Przebudowa dworca PKP

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
andrzeej
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: andrzeej » 27 września 2010, o 23:11

Warszawa Wileńska się opłaciła, to może w Kielcach też się uda?

Awatar użytkownika
Sebastian
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Sebastian » 29 września 2010, o 08:21

Nowy dworzec kolejowy w Kielcach a przy nim galeria handlowa! Rewolucyjne plany nowej dyrekcji

Lidia CICHOCKA

Nowy kolejowy budynek w Kielcach obiecuje nowy dyrektor oddziału spółki Dworce PKP SA
- Znam ten dworzec bardzo dobrze - nie kryje Halina Kurtyka, mianowana we wrześniu na dyrektora krakowskiego oddziału spółki Dworce PKP SA. To jej podlega kielecki dworzec. Pani dyrektor jest też gotowa na połączenie dworca z galerią handlową.
- Dbamy o bezpieczeństwo podróżnych i czystość dworca, ale marzy mi się nowoczesny budynek - mówi Jan Stolarczyk, administrator dworca w Kielcach.

- Dojeżdżałam stąd do domu pod Jędrzejowem w czasach, gdy uczyłam się w Liceum Słowackiego w Kielcach. Wtedy, w latach 70. dworzec był nowy i nowoczesny, dzisiaj szpeci i pora to zmienić.

Spółka Dworce PKP jest właśnie tworzona, a jej rolą ma być opiekowanie się dworcami. Dyrekcji w Krakowie podlegają cztery województwa i remonty prowadzone są głównie na południu.

- Remontujemy osiem dworców w związku z Euro 2012, więc w ramach sprawiedliwości wypadałoby też zrobić coś na północ, w stronę Warszawy - przyznaje Kurtyka. Jej pomysł, by PKP nie tylko remontowały, ale także wystawiły nowoczesny obiekt, spodobał się szefom. - A w Kielcach nie ma co remontować, lepiej dołożyć trochę pieniędzy i wystawić nowoczesny budynek, który będzie wizytówką miasta.

JAROSŁAW KONKURENCJĄ

Konkurentem Kielc może być jedynie Jarosław, ale to za Kielcami pani dyrektor jest całym sercem. - Pazurami będę za tym drapać - zapowiada i udaje się na poważnie rozmowy do centrali w Warszawie. - Jeśli uzyskam zgodę, szybko przygotuję projekt. Pieniądze nie powinny być problemem, do końca 2012 roku spółka wyda prawie miliard złotych na budowę i remonty dworców, finansuje je Ministerstwo Infrastruktury.

Jaki będzie ten nowy dworzec? Czy zamieni się w galerię handlową, jak to anonsował prezydent Kielc Wojciech Lubawski?

- Znam te plany, podpisano nawet jakąś umowę dotyczącą zagospodarowania placu przed dworcem, ale niewiele z tego wynika - odpowiada dyrektor Kurtyka. - Sprawa budowy galerii jest otwarta.

Rozumiem, że musiałby postawić ją prywatny inwestor, więc jeśli taki się znajdzie, możemy rozmawiać. Galerie się sprawdzają w takich miejscach. Jeśli jednak nie powstanie galeria, to istnieć będą punkty handlowe, ale nie bazarowej urody, tylko nowoczesne. Będę chodzić za budową dworca, a jak się chodzi, to się w końcu wychodzi - twierdzi.

TO OBIEKT STRATEGICZNY

Do tej pory mimo zabiegów władz Kielc nie udało się nic zrobić z dworcem. Próby zagospodarowania całości (wraz z otoczeniem) przez Echo Investment i KGI spaliły na panewce, kiedy okazało się, że do miasta należy tylko wieżyczka obok dworca. Oprócz prezydenta Kielc, deklarującego przejęcie dworca (PKP odmówiły, bo to obiekt strategiczny i nie do oddania), o przejęcie starały się władze województwa. Odmówiono im z tego samego powodu.

:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /403460531

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 29 września 2010, o 09:34

Trzymam kciuki!
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 29 września 2010, o 12:43

Informacja sama w sobie jest dobra, ale mam pewne obawy. Chodzi mi przede wszystkim o to, że inwestorem będzie chyba PKP Dworce samo w sobie, a nie powoływana przez nich profesjonalna firma.

Poza tym wbrew pozorom miliard złotych na kilka-kilkanaście dworców w Polsce to wcale nie jest dużo pieniędzy. A jeszcze biorąc pod uwagę, że zdecydowana większość tych funduszy pójdzie do Wrocławia, Poznania, Warszawy, Katowic i Gdańska, to dla pozostałych miast pozostanie w bardzo optymistycznym wariancie po kilkadziesiąt milionów złotych. Wystarczy spojrzeć na wartość takiej inwestycji jak Galeria Korona (a dworzec jest budowlą równie dużą i chyba bardziej skomplikowaną), aby przewidzieć, że nieuniknione będą tutaj drastyczne cięcia na projekcie, materiałach, wykończeniu.

Chyba wolałbym poczekać kilka lat na coś naprawdę porządnego niż żeby teraz powstało coś z czego PKP będą nam kazały się cieszyć, a co za 10 lat będzie śmieszną prowizorką prawdziwego dworca. Ale poczekajmy na projekt, może mnie czymś zaskoczy.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
MAŁY
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MAŁY » 29 września 2010, o 14:24

Miliard złotych :lol: wczoraj gdzieś czytałem że sam podziemny dworzec w Łodzi będzie kosztować ok miliarda EURO
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

maklog

Post autor: maklog » 29 września 2010, o 14:38

MAŁY pisze:Miliard złotych :lol: wczoraj gdzieś czytałem że sam podziemny dworzec w Łodzi będzie kosztować ok miliarda EURO
Jeżeli kiedykolwiek powstanie :D pozatym to nie tylko sam budynek ale także budowa nowego centrum miasta z szlakami komunikacyjnymi. Patrząc to co się dzieje w Łodzi gwarantuje że szybko cokolwiek nie powstanie. Zwłaszcza że włodarze tego miasta pozbywają się wszelakich inwestycji :D dobrowolnie.

mimi

Post autor: mimi » 30 września 2010, o 11:30

MeehoweCK pisze: Poza tym wbrew pozorom miliard złotych na kilka-kilkanaście dworców w Polsce to wcale nie jest dużo pieniędzy. A jeszcze biorąc pod uwagę, że zdecydowana większość tych funduszy pójdzie do Wrocławia, Poznania, Warszawy, Katowic i Gdańska, to dla pozostałych miast pozostanie w bardzo optymistycznym wariancie po kilkadziesiąt milionów złotych.
Nie wiem jak z pozostałymi dworcami ale w Katowicach PKP wyda tylko 80 milionów na remont peronów i nowe zadaszenie oraz wyczyszczenie okadzony kamieniej w przejściach pod peronami . Resztę ma wykonać prywatny inwestor (nowy dworzec ,parking podziemny,dworzec autobusowy pod ziemia ,biurowiec ) w zamian przez 30 lat może całość użytkować .

Obrazek

Wyczyszczone przejście podziemne .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 30 września 2010, o 17:04

Szedłem tym przejściem. Na żywo nie wygląda tak fajnie
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
gaki majster
Kontakt:

Post autor: gaki majster » 30 września 2010, o 22:13

ale tu już wyczyszczone....
Kielce Kielce Kielce to jest to...

mimi

Post autor: mimi » 1 października 2010, o 09:47

Dla przypomnienia tak było !!

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
gaki majster
Kontakt:

Post autor: gaki majster » 1 października 2010, o 12:56

pamiętam ten syf
Kielce Kielce Kielce to jest to...

maklog

Post autor: maklog » 1 października 2010, o 14:52

Co do naszego dworca uważam że nie trzeba go wyburzać tylko ładnie wyremontować. Oraz odblokować tereny inwestycyjne wzdłuż torów w centrum miasta. Tyle metrów jest do zagospodarowania. W UK ludzie mieszkają koło torów często nawet bez ekranów akustycznych przy ślicznie zagospodarowanych torach. Gdzie jest czysto i urokliwe wbrew pozorom. No i o wiele taniej. Na biura idealne. Ale nic dobrego po naszym PKP nie należy się spodziewać wszyscy są twardogłowi i mają mało wspólnego z ekonomią. Dlatego też stan torów i terenów w Kielcach będzie taki że nikt absolutnie nikt nie chce nawet stanąć popatrzeć jak przejeżdżają pociągi.

Awatar użytkownika
Sebastian

Post autor: Sebastian » 4 października 2010, o 14:36

Dworzec PKP szpeci Kielce, czy...je zdobi?

Lidia Cichocka

- W miniony czwartek rozmawiałam z centralą na ten temat i uzyskałam akceptację dla pomysłu zburzenia dworca i budowy nowego - mówi Halina Kurtyka dyrektor krakowskiego oddziału spółki PKP Dworce S.A. , któremu podlegają Kielce. Pani dyrektor zna kielecki dworzec, bo korzystała z niego w czasach szkolnych. Uważa, że dzisiaj bardziej on Kielce szpeci niż zdobi.
- Budowa nowego dworca zostanie ujęta w planach inwestycyjnych na 2012 rok, przez 2011 mamy przygotować dokumentację - wyjaśnia.

ZBURZYĆ, JAK TO ŁATWO POWIEDZIEĆ

Nie wszystkim jednak pomysł wyburzenia dworca się podoba, na forach internetowych rozgorzała dyskusja.

Maciej: A ja bym wolał żeby za pieniądze, które mają pójść na wyburzenie starego i budowę nowego dworca, gruntownie wyremontować obecny. Nikt mnie nie przekona, że PKP jest w stanie przygotować projekt, który dorówna obecnemu. Przecież mamy w tej chwili naprawdę porządny dworzec, który za kilkanaście milionów złotych mógłby być prawdziwą perełką.

Inaczej na to patrzy Autor: Nie do końca jestem przekonany, co do zasadności zostawienia obecnego budynku. Ideałem będzie nowa inwestycja, która skorzysta z całej przestrzeni do ul. Mielczarskiego, usuwając istniejącą barierę i łącząc dwie części miasta. W obliczu planowanej nowej zabudowy Czarnowa ma to głęboki sens. Ale i dobrze zaprojektowany remont naprawdę mógłby przekształcić ten budynek w pełni funkcjonalny, nowoczesny i piękny dworzec.

Grimfadango: Przyzwyczaiłem się do obecnego dworca. Uważam, że to dobra architektura, która wymaga jednak porządnego odświeżenia i kategorycznego wywalenia wszelkiej maści szmateksów. Do szczęścia przydałoby się także przenieść ruch i tym samym cały parking pod ziemię, a powstały plac połączyć z Sienkiewicza, co mogłoby być genialnym zwieńczeniem deptaka.

REdoxygene: Stary dworzec w Kielcach to był ten sam budynek co w Radomiu i wyburzono go z tych samych powodów, dla których chce się wyburzać ten. Oczywiście, rozwijając myśl - dworzec w Radomiu dziś cieszy oko jako zabytek (choć zaniedbany), ale 50 lat temu nikt go tak nie odbierał - też był starą brzydką ruderą, którą trzeba było zastąpić czymś "na miarę czasów". Trzeba nadmienić, że dopiero dziś zaczynamy doceniać architekturę lat 40/50. Dlaczego nie doceniamy architektury lat 60/70? (…) Dlaczego większość nie potrafi dostrzec, że budynek kieleckiego dworca to nie jest zwykły kloc, ale kawał dobrej (choć nie wybitnej) architektury tego okresu?

ŻEBY NIE SZPECIŁ

Pojawia się nawet groźba przykucia łańcuchem: REdoxygene: Jeżeli PKP zaproponuje pomoszajs, to się przykuję łańcuchami do obecnego dworca.

Dyrektor Kurtyka twierdzi, że centrala skłania się do pomysłu by dworzec wyburzyć, ale zapewnia, że będzie przygotowywać różne symulacje zabudowania tego miejsca, bo jak podkreśla, zależy jej by dworzec był wizytówką miasta.
:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /590024320
Brawo Panowie! :) Widze,że rosną nam tu "medialne gwiazdy" :lol: Fajnie,że jeszcze ktoś oprócz nas interesuje się tym tematem.A nie wiecie przypadkiem o jakie forum chodzi? :lol:

maciej

Post autor: maciej » 4 października 2010, o 15:39

Autorze, włożyli Ci, za przeproszeniem, moje słowa w twoje usta:
maciej pisze:Dobrze zaprojektowany remont naprawdę mógłby przekształcić ten budynek w pełni funkcjonalny, nowoczesny i piękny dworzec.
Sebastian pisze: (...) Inaczej na to patrzy Autor: (...) Ale i dobrze zaprojektowany remont naprawdę mógłby przekształcić ten budynek w pełni funkcjonalny, nowoczesny i piękny dworzec.
:lol:

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 4 października 2010, o 15:54

Ja sie nie obrazam :wink:

ODPOWIEDZ