Plac Artystów - Skwer przy ul. Kapitulnej
super ten planowany budynek na Staszica, jakie jest prawdopodobieństwo powstania i kiedy?
Jeśli chodzi o plac artystów przy Sienkiewce- super, tylko do licha, czemu fontanny chodzą tylko do 23 !? ... skoro właśnie gdy jest ciemno sprawiają będąc podświetlone - fajne wrażenie. Dlaczego?
I druga sprawa- konieczne jest oświetlenie pałacu biskupów od strony sienkiewicza.
Jeśli chodzi o plac artystów przy Sienkiewce- super, tylko do licha, czemu fontanny chodzą tylko do 23 !? ... skoro właśnie gdy jest ciemno sprawiają będąc podświetlone - fajne wrażenie. Dlaczego?
I druga sprawa- konieczne jest oświetlenie pałacu biskupów od strony sienkiewicza.
---- > Civitas Kielcensis < ----
- tom
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:

Wszystkich kibiców i sympatyków Kolportera Korony Kielce zapraszamy na uroczystą prezentację zespołu, która odbędzie się 25 lipca br. podczas festynu na Placu Artystów w Kielcach.
Festyn rozpocznie się o godzinie 16.00. Na wszystkich uczestników czekają wspaniałe atrakcje, m.in. konkursy, pokazy mody sportowej, występy piosenkarzy i zespołów muzycznych. Ponad to odbędzie się finał konkursu Miss Korony, prezentacja Stowarzyszenia Kibiców Korony Kielce "Złocistokrwiści" oraz prezentacja drużyn Kolportera Korony.
Poniżej przedstawiamy szczegółowy harmonogram uroczystości.
16.00 - rozpoczęcie, występ Stachurski Wojtek
16.30 - konkursy dla dzieci
16.45 - wręczenie nagród w konkursie na maskotkę Korony
16.55 - prezentacja Stowarzyszenia Kibiców Korony Kielce "Złocistokrwiści"
17.00 - pokazy mody sportowej UMBRO z udziałem kandydatek do tytułu Miss Lata 2006
17.20 - występ Tomasza Wolskiego, finalisty "Szansy na sukces"
18.00 - Miss Korony - ogłoszenie wyników
18.15 - występ Krzysztofa Kisiały, finalisty "Szansy na sukces"
18.45 - konkursy dla publiczności
19.00 - Zespół Michael Band/Jędrusie
19.30 - prezentacja zawodników Kolportera Korony Kielce
20.20 - Stachurski Wojtek - Piosenka dla Korony
Ponadto w programie:
Stoisko Echa Dnia, stoisko Korony, stoisko kibiców Korony, giełda kolekcjonerska.
Wspierają nas:
Prezydent Wojciech Lubawski (patronat), Kieleckie Centrum Kultury - dyr. Magdalena Kusztal, PSS Społem (sponsor), Radio TAK FM Kielce.
------------------
"Plac Artystów" jest już oficjalnie nową nazwą skweru. Jak dla mnie to może być.
Komisja Rewizyjna czuwa!
-
Oskar
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
- Kontakt:
Przedszkole przy ulicy Kapitulnej mogłoby się przenieść na Karczówkowską - planują władze miasta.
Budynek przy ulicy Karczówkowskiej należy do samorządu województwa, obecnie jest w zarządzie szpitala wojewódzkiego. Na trzech kondygnacjach mieszczą się m.in. gabinety lekarskie. Od jakiegoś czasu miasto negocjuje z marszałkiem pozyskanie tej nieruchomości. Potwierdza to Jacek Kowalczyk, członek zarządu województwa. - Samorządy mogą przekazywać sobie nieruchomości. W tej sytuacji negocjacje dotyczą zamiany. Zależy nam na pozyskaniu miejskiego budynku przy ulicy Olszewskiego, który połączony jest z naszym Wojewódzkim Ośrodkiem Medycyny Pracy, miasto chce kamienicę przy Karczówkowskiej - mówi. Kowalczyk wyjaśnia, że województwo zamierza rozwijać działalność WOMP-u, a w ośrodku jest już ciasno. Sąsiedni budynek, w którym dawniej mieściła się przychodnia Chemaru, po adaptacji byłby m.in. miejscem szkoleń. - To my wystąpiliśmy z propozycją przejęcia budynku przy Olszewskiego, a miasto wskazało, że chce w zamian nieruchomość na Karczówkowskiej. Ale rozmowy to początek drogi - zaznacza Kowalczyk.
To, że miasto rozważa przeniesienie tam przedszkola z Kapitulnej, potwierdza jeden z miejskich urzędników. - Wraca sprawa przedszkola po wyremontowaniu skweru przy Kapitulnej. Coś z tym budynkiem trzeba zrobić i stąd poszukiwanie miejsca dla mieszczącego się tam przedszkola. Padła propozycja Karczówkowskiej - twierdzi.
Informacja, że wiemy o zamiarach władz miasta, bardzo zirytowała prezydenta Lubawskiego. - Pan Kowalczyk lepiej niech się zajmie swoimi nieruchomościami. Negocjujemy zamianę, ale nie jestem pewien, czy do niej dojdzie. Poza tym nie wiem, czy mogłoby tam być przedszkole. Plany mamy różne - stwierdził. Nie chciał powiedzieć o tych dotyczących przedszkola. Potwierdził tylko, że na pewno na przyszły rok przedszkole przy Kapitulnej pozostanie.
- To, co mogę powiedzieć jeszcze na 100 proc. to, że budynek nie zostanie wyburzony, a były takie pomysły, by odsłonić widok na Wzgórze Zamkowe - podkreślił Lubawski.
Przy Kapitulnej mieści się jedyna, poza ulicą Astronautów (ale tam przedszkole zajmuje pomieszczenia w bloku), placówka tego typu w centrum. Każdego roku uczęszcza tam ponad 120 dzieci. Trzy lata temu wieść o zamiarach wyprowadzenia przedszkola z budynku przy Kapitulnej wywołała zdecydowane protesty rodziców. Władze miasta nie mają konkretnego pomysłu na wykorzystanie obiektu. Jednym z pomysłów prezydenta Lubawskiego było urządzenie tam klubu jazzowego. Potem pojawiały się pomysły, by budynek był centrum promocyjnym, wystawienniczym miasta.
gazeta.pl
Moze i nic konkretnego, ale wazne ze mysla o tym.
Budynek przy ulicy Karczówkowskiej należy do samorządu województwa, obecnie jest w zarządzie szpitala wojewódzkiego. Na trzech kondygnacjach mieszczą się m.in. gabinety lekarskie. Od jakiegoś czasu miasto negocjuje z marszałkiem pozyskanie tej nieruchomości. Potwierdza to Jacek Kowalczyk, członek zarządu województwa. - Samorządy mogą przekazywać sobie nieruchomości. W tej sytuacji negocjacje dotyczą zamiany. Zależy nam na pozyskaniu miejskiego budynku przy ulicy Olszewskiego, który połączony jest z naszym Wojewódzkim Ośrodkiem Medycyny Pracy, miasto chce kamienicę przy Karczówkowskiej - mówi. Kowalczyk wyjaśnia, że województwo zamierza rozwijać działalność WOMP-u, a w ośrodku jest już ciasno. Sąsiedni budynek, w którym dawniej mieściła się przychodnia Chemaru, po adaptacji byłby m.in. miejscem szkoleń. - To my wystąpiliśmy z propozycją przejęcia budynku przy Olszewskiego, a miasto wskazało, że chce w zamian nieruchomość na Karczówkowskiej. Ale rozmowy to początek drogi - zaznacza Kowalczyk.
To, że miasto rozważa przeniesienie tam przedszkola z Kapitulnej, potwierdza jeden z miejskich urzędników. - Wraca sprawa przedszkola po wyremontowaniu skweru przy Kapitulnej. Coś z tym budynkiem trzeba zrobić i stąd poszukiwanie miejsca dla mieszczącego się tam przedszkola. Padła propozycja Karczówkowskiej - twierdzi.
Informacja, że wiemy o zamiarach władz miasta, bardzo zirytowała prezydenta Lubawskiego. - Pan Kowalczyk lepiej niech się zajmie swoimi nieruchomościami. Negocjujemy zamianę, ale nie jestem pewien, czy do niej dojdzie. Poza tym nie wiem, czy mogłoby tam być przedszkole. Plany mamy różne - stwierdził. Nie chciał powiedzieć o tych dotyczących przedszkola. Potwierdził tylko, że na pewno na przyszły rok przedszkole przy Kapitulnej pozostanie.
- To, co mogę powiedzieć jeszcze na 100 proc. to, że budynek nie zostanie wyburzony, a były takie pomysły, by odsłonić widok na Wzgórze Zamkowe - podkreślił Lubawski.
Przy Kapitulnej mieści się jedyna, poza ulicą Astronautów (ale tam przedszkole zajmuje pomieszczenia w bloku), placówka tego typu w centrum. Każdego roku uczęszcza tam ponad 120 dzieci. Trzy lata temu wieść o zamiarach wyprowadzenia przedszkola z budynku przy Kapitulnej wywołała zdecydowane protesty rodziców. Władze miasta nie mają konkretnego pomysłu na wykorzystanie obiektu. Jednym z pomysłów prezydenta Lubawskiego było urządzenie tam klubu jazzowego. Potem pojawiały się pomysły, by budynek był centrum promocyjnym, wystawienniczym miasta.
gazeta.pl
Moze i nic konkretnego, ale wazne ze mysla o tym.
- Jarek
Przedszkole
Ja nie wiem czemu tak im przedszkole przeszkadza. Kilka postów wyżej pisałem co zrobimym z przedszkolem, ostatnio jednak wzięło mnie i oglądnąłem sobie dokładnie ten budynek. IMHO jest on całkiem, całkiem i dość ładnie komponuje się z całością. Wystarczyłoby go ładnie wyremontować, nadac mu ciekawy kolor.
I jak dla mnie, może tam sobie spokojnie pozostać nawet przedszkole.
I jak dla mnie, może tam sobie spokojnie pozostać nawet przedszkole.
-
halny
Oczywiście budynek ładny i po remoncie piękna kawiarnia z tarasami. Taki budynek nie może funkcjonować osiem godzin i służyć grupie złozonej ze 120 rodzin ! Oczywiście przedszkole gdzieś w centrum powinno funkcjonować ale jest to do rozwiązania.autor pisze:A mnie szkoda tak dobrze polozonego obiektu na przedszkolemozna smialo zrobic galerie, kawiarnie itp. Udostepnic to miejsce mieszkancom!
- Jarek
Przedszkole
Zgadzam sie z tym, ale wywalanie kogoś na siłę też nie jest dobrym rozwiązaniem. Łatwo nam się mówi o przeprowadzce przedszkola, bo zakładam że nikt z nas nie posyła tam aktualnie dziecka.halny pisze:Oczywiście budynek ładny i po remoncie piękna kawiarnia z tarasami. Taki budynek nie może funkcjonować osiem godzin i służyć grupie złozonej ze 120 rodzin ! Oczywiście przedszkole gdzieś w centrum powinno funkcjonować ale jest to do rozwiązania.autor pisze:A mnie szkoda tak dobrze polozonego obiektu na przedszkolemozna smialo zrobic galerie, kawiarnie itp. Udostepnic to miejsce mieszkancom!
Dla mnie to miejsce np byłoby idealnym miejscem np na Muzeum Zabawek, a nie to co zrobili na Placu...
Jesli już, to przeprowadzka przedszkola, ale też w centrum, a budynek powinien pełnić funkcję otwartą.
Re: Przedszkole
Tak, tylko ze 120 rodzin nie wplynie pozytywnie na rozwoj centrum Kielc, nie napedzi turystow, nie ozywi go, wiec w sumie merytorycznie dla mnie sprawa bezdyskusyjna. Fakt faktem, ze mozna znalezc jakis obiekt blizej centrum.jarp pisze:Zgadzam sie z tym, ale wywalanie kogoś na siłę też nie jest dobrym rozwiązaniem.
-
Oskar
- Kontakt:
Ciezko mi powiedziec bo widzialem jak je dopiero wyjmowali z transportera ale kolor taki jak te deski na murkach na Sienkiewicza i widzialem ze nie poziome a pionowe byly. Pewnie sporo osob z forum bylo dzis na prezentacji Korony wiec moze ktos sie przyjzal. A co do tej imprezy to zapraszam do galerii na www.mks-korona-kielce.pl
- MeehoweCK
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Rozbroił mnie Hermes puentując: "Kto nie skacze ten z Ostrowca"
Poza tym jak dla mnie trochę za dużo tej discopolowej muzyki 
Warto było przyjść właściwie tylko na prezentację. A to co ludzie robili z tymi trawnikami
to bez komentarza 
Warto było przyjść właściwie tylko na prezentację. A to co ludzie robili z tymi trawnikami
Ostatnio zmieniony 25 lipca 2006, o 21:49 przez MeehoweCK, łącznie zmieniany 1 raz.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji