PUK Kielce - Parking wielopoziomowy, Plac Konstytucji

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 22 lipca 2010, o 09:45

Nie zobaczymy. Skoro budynek siada, to co miało pęknąć to popękało. Teraz założyli szyby dostosowując się do aktualnego stanu budynku i trzeba znowu trochę czasu na to, żeby powstały kolejne naprężenia i żeby szyby znów pękły.
Teraz by nie mogli zamocować szyb o dokładnie takich samych wymiarach i rozmieszczeniu otworów mocujących.
I tutaj mi wpadło do głowy, że jeśli są w posiadaniu starych popękanych szyb, to można porównać jaka jest różnica pomiędzy rozmiarami starych a nowych szyb. Czy te nowe nie mają innych wymiarów dostosowanych do obecnych odległości :)
Pewnie na jesieni kiedy popada i podmyje parking a on sam będzie już zapełniany i obciążany, znów zacznie siadać i znów pojawi się ten mityczny wandal...

A ocalałe i nie popękane jeszcze szyby (te które są od początku) można by zmierzyć jakimś laserem, czy nie są czasem wypukłe lub wklęsłe :)
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 22 lipca 2010, o 10:50

W ogóle te ich tłumaczenia urągają zdrowemu rozsądkowi. Z jednej strony mówią, że są to specjalnie wzmacniane szyby montowane m.in. na lodowiskach i wytrzymujące uderzenia hokejowego krążka, z drugiej szyba pęka w biały dzień, przy bardzo wielu świadkach, ponoć uderzona przez wandala od wewnątrz. I świadkowie (wypowiadający się np. na forum Echa) nikogo nie widzieli.
Nie odniesiono się też oficjalnie do zdjęcia zamieszczonego przez Jaśka, a powołani eksperci raczej mają interes, by wskazać właśnie "wandala".

Co szczególnie ważne - firma ubezpieczeniowa nie powołała swojego eksperta? Ot tak sobie zapłaci 100 tys. zł? Bo coś mi sie zdaje, ze może się to skończyć zapłaceniem kosztów po cichu z kasy miasta.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

maklog

Post autor: maklog » 22 lipca 2010, o 11:27

Ale ja widziałem małe dziurki po jakims pocisku na Drzwiach wejsciowych do nowego garazu koło windy bodajze na drugim poziomie. Tak wiec nie zdziwiłbym się gdyby to był jednak wandal.

jasiek
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: jasiek » 22 lipca 2010, o 13:05

a gdzie ty widziales winde na parkingu?!? :roll:

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 25 lipca 2010, o 12:18

Proponuję złożyć wniosek do prokuratury, jeżeli miasto jeszcze tego nie zrobiło. Skoro to działanie osoby trzeciej to trzeba ją ścigać.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
Tomasso
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Tomasso » 26 lipca 2010, o 08:55

Wynika z tego że jakiś psychopata przyjeżdża samochodem na parking i stamtąd strzela do tych szyb. Tylko dziwne że nie znaleziono żadnej kulki czy kamienia pod taflami. Te otworki po uderzeniu są od środka czy z zewnątrz? Poszedłbym tropem, że jest to jakiś zagorzały przeciwnik tego parkingu. Trzeba przeanalizować kto najbardziej krzyczał, przeszukać fora z wpisami i może się go trafi.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 26 lipca 2010, o 13:42

No i pękła - wybrzuszyła się okładzina na drugim murku.
Równolegle do tego z mojego zdjęcia ze str. 73.
Foto wieczorem.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Boss
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Boss » 26 lipca 2010, o 14:13

pewnie wandal albo terroryści innej opcji niema :lol:
CK|PL|EU

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 26 lipca 2010, o 17:41

Patrząc od BWA
Poprzednie wybrzuszenie - i w tle nowe, w tej samej osi:
Obrazek
Nowe z bliska:
Obrazek
...a za nim pęknięcie:
Obrazek

a tak BTW, to czy ten parking ktoś sprząta?
Szyby od fontann z zaciekami zakamienione już, żaluzje brudne, podłoga brudna...
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

ciekawski

Post autor: ciekawski » 26 lipca 2010, o 20:34

skoro mury pękają to dziwić się że szyby sie tłuką, nie znam sie na budownictwie, ale skoro tak mi się wydaje to opinie o tym żę to wandal niszczy można chyba włozyć między bajki, a teraz przecież nikt sienei przyzna do błędów konstrukcyjnych, a co do czystości co tu wymagać do Europy Zachodniej jeszcze daleko nam brakuje co by na ulicach panował porządek i wszystko było piękne cały czas a nie tylko parę miesięcy po budowie czy innej instalacji

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 26 lipca 2010, o 21:54

Pokazywałem tacie te zdjęcia, jest konstruktorem. Pierwsze o co mnie zapytał, to czy szyby pękały tylko w upalne dni - ja tego nie wiem, więc pytam Was. Według niego naprężenia termiczne mogły spowodować pękanie szkła.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
MAŁY
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MAŁY » 26 lipca 2010, o 23:15

Pękające kurtyny na parkingu. To wandal, nie naprężenia

Druga już ekspertyza potwierdziła, że przyczyną pękania szyb na kieleckim parkingu Centrum nie są wady materiału lub wykonania, ale wandalizm.

- To strzelanie z wiatrówki albo uderzenie ostrym narzędziem. Na wandali wskazuje również to, że pękają tylko szyby od strony ZUS - mówi Bogdan Klikowicz, wicedyrektor Przedsiębiorstwa Usług Komunalnych. Dodaje, że jest problem z zainstalowaniem trzech dodatkowych kamer i przekierowaniem innych. - Firma, z którą mamy umowę, wyczuła chyba koniunkturę i zażądała astronomicznej sumy 39,5 tys. zł. To trzy razy więcej niż się spodziewaliśmy - mówi Klikowicz.
:arrow: http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... zenia.html

Strzelają do szyb przy parkingu wielopoziomowym ?

Kolejne ekspertyzy potwierdzają, że ktoś strzela do szyb przy parkingu wielopoziomowym na placu Konstytucji 3 – Maja w Kielcach. We wtorek będzie następna opinia.

- W poniedziałek otrzymałem najświeższą ekspertyzę, która potwierdza, że do szyb ktoś strzelał z wiatrówki albo podobnej broni. Dzisiaj uszkodzone tafle zdejmiemy i ponownie zbadają je pracownicy naszego Uniwersytetu – mówi Bogdan Klikwoicz, dyrektor w Przedsiębiorstwie Usług Komunalnych w Kielcach.

Dodaje, że zamówił w firmie, która zamontowała monitoring zmianę położenia kilku kamer i zamontowanie trzech nowych. – Zrobią to, ale za blisko 40 tysięcy złotych. To zbójecka kwota. Zastanawiamy się, czy nie lepiej zatrudnić pracownika, który będzie pilnował placu – dodaje.
:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /249691696
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

fazeusz

Post autor: fazeusz » 27 lipca 2010, o 08:28

AR pisze: a tak BTW, to czy ten parking ktoś sprząta?
Szyby od fontann z zaciekami zakamienione już, żaluzje brudne, podłoga brudna...
No niestety taka kielecka rzeczywistość, wybudują coś ładnego ale nikt o to nie dba. Tak jak i woda w fontannie przy placu artystów nadaje sie tylko do chodowli jakis egzotycznych glonów to i szyby na parkingu sa upaprane jak kablina prysznicowa w hotelu robotniczym.

Michal K

Post autor: Michal K » 27 lipca 2010, o 12:47

MAŁY pisze: Dodaje, że zamówił w firmie, która zamontowała monitoring zmianę położenia kilku kamer i zamontowanie trzech nowych. – Zrobią to, ale za blisko 40 tysięcy złotych. To zbójecka kwota. Zastanawiamy się, czy nie lepiej zatrudnić pracownika, który będzie pilnował placu – dodaje.
A co, brat szwagra nie ma pracy?

Głupota za głupotą. XXI wiek a oni chcą dozorcę zatrudniać. Jeden pracownik będzie pracował na 3 zmiany?
Drugie pytanie: czy stróż podpisze umowę o odpowiedzialności materialnej za ewentualne stłuczone szyby?

Instalacja 3 kamer za 40 tys zł? Może wystarczy podzwonić po innych firmach a nie pieprzyć głupoty o dozorcy.

PS. Czy firma, która ochrania parking nie powinna ponieść odpowiedzialności finansowej za straty związane z szybami? Na pewno mają ubezpieczenie, więc powinno to iść z ich polisy.
"Lekarz może pogrzebać swoje błędy, architekt może jedynie doradzić klientowi by zasadził winorośl". Frank Lloyd Wright

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 27 lipca 2010, o 14:45

To są systemy bezpieczeństwa, za które ktoś bierze odpowiedzialność i jeśli ktoś bierze odpowiedzialność to z całą pewnością zabezpiecza się przed dopuszczeniem do systemu firmy dodatkowe, często konkurencyjne, które niejednokrotnie nie odmówią sobie sabotowania systemu stworzonego przez konkurenta.

ODPOWIEDZ