autor: m07m10 » 27 października 2011, o 22:28
Odkopałem temat, bo bardzo ciekawy. Na wiosnę przyszedł do nas do domu kosmiczny rachunek za prąd, więc postanowiliśmy , a najbardziej to ja podjąć jakieś konstruktywne działania. I tak się zaczęła moja domowa przygoda LED. Kilka razy kupowałem rózne ,,żarówki" z LEDami, w zalezności od potrzeb, kupowałem na allegro, bo tam mają znośne ceny/moc. Na pierwszy ogień, poszła lampa nad akwarium która się świeci 12h, świetlówki wymieniałem na 3 ,,żarówki"led, po ok 2,5 W . Obliczyłem, ze inwestycja zwróci się po ok 2-3 latach. Potem powymieniałem wszytkie halogeny w domu na odpowiedniki z LEDami. Zysk z zamiany tradycjnej żarówki na led jest znaczny, ale z zamiany świetlówki na led jest mniej opłacalny, gdyż świetlówka bierze tylko 2 razy wiecej prądu, niz led a kosztuje mniej. Jednak moim zdaniem warto i opłaca się montowac ledy w pomieszczeniach gdzie, się dużo bywa, ja np zamontowałem dwie lampy słusznej mocy tzn 4,5 W z ledami pod sufitem w moim pokoju, mają o wiele przyjemniejsze światło niż świetlówki, nadaje sie do czytania, a świetlówkowe to nie bardzo. Tak, że ja polecam, LEDy, jestem wręcz ich maniakiem ;p