Rewitalizacja Środmieścia Kielc - Nowy Świat

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
kamilkw
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: kamilkw » 23 listopada 2010, o 22:35

No cieplutko, wygodnie, gra muzyczka... :)
pletwa

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 23 listopada 2010, o 23:08

Masmix pisze:Ahh, cudnie musi się jeździć w takim koreczku jaki widać na zdjęciu :lol:
Chyba nie widziałeś prawdziwego korka - zajrzyj do Warszawy w piątek po południu.

A co do Al. IX Wieków Kielc - przejazd od Warszawskiej do ronda zajmuje mi max. 5 minut. I potwierdzam - fajnie się jedzie, jak sam decyduję o tym ile powietrza wpuścić do samochodu, nie wącham smrodu cudzego ciała, gra muzyczka, a czasem jakaś miła osoba siedzi obok. Generalnie - jest całkiem przyjemnie 8)

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 24 listopada 2010, o 13:12

andrzejp pisze:
AR pisze:Tak, siakaś taka krzywa jest IX W. koło mostku nad Silnicą.
Ponieważ okazuje się, że nie tylko ja mam wrażenie, że nowa Al. IX Wieków Kielc jest "krzywa", zrobiłem dzisiaj fotkę. Oceńcie sami, ale moim zdaniem różnice poziomów są spore, po prawej stronie na zdjęciu jezdnia południowa jest dużo niżej niż północna, na wysokości znaków drogowych jest odwrotnie, a za nimi znowu sytuacja się odwraca:
Dobry ubaw mam z tej teorii spiskowej :D No naprawdę ciężka sprawa, jezdnie na dwóch różnych poziomach, a Ty chyba zamierzasz jeździć 2-ma kołami po jednej a 2-ma po drugiej jezdni, że Cie to interesuje :)

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 24 listopada 2010, o 15:30

Masmix pisze:Ahh, cudnie musi się jeździć w takim koreczku jaki widać na zdjęciu :lol:
Chodzi Ci o jazdę samochodem osobowym?
A ci w tym autobusie mają fajniej? ;)
Poza tym nie przesadzajmy z tymi korkami w Kielcach.

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 24 listopada 2010, o 18:06

Nowak pisze:Dobry ubaw mam z tej teorii spiskowej :D No naprawdę ciężka sprawa, jezdnie na dwóch różnych poziomach, a Ty chyba zamierzasz jeździć 2-ma kołami po jednej a 2-ma po drugiej jezdni, że Cie to interesuje :)
Cieszę się, że zapewniłem Ci rozrywkę 8)

Nie chodziło mi o żadną teorię spiskową, po prostu zauważyłem, że jezdnie są "dziwnie" położone, więc napisałem, bo to chyba jest forum o inwestycjach, a to jest inwestycja, czyż nie? A tu wielkie halo. OK. Nie ma tematu z mojej strony.

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 24 listopada 2010, o 18:38

Dziękuję Andrzeju, ale co dziwnego jest w tym, że jezdnie są na innych poziomach to dalej nie rozumiem. Pozdrawiam Ciebie.

Mat

Post autor: Mat » 25 listopada 2010, o 12:49

ogólnie jest ok ale jak ktos bedzie jechał od Warszawskiej do ronda lewym pasem to na wysokości skrzyrzowania z nowym swiatem są 2 studzienki i jest to bardzo irytujace, że na dopiero co zrobionej drodze wpda się w te studzienki bo są nisko obsadzone, mam nadzieje ze przed odbiorem wykonawca to poprawi

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 8 grudnia 2010, o 00:19

Obrazek

Remont alei IX Wieków Kielc. Poczekają na wiosnę

Marcin Sztandera
2010-12-07, ostatnia aktualizacja 2010-12-07 19:55

Zła wiadomość nie tylko dla kierowców. Wykonawca przebudowy al. IX Wieków Kielc poprosił o przesunięcie na wiosnę terminu zakończenia prac. I pewnie ją dostanie, bo władze miasta nie chcą zmuszać wykonawcy do zakończenia budowy zimą.

Prace przy realizacji wartej prawie 9 mln zł inwestycji, która obejmuje m.in. przebicie ul. Nowy Świat i modernizację jednej z najbardziej ruchliwych arterii w mieście, czyli alei IX Wieków Kielc, powinny się zakończyć w połowie grudnia.

To część unijnego programu rewitalizacji śródmieścia Kielc, który zakładał przygotowanie infrastruktury pod zabudowę tzw. trójkąta bermudzkiego. - Wykonawca inwestycji poprosił o przesunięcie terminu. I niestety, nie chodzi tu o kilka dni, bo to przy obecnej pogodzie nic nie zmieni - przyznaje Piotr Wójcik, dyrektor Miejskiego Zarządu Dróg. Ostateczna decyzja w tej sprawie jeszcze nie zapadła, ale dyrektor MZD nie ukrywa, że raczej będzie ona pozytywna.

- Faktycznie, ta inwestycja była trudna i w trakcie prac nie wszystko szło zgodnie z założonym harmonogramem. Ale z drugiej strony zmuszanie wykonawcy do zakończenia robót przy takich warunkach może się odbić na jakości prac. A tego chcielibyśmy uniknąć - mówi urzędnik.

Tomasz Biały, wiceprezes Kieleckiego Przedsiębiorstwa Robót Drogowych, które wspólnie z Przedsiębiorstwem Robót Drogowo-Mostowych CEZET realizuje inwestycję: - Zabrakło nam dwóch tygodni ładnej pogody. Teraz będziemy pracować tak długo, jak to będzie możliwe, ale realnym terminem jest wiosna.

Nie zgadza się ze stwierdzeniem, że powodem nie była pogoda, która w tym roku tak długo była łaskawa, ale zbyt wolne tempo prac. A właśnie m.in. takie komentarze mieszkańców Kielc obserwujących roboty zamieszczaliśmy w "Gazecie".

- Gdybym chciał wyliczać problemy, na jakie tam natrafiliśmy, zajęłoby nam to z godzinę. Kłopoty były przede wszystkim przy robotach związanych z przebudową instalacji podziemnych, po prostu nie wszystko się zgadzało z dokumentacją. W tym miejscu tych instalacji było wyjątkowo dużo i kilka razy trzeba było poprawiać projekt. A to wszystko wymaga czasu - tłumaczy Biały.

Wylicza, że do zakończenia inwestycji muszą jeszcze m.in. ułożyć fragment ulicy Silnicznej oraz w kilku miejscach zakończyć roboty brukarskie.

- Trzeba też zrobić zieleńce, a przy takiej pogodzie jak teraz to niemożliwe - dodaje drogowiec.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
:arrow: http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... iosne.html

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 8 grudnia 2010, o 01:13

A wystarczyłoby prace prowadzić również w nocy. A nawet w dzień nieraz widziałem robotników siedzących sobie pod wiatą na wyłączonym przystanku przy UW, taki jest pośpiech przy tej inwestycji ;)
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 8 grudnia 2010, o 08:51

Wystarczyłoby, żeby do tej pory coś na tej budowie się działo. Ilekroć tamtędy przejeżdżałem/przechodziłem widziałem taki obrazek - wszystko rozkopane, a "pracuje" kilka osób, z tego z reguły jeden rzeczywiście pracuje, a 5 się przygląda (nawet kiedyś zdjęcia wrzuciłem). Pomijam już totalny bałagan, brak oznakowania i wyznaczonych tymczasowych miejsc dla pieszych.

hey

Post autor: hey » 10 grudnia 2010, o 12:51

Sygnalizacja świetlna na skrzyżowaniu alei IX Wieków i Nowego Światu w przeciągu kilku dni

W ciągu kilku dni drogowcy uruchomią sygnalizację świetlną na modernizowanym skrzyżowaniu alei IX Wieków i Nowego Światu w Kielcach.
Prace techniczne w tym miejscu zostały już zakończone, jednak ze względu na opady śniegu, uporządkowanie całego terenu przesunięto na wiosnę.
Jerzy Pskit z Miejskiego Zarządu Dróg powiedział, że przebudowa skrzyżowania dobiega końca, jednak instalacja sygnalizacji uzależniona będzie od warunków pogodowych.

Po uruchomieniu świateł, całe skrzyżowanie zostanie oficjalnie oddane do użytku. Już dziś kierowcy mogą skręcać z IX Wieków Kielc w Nowy Świat i wyjeżdżać z Nowego Światu w IX Wieków.
Zgodnie z umową, całość prac powinna być wykonana do 15 grudnia, ale ze względu na opady śniegu, ostatnie roboty będą przeprowadzone wiosną. Chodzi m.in. o wykończenie chodników. Wykonanie ich teraz mogłoby się negatywnie odbić na jakości.

Michał Michta
michal.michta@radio.kielce.pl

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 14 grudnia 2010, o 21:32

Sygnalizatory są już zamontowane. Dzisiaj montowali latarnie.

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 14 grudnia 2010, o 21:34

Ciekawe, czy uwzględnili, że od grudnia do marca zwykle jest zima i prace mogą być utrudnione. Żeby znowu nie trzeba było przesuwać terminu, bo ktoś się zdziwi, że w grudniu pada śnieg :lol:

Johny

Post autor: Johny » 15 grudnia 2010, o 14:54

Co tu mówić o estakadzie na Żytniej czy węźle Żelazna skoro zwykły remont ulicy z przebiciem na drugą stronę sprawia takie problemy ,że wszystko ciągnie się przez długie miesiące. Rozumiem wszelkie budowlane trudności jednak nie przesadzajmy, jak powiedzieli już poprzednicy, robotnicy na robotach nie przemęczali się.

Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus » 15 grudnia 2010, o 15:56

To może najwyższy czas, by cena nie była jedynym kryterium branym pod uwagę? Może należałoby patrzeć również na sposób wykonania robót drogowych, trwałość, sposób organizacji pracy, zarządzania czasem na budowie. Jest to dla mnie oczywiste, że mogą wystąpić lokalne trudności (np z przeniesieniem mediów), ale wtedy zamiast czekać z założonymi rękoma, aż zarządca przeniesie media, należy przenieść robotników na inny fragment budowy, a nie dać wszystkim wolne i później zganiać winę na innych...

ODPOWIEDZ