Lotnisko Kielce

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

michau

Post autor: michau » 16 września 2010, o 15:59

Tyle, że podobnej wielkości samoloty mogą już w tym momencie lądować w Masłowie, np. odrzutowiec Solowowa jest podobnej wielkości.

Awatar użytkownika
Nowak
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Nowak » 16 września 2010, o 18:13

I właśnie dlatego nie tankują go do pełna bo przy starcie by mu pasa nie starczyło..
Trasa Kraków - Gdańsk jest np. obsługiwana przez 18 miejscowe samoloty. Dobra alternatywa dla PKP.

Awatar użytkownika
inwestor

Post autor: inwestor » 16 września 2010, o 21:01

20 osób ?. Może zbudujmy sobie linie kolejową, którą będą jeździły pociągi zabierające po 20 osób :) . Kogo będzie stać na takie latanie ? I dokąd ? Może latanie do Szczecina miałoby jeszcze sens , ale zanim się dojedzie na lotnisko, zapakuje, potem znowu dojedzie na miejsce np w Warszawie, to zejdzie tyle samo czasu co by wsiąść w samochód i samemu pojechać. No i tak naprawdę to jaki to będzie miało wpływ na rozwoj miasta ? Bo mi się wydaje, ze żaden. Poza tym , że paru dzianych gości sobie poleci dla zabawy. (Przyznam szczerze , ze nie wiem ile kosztowałby taki przelot , ale raczej tani chyba nie jest, na tyle przynajmniej żeby ktoś korzystał z tego na większa skalę).
pionki są w pionie, a poziomki w poziomie

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 17 września 2010, o 01:44

20 osób to też niestety za mało, aby Kielce mogły gościć reprezentację w piłce nożnej z zapleczem trenerskim i medycznym (chyba, że przylecieliby na 2 samoloty)... mecze u nas są możliwe tylko i jedynie, gdy goście zgodzą się na lotnisko w większej odległości niż 100 km...
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 17 września 2010, o 07:12

Gdyby chodziło o samoloty 60 miejscowe to byłoby to już coś! (ATR42, Embraer 145, nawet Embraer 170).
Samolot z 20 miejscami nic nie zmienia.
Najwyżej od czasu do czasu wyląduje prywatny Jet i tyle, delegacja chińska z Frankfurtu.
To są pojedyncze sztuki, w większości nie są używane jako samoloty rejsowe.
Takimi samolotami nie lata Ryanair ani żaden z przewoźników "wakacyjnych".
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 17 września 2010, o 10:09

Nie doprecyzowałem w jakim kontekscie chodziło mi o konkurencje wobec PKP. Wakacyjne loty (18 miejscowe) na trasie Kraków - Gdańsk kosztowały ulgowo 120zł.., 1,5h lotu. Myślę, że wiele osób wiedzących o takiej alternatywie wybierze lot za 120zł który trwa mniej niż 1,5h niż tłuc się nad morze 12 godzin Twoim Letnim Koszmarem :wink:
Ile m. będzie liczył pas po wydłużeniu?

Awatar użytkownika
Arturo
Kontakt:

Post autor: Arturo » 17 września 2010, o 10:39

"Za 6 milionów złotych pas startowy lotniska w Masłowie zostanie wydłużony o 255 metrów w obu kierunkach. Po przebudowie jego długość wyniesie 1155 metrów. "

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 17 września 2010, o 11:13

Dziękuję.
Tutaj na planszach przedstawione są modele samolotów i odpowiednie długości pasa. (Dane z brytyjskiego MI i jakiegoś niemieckiego urzędu ds. lotnictwa.)
Obrazek Obrazek Obrazek
Jedyne co mogło by lądować do 50 miejscowe ATRy42. Tylko kiedy weźmiemy pod uwagę dziedzine FRA - nie wiem co oznacza, strzelam, że "załadowany" to już nic się nie mieści. Masłów, jeśli wierzyć temu co mówią, nie ma odpowiedniej lokalizacji na powiekszenie dalsze, druga sprawa nikt i tak przy zdrowych zmysłach nie powiększył by Lotniska do tego stopnia by stworzyć konkurencje dla Obic (jeśli powstaną). Trzecia sprawa to Wystarczy, że taki ATR42 nie zatankuje się do pełna i się pewnie zmieści, zreszta to zależy od wielu czynników.

Awatar użytkownika
inwestor

Post autor: inwestor » 17 września 2010, o 18:01

Naos-Nowak pisze:Nie doprecyzowałem w jakim kontekscie chodziło mi o konkurencje wobec PKP. Wakacyjne loty (18 miejscowe) na trasie Kraków - Gdańsk kosztowały ulgowo 120zł.., 1,5h lotu. Myślę, że wiele osób wiedzących o takiej alternatywie wybierze lot za 120zł który trwa mniej niż 1,5h niż tłuc się nad morze 12 godzin Twoim Letnim Koszmarem :wink:
Ile m. będzie liczył pas po wydłużeniu?

jak najbardziej i takie loty są potrzebne, (przekonałem się ostatnio jakim koszmarem jest jazda naszymi drogami na Pomorze) , ale przecież małe samoloty będą mogły równie dobrze (i pewnie wygoniej) korzystać z większego lotniska w Obicach, więc pytanie czy wydawanie pieniędzy rozbudowę Masłowa ma sens
pionki są w pionie, a poziomki w poziomie

Awatar użytkownika
Ahmed

Post autor: Ahmed » 22 września 2010, o 19:56

Lotnisko Masłów może obsługiwać wyłącznie samoloty dyspozycyjne, w jego ścieżce podejścia znajdują się wysokie budynki osiedli mieszkaniowych, nikt nie buduje lotnisk komunikacyjnych w bezpośrednim sąsiedztwie osiedli mieszkaniowych.
Mój kraj Polska, moja Ojczyzna Świętokrzyskie, mój Dom Kielce

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 23 września 2010, o 09:35

Gdyby było jeszcze chociaż te 300-400 metrów więcej... to mielibyśmy swoje własne City Airport, a skoro tam można lądować w sąsiedztwie wieżowców, to i u nas przy mniejszych i bardziej oddalonych blokach dałoby pewnie radę :)

Awatar użytkownika
Ahmed

Post autor: Ahmed » 23 września 2010, o 17:49

Skoro tak to życzę przyjemnego mieszkania na tych osiedlach, nie wyobrażam sobie podejścia na lotnisko nad dachami wieżowców. Masłów nie ma prawa być lotniskiem dla samolotów szerokokadłubowych, a o takim lotnisku chyba jest dyskusja?
Mój kraj Polska, moja Ojczyzna Świętokrzyskie, mój Dom Kielce

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 23 września 2010, o 18:13

Samolot szerokokadlubowy to B767, B747, A300, A380, DC-10, IL-96... :D
Chyba miałes na myśli wąskokadłubowe jak B737, A320 i regionalne jak ATR-42 czy Embraer 145 :)
...które wg mnie nie powodowałyby bardzo dużo hałasu.
Są lotniska bliżej osiedli mieszkalnych i funkcjonują.
Poza tym nikt nie spodziewałby się dużej częstotliwości lotów.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 27 września 2010, o 20:09

Jutro podpisanie umowy na remont pasa startowego lotniska w Masłowie

Na lotnisku w Masłowie podpisana zostanie we wtorek umowa na remont pasa startowego. Modernizacja będzie możliwa po podjętej przez Sejmik decyzji. Radni, w uchwale zmieniającej budżet, zagwarantowali brakujące pieniądze na ten cel. - Chodzi o dodatkowe 1,5 miliona złotych - poinformował wicemarszałek Zdzisław Wrzałka.
Remont pasa startowego w Maslowie będzie kosztował 4,5 mln złotych. Pas zostanie wydłużony o 255 metrów, co poprawi bezpieczeństwo lotniska.
:arrow: http://www.radio.kielce.pl/page,,Jutro- ... 073ad.html
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Cyniczny Optymista
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Cyniczny Optymista » 27 września 2010, o 22:19

Bardzo podoba mi się ten fragment wystąpienia Gierady ;)

(...)Kandydat lewicy zapowiedział także, że radni SLD wystąpią z wnioskiem, by prezydent Lubawski złożył na najbliższej sesji informacje o zamiarze budowy kopalni w Obicach. - Złoża ponoć wynoszą tam ponad 15 mln ton. Wynająłem ekspertów, którzy szacują, że wydobycie takiej ilości kamienia to co najmniej 16-17 lat. To jest cała prawda o lotnisku w Obicach - podkreślił Gierada(...)

http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... atki_.html
Cynizm Optymizm i Ironia
Te trzy: z nich zas najwazniejszy jest dystans do samego siebie :)

ODPOWIEDZ