycznych zlecono na etapie wydawania decyzji środowiskowej dla inwestycji. – Chodzi o to, żeby dodatkowo wytłumić hałas i chronić przed nim mieszkańców osiedla Bocianek. Takie rozwiązanie zapobiegnie rozprzestrzenianiu się hałasu – mówi Pawelec.

Na odcinku miejskim wylotu wschodniego będzie około 5,5 kilometrów ekranów.

:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /404188785
<klawy tekścik w tym miejscu>

Awatar użytkownika
tomasz2719
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tomasz2719 » 23 czerwca 2011, o 19:41

Adasiek CK pisze:Aż trzy rzędy ekranów akustycznych będą chronić mieszkańców kieleckiego osiedla Bocianek przed rykiem silników aut pędzących wschodnim wylotem drogi krajowej numer 74 z Kielc do Cedzyny.
Co jak co, ale jednak Echo nie umie liczyć. Trzy rzędy ekranów to będą w ogóle, ale osiedle Bocianek to będą chronić co najwyżej dwa.

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 23 czerwca 2011, o 19:44

Mnie bawią te określenia w stylu 'supernowoczesne' Obrazek

Awatar użytkownika
Gandalf

Post autor: Gandalf » 23 czerwca 2011, o 20:24

Echo lubi "faktoidalne" tytuły artykułów. :P

W każdym razie mnie bawi coś zupełnie innego - odtrąbienie sukcesu budowy ... 7 kilometrowego odcinka drogi ekspresowej. Jestem za nieoficjalnym zaleceniem, aby "sukces" w budowie kolejnych odcinków zaczynał się od przynajmniej 25 kilometrów nowej drogi. :D

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 23 czerwca 2011, o 20:30

Dla mnie sukcesem w Polsce jest zbudowanie choćby 500 metrów drogi - jakiejkolwiek.

Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus » 23 czerwca 2011, o 21:02

Mnie osobiście rozbroiły te "pędzące auta" - 100m za skrzyżowaniem z sygnalizacją świetlną. Zwłaszcza ciężarówki osiągną tam już prędkość naddźwiękową :lol:

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 27 czerwca 2011, o 16:19

Adasiek CK pisze:Dla mnie sukcesem w Polsce jest zbudowanie choćby 500 metrów drogi - jakiejkolwiek.
Chyba sobie żartujesz? W ostatnich latach Polska jest jednym z krajów, gdzie się buduje/remontuje najwięcej dróg w całej Europie.

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 27 czerwca 2011, o 18:41

Wiem i nie neguję tego. Co nie zmienia faktu, że cieszą mnie małe i duże inwestycje. Jak raz skupiłem się na tych małych...

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 29 czerwca 2011, o 21:24

Nowa aktualizacja 29.06.2011:

Obrazek
Wiadukt WA-1

Obrazek
Wiadukt WA-1

Obrazek
Wiadukt WD-2

Obrazek
Tunel TS-1

Obrazek
Wiadukt WD-1

Roboty drogowe:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

:arrow: http://www.kielce-s74.pl/aktualnosci-galeria

ciekawski

Post autor: ciekawski » 30 czerwca 2011, o 07:34

Takie mam nieodparte wrażenie że cały urok pryska po wjeździe do miasta. Od cedzyny tunel bajery, w perspektywie ciekawa architektura galerii z rotundą, a potem... koniec tunelu. Od strony warszawy fajna dwupasmówka, a po wjezdzie na warszawską bida, podobnie jak zaczyna sie radomska za toyotą jednojezdniowa. Od krakowa po remoncie fajna wlotówka a potem ciasna krakowska aż do krakowskiej rogatki. Od łodzi z obwodnicy fajne rozjazdy porobią i dojazd do targów, ale potem aż do elektrociepłowni ciasno i wąsko. Szkoda ze pierwsze wrażenia tak szybko mija po wjezdzie do miasta. Ale to tylko moje zdanie....

Awatar użytkownika
Tomasso
Kontakt:

Post autor: Tomasso » 30 czerwca 2011, o 08:49

Jak "ciasna krakowska aż do krakowskiej rogatki" jak będą dwie jezdnie i to po remoncie z chodnikami, przepustami i ścieżką rowerową. Nie przesadzaj że jest tak źle.
Ciekawe czy w końcu przeszła wersja tunelu pod Warszawską, wie ktoś coś?

ciekawski

Post autor: ciekawski » 30 czerwca 2011, o 11:15

no chodzi mi o ten odcinek za mostami za skrzyzowaniem z jagiellońską tam juz wąsko w kierunku wdk

ODPOWIEDZ