Tabor MPK oraz KASP Kielce w sieci ZTM (#001-951)

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
krzysiu1493
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: krzysiu1493 » 27 września 2010, o 20:04

#236 także dostał nowe kasowniki z czytnikiem e-biletu.

Awatar użytkownika
Kiecu

Post autor: Kiecu » 28 września 2010, o 15:47

krzysiu1493 pisze:#236 także dostał nowe kasowniki z czytnikiem e-biletu.
I #307
Obrazek

Ziarek

Post autor: Ziarek » 28 września 2010, o 21:03

Nie wiem czy jest sens pisania o kasownikach z czytnikiem elektronicznego biletu. To nie jest rzecz jakaś nadzwyczajna, przecież MPK musi wyposażyć wszystkie swoje wozy w takie kasowniki.

Opakowanie ładne, ale czy jakość jest lepsza?
Nie wiesz czy LAZ będzie się wystawiał w Kielcach na targach?

BKV

Post autor: BKV » 29 września 2010, o 19:41

Opakowanie ładne, ale czy jakość jest lepsza?
Nie wiesz czy LAZ będzie się wystawiał w Kielcach na targach?[/quote]

Nie będzie. LAZ teraz porpostu niema co pokazacz na targach. Teraz autobusy odrazu jest skerowane do zamowca - za 1.5 lata LAZ w ogole ma wyprodukowacz >2000szt

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 30 września 2010, o 07:17

Linia [22]
#671 - niedziałające wyświetlacze.
Decha z numerem linii tylko za przednią szybą.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
kacper
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: kacper » 2 października 2010, o 13:54

Ta reklama powinna obklejać wóz od środka, bo to wnętrze się sypie, a nie blachy. :lol:
Precz z busiarstwem!
Obrazek

Ziarek

Post autor: Ziarek » 2 października 2010, o 15:11

A skąd Ty wiesz jak jest z wnętrzem tego LAZa? -_-

michal641

Post autor: michal641 » 6 października 2010, o 18:45

Po lekkiej przebudowie skrzyżowania Tarnowska - Seminaryjska - Bohaterów Warszawy można skręcać z Seminaryjskiej w Źródłową z dwóch pasów ruchu.

Ten kierowca MPK (#374) wyznaczył sobie trzeci pas do skrętu w lewo pomiędzy dwoma dostępnymi jadąc na granicy z kolizją z prawidłowo jadącymi.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
tester19
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tester19 » 7 października 2010, o 08:04

Ja tam nie mam nic do takich kierowców. Wczoraj na 110 kierowca manewrował między pachołkami po 3 pasie na IX Wieków dzięki temu dość szybko ześmy przejechali zakorkowaną ulice.

michal641

Post autor: michal641 » 7 października 2010, o 11:18

Ja rozumiem, że starają się nadrobić czas i ominąć korki, ale gdybym ja (zgodnie z przepisami) dalej jechał swoim pasem - zarysowałby mnie...

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 7 października 2010, o 16:53

Nic nie usprawiedliwia łamania przepisów. Za takie zachowanie należy się mandat.
pletwa

LewCK

Post autor: LewCK » 18 października 2010, o 19:07

Dzisiaj w #685 (linia 25) ok godz. 14:40 na IX Wieków Jelcz ledwo co ruszył z przystanku a później zaczęło bardzo śmierdzieć zapachem coś w stylu spalonej siarki, opon. Nie dało się w ogóle jechać, ludzie dostali kaszlu. Wydaje mi się, że to jakiś problem z wydechem i zaczęły się cofać spaliny bo jak wysiadłem to z rury wydechowej nic się nie wydobywało jak kierowca dodawał gazu (w Jelczach widać to dobrze). Zna może ktoś jakieś szczegóły dot. tego zdarzenia?

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 18 października 2010, o 21:38

michal641 pisze:Ja rozumiem, że starają się nadrobić czas i ominąć korki, ale gdybym ja (zgodnie z przepisami) dalej jechał swoim pasem - zarysowałby mnie...
Ja miałem podobnie na Żelaznej/Czarnowskiej - jechałem prawym pasem Żelazną, a autobus który jechał za mną zjechał na lewy pas i po skręcie w Czarnowską od razu zaczął "na chama" zmieniać pas na prawy, nie czekając oczywiście, czy go wpuszczę czy nie - gdybym nie zahamował - byłaby kolizja, minął mnie o jakieś 20 cm. Chamstwo kierowców MPK jest przerażające.

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 19 października 2010, o 16:57

Kupić jakiś stary samochód i nie zjechać. Mandat za spowodowanie wypadku nauczyłby go rozumu :)
pletwa

Ziarek

Post autor: Ziarek » 19 października 2010, o 18:04

Gdzie jest dysk twardy? Ciąg dalszy sprawy rzekomego pobicia pasażera przez kierowcę miejskiego autobusu w Kielcach

Kielecka policja ma problem z ustaleniem, czy do przestępstwa faktycznie doszło. Śledczy nie dysponują nagraniem z kamer monitoringu, który jest zainstalowany w autobusie. Dysk twardy z filmem… zniknął! W tej sprawie też szykuje się policyjne dochodzenie.

W piątek do redakcji "Echa Dnia” zgłosił się 20-latek, który twierdzi, że w ubiegły poniedziałek około godziny 21 został dotkliwie pobity przez kierowcę autobusu linii numer 102. O całym zajściu powiadomił policję.

NIE MA NAGRANIA

Ta niezwłocznie zwróciła się do Zarządu Transportu Miejskiego w Kielcach o przekazanie nagrania z autobusowego monitoringu. Działa on w każdym z 40 solarisów, które miasto kupiło w ubiegłym roku za unijne pieniądze. Dotychczas dzięki kamerom udało się złapać kilku wandali oraz kieszonkowców. Tym razem system zawiódł.

– Otrzymaliśmy pismo z ZTM, że nie dało się zabezpieczyć nagrania, bo monitoring był niesprawny – mówi Zbigniew Pedrycz, rzecznik prasowy świętokrzyskiej policji.
Jaki ma to wpływ na tok prowadzonego postępowania? – Będą utrudnienia. Nagranie na pewno pozwoliłoby ustalić, czy zajście miało miejsce. Teraz trzeba będzie to rozstrzygnąć bazując na zebranym materiale dowodowym, a więc zeznaniach pasażera i kierowcy. Niewykluczona jest konfrontacja. Decyzję co dalej podejmie prokurator, który w tym tygodniu otrzyma od nas komplet dokumentów – wyjaśnia komisarz Pedrycz.

SYSTEM USZCZELNIONY

Wewnętrzne postępowanie w sprawie zaginionego dysku twardego przeprowadziły władze Zarządu Transportu Miejskiego w Kielcach. O wyjaśnienia poproszono pracowników, którzy mają uprawnienia do otwierania za pomocą jednego uniwersalnego klucza skrytek w autobusach, gdzie znajdują się nośniki. – Wszyscy oświadczyli, że nie wyjmowali dysku z urządzenia. Złożyłam więc doniesienie na policję, że dysk skradziono – mówi Barbara Damian, zastępca dyrektora ZTM.

Podkreśla, że to pierwsza tego typu sytuacja z monitoringiem. – Podobne rzeczy się nie zdarzały do tej pory. Trudno stwierdzić, kiedy dysk znikł. W autobusie jest pięć kamer, automat do biletów, kasowniki, mnóstwo urządzeń. Trudno sprawdzić, czy wszystkie są na swoim miejscu. To zdarzenie uczuliło nas – przyznaje.

Barbara Damian dodaje, że system dostępu do dysków już jest uszczelniony. - Zakupiliśmy odpowiednie plomby i wprowadziliśmy wewnętrzną procedurę, którą nasi pracownicy będę zobligowani przestrzegać. To zabezpieczy nas przed tego typu sytuacjami – zapewnia.

http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /560748434

ODPOWIEDZ