Starostwo Powiatowe w Kielcach - Nowa siedziba

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 28 grudnia 2010, o 19:15

agaga pisze:Konsorcjum odrzucone.
Dziś data podpisania umowy z Dorbudem.
Heh...
Szczerze mówiąc, obawiałem się tego Kosorcjum...
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

agaga

Post autor: agaga » 28 grudnia 2010, o 19:39

Taki zlepek, bo każdemu czegoś brakowało.

Hiszpanie mieli (mieć) kasę, zabrakło kwitów. Rystal jest na miejscu, więc byłby ktoś od formalności. A lider... pewnie doświadczenie i ludzi z papierami.

Awatar użytkownika
Jezpir
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jezpir » 28 grudnia 2010, o 20:46

Konsorcjum faktycznie dziwne, ale powody odrzucenia... dość karkołomne, że się tak wyrażę.
Jeżpir

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 28 grudnia 2010, o 21:06

a na jakiej podstawie ich odrzucili?
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 28 grudnia 2010, o 21:40

agaga

Post autor: agaga » 28 grudnia 2010, o 22:09

Trochę na siłę to odrzucenie. Ale klamka zapadła.

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 29 grudnia 2010, o 09:06

czy ja wiem czy na siłę? Ciekawy jestem czy wadium im zabrali bo ja bym zabrał :P

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 29 grudnia 2010, o 12:40

Znaleźli sobie wiele kijów do bicia, ale żaden z nich osobno nie utrzymałby się w KIO. A badanie dlaczego hiszpańska bank wystawił dokument w języku angielskim :lol: zwaliło mnie ze stołka i długo nie mogłem sie podnieść. Nie sądzisz, sueno, że powody szukania nierzetelnie obliczonej ceny podniesione w uzasadnieniu są ... delikatnie mówiąc.. niezgodne z obowiązującym prawem w tym zakresie. W ogóle badanie kosztorysu przy cenie ryczałtowej mija się z celem. A wadium po sprawie sądowej pewnie byś musiał zwrócić z odsetkami. Ale to temat na zupełnie inny wątek.
Jeżpir

agaga

Post autor: agaga » 29 grudnia 2010, o 13:37

Przecież te procenty musieli gdzieś dołożyć. Jak w teletechnice 44% to gdzie indziej więcej musi być.

Ktoś wie jaki był budżet?
Bo zastanawiam się jaki był stosunek wartości ofert do wysokości budżetu...
Bo jak na poziomie 50-60% to jakiekolwiek badanie nie ma sensu. :lol:

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 29 grudnia 2010, o 14:00

Jezpir pisze:Znaleźli sobie wiele kijów do bicia, ale żaden z nich osobno nie utrzymałby się w KIO. A badanie dlaczego hiszpańska bank wystawił dokument w języku angielskim :lol: zwaliło mnie ze stołka i długo nie mogłem sie podnieść. Nie sądzisz, sueno, że powody szukania nierzetelnie obliczonej ceny podniesione w uzasadnieniu są ... delikatnie mówiąc.. niezgodne z obowiązującym prawem w tym zakresie. W ogóle badanie kosztorysu przy cenie ryczałtowej mija się z celem. A wadium po sprawie sądowej pewnie byś musiał zwrócić z odsetkami. Ale to temat na zupełnie inny wątek.
Na sprawdzaniu kosztorysu przy wynagrodzeniu ryczałtowym poległ już nasz geniusz "ja to zrobie" Pan Gierada odrzucając wszystkie oferty na przetarg na budowę parkingu. Powinien zwrócić koszty z własnej kieszeni.
A wadium i tak zwracam z odsetkami choć tutaj pewnie były gwarancje bankowe / ubezpieczeniowe :P
Co do zagramanicznych dokumentów notorycznie fałszowanych to mam swoje zdanie i pewnie też bym się czepił.
agaga pisze:Ktoś wie jaki był budżet?
Bo zastanawiam się jaki był stosunek wartości ofert do wysokości budżetu...
Bo jak na poziomie 50-60% to jakiekolwiek badanie nie ma sensu. :lol:
Budżet (kwota jaką zamawiający zamierza przeznaczyć na finansowanie zamówienia) powinien być w ogłoszeniu o udzieleniu zamówienia zamieszczanego w Biuletynie ZP po zawarciu umowy

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 18 stycznia 2011, o 22:03

Kto wybuduje siedzibę kieleckiego starostwa?

Krajowa Izba Odwoławcza nakazała Starostwu Powiatowemu w Kielcach ponowne zbadanie i ocenę ofert, które wpłynęły na ogłoszony przez urząd przetarg na budowę nowej siedziby. Powtórnie także ma zostać wyłoniony wykonawca obiektu.

Przypomnijmy, że budową nowej siedziby kieleckiego starostwa zainteresowanych było aż jedenaście firm. Tyle właśnie ofert wpłynęło na przetarg ogłoszony przez urząd. Wybrano tę Przedsiębiorstwa Budowlano-Usługowego Drobud z Kielc, która opiewała na 41 milionów 494 tysiące i jeden grosz.

Dwie inne firmy, startujące w przetargu, odwołały się od tej decyzji do Krajowej Izby Odwoławczej. Po zbadaniu sprawy, przychyliła się ona do obydwu odwołań. We wtorek Starostwo Powiatowe w Kielcach otrzymało uzasadnienie wyroku. Zgodnie z nim, KIO nakazuje mu ponowne badanie i ocenę ofert oraz powtórny wybór wykonawcy. – Nasi pracownicy merytoryczni analizują uzasadnienie. Następnie Zarząd Powiatu Kieleckiego zadecyduje, czy są podstawy do tego, aby odwołać się od wyroku KIO do sądu. Jeżeli okaże się, że tak, będziemy się odwoływać – informuje rzecznik kieleckiego starostwa Agata Niebudek. Starostwo może w ciągu siedmiu dni od otrzymania uzasadnienia wyroku zaskarżyć decyzję KIO do Sądu Okręgowego w Kielcach.

Nowa siedziba kieleckiego Starostwa Powiatowego ma powstać przy alei Popiełuszki w Kielcach. Będzie to czterokondygnacyjny, nowoczesny budynek, do którego zostaną przeniesione wszystkie rozrzucone po mieście wydziały i jednostki urzędu.

:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /107279587

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 18 stycznia 2011, o 22:12

Co śmieszniejsze wiedza Sądu Okręgowego na temat ustawy prawo zamówień publicznych jest nikła :D I ten sąd będzie rozpatrywał skargę na decyzję KIO gdzie siedzą "wyjadacze" od zamówień.

Awatar użytkownika
Jezpir

Post autor: Jezpir » 19 stycznia 2011, o 14:52

Nie przeczę, że sędziowie sądów mają nikłe pojęcie o zamówieniach publicznych, ale co do kompetencji dużej części arbitrów KIO również można by mieć wątpliwości (czytając niektóre orzeczenia). Sąd na pewno powoła sobie biegłych, czego KIO z reguły nie robi, bo lepiej wziąć 20 koła (koszty stałe dla postepowań powyżej progu) dla siebie niż się tym z kimkolwiek dzielić. Ostatnio widziałem jakie były wymagania dla arbitrów w naborze. Nawet nie musieli mieć ukończonej jakiejkolwiek aplikacji! A przecież pełnią fukcję sądu. Niby to polubownego.
Zresztą, im dlużej w tym siedzę, to odnoszę wrażenie, że to jest wszystko bicie piany na potrzeby wyjadaczy-cwaniaczków, którzy widzą w tym biznes dla siebie. Jakoś nie wierzę (do końca), że te niejasności i wątpliwości interpretacyjne ustawy były jedynie przypadkowe. Już pan Modzelewski (dla niewtajemniczonych główny autor wszystkich ustaw o VAT) odpowiadał na pytanie "dlaczego to takie skomplikowane" stwierdzeniem "a od czego byśmy byli, gdyby to było proste".
Nie jestem jakimś wybitnym specem od ustawy - po prostu stosuję, czytam i dziwię się wielu orzeczeniom KIO i opiniom prawnym UZP..
i tu wtrącę - jak zmieniał się VAT z 7 na 22, to jakoś nie można było zmienić umowy, bo to okoliczność była strasznie znacząca (wiele firm budowlanych miało z tego tytułu duże problemy, a część upadło w konsekwencji), a teraz okazuje się, że jest to zmiana nieistotna, nawet nie trzeba było jej przewidywać w SIWZ i ogłoszeniu - rewelka ... ale wracając ...
wyszło na moje, że rozstrzygnięcie się nie utrzyma w KIO. Nie sądziłem tylko, że najtańsi sie odwołają, bo dużo argumentów do obalenia, a malo czasu (terminy sa dość krótkie teraz), a koszty spore. A w starostwie za dużo kombinują i starają się być "co to nie oni". Przykładem może być odpowiedź na prośbę o zmianę umowy - "wykonawca nie jest uprawniony do składania wniosków". Jak dla mnie kosmos.

Już widzę jak starostwo wnosi wpis w wysokości 2 mln zł :lol: :lol:
Jeżpir

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 22 stycznia 2011, o 15:13

Wykonawca nowej siedziby Starostwa Powiatowego w Kielcach zostanie wyłoniony ponownie

Starostwo Powiatowe w Kielcach nie odwoła się od wyroku Krajowej Izby Odwoławczej do sądu. Ponownie zbada i oceni oferty, które wpłynęły na przetarg na budowę nowej siedziby urzędu i wybierze wykonawcę.

Przypomnijmy, że budową nowej siedziby kieleckiego starostwa zainteresowanych było aż jedenaście firm. Tyle właśnie ofert wpłynęło na przetarg ogłoszony przez urząd. Wybrano tę Przedsiębiorstwa Budowlano-Usługowego Drobud z Kielc, która opiewała na 41 milionów 494 tysiące i jeden grosz.
Dwie inne startujące w przetargu firmy, odwołały się od tej decyzji do Krajowej Izby Odwoławczej. Po zbadaniu sprawy, przychyliła się ona do obydwu odwołań. Zarząd Powiatu Kieleckiego podjął decyzję o tym, aby nie zaskarżać decyzji KIO do sądu. – Wniesienie skargi do sądu wiązałoby się z poniesieniem kosztów związanych z opłatą, które są znaczne. Zdecydowaliśmy więc powtórzyć procedurę. Sprawdzimy ponownie oferty – mówi starosta kielecki Zdzisław Wrzałka.
Jak informuje rzecznik kieleckiego starostwa Agata Niebudek, prace związane z ponownym wyłonieniem wykonawcy siedziby urzędu, rozpoczną się w przyszłym tygodniu. Pod uwagę będą brane tym razem cztery firmy, bo tylko one przedłużyły okres ważności wadium. Są to: Dorbud, Kartel z Jędrzejowa, Skanska oraz konsorcjum firm KRIB. – Do dwóch z nich wystąpimy o uzupełnienie dokumentacji przetargowej. Kiedy je otrzymamy, przystąpimy do dalszych prac – zapowiada Niebudek.
Nowa siedziba kieleckiego Starostwa Powiatowego ma powstać przy alei Popiełuszki w Kielcach. Będzie to czterokondygnacyjny, nowoczesny budynek, do którego zostaną przeniesione wszystkie rozrzucone po mieście wydziały i jednostki urzędu.

:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /505378883

Awatar użytkownika
Sirek1

Post autor: Sirek1 » 4 lutego 2011, o 21:48

Konsorcjum:
Koompleksowa Realizacji Inwestycji Budowlanych Warszawa
Constructiones Rehabilitaciones y Acabados S.A.
Rystal-Bud Kielce

z ceną 39 263 084,67zł brutto zostało wybrane do realizacji

:arrow: http://bip.powiat.kielce.pl/bip_admin/z ... mienie.PDF

ODPOWIEDZ