Przebudowa dworca PKP

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 4 października 2010, o 15:59

^ Całe Echo... ;>
Co do przykuwania się to chciałbym to zobaczyć. ;D
Jestem za wyburzeniem tylko i wyłącznie, jeżeli projekt będzie godny tego miejsca.
Jeśli nie to lepiej niech dworzec poczeka na lepsze czasy a na razie gruntowny lifting mu nie zaszkodzi.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 4 października 2010, o 18:37

Nie mam żadnego sentymentu do tego budynku. Jest niewielki, boczne biurowe skrzydła to nic szczególnego - zdecydowanie jestem za nowoczesnym, dużym funkcjonalnym budynkiem, łączącym obie części miasta i "przykrywającym" perony, przyjaznym dla osób niepełnosprawnych. Mile widziana część komercyjna. Ja nie mam ochoty poddawać tego dworca liftingowi. Będę bardzo rozczarowany, jeśli taka okazja nas ominie - nie przypuszczałem, że aktualny dworzec ma tylu obrońców!
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 4 października 2010, o 18:45

Ja także jestem za wyburzeniem.
Musiałaby to byc superprzebudowa, żeby obecny pozostał.
Poza tym nie wiem, co mogłoby pozostac w nim nie przebudowane.
Wg mnie do pozostawienia nie nadaje się nic.
Wąskie i nie zadaszone perony, strome wejścia na nie - bez wind i podjazdów, mała hala dworcowa.
Wg mnie żenada.
Nie jest to najgorszy dworzec w Polsce ale do dobrego jeszcze mu daleko.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 4 października 2010, o 20:03

No i jeszcze jeden argument - system naczyń połączonych tzn. jeśli uda się przeforsować tak dużą inwestycję uważam, że łatwiej będzie o nowe tory do Krakowa, Radomia i Częstochowy. Po co nowy dworzec przy takiej jakości połączeniach kolejowych jak obecnie? Wspierajmy panią dyrektor.

maciej
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: maciej » 4 października 2010, o 20:55

AR pisze:Wg mnie do pozostawienia nie nadaje się nic.
Wąskie i nie zadaszone perony, strome wejścia na nie - bez wind i podjazdów, mała hala dworcowa.
Ale to wszystko można zmienić. 1. Skoro możliwe jest usunięcie części torów, to tym bardziej poszerzenie peronów. 2. Zadaszenie? Niech będzie nawet takie jak nowa hala "E" Targów - 35 mln zł. 3. Strome wejścia poszerzyć, zamontować schody ruchome, a z jednej strony zamiast schodów zrobić windy. 4. Nie uważam żeby hala była mała - zwróć uwagę, że spora część (antresola) jest niewykorzystana. Zresztą obecnie też nie bywa przepełniona.
Po uporządkowaniu otoczenia, usunięciu partyzantki parkingowej i betonowych bloków, wybrukowaniu na nowo podjazdu, wytyczeniu przejścia naziemnego do przystanku może być naprawdę nieźle. Samą "halę-akwarium" można zmodernizować bardzo nowocześnie:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
(ten pawilon zawsze przypominał mi nasz dworzec)

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 4 października 2010, o 21:13

Też w pierwszej chwili ten pawilon targów skojarzył mi się z naszym dworcem. Jeśli tak by został zmodernizowany to ok :)

maciej

Post autor: maciej » 21 stycznia 2011, o 18:15

Obrazek
Estetyczny i bezpieczny dworzec PKP w Kielcach. Są na to szanse

Wszystko wskazuje na to, że w Kielcach zostanie wybudowany nowy dworzec PKP. W piątek w tej sprawie spotkali się przedstawiciele zarządu województwa spółki kolejowej. Członek zarządu województwa - Jan Maćkowiak mówi, że najlepszym rozwiązaniem byłaby budowa nowego obiektu, ponieważ stary nie jest w zbyt dobrym stanie.
Inwestycję miałoby sfinansować PKP, ale zarówno samorząd województwa, jak i miasta powinny się w tę inwestycję zaangażować. Szanse na realizację - zdaniem Jana Maćkowiaka są bardzo duże.
Jan Mackowiak dodaje, że samorządowi województwa zależy na tym, żeby osoby, które przyjadą do Kielc pociągiem czuły, że po opuszczeniu przedziału znalazły się w pomieszczeniu estetycznym i bezpiecznym.

Źródło: Radio Kielce

Awatar użytkownika
GooDek_238

Post autor: GooDek_238 » 21 stycznia 2011, o 19:17

Oj... nasz dworzec woła o pomstę do nieba. Mam nadzieję, że dojdzie do podpisania umowy.

Awatar użytkownika
Adasiek CK
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Adasiek CK » 21 stycznia 2011, o 19:48

Jeżeli uważasz, że nasz dworzec woła o pomstę do nieba to chyba, mało jeździsz koleją... U nas jest jeszcze w miarę dobrze.

Zapraszam na dworzec WWa zachodnia...
<klawy tekścik w tym miejscu>

Awatar użytkownika
Wizard
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: Wizard » 21 stycznia 2011, o 21:57

Piękny nie jest, ale dramatu obecnie nie ma. Mogliby naprawić kostkę przy dworcu, bo już jest w kiepskim stanie i polobbować za jakimś pociągiem z W-wy, bo obecnie jest z tym bardzo, bardzo kiepsko.
Every dream has a price

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 21 stycznia 2011, o 23:25

Przecież jeśli uda się wybudować nowy obiekt, trudniej będzie nie pamiętać o Kielcach w kwestii m.in. sieci połączeń. Skutkiem budowy nowego dworca będzie podniesienie statusu Kielc na kolejowej mapie Polski.

Awatar użytkownika
Masmix

Post autor: Masmix » 22 stycznia 2011, o 00:28

Po wybudowaniu "najnowocześniejszego w Polsce" stadionu, Kielce dostały możliwość organizacji meczy na poziomie międzynarodowym. Czy po wybudowaniu nowego dworca stacja Kielce będzie przystankiem dla pociągów EC?... Gdyby 8-ka była "szybsza" niż CMK-a to możliwe, że by tak było.
Boję się, że to może być działanie typu - omija was KDP, aaa to macie nowy dworzec. Tylko kto będzie w przyszłości korzystał z tego dworca jeśli stan infrastruktury nie będzie się poprawiał, a czas podróży (do Warszawy czy Krakowa) skracał?

Według mnie największą bolączką obecnego dworca jest jego otoczenie, które wpływa na ogólną jego ocenę. Gdyby Plac Niepodległości był przestrzenią przyjazną człowiekowi (ot taką jaka jest po drugiej stronie Sienkiewicza na Placu Moniuszki) to sam dworzec byłby całkiem inaczej postrzegany przez mieszkańców. A tak mamy samochodowy syf, cała gamę utrudnień dla pieszych, słabą integrację z transportem publicznym...
Gdyby pojawiło się finansowanie to byłbym za remontem, ale nie tylko dworca ale wszystkich kieleckich stacji... i przede wszystkim modernizacją Placu, co leży już pewnie w gestii miasta.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 22 stycznia 2011, o 11:00

Budowa nowego dworca ma podwójne znaczenie: po pierwsze - "kolejowe" po drugie - miastotwórcze. Przede wszystkim obecny dworzec nie łączy starego centrum z planowanym Nowym Miastem i jest w ogóle po prostu niefunkcjonalny (samo dostosowanie go do potrzeb osób niepełnosprawnych pochłonęłoby ogromne pieniądze). Nie widzę najmniejszego sensu remontu starego, jeśli jest szansa na wybudowanie nowego, który w dodatku by na siebie zarabiał (poprzez połączenie z funkcjami komercyjnymi, a miejsce na to jest przecież szalenie atrakcyjne). Dodatkowo nowoczesny i jednocześnie komercyjny łącznik między dwoma częściami miasta będzie też podnosił atrakcyjność ulicy Sienkiewicza.

TomanoMo

Post autor: TomanoMo » 22 stycznia 2011, o 11:53

Dokładnie, w perspektywie Nowego Miasta za torami, nowy dworzec stanowiłby "przejście" do tej części miasta.

Cyniczny Optymista
Kontakt:

Post autor: Cyniczny Optymista » 24 stycznia 2011, o 15:30

Cynizm Optymizm i Ironia
Te trzy: z nich zas najwazniejszy jest dystans do samego siebie :)

ODPOWIEDZ