Rewitalizacja Środmieścia Kielc - Nowy Świat

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Boss
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Boss » 15 września 2010, o 14:45

zdjęcie z echa:
Obrazek
CK|PL|EU

Awatar użytkownika
tomasz2719
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: tomasz2719 » 16 września 2010, o 09:58

Obrazek
Uwaga kierowcy. Zmiana w ruchu w centrum Kielc

Od piątku zmieni się organizacja ruchu na alei IX Wieków Kielc. Będzie się jeździło jeszcze gorzej, ponieważ drogowcy zamkną kolejny odcinek południowej jezdni.

To już ostatni etap przebudowy południowej jezdni. Drogowcy będą układali asfaltową nawierzchnię, a to wymaga zamknięcia jezdni od ronda Herlinga-Grudzińskiego do skrzyżowania z ulicą Warszawską.
Zjazd z nitki północnej na południową od strony ulicy Paderewskiego pozostanie bez zmian, ale ten od strony Warszawskiej zostanie przesunięty w rejon skrzyżowania z ulicą Warszawską (za budynek Archiwum Państwowego).

Kierowcy nie dostaną się z ulicy Piotrkowskiej w aleję IX Wieków Kielc. Wyjazd z centrum wyznaczono ulicami: Piotrkowską, Kozią, Orlą do Warszawskiej. Ulice Warszawska, od IX Wieków do Orlej oraz Orla będą dwukierunkowe. Ulice: Kozia, Silniczna i Piotrkowska zostaną jednokierunkowymi, z wyjątkiem odcinka Piotrkowskiej od parkingu do Plant, gdzie ruch będzie dwukierunkowy. Dojazd do ratusza i parkingu Centrum będzie możliwy ulicami Kozią i Silniczną oraz drogą pomiędzy hotelem DAL a Bankiem Śląskim. Na tych ulicach będzie obowiązywał ruch jednokierunkowy.

- Prosimy kierowców o ostrożną jazdę i zwrócenie szczególnej uwagi na nowe oznakowanie skrzyżowania alei IX Wieków Kielc i ulicy Warszawskiej. Ta organizacja ruchu ma obowiązywać do 19 września. W przyszłym tygodniu jezdnia południowa alei IX Wieków Kielc zostanie otwarta dla kierowców, a drogowcy przeniosą się z pracami na północną nitkę, gdy zostanie zamknięta dla samochodów - informuje Wojciech Kowalczyk z Miejskiego Zarządu Dróg w Kielcach.

:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /515015361

Awatar użytkownika
tomasz2719

Post autor: tomasz2719 » 18 września 2010, o 22:48

Obrazek
Kielce: Zamkną drugą jezdnię IX Wieków Kielc

Z niedzieli na poniedziałek kierowców czekają kolejne zmiany w organizacji ruchu w centrum Kielc. Drogowcy otworzą południową jezdnię Alei IX Wieków Kielce a zamkną fragment północnej nitki.
Do niedzieli drogowcy zakończą układanie asfaltu na południowej jezdni i przeniosą się z robotami związanymi z przebudową skrzyżowania Nowy Światu i IX Wieków Kielc na nitkę północną. Ruch będzie się odbywał w obie strony tą jezdnią.
Kierowcy nie dostaną z Alei IX Wieków Kielc do Nowego Światu. Do Urzędu Wojewódzkiego, Urzędu Marszałkowskiego i Starostwa Powiatowego można będzie dojechać ulicami Okrzei, Jesionową, Toporowskiego i Pocieszki.
Wyjazd z ulicy Piotrkowskiej na Aleję IX Wieków Kielc, będzie możliwy przez ulicę Silniczną i fragment nowego odcinka jezdni.
Organizacja ruchu na ulicy Warszawskiej, Orlej, Koziej i Piotrkowskiej powróci do stanu sprzed 17 września.

:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /983104147[/img]

Awatar użytkownika
tomasz2719

Post autor: tomasz2719 » 19 września 2010, o 11:30

Obrazek
Remont alei IX Wieków Kielc zakorkował całe centrum. Kolejne zmiany w ruchu od poniedziałku

Piątek był koszmarnym dniem dla kieleckich kierowców jeżdżących po Kielcach. Wszystko przez remont alei IX Wieków, na której układany jest nowy asfalt.

Południowa nitka alei IX wieków Kielc na odcinku od ronda Herlinga - Grudzińskiego do skrzyżowania z ulicą Warszawską została całkowicie zamknięta dla ruchu. Zniknęła "przelotówka”, która do tej pory kierowała auta na nie remontowany skrawek południowej jezdni. Będzie tak do niedzieli.

Zmiany spowodowały gigantyczne korki w centrum Kielc. Przejazd ulicami Żelazną, Czarnowską, IX Wieków do Warszawskiej w godzinach szczytu zajmował niemal godzinę. Ruchem na skrzyżowaniu z Warszawską kierowali policjanci, co trochę poprawiło sytuację. Nie na tyle jednak, by uspokoić nerwy kierowców.

– To skandal, żeby remont małego odcinka drogi trwał tyle czasu – mówił Tadeusz Wadowiec, kielczanin, który w piątek po południu wybrał się samochodem do centrum miasta. – Chyba nikomu nie zależy na terminie ukończenia tej inwestycji. Drogowcy powinni pracować dzień i noc – denerwował się.

Utrudnienia związane z kładzeniem nawierzchni dotknęły także pieszych. Zamknięte zostały przejścia przy budynku archiwum oraz przy rondzie Herlinga - Grudzińskiego.
- Staraliśmy się wybrać najdogodniejszy moment do położenia asfaltu, tak, aby utrudnienia potrwały jeden dzień roboczy oraz sobotę i niedzielę, kiedy ruch jest znacznie mniejszy. Prosimy o wyrozumiałość. W poniedziałek kończymy remont południowej nitki alei IX Wieków Kielc i od tego momentu utrudnienia w ruchu powinny być znacznie mniejsze – mówi Zbigniew Czekaj, zastępca dyrektora Miejskiego Zarządu Dróg w Kielcach.

Kolejne zmiany od poniedziałku

Z niedzieli na poniedziałek kierowców czekają kolejne zmiany w organizacji ruchu w centrum Kielc. Drogowcy otworzą południową jezdnię Alei IX Wieków Kielce a zamkną fragment północnej nitki. Do niedzieli drogowcy zakończą układanie asfaltu na południowej jezdni i przeniosą się z robotami związanymi z przebudową skrzyżowania Nowy Światu i IX Wieków Kielc na nitkę północną. Kierowcy nie dostaną się z alei IX Wieków Kielc do Nowego Światu. Do Urzędu Wojewódzkiego, Urzędu Marszałkowskiego i Starostwa Powiatowego można będzie dojechać ulicami Okrzei, Jesionową, Toporowskiego i Pocieszki. Wyjazd z ulicy Piotrkowskiej na Aleję IX Wieków Kielc, będzie możliwy przez ulicę Silniczną i fragment nowego odcinka jezdni. Organizacja ruchu na ulicy Warszawskiej, Orlej, Koziej i Piotrkowskiej powróci do stanu sprzed 17 września.

:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /738914398

michau

Post autor: michau » 19 września 2010, o 13:09

Swoją droga, jakim trzeba być kretynem, żeby wjeżdzać do centrum w godzinach szczytu wlasnym samochodem, i jeszcze narzekać na korki skoro wszedzie jest trąbione o tym że się tamtendy prawie nie da jeżdzić. Głupi ludzie i tak będą tamtędy jeżdzić. Mało to ulic którymi można objechać centrum bez wiekszego problemu? Ja tak robie zawsze i nie narzekam. A w centrum to wole sie piechotą poruszac, dużo szybciej.

Awatar użytkownika
Masmix

Post autor: Masmix » 19 września 2010, o 13:40

Popularne podejście typu: ja wsiadłem do samochodu, ja jadę tędy i koniec, ja muszę być najszybciej, ja mam mieć równą, pustą drogę, ja muszę jechać bez zatrzymania cały czas na 4tym biegu, minimum 70km/h... Inaczej to skandal!

boogie

Post autor: boogie » 19 września 2010, o 18:52

dzisiaj popoludniu jeszcze pracowaly walce. Szczerze to nie wiem jak oni chca sie z tym uwinajac jak tam jest jeden wielki balagan. Okaze sie jutro, chyba ze to chodzi o inny poniedzialek ;)

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 19 września 2010, o 18:56

Termin przedluzony do wtorku.

Onio

Post autor: Onio » 19 września 2010, o 19:24

Oby ten asfalt im tylko nie wyszedł tak jak Radko na Rondzie Ofiar Katynia w Krakowie (rozleciał się po 2 godzinach).

Kogoś robiącego zdjęcia dzisiaj widziałem.

maklog

Post autor: maklog » 19 września 2010, o 19:57

Tak to jest jak się bierze gównianą firmę za gówniane pieniądze ... Firmy na zachodzie jak rzecznik mówi będzie zrobione wtedy i wtedy to choćby mieli wszyscy zapie... ponad godziny to będzie zrobione o czasie. A w Polsce to się termin przedłuży albo ludziom nie zapłaci. Dziki kraj ... cytując klasyka :D

mp

Post autor: mp » 19 września 2010, o 20:20

Onio pisze:Oby ten asfalt im tylko nie wyszedł tak jak Radko na Rondzie Ofiar Katynia w Krakowie (rozleciał się po 2 godzinach).

Kogoś robiącego zdjęcia dzisiaj widziałem.
Tylko, że tam rozleciała się droga tymczasowa wybudowana obok, a nie docelowa jezdnia, także nie ma co porównywać.

Onio

Post autor: Onio » 19 września 2010, o 20:27

To nie ważne czy docelowa czy tymczasowa - taka sytuacja w ogole nie powinna mieć miejsca.

Nie orientuje sie ktoś czy po skończonej rozbudowie skrzyzowania będzie można skręcić w lewo z al. XI Wieków w ul. Nowy Świat ?

CKKarol

Post autor: CKKarol » 19 września 2010, o 20:28

Nie wiem czy to mnie widziałeś, ale zdjęcia robiłem.
Został im jeden pas do zrobienia i cała noc, ale cóż w Kielcach przy budowie dróg nie pracuje się w nocy więc zwinęli sprzęt, jutro dokończą. Za takie podejście do tematu powinna byc kara finansowa, jeżeli ma byc gotowe na poniedziałek rano to tak ma byc, a nie rzadne przesunięcia terminów. To jedna sprawa, druga, gdybym był zarządcą tej drogi nigdy bym nie pozwolił na jej zamknięcie w piątek rano, w dniu kiedy jest największe natężenie ruchu, godzina 18 to jest najwcześniejsza pora kiedy można by to zrobic. Od piątku 18 do poniedziałku 6 to 60 godzin kiedy można pracowac, pytam mało? No a teraz czas na zdjęcia.
Obrazek Obrazek

maklog

Post autor: maklog » 19 września 2010, o 20:58

Mnie zastanawia co się będzie działo w Kielcach jak będą robić dwie olbrzymie inwestycje w tym samym czasie. Chodzi mi o przebicie żelaznej oraz o wiadukt. Przecież wtedy pół miasta będzie odcięte. A jazda po rondzie Herlinga-Grudzińskiego będzie niesamowicie utrudniona. Już widzę te nagłówki w prasie i tępe tłumaczenie się niekompetentnych menadzerów. No ale cóż zawsze można się przesiąść na rower bo autobusem i tak się nie zajedzie stercząc w korkach.

Awatar użytkownika
andrzeej
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: andrzeej » 19 września 2010, o 21:22

Organizacja ruchu podczas remontów w Kielcach to jest jakieś nieporozumienie. Przykład - likwidacja przejścia dla pieszych na Al. IX Wieków Kielc, którego nikt nie respektował. Oznakowanie dla kierowców też fatalne - w piątek kierowcy dojeżdżający do skrzyżowania z Warszawską nie za bardzo wiedzieli, co mają ze sobą zrobić, gdyby nie policjant kierujący ruchem, to byłaby stłuczka co parę minut.

ODPOWIEDZ