Lotnisko Kielce
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
-
michau
20 osób ?. Może zbudujmy sobie linie kolejową, którą będą jeździły pociągi zabierające po 20 osób
. Kogo będzie stać na takie latanie ? I dokąd ? Może latanie do Szczecina miałoby jeszcze sens , ale zanim się dojedzie na lotnisko, zapakuje, potem znowu dojedzie na miejsce np w Warszawie, to zejdzie tyle samo czasu co by wsiąść w samochód i samemu pojechać. No i tak naprawdę to jaki to będzie miało wpływ na rozwoj miasta ? Bo mi się wydaje, ze żaden. Poza tym , że paru dzianych gości sobie poleci dla zabawy. (Przyznam szczerze , ze nie wiem ile kosztowałby taki przelot , ale raczej tani chyba nie jest, na tyle przynajmniej żeby ktoś korzystał z tego na większa skalę).
pionki są w pionie, a poziomki w poziomie
- CKfan
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
20 osób to też niestety za mało, aby Kielce mogły gościć reprezentację w piłce nożnej z zapleczem trenerskim i medycznym (chyba, że przylecieliby na 2 samoloty)... mecze u nas są możliwe tylko i jedynie, gdy goście zgodzą się na lotnisko w większej odległości niż 100 km...
Sorry, takiego mamy prezydenta...
- AR
- Kontakt:
Gdyby chodziło o samoloty 60 miejscowe to byłoby to już coś! (ATR42, Embraer 145, nawet Embraer 170).
Samolot z 20 miejscami nic nie zmienia.
Najwyżej od czasu do czasu wyląduje prywatny Jet i tyle, delegacja chińska z Frankfurtu.
To są pojedyncze sztuki, w większości nie są używane jako samoloty rejsowe.
Takimi samolotami nie lata Ryanair ani żaden z przewoźników "wakacyjnych".
Samolot z 20 miejscami nic nie zmienia.
Najwyżej od czasu do czasu wyląduje prywatny Jet i tyle, delegacja chińska z Frankfurtu.
To są pojedyncze sztuki, w większości nie są używane jako samoloty rejsowe.
Takimi samolotami nie lata Ryanair ani żaden z przewoźników "wakacyjnych".
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
- Nowak
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Nie doprecyzowałem w jakim kontekscie chodziło mi o konkurencje wobec PKP. Wakacyjne loty (18 miejscowe) na trasie Kraków - Gdańsk kosztowały ulgowo 120zł.., 1,5h lotu. Myślę, że wiele osób wiedzących o takiej alternatywie wybierze lot za 120zł który trwa mniej niż 1,5h niż tłuc się nad morze 12 godzin Twoim Letnim Koszmarem
Ile m. będzie liczył pas po wydłużeniu?
- Nowak
Dziękuję.
Tutaj na planszach przedstawione są modele samolotów i odpowiednie długości pasa. (Dane z brytyjskiego MI i jakiegoś niemieckiego urzędu ds. lotnictwa.)

Jedyne co mogło by lądować do 50 miejscowe ATRy42. Tylko kiedy weźmiemy pod uwagę dziedzine FRA - nie wiem co oznacza, strzelam, że "załadowany" to już nic się nie mieści. Masłów, jeśli wierzyć temu co mówią, nie ma odpowiedniej lokalizacji na powiekszenie dalsze, druga sprawa nikt i tak przy zdrowych zmysłach nie powiększył by Lotniska do tego stopnia by stworzyć konkurencje dla Obic (jeśli powstaną). Trzecia sprawa to Wystarczy, że taki ATR42 nie zatankuje się do pełna i się pewnie zmieści, zreszta to zależy od wielu czynników.
Tutaj na planszach przedstawione są modele samolotów i odpowiednie długości pasa. (Dane z brytyjskiego MI i jakiegoś niemieckiego urzędu ds. lotnictwa.)

Jedyne co mogło by lądować do 50 miejscowe ATRy42. Tylko kiedy weźmiemy pod uwagę dziedzine FRA - nie wiem co oznacza, strzelam, że "załadowany" to już nic się nie mieści. Masłów, jeśli wierzyć temu co mówią, nie ma odpowiedniej lokalizacji na powiekszenie dalsze, druga sprawa nikt i tak przy zdrowych zmysłach nie powiększył by Lotniska do tego stopnia by stworzyć konkurencje dla Obic (jeśli powstaną). Trzecia sprawa to Wystarczy, że taki ATR42 nie zatankuje się do pełna i się pewnie zmieści, zreszta to zależy od wielu czynników.
Naos-Nowak pisze:Nie doprecyzowałem w jakim kontekscie chodziło mi o konkurencje wobec PKP. Wakacyjne loty (18 miejscowe) na trasie Kraków - Gdańsk kosztowały ulgowo 120zł.., 1,5h lotu. Myślę, że wiele osób wiedzących o takiej alternatywie wybierze lot za 120zł który trwa mniej niż 1,5h niż tłuc się nad morze 12 godzin Twoim Letnim Koszmarem![]()
jak najbardziej i takie loty są potrzebne, (przekonałem się ostatnio jakim koszmarem jest jazda naszymi drogami na Pomorze) , ale przecież małe samoloty będą mogły równie dobrze (i pewnie wygoniej) korzystać z większego lotniska w Obicach, więc pytanie czy wydawanie pieniędzy rozbudowę Masłowa ma sens
pionki są w pionie, a poziomki w poziomie
Gdyby było jeszcze chociaż te 300-400 metrów więcej... to mielibyśmy swoje własne City Airport, a skoro tam można lądować w sąsiedztwie wieżowców, to i u nas przy mniejszych i bardziej oddalonych blokach dałoby pewnie radę 
- AR
- Kontakt:
Samolot szerokokadlubowy to B767, B747, A300, A380, DC-10, IL-96...
Chyba miałes na myśli wąskokadłubowe jak B737, A320 i regionalne jak ATR-42 czy Embraer 145
...które wg mnie nie powodowałyby bardzo dużo hałasu.
Są lotniska bliżej osiedli mieszkalnych i funkcjonują.
Poza tym nikt nie spodziewałby się dużej częstotliwości lotów.
Chyba miałes na myśli wąskokadłubowe jak B737, A320 i regionalne jak ATR-42 czy Embraer 145
...które wg mnie nie powodowałyby bardzo dużo hałasu.
Są lotniska bliżej osiedli mieszkalnych i funkcjonują.
Poza tym nikt nie spodziewałby się dużej częstotliwości lotów.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
- MAŁY
Jutro podpisanie umowy na remont pasa startowego lotniska w Masłowie
Na lotnisku w Masłowie podpisana zostanie we wtorek umowa na remont pasa startowego. Modernizacja będzie możliwa po podjętej przez Sejmik decyzji. Radni, w uchwale zmieniającej budżet, zagwarantowali brakujące pieniądze na ten cel. - Chodzi o dodatkowe 1,5 miliona złotych - poinformował wicemarszałek Zdzisław Wrzałka.
Remont pasa startowego w Maslowie będzie kosztował 4,5 mln złotych. Pas zostanie wydłużony o 255 metrów, co poprawi bezpieczeństwo lotniska.
http://www.radio.kielce.pl/page,,Jutro- ... 073ad.html
Na lotnisku w Masłowie podpisana zostanie we wtorek umowa na remont pasa startowego. Modernizacja będzie możliwa po podjętej przez Sejmik decyzji. Radni, w uchwale zmieniającej budżet, zagwarantowali brakujące pieniądze na ten cel. - Chodzi o dodatkowe 1,5 miliona złotych - poinformował wicemarszałek Zdzisław Wrzałka.
Remont pasa startowego w Maslowie będzie kosztował 4,5 mln złotych. Pas zostanie wydłużony o 255 metrów, co poprawi bezpieczeństwo lotniska.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!

-
Cyniczny Optymista
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
Bardzo podoba mi się ten fragment wystąpienia Gierady ;)
(...)Kandydat lewicy zapowiedział także, że radni SLD wystąpią z wnioskiem, by prezydent Lubawski złożył na najbliższej sesji informacje o zamiarze budowy kopalni w Obicach. - Złoża ponoć wynoszą tam ponad 15 mln ton. Wynająłem ekspertów, którzy szacują, że wydobycie takiej ilości kamienia to co najmniej 16-17 lat. To jest cała prawda o lotnisku w Obicach - podkreślił Gierada(...)
http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... atki_.html
(...)Kandydat lewicy zapowiedział także, że radni SLD wystąpią z wnioskiem, by prezydent Lubawski złożył na najbliższej sesji informacje o zamiarze budowy kopalni w Obicach. - Złoża ponoć wynoszą tam ponad 15 mln ton. Wynająłem ekspertów, którzy szacują, że wydobycie takiej ilości kamienia to co najmniej 16-17 lat. To jest cała prawda o lotnisku w Obicach - podkreślił Gierada(...)
http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... atki_.html
Cynizm Optymizm i Ironia
Te trzy: z nich zas najwazniejszy jest dystans do samego siebie
Te trzy: z nich zas najwazniejszy jest dystans do samego siebie