Rewitalizacja Obszarów Miejskich - Kielce

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
MadMike
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MadMike » 7 stycznia 2010, o 18:55

Osobiście ta wizja bardziej mi pasowała:
Autor pisze: Kolejne projekty
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Była zdecydowanie bardziej prosta i przejrzysta, a jednocześnie dość radykalna... Z drugiej strony nie jestem pewien, czy Warszawska na odcinku Orla- IX w, jest na tyle ciekawą architektoniczną ulicą, aby eksponować ją aż w taki sposób...

Może faktycznie lepiej zostawić jak najwięcej zieleni... Niech zasłania paskudne budynki... Przynajmniej jak na razie. Dopóki nic się nie zmieni.

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 7 stycznia 2010, o 21:02

Nowa wersja bardziej mi się podoba ta poprzednia wydawała się bardzo przytłaczająca i szara.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 7 stycznia 2010, o 21:10

To czy jest szara to chyba kwestia wizualizacji. Ale mnie również bardziej podoba się nowa wersja. Trochę mi przypomina koncepcję Placu Wolności (wiem, że dla niektórych tutaj to wada :P)
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
KamilEm
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: KamilEm » 7 stycznia 2010, o 21:30

Wg mnie nowa lepsza. Stara wygląda jak jakaś betonowa (wiem, wiem - to granit) pustynia. Szczególnie na środkowej wizualizacji.

Awatar użytkownika
MadMike

Post autor: MadMike » 7 stycznia 2010, o 22:47

Nowa koncepcja przypomina mi bardziej koncepcję skweru przy planowanym pomniku Sienkiewicza, o której mowa tutaj:

http://www.forum.kielce.eu/viewtopic.php?f=4&t=169

Koncepcja Warszawskiej mi się bardziej podoba niż skwer, ale brakuje mi trochę przestrzeni... W każdym razie widać rękę naszych urzędników...

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 18 marca 2010, o 20:53

Śródmieście. Zniknie łąka przy Piotrkowskiej

Ruszają kolejne etapy rewitalizacji śródmieścia Kielc - tzw. trójkąt bermudzki, Planty i Nowosilniczna.
Aby można było ogłosić nowe przetargi, radni musieli wczoraj zgodzić się na przesunięcia zadań zapisanych w Wieloletnim Programie Inwestycyjnym i wpisanie wydatków z tym związanych do budżetu. Dzięki temu będzie można rozpocząć przygotowanie infrastruktury na terenie między ul. Piotrkowską a al. IX Wieków (tzw. trójkąt bermudzki), co będzie kosztować 3,8 mln zł. Za 2,7 mln zł będzie przygotowana dokumentacja i infrastruktura umożliwiająca budowę ul. Nowosilnicznej. A 2,1 mln zł pójdzie na przebudowę ul. Planty.

Jak zaznaczyła skarbnik Barbara Nowak, zadania te są realizowane ze środków unijnych i po otrzymaniu dofinansowania pieniądze wrócą do budżetu miasta.

Radni zgodzili się na te zmiany jednogłośnie.

:arrow: http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... skiej.html

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 21 maja 2011, o 08:37

Wyburzą starą fontannę przy KCK, a wybudują nową

Fontanna przy Kieleckim Centrum Kultury, która jest w ruinie, zostanie wyburzona. A na jej miejscu powstanie nowa. Ma być gotowa już jesienią tego roku.

Obrazek

Fontanna przy Kieleckim Centrum Kultury jest w ruinie. Kielczanie dopytują o jej remont. (fot. D. Łukasik)

- Fontanna przed KCK jest zrujnowana, straszy. Wstyd, bo niedaleko jest ładny skwer z pomnikiem Henryka Sienkiewicza. Albo trzeba ją naprawić i puścić wodę, albo obiekt rozebrać – uważają kielczanie.
Okazuje się, że fontanna jest przeznaczona do rozbiórki. – Jest w bardzo kiepskim stanie, już nie kwalifikuje się do naprawy. Nie zostanie też w tym roku uruchomiona, bo nie ma możliwości napełnienia jej wodą – informuje Miłosz Pamuła, kierownik działu administracyjno-gospodarczego w KCK. Jest jednak i dobra wiadomość. – W ramach przebudowy placu przy KCK, we własnym zakresie wybudujemy nową fontannę, mamy już na ten cel część pieniędzy. Projekt powinien być gotowy w ciągu miesiąca, a do jesieni chcemy zakończyć budowę – tłumaczy kierownik Pamuła.

:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /203129883
<klawy tekścik w tym miejscu>

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 24 maja 2011, o 00:05

To też jest śródmieście, jedno z miejsc, które codziennie oglądają tłumy ludzi. W tym krajobrazie aż dwa nowe wyświetlacze ZTM-u. Można rzec wizytówka naszego miasta:
Obrazek
Obrazek
ObrazekObrazek
Obrazek
Obrazek

Zawsze gdy jestem na Żytniej, wstydzę się swoim miastem i jego władzami.
I przy okazji - ktoś kiedyś napisał, że dobrze byłoby sprzedać halę widowiskowo-sportową. To chyba jedyne sensowne rozwiązanie, nawet gdyby nowy właściciel ją wyburzył i postawił coś nowego - chyba warto wśród radnych zaszczepić ten pomysł.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 24 maja 2011, o 00:18

^ Ja, żeby się nie denerwować po prostu tamtędy nie chodzę.
A dla tej hali jedynym słusznym wyjściem jest laska dynamitu i dwie koparki.
W miejscu tych kiosków i hali widziałbym pierzeję nowoczesnych budynków
analogicznie do drugiej strony ulicy (kioski mogą być, ale w przyziemiu).
Potencjał tego miejsca bardzo się marnuje.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 24 maja 2011, o 00:43

Już kiedyś o tym pisałem, ale przypomnę:

Oto mała architektura przy zrewitalizowanej ul. Bodzentyńskiej. Prawdziwa metropolia:
Obrazek

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 24 maja 2011, o 10:58

Pogratulować temu kto pozwolił postawić ekrany led na Żytniej na środku chodnika.
Niestety takich obrazków jak powyżej nie da się w polsce uniknąć.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 24 maja 2011, o 11:14

Właśnie, że się da. Wróciłem z kilkudniowego pobytu w Toruniu i jestem załamany Kielcami. Podobnie Rzeszów - wygląda teraz dużo lepiej niż Kielce. U nichjest wszystko czysto, schludnie, wystrzyżone trawniki, równe chodniki, proste i estetyczne oznakowania itd. W Toruniu nie ma problemu z szyldami, małą architekturą itd. Postaram się wkleić trochę zdjęć, różnice są wielkie...

Awatar użytkownika
Petras
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Petras » 24 maja 2011, o 13:59

Pstrokato... ale jak to zamienią w pierzeję kamienic, to z kolei znajdą się ludzie którzy będą za tym tęsknić, powie się że był sobie taki specyficzny klimat :roll: Faktycznie, teren nadaje się pod przegospodarowanie pod konkretną zabudowę. Ale już wyburzaniu hali jestem przeciwny. Sprzedaniu - owszem, może wtedy imprezy w hali będą lepiej rozreklamowane.
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 24 maja 2011, o 14:41

Jaki klimat... Bazaru przy granicy białoruskiej? Wiem, że są tacy, którzy się przykuwali do szczęk likwidowanego bazaru przy Plantach, ale sorry. Oprócz zniszczonego ciągu nieciekawych murowanych pawilonów mamy tam pełno chaotycznie rozmieszczonych najrozmaitszych budek i kiosków (w tym blaszane szczęki), zdewatowane chodniki, wydeptaną trawę, potężny bilboard postawiony centralnie na chodniku. Mnie osobiście przygnębia, ze duża część kielczan (w tym władze miasta) uważa ten syf za coś naturalnego, na co się nie zwraca uwagi.
Hala zaś po ostatnim "remoncie" jest po prostu ohydna. Nie mam nic przeciwko prawdziwemu remontowi, ale gdyby prywatny właściciel uznał, że jej utrzymywanie się nie opłaca i chciał na tej działce postawić nowy obiekt, nie płakałbym po niej.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 25 maja 2011, o 21:51

Tak to wygląda w Toruniu:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ