zapewne #237 bo #236 to juz dawno na mieście nie widziałemdovers_ck pisze:Który?
Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR
- Daniel
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Marcinus pisze:Mam nadzieję, że to dobry tematW Kielcach kupują mercedesy dla pasażerów
Mateusz KOŁODZIEJ
O cztery nowe mercedesy wzbogaci się wkrótce Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji w Kielcach. Autobusy pojawią się w mieście pod koniec stycznia.
Miejskie Przedsiębiorstwo Komunikacji podpisało umowę na zakup nowych autobusów. Będą to cztery mercedesy conecto, które gościły już w Kielcach wcześniej na kilkudniowych testach. Wtedy zrobiły dobre wrażenie zarówno na pracownikach Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji, jak i na pasażerach. - Zdecydowaliśmy się więc na zakup, bo zdanie mieszkańców jest dla nas bardzo istotne - mówi prezes Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacji w Kielcach, Elżbieta Śreniawska.
Oprócz czterech autobusów, które będą obsługiwać linie miejskie, kieleckie przedsiębiorstwo zakupi także piąty autobus. To mercedes vito, który jednak na liniach się nie pojawi, będzie a służył wyłącznie do wynajmu przez prywatne firmy.
Prezes Śreniawska nie chce ujawnić, za ile zostaną zakupione nowe mercedesy, zasłaniając się tajemnicą handlową. Informuje jedynie, że są one niewiele droższe od zakupionych w ubiegłym roku solarisów, które kosztowały 700 tysięcy złotych każdy.
Kiedy można się spodziewać nowych "Mietków" w Kielcach?
- krzysiu1493
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
- tomasz2719
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Nie wiem czy w dobrym temacie to piszę.
Dzisiaj poszedłem na przystanek autobusowy na chybił trafił. Nie sprawdzałem kiedy mam autobus. Dochodząc do przystanku, tuż obok mnie zatrzymała się linia 15 (która teoretycznie mi pasowała, gdyż chciałem wysiąść na ul. Warszawskiej), ale nie dotarłem do rozkładu jazdy. Jak się okazało, była to linia z godziny 9:25 (Massalskiego I), która to dojeżdża tylko do przystanku Piekoszowska/Mieszka Pierwszego.
Trochę to głupie aby linia, w środku dnia miała zjazd do bazy (tak samo jest z ta linią o godzinie 18:30). Rozumiem ostatni kurs w ciągu dnia. Czym to jest podyktowane? Jeszcze gdyby tak przewoził ten kurs, pasażerów do przystanku Jagiellońska. Tam to przynajmniej można wysiąść, przejść przez skrzyżowanie i jest się na przystanku Grunwaldzka/Jagiellońska, na który przyjeżdża dużo linii. A tak to linia 15 o tej około 9:29 jest na tym felernym przystanku, i nawet nie ma co na nim stać i czekać na jakąś inna linię, bo wszystko odjechało i najbliższe coś jest za około 20-30 minut.
Akurat ta linia, o tej porze, i o 18:30, powinny mieć jakieś komunikaty w stylu "Uwaga! Linia dojeżdża tylko to przystanku Piekoszowska/Mieszka Pierwszego.", i nie było by problemu takiego wielkiego. Bo każdy inny kurs linii 15 jedzie całą trasę, aż do Os. Sieje. Ludzie są do tego przyzwyczajeni. Całe życie tak było. A tu jest sobie taki głupawy wyjątek.
Czy ktoś wie, o co w tym chodzi? Może by się dało napisać do ZTM-u zapytanie po co to coś wymyślili, i najlepiej aby wymyślili coś aby nie było takich głupot. Rozumiem że ten kurs zapewne kiedyś zawsze zjeżdżał do bazy z tzw. pustym przebiegiem. Ale to niech chociaż będzie jakiś komunikat. Bo to, że jest wyświetlacz z przodu to nie jest takie dobre usprawiedliwienie, bo zdarzyło się tak, że na wyświetlaczu pisało "Os. Sieje", a kurs był właśnie do Piekoszowska/Mieszka Pierwszego.
Bo jednak ten przystanek jest w dość trochę odległym miejscu. W takim trochę... zadupiu. Nie ma za bardzo po co tam jechać/wysiadać. Ci co tam mieszkają, czy chcą się dostać do tego przedszkola, to ich to nie obchodzi czy ta linia ma ten zjazd do bazy czy nie. Sobie dojada i są zadowoleni.
Tak jak mówię, najlepsze byłby komunikaty głosowe.
Dzisiaj poszedłem na przystanek autobusowy na chybił trafił. Nie sprawdzałem kiedy mam autobus. Dochodząc do przystanku, tuż obok mnie zatrzymała się linia 15 (która teoretycznie mi pasowała, gdyż chciałem wysiąść na ul. Warszawskiej), ale nie dotarłem do rozkładu jazdy. Jak się okazało, była to linia z godziny 9:25 (Massalskiego I), która to dojeżdża tylko do przystanku Piekoszowska/Mieszka Pierwszego.
Trochę to głupie aby linia, w środku dnia miała zjazd do bazy (tak samo jest z ta linią o godzinie 18:30). Rozumiem ostatni kurs w ciągu dnia. Czym to jest podyktowane? Jeszcze gdyby tak przewoził ten kurs, pasażerów do przystanku Jagiellońska. Tam to przynajmniej można wysiąść, przejść przez skrzyżowanie i jest się na przystanku Grunwaldzka/Jagiellońska, na który przyjeżdża dużo linii. A tak to linia 15 o tej około 9:29 jest na tym felernym przystanku, i nawet nie ma co na nim stać i czekać na jakąś inna linię, bo wszystko odjechało i najbliższe coś jest za około 20-30 minut.
Akurat ta linia, o tej porze, i o 18:30, powinny mieć jakieś komunikaty w stylu "Uwaga! Linia dojeżdża tylko to przystanku Piekoszowska/Mieszka Pierwszego.", i nie było by problemu takiego wielkiego. Bo każdy inny kurs linii 15 jedzie całą trasę, aż do Os. Sieje. Ludzie są do tego przyzwyczajeni. Całe życie tak było. A tu jest sobie taki głupawy wyjątek.
Czy ktoś wie, o co w tym chodzi? Może by się dało napisać do ZTM-u zapytanie po co to coś wymyślili, i najlepiej aby wymyślili coś aby nie było takich głupot. Rozumiem że ten kurs zapewne kiedyś zawsze zjeżdżał do bazy z tzw. pustym przebiegiem. Ale to niech chociaż będzie jakiś komunikat. Bo to, że jest wyświetlacz z przodu to nie jest takie dobre usprawiedliwienie, bo zdarzyło się tak, że na wyświetlaczu pisało "Os. Sieje", a kurs był właśnie do Piekoszowska/Mieszka Pierwszego.
Bo jednak ten przystanek jest w dość trochę odległym miejscu. W takim trochę... zadupiu. Nie ma za bardzo po co tam jechać/wysiadać. Ci co tam mieszkają, czy chcą się dostać do tego przedszkola, to ich to nie obchodzi czy ta linia ma ten zjazd do bazy czy nie. Sobie dojada i są zadowoleni.
Tak jak mówię, najlepsze byłby komunikaty głosowe.
- tester19
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Tym to jest podyktowane ze ten kurs 9:24 i o 18:29 z Os.Ślichowice wykonuje brygada szczytowa 15/3. Natomiast swoje kursy zaczyna ta brygada o 4:42 oraz 13:34 z przystanka Grunwaldzka / Jagiellońskatomasz2719 pisze:Nie wiem czy w dobrym temacie to piszę.
Trochę to głupie aby linia, w środku dnia miała zjazd do bazy (tak samo jest z ta linią o godzinie 18:30). Rozumiem ostatni kurs w ciągu dnia. Czym to jest podyktowane?
w kierunku Os.Ślichowice
Przez cały dzień jeżdzą natomiast brygady 15/1 i 15/2.
Dodatkowo 15/1 wykonuje kurs o 21:30 z Os.Slichowice na linii 23