Muzeum Narodowe

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Nowak
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Nowak » 10 lutego 2010, o 21:19

No w końcu.. ostatnio myślałem co jest z tym "grane". Podaj termin spotkania.

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 10 lutego 2010, o 23:31

Podałem propozycje terminu :)
Proszę, żebyście się określili najpóźniej do soboty rano, spróbuję wtedy wybrać najlepiej pasującą wszystkim wersję
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 11 lutego 2010, o 14:15

A co to za stowarzyszenie? Kto może do niego przystąpić, czym się zajmuje??
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
Ja-ck

Post autor: Ja-ck » 12 lutego 2010, o 09:38

Ja bym preferował sobotę. Chyba warto wysłąć info na priv, bo nie wszyscy ostanio czytają forum.

Stowarzyszenie czym się zajmuje? hmm... Przyjdź na spotkanie to się dowiesz :P

Przystąpić może każdy :)
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 12 lutego 2010, o 23:57

To co będzie robić Stowarzyszenie - w jakiejś mierze będzie zależeć od nas, bo dosyć spora grupka forumowiczo-obiadowiczów była na spotkaniu założycielskim (7 osób).
Generalnie - mogą to być np. promocje, konkursy, plebiscyty, wydawnictwa związane z MN (czy szerzej np. za Wzgórzem Zamkowym). Oczywiście można się zapisać. Prawdopodobnie naszą grupką (lub przynajmniej jej częścią spotkamy się w sobotę (jeszcze trwają ustalenia) - zapraszamy.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 13 lutego 2010, o 11:52

A zatem:
Dzisiaj o 17.00 w Choco Obsession przy ul. Św. Leonarda.

maciej
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: maciej » 20 lutego 2010, o 11:04

Obrazek
Rozpoczyna się remont pałacu
mon
2010-02-20

Od poniedziałku i przez siedem najbliższych miesięcy Pałac Biskupów Krakowskich będzie częściowo zamknięty dla zwiedzających. Rozpoczyna się remont, dzięki którym nie do poznania zmieni się m.in. parter budynku.
Wykonawcę prac poznamy wprawdzie dopiero w środę, ale niezależnie od wyników przetargu swoje zadania rozpoczynają muzealni konserwatorzy, którzy będą zabezpieczać obiekt. Do dyspozycji zwiedzających pozostanie Sanktuarium Marszałka Józefa Piłsudskiego oraz galeria malarstwa polskiego i sztuki zdobniczej, a od kwietnia dodatkowo pokoje senatorskie i pokoje prałatów na pierwszym piętrze pałacu. Wówczas też na piętro będzie można wjechać windą.

Przez najbliższe miesiące remontu muzealnicy zaplanowali wzmocnienie stropów nad sienią dolną i izbą dworną, w której obecnie prezentowane są wystawy czasowe (nieczynna będzie też sala portretowa i sień górna), wyburzenie ścian działowych na parterze i utworzenie dużej przestrzeni z nowoczesnym punktem recepcyjnym na środku oraz kawiarni w baszcie północnej. Ponadto w baszcie prochowej w murze okalającym ogród włoski powstanie punkt informacji turystycznej, taras widokowy i letnia kawiarnia. Pałac zostanie podświetlony.

Inwestycja kosztowała będzie ok. 6 mln zł. Pieniądze w większości pochodzą z funduszy unijnych.

Źródło: http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... alacu.html

Awatar użytkownika
vincent

Post autor: vincent » 18 maja 2010, o 09:20

Temat kandydatów PO w wyborach:

(...)Pierwsze mocne uderzenie we wtorek w Sandomierzu. Na konferencji prasowej PO zaprezentuje kandydata na burmistrza. Będzie nim pochodzący z tego miasta Robert Kotowski, dyrektor Muzeum Narodowego w Kielcach. - To bardzo odpowiedzialny człowiek. Składając mu propozycję rozmawialiśmy także o zmianach jakie zainicjował w muzeum i co z tym dalej będzie. Stwierdził, że wszystko zostało już tak poukładane, że zepsuć się nie da - podkreśla Okła-Drewnowicz(...)
http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... stach.html
Żółć i czerwień w naszych sercach aż po życia kres!!!

baux

Post autor: baux » 6 sierpnia 2010, o 19:12

Obrazek

Muzeum Narodowe ze Złotym Godłem

Tytuł Laureata i Złote Godło w kategorii QI ORDER – zarządzanie najwyższą jakością otrzymało Muzeum Narodowe w Kielcach w czwartej edycji konkursu Najwyższa Jakość Quality International.

WIZERUNEK GODŁA

Konkurs Najwyższa Jakość Quality International jest skierowany do organizacji, instytucji, producentów działających w naszym kraju wyróżniających się osiągnięciami na najwyższym, światowym poziomie. Jego celem jest wyłonienie i nagrodzenie placówek odznaczających się wysoką starannością w jakości oferowanych produktów i usług. Laureaci wyłonieni zostają w trzech kategoriach: QI product - produkt najwyższej jakości, QI services - usługi najwyższej jakości, QI order - zarządzanie najwyższej jakości. Warto również zauważyć, że tę zaszczytną nagrodę, jaką jest Tytuł Laureata i Złote Godło w kategorii QI ORDER - zarządzanie najwyższą jakością, Muzeum Narodowe w Kielcach otrzymało jako pierwsza muzealna placówka w Polsce.
Organizatorem konkursu jest Forum Biznesu, a patronat sprawują: Ministerstwo Rozwoju Regionalnego, Klub Polskie Forum ISO 9000 i Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości.
Oficjalne rozdanie nagród i statuetek odbędzie się 8 października 2010 w Warszawie.

Kot
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Kot » 13 sierpnia 2010, o 14:12

Wczoraj byłem na otwarciu wystawy "Stefan i majonez". Wystawę wymyśliła pozytywnie szalona Łodż Kaliska, która wreszcie zawitała do nas i wbrew obawom nie rozwaliła muzeum narodowego i całej Orlej (choć tej by się po części przydało). Wystawa jest poświęcona Żeromskiemu w technice Andy Warhola i stawia pytania o obecność Stefana w polskiej kulturze obecnie (której niestety brak, obecności się znaczy. 10 lat temu Sejm uchwalił, że rok 2000 ma być rokiem Reymonta. W tym roku mija 85 lat od śmierci Stefana i cisza) oraz nośności znaków towarowych (jak majonez nasz kielecki) oraz kilka innych rzeczy, które można sobie samemu zobaczyć. Wystawa do 19 września. Jak pojadą z tym w Polskę to niezła reklama.

No i tak a'propos obu tematów - kto wiedział, że to Żeromski jest twórcą nazwy "Społem"?

http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... skiej.html

gladiatoreCK

Post autor: gladiatoreCK » 13 sierpnia 2010, o 16:06

np.ja:)
gladiatoreCK

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 12 września 2010, o 20:16

Piętro już gotowe. Zmiany w biskupim pałacu

Zakończył się remont na piętrze Pałacu Biskupów Krakowskich. Ekipa budowlana zabezpieczyła zabytkowy strop, ułożyła nową posadzkę i odświeżyła ściany.
11 maja, godz. 15.53, Pałac Biskupów Krakowskich. Kieleckie muzeum odwiedziła nietypowa wycieczka. Zamiast podziwiać piękno zebranych eksponatów, większe zainteresowanie budził u nich strych pałacu. Wycieczka ta to uczestnicy programu Dachy Europy a jeden z nich (na zdjęciu) szkicuje właśnie plan więźby dachowej.

- Dzięki pracom na parterze widoczna jest konstrukcja belkowania, zaś na piętrze zyskaliśmy piękne drewniane posadzki. Zniknęły też słupy, które podpierały strop. Dzięki temu mamy ogromną przestrzeń na parterze - wylicza Małgorzata Rupniewska z Muzeum Narodowego w Kielcach.

Teraz na kilka tygodni do sali na piętrze wejdą jeszcze muzealni konserwatorzy i zabezpieczą portrety biskupów.

Remont w pałacu rozpoczął się kilka miesięcy temu. Równocześnie trwają przygotowania do remontu ogrodu włoskiego i baszty w murze okalającym ogród, w której ma powstać wejście od strony ul. Staszica, punkt informacji turystycznej i letnia kawiarnia. Z kolei prace na parterze, gdzie muzealnicy planują utworzyć nowoczesny punkt recepcyjny, rozpoczną się w przyszłym roku.
:arrow: http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... alacu.html
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

maklog

Post autor: maklog » 12 września 2010, o 21:41

Mamy tak unikatowy zabytek a żaden dyrektor nie może go odpowiednio wypromować :( Dlaczego ja się pytam? W UK na takich miejscach robią gigantyczne pieniądze. Mamy może jakieś duchy, albo jakieś sprośne historyjki o urzędujących je ludziach. Przydałoby się... Kto o historii Kielc wie coś takiego. Aha zapomniałem przecie to Klerykowo :D Nadal ma statut 0? Rok temu miało.

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 15 maja 2011, o 22:03

Dawny Pałac Biskupów Krakowskich już w pełni dostępny dla turystów

Dawny Pałac Biskupów Krakowskich, czyli siedziba Muzeum Narodowego w Kielcach jest już w pełni dostępny dla turystów.
Robert Kotowski dyrektor placówki podkreśla, że po trwającym prawie rok remoncie wnętrza sal wystawowych zmieniły się nie do poznania, szczególnie duże zmiany zaszły na parterze budynku.
Ponadto w jednym z pomieszczeń powstał kącik handlowy, w którym można kupić pamiątki i wydawnictwa związane z Muzeum Narodowym.
Niebawem w specjalnie stworzonej sali edukacyjnej rozpoczną się zajęcia skierowane do dzieci i młodzieży, które będą nawiązywać do prezentowanych wystaw lub przedsięwzięć organizowanych przez Muzeum Narodowe w Kielcach. Teraz 15 we wnętrzach dawnego Pałacu Biskupów Krakowskich można oglądać wystawę prezentującą 160 dzieł znanych i uznanych polskich artystów tworzących na przestrzeni od XVIII do XXI wieku.

Paweł Kocańda

:arrow: http://www.radio.kielce.pl/page,,Dawny- ... 8e250.html
<klawy tekścik w tym miejscu>

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 16 maja 2011, o 09:39

Robert Kotowski dyrektor placówki podkreśla, że po trwającym prawie rok remoncie wnętrza sal wystawowych zmieniły się nie do poznania, szczególnie duże zmiany zaszły na parterze budynku.
Nie wiem czy to dobrze, aby zabytek był nie do poznania :D

ODPOWIEDZ