MZD Kielce - Węzeł Żelazna - Rondo im.Herlinga-Grudzińskiego

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
kamilkw
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: kamilkw » 29 kwietnia 2011, o 15:46

W Berlinie jest zapewne nie jedna obwodnica, podziemne parkingi itd itp. My bez infrastruktury chcemy się pozbyć samochodów... I najważniejsze. Berlin to nie Kielce :) Zdecydowanie nie ta skala miasta.
pletwa

mp

Post autor: mp » 29 kwietnia 2011, o 15:58

http://www.zm.org.pl/?a=obwodnice-berlin Artykuł o obwodnicach berlina, zapraszam do przeczytania.

Tutaj o obwodnicach innych miast (stolic): http://www.zm.org.pl/?t=obwodnice_i_stolice

pk5

Post autor: pk5 » 29 kwietnia 2011, o 15:58

Zapewne..czyli tylko strzelasz.

:arrow: Ile obwodnic ma Berlin?

Właśnie, Kielce to nie Berlin, w mniejszym mieście łatwiej się wszędzie dostać bez samochodu ;)

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 29 kwietnia 2011, o 16:17

No nie wiem tylko czy w Berlinie drugie tyle mieszkańców mieszka na przedmieściach :) I najważniejsze. W czasach gdy Niemcy budowali autostrady, organizowali ruch itp., u nas podstawowym środkiem transportu był koń. Niemców stać na to żeby się nigdzie nie spieszyć, w sumie zasiłki u nich są wyższe niż u nas niejedna pensja. Brakuje nam co najmniej kilkudziesięciu lat rozwoju żeby ich dogonić. A u nas przeciwnicy motoryzacji zawzięcie chcą zabraniać wjazdu do miast. A jak słyszę o planach Unii, które mówią o wprowadzeniu podatku ekologicznego na samochód to śmiać mi się chce.

I to, że wszyscy młodzi chcą mieć własny samochód wynika z miłości do motoryzacji. Nie wiem czy w jakimś innym kraju każdy facet zna się na samochodach. I tego nikt nie zmieni.
pletwa

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 29 kwietnia 2011, o 17:37

Gdyby u nas była odpowiednia infrastruktura rowerowa, niektórzy ludzie na pewno by się przesiedli. A tak to boją się, że zostaną rozjechani przez samochody lub nie mają ochoty jeździć slalomem między pieszymi jak im się spieszy do pracy. A na koniec nie ma i tak gdzie zostawić roweru, wiedząc że nie zmoknie i że zastaną z powrotem, gdy będą chcieli wracać do domu.

A tak to większość ludzi jeździ tylko jak ma dużo czasu wolnego, dla rekreacji, gdy można sobie pozwolić na zsiadanie z roweru i przeprowadzanie go, mijanie pieszych itd.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 29 kwietnia 2011, o 20:00

Nie zgodzę się, bo z północnych osiedli można bez problemu dojechać prosto do centrum mijając może ze 4 przejścia dla pieszych, a ruch jest duży tylko w weekendy i w upalne dni. Nikt do pracy rowerem nie dojeżdża.
pletwa

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 29 kwietnia 2011, o 20:13

kamilkw pisze:Nikt do pracy rowerem nie dojeżdża.
Oprócz mnie ;)

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 29 kwietnia 2011, o 23:29

kamilkw pisze:Nie zgodzę się, bo z północnych osiedli można bez problemu dojechać prosto do centrum mijając może ze 4 przejścia dla pieszych, a ruch jest duży tylko w weekendy i w upalne dni. Nikt do pracy rowerem nie dojeżdża.
Może i można bez problemu dojechać, ale żeby wrócić trzeba zapitalać pod górkę, to też nie każdemu się chce po pracy ;)

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 30 kwietnia 2011, o 08:44

No i to jest kolejny powód dla którego porównywanie Kielc do innych miast nie ma sensu :)
pletwa

maklog

Post autor: maklog » 2 maja 2011, o 16:52

Cześć wszystkim

Mam serdeczną prośbę do forumowiczów czy nie zechcieliby nakreślić na mapce jak tak naprawdę będzie przebiegać cały ten projekt. Widziałem wizualizacje ale nie jestem sobie wstanie wyobrazić jak to ma wyglądać. Chciałbym aby ktoś zaznaczył jak będą przebiegać drogi i gdzie się krzyżować oraz co będzie wyburzone.

Dodać chcę że zaczęli zrywać asfalt oraz ustawiać kontenery dla pracowników więc 4 maja zapewne będzie już co fotografować :)

Pozdrawiam

http://img852.imageshack.us/i/mapkab.jpg/
Przykładowa mapka ale mogą być użyte inne :)

hey

Post autor: hey » 2 maja 2011, o 17:00

A co z przejściem podziemnym pod aleją IX wieków Kielc?
Będzie robione?

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 4 maja 2011, o 12:50

Jutro symboliczne "wbicie łopaty" rozpoczynające roboty budowlane związane z realizacją inwestycji "Budowa węzła drogowego u zbiegu ulic: Żelazna, 1-go Maja, Zagnańska wraz z przebudową Ronda im. Herlinga - Grudzińskiego. Strat: godz. 12.00 na placu budowy "Rondo H. Grudzińskiego".
Czy ktos moglby uczestniczyc w tym czasie w spontanicznej manifestacji za przywroceniem przejscia dla pieszych? Moze ktos dostrzeglby problem... Ja moge przygotowac jakies transparenty!

hey

Post autor: hey » 4 maja 2011, o 18:25

Przejścia to nie przywrócą ale wkrótce będzie protest właścicieli firm przy Paderewskiego i Plantach bo to co się dzieje teraz w sklepach w tej części ulicy (u mnie na parkingu także) to jest masakra. Jak tak dalej będzie to większość z nas padnie. Chodzi tylko o możliwość skrętu w Paderewskiego jadąc od Czarnowskiej i wyjazd z Paderewskiego wyłącznie w prawo w IX wieków. Bez wjazdu i zjazdu z nowego ronda. To nie powinno utrudnić ruchu a może pomóc przedsiębiorcom.

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 4 maja 2011, o 19:17

A pomyśl co by się działo gdyby zamknęli całe centrum dla ruchu.
pletwa

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 4 maja 2011, o 19:48

kamilkw pisze:A pomyśl co by się działo gdyby zamknęli całe centrum dla ruchu.
Już mamy małą "rozgrzewkę" - wystarczy przejść się ulicami, które są remontowane - Mała, Duża, Leśna. W sklepach nie ma nawet pół klienta.

ODPOWIEDZ