Kielce - infrastruktura rowerowa
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1, MeehoweCK, Masmix
- tomasz2719
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Tomasso
- Kontakt:
Jej MaestroCK - jakiś Ty dociekliwy 
Dzięki reszcie za wsparcie, nie jestem inżynierem budowlanym więc stąd te niefachowe zwroty.
Co do ścieżki do Zagnańska to był pomysł aby ja zrobić na spółkę z gminą Zagnańsk. Tylko z tego co pamiętam to myślą przez las. Ja mam koncepcję aby poprowadzić wzdłuż Witosa do Warszawskiej i dalej dojazdówką do Wiśniówki, przez Kajetanów, Ścięgną (chyba tak się odmienia) do Zagnańska.
Powinna to być trasa rodzinna i ze względu na niewielkie wzniesienia byłaby lepszą alternatywą niż przez las ul. Zagnańską. Przy okazji mniejsze koszty, nie trzeba wycinać lasu. A i ruch na Zagnańskiej przez Pasmo Tumlińskie jest duży i jeżdżą tam jak wariaci.
Dzięki reszcie za wsparcie, nie jestem inżynierem budowlanym więc stąd te niefachowe zwroty.
Co do ścieżki do Zagnańska to był pomysł aby ja zrobić na spółkę z gminą Zagnańsk. Tylko z tego co pamiętam to myślą przez las. Ja mam koncepcję aby poprowadzić wzdłuż Witosa do Warszawskiej i dalej dojazdówką do Wiśniówki, przez Kajetanów, Ścięgną (chyba tak się odmienia) do Zagnańska.
Powinna to być trasa rodzinna i ze względu na niewielkie wzniesienia byłaby lepszą alternatywą niż przez las ul. Zagnańską. Przy okazji mniejsze koszty, nie trzeba wycinać lasu. A i ruch na Zagnańskiej przez Pasmo Tumlińskie jest duży i jeżdżą tam jak wariaci.
OGŁOSZENIE
PREZYDENTA MIASTA KIELCE
o przystąpieniu do opracowania
„Koncepcji sieci tras rowerowych w strefie śródmiejskiej Kielc”
Obszar opracowania wyznaczają: od północy ulice; Jesionowa i Świętokrzyska, od południa planowana obwodnica południowa śródmieścia (ulice; Wapiennikowa, Husarska i odcinek do połączenia z ulicą Jagiellońską), od zachodu ulice; Jagiellońska,1-ego Maja i Zagnańska do połączenia z ulicą Jesionową , od wschodu ulice; Tarnowska, Źródłowa, Al. Solidarności.
Propozycje i wnioski dotyczące opracowania można przesyłać w formie pisemnej, w terminie do dnia 10.09.2010 r., pocztą na adres: Urząd Miasta Kielce, Biuro Planowania Przestrzennego ul. Kozia 3, 25-514 Kielce, faksem na nr : (041) 344-47-88 (041) 344-47-88 lub pocztą elektroniczną na adres: zofia.biel@um.kielce.pl z dopiskiem „Propozycje i wnioski do koncepcji sieci tras rowerowych w strefie śródmiejskiej Kielc”.
http://www.um.kielce.pl/pl/ogloszenia/art933.html
że w postępowaniu prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego na: Budowa ścieżki rowerowej łączącej wschodnią i zachodnią część miasta - odcinek od km 0,00 w ul. Gwarków do km 1+576 w ul. Grunwaldzkiej w Kielcach.-
jako najkorzystniejsza została wybrana oferta złożona przez:
Budownictwo Drogowe BUDAR Sp. z o.o.
Królewiec II – 15
26-212 Smyków
- z ceną ryczałtową brutto 1 168 049,74 zł .
PREZYDENTA MIASTA KIELCE
o przystąpieniu do opracowania
„Koncepcji sieci tras rowerowych w strefie śródmiejskiej Kielc”
Obszar opracowania wyznaczają: od północy ulice; Jesionowa i Świętokrzyska, od południa planowana obwodnica południowa śródmieścia (ulice; Wapiennikowa, Husarska i odcinek do połączenia z ulicą Jagiellońską), od zachodu ulice; Jagiellońska,1-ego Maja i Zagnańska do połączenia z ulicą Jesionową , od wschodu ulice; Tarnowska, Źródłowa, Al. Solidarności.
Propozycje i wnioski dotyczące opracowania można przesyłać w formie pisemnej, w terminie do dnia 10.09.2010 r., pocztą na adres: Urząd Miasta Kielce, Biuro Planowania Przestrzennego ul. Kozia 3, 25-514 Kielce, faksem na nr : (041) 344-47-88 (041) 344-47-88 lub pocztą elektroniczną na adres: zofia.biel@um.kielce.pl z dopiskiem „Propozycje i wnioski do koncepcji sieci tras rowerowych w strefie śródmiejskiej Kielc”.
że w postępowaniu prowadzonym w trybie przetargu nieograniczonego na: Budowa ścieżki rowerowej łączącej wschodnią i zachodnią część miasta - odcinek od km 0,00 w ul. Gwarków do km 1+576 w ul. Grunwaldzkiej w Kielcach.-
jako najkorzystniejsza została wybrana oferta złożona przez:
Budownictwo Drogowe BUDAR Sp. z o.o.
Królewiec II – 15
26-212 Smyków
- z ceną ryczałtową brutto 1 168 049,74 zł .
Remonty kieleckich chodników. Przy okazji będzie nowy parking
Ulica Szczepaniaka doczeka się parkingu - powstanie przy okazji remontu chodników. Wielka wymiana zniszczonych traktów potrwa do końca roku.
- Najbardziej cieszy mnie ta Szczepaniaka (nas zdjęciu). Tamtędy prowadzi trakt spacerowy na Stadion, ludzie przyjeżdżają i mają problemy z zaparkowaniem, bo miejsc nie ma aż tak wiele. Teraz nie dość, że powstanie nowy chodnik, to i parking. Ten fragmencik miasta wypięknieje - podkreśla Zbigniew Czekaj, wicedyrektor Miejskiego Zarządu Dróg w Kielcach.
Remont lub wymiana chodników rozpocznie się niedługo wzdłuż ulic Urzędniczej, Podklasztornej, Mazurskiej, Przemysłowej, Chrobrego, Pakosz, Śląskiej i Tarnowskiej.
- Na Śląskiej wymieniamy całe trakty po obu stronach jezdni, więc trochę nam to zajmie. Zależało nam jednak na tym ze względu na studentów, którzy mieszkają w pobliskich akademikach. Powinni wynieść dobre wrażenia z Kielc - mówi Czekaj.
Z kolei przy wymianie płyt na ul. Tarnowskiej (na odcinku od Bohaterów Warszawy do Sandomierskiej) chodnik zostanie podzielony na część dla pieszych i ścieżkę rowerową.
- W ten sposób od Telegrafu aż do Sandomierskiej, gdzie już zaplanowana jest budowa ścieżki, będzie można wygodnie jechać rowerem - zapowiada wicedyrektor MZD.
W tym roku wyremontowano już chodniki wzdłuż 10 ulic.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
Ulica Szczepaniaka doczeka się parkingu - powstanie przy okazji remontu chodników. Wielka wymiana zniszczonych traktów potrwa do końca roku.
- Najbardziej cieszy mnie ta Szczepaniaka (nas zdjęciu). Tamtędy prowadzi trakt spacerowy na Stadion, ludzie przyjeżdżają i mają problemy z zaparkowaniem, bo miejsc nie ma aż tak wiele. Teraz nie dość, że powstanie nowy chodnik, to i parking. Ten fragmencik miasta wypięknieje - podkreśla Zbigniew Czekaj, wicedyrektor Miejskiego Zarządu Dróg w Kielcach.
Remont lub wymiana chodników rozpocznie się niedługo wzdłuż ulic Urzędniczej, Podklasztornej, Mazurskiej, Przemysłowej, Chrobrego, Pakosz, Śląskiej i Tarnowskiej.
- Na Śląskiej wymieniamy całe trakty po obu stronach jezdni, więc trochę nam to zajmie. Zależało nam jednak na tym ze względu na studentów, którzy mieszkają w pobliskich akademikach. Powinni wynieść dobre wrażenia z Kielc - mówi Czekaj.
Z kolei przy wymianie płyt na ul. Tarnowskiej (na odcinku od Bohaterów Warszawy do Sandomierskiej) chodnik zostanie podzielony na część dla pieszych i ścieżkę rowerową.
- W ten sposób od Telegrafu aż do Sandomierskiej, gdzie już zaplanowana jest budowa ścieżki, będzie można wygodnie jechać rowerem - zapowiada wicedyrektor MZD.
W tym roku wyremontowano już chodniki wzdłuż 10 ulic.
Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce
- michal_ck
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
Uczniowskie Stowarzyszenie Sportowe Renesans w Kielcach zwraca się z prośbą o wyrażenie opinii (wnioski) na temat zaproponowanego przez Stowarzyszenie przebiegu tras rowerowych. Wszystkie opinie zostaną przeanalizowane i w ostatecznej formie przedłożone właściwym władzom. Mile widziane inne - własne - propozycje.
Na wnioski czekamy do 27 sierpnia.

To jest jedynie projekt.
Linia czerwona to granica opracowania, nie ścieżka rowerowa.
Na wnioski czekamy do 27 sierpnia.

To jest jedynie projekt.
Linia czerwona to granica opracowania, nie ścieżka rowerowa.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
-
baux
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Taka mapa jest chyba na Stadionie w formie tablicy u podnóża stoku narciarskiego. Zrobię fotkę przy okazji.Grzegorz pisze:Mam prośbę. Czy mógłby ktoś - kto na bieżąco orientuje się w kieleckiej infrastrukturze rowerowej, zaznaczyć kolorem na mapce w Paint-cie, lub w innym programie graficznym - wszystkie istniejące ścieżki rowerowe w Kielcach, oraz innym kolorem - te, które są planowane w najbliższym czasie?
-
rzeczownik
Kilka dni temu niemile zaskoczyła mnie sygnalizacja świetlna na skrzyżowaniu Krakowskiej i Fabrycznej, czyli na trasie czerwonej ścieżki rowerowej. Stałem z rowerem w ulicy Na Ługach czekając na zapalenie się zielonego światła. Po kilku cyklach zrezygnowałem i przemaszerowałem przejściem dla pieszych. Czy sygnalizacja dla wyjeżdżających z tej ulicy reaguje wyłącznie na pojazdy o masie większej niż rower z rowerzystą?
- tomasz2719

Kieleccy rowerzyści narzekają na ciemności w tunelu pod ulicą Ogrodową
Przejazd rowerowej ścieżki pod ulicą Ogrodową w Kielcach - właśnie w tym miejscu niebezpiecznie jest przejeżdżać nocą, ponieważ oświetlenie tuż pod samym wiaduktem nie działa. Lampy świecą wyłącznie na wjeździe i wyjeździe spod mostu.
Od około miesiąca oświetlenie pod mostem jest zepsute, a rowerzyści nocą jeżdżą na oślep.
- Pod samym mostem jest wieczorami bardzo ciemno i niebezpiecznie. W przypadku kiedy przykładowo jeden rowerzysta będzie jechał rowerem nie posiadającym lampek łatwo może dojść do wypadku - pisze pan Piotr, nasz czytelnik.
Problem zauważa również prezes Stowarzyszenia Rowerowego MTB Kielce Marcin Chłodnicki. - Problem z oświetleniem na tym przejeździe jest już normą - komentuje.
Przejazd administruje Miejski Zarząd Dróg w Kielcach. Zastępca dyrektora instytucji Zbigniew Czekaj zapewnił nas, że wyśle tam inspektora, który sprawdzi co zostało uszkodzone. - Już kilka razy naprawialiśmy to oświetlenie. Po raz kolejny się zepsuło. Jest ono w takim miejscu, że bardzo łatwo je zniszczyć - mówi Zbigniew Czekaj, zastępca dyrektora Miejskiego Zarządu Dróg w Kielcach. - Wyślemy tam inspektora i naprawimy tę usterkę.