GDDKiA Kielce - [S74] Kielce ul. Świętokrzyska - Cedzyna
Kolega cm porobił troche fajnych zdjęc, ja z małym opóźnieniem zaprezentuje też swoje. Zdjęcia z soboty i z niedzieli z całego odcinka, od Warszawskiej do Cedzyny.
Kilka zdjęc poniżej, cała galeria z opisami pod tym linkiem: Wylot wschodni z Kielc S-74

Kilka zdjęc poniżej, cała galeria z opisami pod tym linkiem: Wylot wschodni z Kielc S-74

- Sebastian
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Świętokrzyska zamknięta na rok
Drogowcy zamknęli drugą jezdnię ulicy Świętokrzyskiej od skrzyżowania z Aleją Solidarności do ulicy Warszawskiej. Tym samym odcinek ten nie jest przejezdny, zmieniły się trasy niektórych linii autobusowych. Zmiana organizacji ruchu związana jest z budową drogi krajowej numer 74 w kierunku Cedzyny.
Jarosław Radkiewicz z Miejskiego Zarządu Dróg w Kielcach apeluje o zwracanie uwagi na oznakowanie i korzystanie z objazdów ulicami biskupa Jaworskiego, Warszawską, Aleją Tysiąclecia i IX Wieków Kielc.
Dojazd do galerii handlowej na skrzyżowaniu Świętokrzyskiej i Solidarności będzie możliwy wyłącznie od Alei Solidarności.
Dla ułatwienia wjazdu z ulicy Warszawskiej w Jesionową zostanie wydłużony zostanie czas zmiany sygnalizacji świetlnej, a skręt w lewo będzie możliwy z dwóch pasów ruchu, czyli z pasa lewego i środkowego.
W związku z zamknięciem dla ruchu ulicy Świętokrzyskiej autobusy linii nr 4, 13, 41, 42, 53 i 102 kursować będą na częściowo zmienionej trasie. Jak informuje Zarząd Transportu Miejskiego w Kielcach zmiany będą następujące:
• autobusy linii nr 4 jadące w kierunku Piasków będą wykonywały manewr zawracania przy "Galerii Echo", następnie pojadą Al. Solidarności - Al. Tysiąclecia PP - ul. Warszawską do ul. Jesionowej i dalej wg swojej trasy. Powrót w odwrotnej kolejności
• autobusy linii nr 13 jadące w kierunku Os. Podkarczówka pojadą z ul. Domaszowskiej prosto przez Al. Tysiąclecia PP do ul. Warszawskiej i dalej wg swojej trasy. Powrót w odwrotnej kolejności
• autobusy linii nr 41 jadące w kierunku Os. Kochanowskiego pojadą Al. Solidarności - Al. Tysiąclecia PP - do ul. Warszawskiej i dalej wg swojej trasy. Powrót w odwrotnej kolejności
• autobusy linii nr 42 jadące w kierunku osiedla Ślichowice będą zaczynać i kończyć przy nowo utworzonym przystanku zastępczym na ul. Świętokrzyskiej
• autobusy linii nr 53 jadące w kierunku ul. Częstochowskiej od ul. Domaszowskiej pojadą aleją Tysiąclecia PP - do ulicy Warszawskiej i dalej wg swojej trasy. Powrót w odwrotnej kolejności
• autobusy linii nr 102 jadące w kierunku osiedla Ślichowice pojadą Al. Solidarności - Al. Tysiąclecia PP - do ul. Warszawskiej i dalej wg swojej trasy. Powrót w odwrotnej kolejności
Utrudnienia związane z zamknięciem ulicy Świętokrzyskiej potrwają do listopada przyszłego roku.
Paweł Kocańda
pawel.kocanda@radio.kielce.pl
http://www.radio.kielce.pl/page,,Swieto ... 21779.html
Powiem szczerze,że dziś jadąc Al.Solidarności w stronę Real-a bardzo się ucieszyłem, kiedy w oddali zobaczyłem mały zator w okolicy BP.Moje szczęście nie trwało zbyt długo.
Od BP do skrzyżowania z ul.Świetokrzyską już po zmianie organizacji ruchu jechałem 7 minut i wierzcie mi nie jestem początkującym kierowcą
Organizacja ruchu niby niezła,ale fajna niespodzianka czeka na kierowców na wysokości GE kiedy to nagle na środku drogi pojawiają się słupki rozdzielające i kierowcy nagle zaczynają zmieniać pas ruchu,bo lewy prowadzi na zawrotkę,a prawy na wprost,później idzie nawet płynnie,ale współczuje tym co jadą w przeciwnym kierunku i nagle robi się jeden pas w dodatku z tymczasowa sygnalizacją świetlną na wysokości GE.Korek sięgał węzła Radomska.Dziś rano panowie w pomarańczowych kamizelkach z logo MZD stojąc pomiędzy pasami Al.Solidarności informowali zbłąkanych kierowców o zmianach. Chociaż tyle dobrego
A może to zagrywka przedwyborcza... 
Drogowcy zamknęli drugą jezdnię ulicy Świętokrzyskiej od skrzyżowania z Aleją Solidarności do ulicy Warszawskiej. Tym samym odcinek ten nie jest przejezdny, zmieniły się trasy niektórych linii autobusowych. Zmiana organizacji ruchu związana jest z budową drogi krajowej numer 74 w kierunku Cedzyny.
Jarosław Radkiewicz z Miejskiego Zarządu Dróg w Kielcach apeluje o zwracanie uwagi na oznakowanie i korzystanie z objazdów ulicami biskupa Jaworskiego, Warszawską, Aleją Tysiąclecia i IX Wieków Kielc.
Dojazd do galerii handlowej na skrzyżowaniu Świętokrzyskiej i Solidarności będzie możliwy wyłącznie od Alei Solidarności.
Dla ułatwienia wjazdu z ulicy Warszawskiej w Jesionową zostanie wydłużony zostanie czas zmiany sygnalizacji świetlnej, a skręt w lewo będzie możliwy z dwóch pasów ruchu, czyli z pasa lewego i środkowego.
W związku z zamknięciem dla ruchu ulicy Świętokrzyskiej autobusy linii nr 4, 13, 41, 42, 53 i 102 kursować będą na częściowo zmienionej trasie. Jak informuje Zarząd Transportu Miejskiego w Kielcach zmiany będą następujące:
• autobusy linii nr 4 jadące w kierunku Piasków będą wykonywały manewr zawracania przy "Galerii Echo", następnie pojadą Al. Solidarności - Al. Tysiąclecia PP - ul. Warszawską do ul. Jesionowej i dalej wg swojej trasy. Powrót w odwrotnej kolejności
• autobusy linii nr 13 jadące w kierunku Os. Podkarczówka pojadą z ul. Domaszowskiej prosto przez Al. Tysiąclecia PP do ul. Warszawskiej i dalej wg swojej trasy. Powrót w odwrotnej kolejności
• autobusy linii nr 41 jadące w kierunku Os. Kochanowskiego pojadą Al. Solidarności - Al. Tysiąclecia PP - do ul. Warszawskiej i dalej wg swojej trasy. Powrót w odwrotnej kolejności
• autobusy linii nr 42 jadące w kierunku osiedla Ślichowice będą zaczynać i kończyć przy nowo utworzonym przystanku zastępczym na ul. Świętokrzyskiej
• autobusy linii nr 53 jadące w kierunku ul. Częstochowskiej od ul. Domaszowskiej pojadą aleją Tysiąclecia PP - do ulicy Warszawskiej i dalej wg swojej trasy. Powrót w odwrotnej kolejności
• autobusy linii nr 102 jadące w kierunku osiedla Ślichowice pojadą Al. Solidarności - Al. Tysiąclecia PP - do ul. Warszawskiej i dalej wg swojej trasy. Powrót w odwrotnej kolejności
Utrudnienia związane z zamknięciem ulicy Świętokrzyskiej potrwają do listopada przyszłego roku.
Paweł Kocańda
pawel.kocanda@radio.kielce.pl
Powiem szczerze,że dziś jadąc Al.Solidarności w stronę Real-a bardzo się ucieszyłem, kiedy w oddali zobaczyłem mały zator w okolicy BP.Moje szczęście nie trwało zbyt długo.
mam takie pytanie co do tunelu a mianowicie chodzi mi o grodzice które zostały wbite po to by łatwiej budować tunel. jak zauważyłem ostatnio to grodzice zostały zespawane ze sobą a na ich górze został położony szalunek i zostało zalane betonem. z tego wynika ze grodzice zostaną na stałe???? to możliwe wie ktoś coś na ten temat???
Tak, grodzice zostaną na stałe. Obecnie wykonywany jest oczep po stronie południowej, po stronie północnej robiony jest drenaż. Prawie na całej długości grodzice są dodatkowo mocowane kotwami o długości od 8 do 20 metrów. W miejscu, w którym aleja Solidarności będzie krzyżowała się z S74 grodzice wciskane są w dwóch rzędach bez dodatkowego mocowania kotwami.
Dzisiaj zostało ukończone układanie asfaltu na drodze serwisowej nr 2 (oprócz odcinka, na którym jest dojazd do UJK), można juz swobodnie przejechac od al. Solidarności do ul. Morcinka.
Dzisiaj zostało ukończone układanie asfaltu na drodze serwisowej nr 2 (oprócz odcinka, na którym jest dojazd do UJK), można juz swobodnie przejechac od al. Solidarności do ul. Morcinka.
A dzisiaj zamknęli "dalszą" część drogi serwisowej... Jest możliwy tylko dojazd do budynków Uniwersytetu od ulicy żniwnej. Można też wyjechać na al. Solidarności, ale dzisiaj trzeba było jechać kawałek chodnikiem, później przez trawnik i dopiero na al.
Będzie łatwiej przejechać Aleją Solidarności w Kielcach. Drogowcy puszczą ruch przez wyspę
Od niedzieli będzie łatwiej przejechać Aleją Solidarności i dostać się do Galerii "Echo” w Kielcach. Drogowcy puszczą ruch przez środek wyspy położonej przy skrzyżowaniu Solidarności i Świętokrzyskiej.
Zamknięcie ulicy Świętokrzyskiej i zwężenie przejazdu do jednej jezdni przez skrzyżowanie z Aleją Solidarności spowodowało gigantyczne korki w mieście. Tworzą się one główne na zjeździe do Galerii Echo i objazdach Świętokrzyskiej oraz na Alei Solidarności. Od niedzieli warunki przejazdu przez tę ulicę się poprawią. Drogowcy kończą prace ziemne na skrzyżowaniu i wyznaczą przejazd przez środek wyspy.
Na zwężeniu Solidarności ruch nadal będzie się odbywał jedną jezdnią w obu kierunkach, ale warunki przejazdu poprawią się. - Droga przez wyspę zostanie wylana asfaltem, a teraz auta jeżdżą betonowych płytach, co wymusza ograniczenie szybkości. Zlikwidujemy zjazdy i wjazdy między jezdniami, które były pod ostrym kątem i wymagały ograniczenia prędkości do minimum. Nowy przejazd będzie można pokonać sprawniej, dzięki temu korki na Solidarności powinny być mniejsze – informuje Zbigniew Czekaj, zastępca dyrektora w Miejskim Zarządzie Dróg w Kielcach.
Łatwiej będzie dostać się do Galerii Echo oraz zawrócić na Alei Solidarności w stronę Alei 1000-lecia Państwa Polskiego. – Zawrotka zostanie poszerzona do dwóch pasów, to powinno usprawnić ruch. W tym samym czasie będzie mogło przejechać dwa razy więcej samochodów – zapowiada dyrektor Czekaj.
Nowa organizacja ruchu będzie obowiązywała około pół roku.