PUK Kielce - Parking wielopoziomowy, Plac Konstytucji

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
andrzeej
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: andrzeej » 16 października 2010, o 21:56

To ja też offtopowo:

Moim zdaniem jednym z głównych problemów komunikacyjnych Kielc jest umiejscowienie w ścisłym centrum miejskiego targowiska, na które codziennie muszą dojechać setki samochodów, zarówno dostawców, jak i klientów. Gdyby targowisko zostało przeniesione, zniknąłby problem z dojazdem i parkowaniem we wschodniej części śródmieścia, a także korki na ulicach Zagórskiej, Źródłowej, Tarnowskiej i Seminaryjskiej.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 16 października 2010, o 22:53

tompac pisze: Panowie czytajcie uważniej, nie dajcie sie ponosić "emocjom" i nie spłycajcie moich słów. Gdzie napisałem, że przez śródmieście ma się odbywać ruch tranzytowy czy międzyosiedlowy?
To zostaje ruch lokalny, ktory bedzie dopuszczony 8)
tompac pisze:Co takiego złego widzisz w estakadach i wiaduktach?
Estakady, kładki, przejścia to elementy potrzebne na drogach szybkiego ruchu, ale nie w miescie, szczegolnie w jego urbanistyce i podejsciu do czlowieka.

tompac

Post autor: tompac » 17 października 2010, o 10:58

Autor pisze: Estakady, kładki, przejścia to elementy potrzebne na drogach szybkiego ruchu, ale nie w miescie, szczegolnie w jego urbanistyce i podejsciu do czlowieka.
Czyli mam rozumieć, że w mieście tylko tunele?
Czekam na przykłady, najpierw z Polski, potem z Europy, jeżeli mi wykażesz, że to reguła a nie wyjątki od takowej, to grzecznie przeproszę i odszczekam swoje słowa.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 17 października 2010, o 11:25

A powiedz mi w ktorym np. z tych dwoch miast Berlin, Wieden kazano Ci chodzic po kladkach lub tunelami w srodmiesciu czy centrum?
Polska? :lol:
Tutaj dopiero ludzie dochodza do wniosku, ze ludzi nie sprowadza sie do podziemia lub nie kaze sie im wspinac po kladkach. Najwieksza i najbardziej swiatla akcja przeciwko tunelom byl projekt przebudowy Placu Wilenskiego:

Bardzo trafna opinia:
Z niepokojem przeczytałem informacje o kolejnym projekcie przebudowy skrzyżowania przygotowany przez drogowców dla drogowców. Powstał zgodnie z koncepcjami, jakie na świecie były wykorzystywane w latach 60. ubiegłego wieku. I najwyraźniej takimi wzorcami kierowali się inżynierowie rysujący w pocie czoła nowe skrzyżowanie koło pomnika "Czterech Śpiących".

Warszawa wiele zawdzięcza "wybitnym" koncepcjom inżynierów od dróg. Znienawidzone przez mieszkańców skrzyżowanie Al. Jerozolimskich i Marszałkowskiej koło Rotundy, zamienione w komunikacyjny ściek, gdzie piesi mają się chować pod ziemię i przedzierać po dziesiątkach schodów, bo na środku jest gigantyczna wyspa. To samo koło Dworca Centralnego - gdy pieszy wyjdzie, ginie przytłoczony gigantycznymi budynkami i wiaduktami. Al. Jerozolimskie, ulica przed wojną reprezentacyjna, przewymiarowana została do rozmiarów autostrady, w wyniku czego ludzie muszą się przemykać niemal przyklejeni do ścian budynków. Nic dziwnego, że kto żyw, stamtąd ucieka, a zamiast lokali godnych centrum miasta mamy punkty sprzedaży kebabów i odzieży używanej.
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... skim_.html

http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34 ... wasze.html

A dobrym efektem protestow spolecznych byla akcja przeciwko kladce przy szpitalu na Grunwaldzkiej, gdzie szczesliwie zamontowano sygnalizacje swietlna, wielokrotnie mniejszym kosztem, a efekt zostal osiagniety.

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 17 października 2010, o 11:55

Efekt w postaci utrudnienia ruchu kierowcom? Ilekroć tamtędy przejeżdżam stoję na światłach, a tłumów pieszych jakoś nie widać.
pletwa

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 17 października 2010, o 11:59

Kilkanascie potracen rocznie to moze nie tlum, fakt ;)

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 17 października 2010, o 12:21

Wczoraj miałem " zaszczyt " pojechać ze znajomymi spod krk, na parking i byli zachwyceni pomysłem i realizacją. Powiedzieli że w życiu by nie wpadli na to ze to parking :) ale było też "ale", szkoda placu, lecz gdy padło stwierdzenie że auta nie będą zajmować ulic w ścisłym centrum, tylko w takim miejscu, pochwalili pomysł. :)
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

mp

Post autor: mp » 17 października 2010, o 13:02

kamilkw pisze:Efekt w postaci utrudnienia ruchu kierowcom? Ilekroć tamtędy przejeżdżam stoję na światłach, a tłumów pieszych jakoś nie widać.
Tak Kamilu, strata Twojego czasu w postaci 10 sekund (bo nigdy chyba tam więcej nie stałem, mimo, że mieszkam na ślichowicach) jest więcej warta niż jedno życie. Brawo.

Swoją drogą, tam warto by chyba zsynchronizować te światła, ze światłami na skrzyżowaniu Grunwaldzka/Jagiellońska.
tompac pisze:Co takiego złego widzisz w estakadach i wiaduktach?
Że są mniej spektakularne technicznie od tuneli?
Że do tej pory jest ich w naszym mieście jak na lekarstwo i nie opatrzył Ci się ich widok?
Nigdzie nie napisałem, że jestem za tunelami;) Mam nadzieje, że owych estakadach nie będzie raczej przybywać.

Weźmy na przykład Kraków, jeśli chodzi o drogi, to jest to robione naprawde z głową. W centrum mamy 1 wiadukt, wzdłuż al. 29 listopada nad torami kolejowymi. Tunel pod rondem grunwaldzkim i to na tyle tych spektakularnych budowli w centrum. Kolejne estakady mamy dopiero na III obwodnicy śródmieścia, 2 wzdłuż Opolskiej i Lublańskiej, kolejna budowana wzdłuż ulicy Nowohuckiej, która też jest poniekąd III obwodnicą. Jeśli chodzi o tego typu budowle - Warszawa - dla mnie koszmar. Miałem okazje być w te wakacje w Wiedniu - bez porównania do Warszawy. Zjeździłem samochodem praktycznie cały Wiedeń i jakoś nie widziałem tych spektakularnych tuneli, estakad, wiaduktów i kładek. Widocznie da się bez tego żyć.
tompac pisze:Skoro już się tą ekspresówkę zdecydowało poprowadzić przez miasto to tak aby to miało jak najmniejszy wpływ na ruch lokalny oraz żeby nie kosztowało kroci, bo za różnicę w kosztach budowy tuneli i estakad można by nie jedno przedszkole wybudować i finansować przez lata albo wyremontować kilkadziesiąt kilometrów ulic w mieście.
Z pierwszą częścią wypowiedzi się zgadzam - powinna mieć jak najmniejszy wpływ na ruch lokalny. Jeśli chodzi o drugą część wypowiedzi, to raczej nikt nam z różnic w kosztach ani przedszkoli nie wybuduje, ani dróg nie wyremontuje. Na pewno pieniądze pójdą na coś innego, tylko wątpliwa sprawa czy mieszkańcy Kielc na tym skorzystają.
andrzejp pisze:To ja też offtopowo:

Moim zdaniem jednym z głównych problemów komunikacyjnych Kielc jest umiejscowienie w ścisłym centrum miejskiego targowiska, na które codziennie muszą dojechać setki samochodów, zarówno dostawców, jak i klientów. Gdyby targowisko zostało przeniesione, zniknąłby problem z dojazdem i parkowaniem we wschodniej części śródmieścia, a także korki na ulicach Zagórskiej, Źródłowej, Tarnowskiej i Seminaryjskiej.
Nie dysponuje żadnymi liczbami, ale obawiam się, że problemem w tamtych rejonach jest ruch tranzytowy, a nie targowisko, dlatego czym prędzej powinny zostać podjęte kroki, które pozwolą na wyniesienie tego ruchu z miasta (wschodnia obwodnica S73).

Jeśli chodzi o złe słowa na temat estakad to podrzucam tutaj takie 2 artykuły:

http://bryla.gazetadom.pl/bryla/1,85300 ... stonu.html
Podczas gdy inne place i parki Bostonu tętnią życiem, plac ten pozostaje absolutnie pusty przez cały dzień. Jedynie pojedynczy interesanci Ratusza przebiegają chyłkiem wzdłuż piętrzących się estakad betonowych kolosów. W nocy lepiej nie zaglądać wcale.
Również Centralna Arteria to nieudany pomysł. 12 pasów podwyższonej autostrady skutecznie odcięło nabrzeże i port w Bostonie, podobnie jak Wisłostrada w Warszawie odcięła stolicę od Wisły, co skończyło się odwróceniemBostonu od wody i upadkiem sporej części miasta. Co więcej, Arteria przyśpieszyła zmniejszanie bazy podatkowej w Bostonie (z nową drogą dojazdową ludziom bardziej opłacało się wynieść na przedmieścia, gdzie po przeprowadzce zaczęli płacić podatki) i miasto o mało nie zbankrutowało. Wreszcie zbudowana pod koniec lat 50-tych estakada dokumentnie zakorkowała się już na początku lat 70-tych. Podjęto wówczas decyzję o redukcji liczby pasów do 10 i rozbiórce estakad, połączonej z wykopaniem tunelu pod miastem (słynny Big Dig).

http://www.urbanistyka.info/content/pla ... %85-miasta
Plan miejscowy dla placu Społecznego przewiduje wyburzenie dominujących w tym miejscu estakad drogowych - takie koncepcje pojawiały się zresztą już jakiś czas temu. Wraz z torami tramwajowymi i podziemnymi przejściami to estakady stanowią dziś o wizerunku i charakterze tego miejsca. Poza nimi na placu nie ma niczego innego. To najbardziej niewykorzystane miejsce we Wrocławiu, położone zaledwie kilka minut od centrum miasta, którego właścicielem niemal w stu procentach jest gmina.

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 17 października 2010, o 13:05

pymic napisał:
kamilkw napisał:
Efekt w postaci utrudnienia ruchu kierowcom? Ilekroć tamtędy przejeżdżam stoję na światłach, a tłumów pieszych jakoś nie widać.

Tak Kamilu, strata Twojego czasu w postaci 10 sekund (bo nigdy chyba tam więcej nie stałem, mimo, że mieszkam na ślichowicach) jest więcej warta niż jedno życie. Brawo.

No tak kładka dodatkowo zwiększyłaby liczbę ofiar i wydłużyła czas przejazdu...
pletwa

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 17 października 2010, o 14:01

Proszę się przenieść z dyskusją na temat dróg na jakiś wątek "drogowy". Ten dotyczy parkingu wielopoziomowego.
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 17 października 2010, o 16:24

No tak kładka dodatkowo zwiększyłaby liczbę ofiar i wydłużyła czas przejazdu...

Spowodowałaby za to inne utrudnienia, odnośnie których była już prowadzona edukacja gawiedzi na forum.

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 21 października 2010, o 16:22

Wymiana kurtyn wodnych przy Parkingu Centrum

Wielopoziomowy parking "Centrum" w Kielcach będzie miał nowe szklane kurtyny wodne. Rozpoczęła się wymiana pięciu tafli, w których podczas montażu stwierdzono wady - powiedział Radiu Kielce Zdzisław Łysak, zarządca obiektu.
Wymiana kurtyn potrwa do piątku. Miasto z tego tytułu nie poniesie żadnych kosztów, ponieważ jest ona wykonywana w ramach gwarancji.

Przypomnijmy, zarządcy parkingu borykają się także z problemem niszczenia szklanych kurtyn. Od początku istnienia parkingu kilkakrotnie tafle były uszkodzone. Koszt wymiany jednej z nich to kilkadziesiąt tysięcy złotych. W ostatnich dniach, aby zapobiec rozbijaniu szyb zainstalowano na parkingu dodatkowe kamery, które monitorują nie tylko sam obiekt i kurtyny, ale również jego otoczenie.
:arrow: http://www.radio.kielce.pl/page,,Wymian ... 27352.html
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 23 października 2010, o 09:06

Wymiana szyb:

Obrazek

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 3 listopada 2010, o 08:39

coś w nawiązaniu do ekranu, który ma wisieć na ścianie parkingu:
http://www.bbc.co.uk/bigscreens/

halny

Post autor: halny » 13 listopada 2010, o 18:23

O ile dobrze widziałem to od strony UM jedna z szyb znowu jest we wzorki . . . .

ODPOWIEDZ