Church Land Development - Galeria Korona ul. Warszawska

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

CKKarol

Post autor: CKKarol » 5 marca 2011, o 05:24

Mam podobne zdjęcie, to już nie wrzucam, a w uzupełnieniu widok z innej strony.
Obrazek

ciekawski

Post autor: ciekawski » 7 marca 2011, o 17:44

Już są 4 wieże

Awatar użytkownika
lukas000

Post autor: lukas000 » 15 marca 2011, o 10:52

Widok z politechniki z ostatniego piętra na wszystkie żurawie:)

Obrazek

Zdjęcie wykonano 14.03.2011

Awatar użytkownika
kamilkw
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: kamilkw » 18 marca 2011, o 17:53

Dzisiaj przeglądałem rzuty poszczególnych kondygnacji. I mam pytanie czy nie nastąpiły jakieś zmiany w projekcie? Bo zdawało mi się, że przewidziany był duży sklep RTV/AGD a teraz go nie widzę...
pletwa

Awatar użytkownika
Sebastian
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Sebastian » 21 marca 2011, o 12:20

kamilkw pisze:Dzisiaj przeglądałem rzuty poszczególnych kondygnacji. I mam pytanie czy nie nastąpiły jakieś zmiany w projekcie? Bo zdawało mi się, że przewidziany był duży sklep RTV/AGD a teraz go nie widzę...
No nie strasz :roll: Ja tam obstawiałem Saturn-a. :wink:

Awatar użytkownika
Gandalf

Post autor: Gandalf » 21 marca 2011, o 18:00

Tyle, że Saturn zajmuje zwykle naprawdę sporą powierzchnię, niekiedy nawet jest to sklep dwupoziomowy także z obecnego rozkładu pomieszczeń nie wynika aby cokolwiek w tym stylu miało się pojawić w Galerii Korona.
Natomiast mnie zaintrygował lokal oznaczony jako "książki, prasa, rtv" o powierzchni wielokrotnie większej niż przeciętny salonik prasowy. Czyżby Empik zdecydował się otworzyć nowy salon, ewentualnie przenieść się ze "śródmiejskiej" części Warszawskiej. Bo w tej chwili sieć ta nie ma chyba żadnego konkurenta w swoim segmencie działalności.

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 30 marca 2011, o 22:57

Przepraszam za jakość, ale szyba była koszmarnie brudna :lol:
Obrazek

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 2 kwietnia 2011, o 17:30

Obrazek

Obrazek

Obrazek

peper80
Kontakt:

Post autor: peper80 » 3 kwietnia 2011, o 21:09

Witam! Wiecie może czy przewidywana jest budowa sztucznej ścianki wspinaczkowej w Galerii Korona :?:

boogie

Post autor: boogie » 4 kwietnia 2011, o 00:22

1-sze zdjecie cm-a, lewy dolny rog to chyba fundament pod 5 zurawia?

Awatar użytkownika
Robert-Kowal
Kontakt:

Post autor: Robert-Kowal » 5 kwietnia 2011, o 20:09

Sorry, że telefonem...

5.04.2011

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 6 kwietnia 2011, o 16:53

Stawiają kolejnego żurawia.
pletwa

Awatar użytkownika
Robert-Kowal
Kontakt:

Post autor: Robert-Kowal » 6 kwietnia 2011, o 17:15

kamilkw pisze:Stawiają kolejnego żurawia.
Obrazek

Awatar użytkownika
Gandalf

Post autor: Gandalf » 8 kwietnia 2011, o 16:45

Korona Kielce musi pasować do nowej koncepcji miasta

Przy ogromnym wysiłku włożonym w poprawę wizerunku restrykcyjna polityka władz lokalnych wobec pojawiających się w mieście inwestorów nie jest żadnym zaskoczeniem. Idealnym przykładem tej sytuacji jest kwestia budowanego właśnie centrum Korona Kielce.

Galeria, choć powstaje nie w ścisłym obszarze rewitalizacji, sąsiadując z nim, musi spełniać oczekiwania lokalnego gospodarza. Kiedy więc w 2008roku zaktualizowano dokument strategiczny: „Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego miasta Kielce” dokładnie sprecyzowano warunki współpracy między miastem i inwestorem, czyli spółką Church Land Development.

- Działka przy ul. Warszawskiej i Polnej przeznaczona została pod „galerię handlową”, ze ścisłą definicją tego pojęcia oraz szeregiem wymogów urbanistyczno-architektonicznych mających zagwarantować wysoką jakość przestrzeni i architektury – tłumaczy ArturHajdorowicz. W rezultacie, na przestrzeni kilku lat opracowano aż siedem różnych koncepcji architektonicznych, uwzględniając głosy miasta.

- Ocena wszystkich tych wizji oraz wizualizacji zestawionych w porządku chronologicznym jest niezwykle interesująca i pokazująca bezprecedensowy w Kielcach wysiłek projektowy obu stron w celu osiągnięcia przestrzeni najwyższej jakości – podsumowuje wynik współpracy między galerią Korona Kielce i Urzędem Miasta, pełnomocnik prezydenta ds. rewitalizacji Kielc.

- Rozpoczynając rozmowy, od początku przyjmowaliśmy sugestie docierające do nas z magistratu kieleckiego.Zależało nam na tym, aby wchodząc do miasta na prawach gościa, stać się zbiegiem czasu podmiotem ściśle utożsamianym z miejscem i mieszkańcami,dlatego staraliśmy się na bieżąco i elastycznie modyfikować koncept –przyznaje Michał Tur, manager ds. marketingu Galerii Korona Kielce.

W efekcie już w przyszłym roku w mieście otwarta zostanie wyjątkowa budowa. Twórcą projektu jest pracownia architektoniczna BoseInternational Planning & Architecture, której budynki stoją w wielu krajach na całym świecie. W przypadku centrum Korona Kielce projektanci połączyli dwie najistotniejsze idee, zlokalizowana w centrum miasta galeria ma nie rozsadzać pierzei ulicznych i jednocześnie ma eksponować swój wyjątkowy charakter. Dlatego właśnie budynek otrzymał tak wyjątkowe „opakowanie”, czyli ażurowy ekran, dla którego inspiracją była korona w herbie Kielc.

źrodło: galeriehandlowe.pl
http://www.galeria-korona.pl/aktualnosci_pokaz,33.html

Awatar użytkownika
lukas000

Post autor: lukas000 » 11 kwietnia 2011, o 22:13

Studenckie projekty reklamy nowej galerii

Projekt Pauliny Libiszewskiej i Łukasza Wojciechowskiego zwyciężył w konkursie na pylon reklamowy dla galerii Korona w Kielcach.

Pokonał 22 inne prace studentów Wydziału Budownictwa i Inżynierii Środowiska Politechniki Świętokrzyskiej. - Poziom projektów naprawdę był wysoki. Wielu z nich nie powstydziłoby się profesjonalne biuro projektowe - stwierdził dr Andrzej Żaboklicki, kierownik Katedry Architektury i Urbanistyki PŚk.

Autorzy najlepszej pracy otrzymali nagrodę w wysokości 1,5 tys. zł. Jednak zwycięstwo nie oznacza, że ten projekt zostanie zrealizowany. O tym, jaka reklama stanie ostatecznie na rogu al. IX Wieków Kielc i ul. Warszawskiej, zadecyduje zarząd galerii Korona.

:arrow: Gazeta Wyborcza Kielce

ODPOWIEDZ