Warszawska 20B, 20C - Kamienice między jezdniami

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: michal_ck » 9 kwietnia 2010, o 19:48

cm pisze:Co do argumentów przeciwko wyburzeniu - już chyba wszystkie zostały w tym wątku przedstawione, jeśli ktoś nie chce ich przyjąć, to nic go nie przekona.
I odwrotnie (wzajemnie) :-) Jeśli ktoś nie chce przyjąć argumentów za wyburzeniem to "nic go nie przekona".
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Awatar użytkownika
Masmix

Post autor: Masmix » 10 kwietnia 2010, o 00:18

michal_ck pisze:Jeśli "duża" (nie jest duża) odległość do przejścia dla pieszych jest dla Ciebie argumentem za tym, żeby przebiegać pomiędzy pędzącymi samochodami przez jezdnię to gratuluję... (głupota).
Jakby nie była duża to by nie było takich przypadków :oops: Nie wiem kto tu komu powinien gratulować, bo dla mnie przebieganie przez jezdnie nie jest argumentem na wyburzenie tylko na zamontowanie barierek i wyznaczenie kolejnego przejścia... Trochę mniej inwazyjne, hm?
michal_ck pisze:Nie znam (chyba, bo nie wiem...
...to się nie wypowiadaj :oops:
Gandalf pisze:Z tym, że ja bym tam zostawił otwarty, niczym niezabudowany pas zieleni. Mielibyśmy idealnie otwartą przestrzeń w każdą stronę w trójkącie Ibis-Synagoga-Korona.
Ciekawy trójkąt... Już mamy taki jeden w Kielcach, nazywają go bermudzki, o nim też powiesz idealnie otwarta przestrzeń?
michal_ck pisze:I odwrotnie (wzajemnie) Smile Jeśli ktoś nie chce przyjąć argumentów za wyburzeniem to "nic go nie przekona".
Większość, jak nie wszystkie te argumenty zostały obalone...
Jezpir pisze:Sro Paź 15, 2008 9:45 am
Proszę proszę. A mało kto z nas wierzył, że taka decyzja (wyburzenia) może zapaść. No no.. kto by pomyślał.. Ale cieszę się Smile Może jeszcze powstania normalna zawrotka przed skrzyżowaniem... Rolling Eyes
Jezpir pisze:Podobnie jak RZ, będzie mi żal tych budynków. Nie są może rewelacją architektoniczną na skalę kraju, ale.. to ślad czasów.
Michale, bierz przykład z Jezpira :wink:

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 10 kwietnia 2010, o 12:27

Masmix pisze:
Gandalf pisze:Z tym, że ja bym tam zostawił otwarty, niczym niezabudowany pas zieleni. Mielibyśmy idealnie otwartą przestrzeń w każdą stronę w trójkącie Ibis-Synagoga-Korona.
Ciekawy trójkąt... Już mamy taki jeden w Kielcach, nazywają go bermudzki, o nim też powiesz idealnie otwarta przestrzeń?
Masmix super trafne porównanie :?

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 17 kwietnia 2010, o 16:05

Masmix pisze:...to się nie wypowiadaj :oops:
Otóż będę się wypowiadał i na pewno mi tego nie zabronisz, choć na pewno byłoby Ci to na rękę. Nikogo nie obraziłem swoją wypowiedzią, nie oczerniłem, więc nie widzę potrzeby wprowadzania przez Ciebie reglamentacji na wolność słowa. Dlatego Masmixie... będę się wypowiadał... :)
Masmix pisze:Michale, bierz przykład z Jezpira :wink:
Pozwolisz, że sam zdecyduje z kogo będę brał przykład. Dziękuję.

Awatar użytkownika
Masmix

Post autor: Masmix » 18 kwietnia 2010, o 23:44

Czekam na kolejne Twoje argumenty w temacie wyburzenia. 8)

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 19 kwietnia 2010, o 08:53

Ja z mojej strony już je przedstawiłem i się ich trzymam, innych na siłę wymyślać nie będę, a powtarzać też się nie lubię.

Awatar użytkownika
Masmix

Post autor: Masmix » 12 lipca 2010, o 09:22

Kamienice dzielące ul. Warszawską muszą zniknąć

Najpóźniej za miesiąc przesądzony zostanie los kamienicy pomiędzy jezdniami ul. Warszawskiej. Miasto złożyło wniosek o zgodę na przebudowę tej części ulicy, co pozwoli na przejęcie budynku. Również właściciel przedstawił nową propozycję sprzedaży.

O dwóch połączonych ze sobą kamienicach przy skrzyżowaniu Warszawskiej z al. IX Wieków Kielc pisaliśmy wielokrotnie. Jedna należy do miasta, druga do prywatnego właściciela. Już dwa lata temu zapadła decyzja, że zostaną wyburzone. To miało pozwolić na uporządkowanie terenu oraz przebudowę ruchliwego skrzyżowania. Miasto kupiło kilkanaście mieszkań, do których przeprowadzają się lokatorzy miejskiego budynku, a z właścicielem drugiego rozpoczęło rozmowy o jego kupnie. Rok temu utknęły one jednak w martwym punkcie - miasto na podstawie wyceny rzeczoznawców chciało zapłacić około 1,5 mln zł, a właściciel, na podstawie danych biura pośrednictwa nieruchomości, żądał dwa razy tyle.

Miasto zapowiedziało wtedy, że skorzysta ze specustawy drogowej, która daje możliwość wywłaszczenia za odszkodowaniem. - Kilka dni temu złożyliśmy wniosek o wydanie zgody na realizację inwestycji drogowej, polegającej m.in. na przebudowie tej części ul. Warszawskiej. Spodziewamy się, że otrzymamy ją za miesiąc. Wtedy będzie można przystąpić do wywłaszczenia i wyburzenia budynków. Ewentualną cenę ustalimy przed sądem, ale będzie ona zgodna z wyceną rzeczoznawców - mówi Czesław Gruszewski, wiceprezydent Kielc. Jego zdaniem, kamienice mogą zniknąć do końca wakacji.

Niewykluczone jednak, że obejdzie się bez konfliktu z właścicielem. W zeszłym tygodniu poprosił on o spotkanie w sprawie budynku. - Chciałem porozmawiać o przyszłości kamienicy, bo nie wiem, co zrobić. Teraz stoi ona praktycznie pusta i nie mogę nawet zarobić na podatek. Chciałbym zrobić w nim hostel dla studentów - mówi Witold Tomaszewski, właściciel kamienicy. Ale zaproponował też wykup przez miasto. - Złożyłem wycenę przygotowaną przez rzeczoznawcę z listy wojewody. Żeby oferta była maksymalnie wiarygodna, opracował ją rzeczoznawca ze Śląska - informuje Tomaszewski. Nie chce jednak zdradzić, o jaką kwotę chodzi. - Mogę tylko powiedzieć, że poprzednia wycena miasta była bardzo niska. Ale teraz sprawa jest otwarta. Umówiliśmy się na kolejną rozmowę w tej sprawie za kilka dni. Jestem przekonany, że jest szansa na porozumienie - dodaje Tomaszewski.

Prezydent Kielc Wojciech Lubawski również nie chce zdradzić wysokości tej oferty. - To tajemnica handlowa i nie chcę tego robić bez zgody właściciela. Jest ona jednak wysoka - mówi. Wyjaśnia, że miasto przygotowuje teraz własną, aktualną wycenę nieruchomości. - Na pewno nie zapłacimy więcej niż będzie to wynikało z wyceny. A jeżeli nie dojdziemy do porozumienia, skorzystamy z wywłaszczenia - zapowiada prezydent Kielc.

Źródło: Gazeta Wyborcza Kielce

Awatar użytkownika
Jezpir
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jezpir » 12 lipca 2010, o 14:09

Znowu nasz prezydent się uparł i na siłę chce zrobić zawrotkę w miejscu zabudowań. Argumenty jakie tu padają są powtórką dla wyburzenia domów na Al. Solidarności (przy IX Wieków). Akurat tam się z nimi zgadzałem, ale w tym przypadku jest wiele różnic. Przede wszystkim Al. Solidarności jest drogą krajową i jeszcze wiele lat poczekamy na wschodnią obwodnicę (o ile wogóle będzie), a Warszawska docelowo ma zmienić się w drogę lokalną. Poza tym budynki na pasie międzyjezdniowym na Al. Solidarności było jednorodzinne i był stosunkowo niski koszt przejęcia. Tutaj miasto (czyli my) wyda miliony, które można spożytkować inaczej (może nawet lepiej). Uważam, że miastu powinno zależeć na zmniejszeniu ruchliwości skrzyżowania Warszawska/IX Wieków Kielc. Choćby z uwagi na bliskość centrum i bezpieczeństwo osób udających się do Galerii Korona. Zmiana statusu Al. IX Wieków Kielc z przelotowej na miejską (czyli z G na Z lub L) pozwoliłaby na powiększenie centrum. Ale widać to nie dociera do jednego Pana, bo mu wąsy zawiązały ten świat.
Jeżpir

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 12 lipca 2010, o 17:02

Identyczne argumenty jak dla wyburzenia tej kamienicy można zastosować do wyburzenia archiwum... Ja też nie rozumiem po co to burzyć. Lepiej wyremontować.
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
kamilkw
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: kamilkw » 12 lipca 2010, o 19:28

Za te pieniądze można by przygotować fajny teren inwestycyjny. Ale po co nam praca będziemy mieli zawrotke. :)
pletwa

Johny

Post autor: Johny » 14 lipca 2010, o 21:41

Mam wrażenie iż gdyby dać samorządowcom wolną rękę w kwestii zarządzania przestrzenią miejską to po kilkunastu latach pozostalibyśmy z samą katedrą i pałacem biskupów- centrum Klerykowa... No ale cóż tu się dziwić skoro nawet w historycznym by się wydawało teście wiedzy o Kielcach przykładowe pytanie to: Na jakiej trasie kursuje autobus ZTM linii numer 1?...

Lucens

Post autor: Lucens » 15 lipca 2010, o 08:25

Przepraszam za off-topic, ale do tego muszę się odnieść.
Test wiedzy o Kielcach nie był historyczny. Nawet w regulaminie zawarliśmy zapis "Tematyka konkursu obejmuje ogólną wiedzę o Kielcach", proszę zatem o trzymanie się faktów.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 16 lipca 2010, o 09:35

Johny pisze:Mam wrażenie iż gdyby dać samorządowcom wolną rękę w kwestii zarządzania przestrzenią miejską to po kilkunastu latach pozostalibyśmy z samą katedrą i pałacem biskupów- centrum Klerykowa..
Przecież samorząd (gmina) posiada co do zasady (poza przypadkami regulacji przez ustawy szczególne) wolną rękę w zarządzaniu przestrzenią miejską, posiada tzw. władztwo planistyczne.

Johny

Post autor: Johny » 18 lipca 2010, o 16:02

Test wiedzy o Kielcach nie był historyczny. Nawet w regulaminie zawarliśmy zapis "Tematyka konkursu obejmuje ogólną wiedzę o Kielcach", proszę zatem o trzymanie się faktów.
W kwestii nazewnictwa to prawda, mój błąd.
Przecież samorząd (gmina) posiada co do zasady (poza przypadkami regulacji przez ustawy szczególne) wolną rękę w zarządzaniu przestrzenią miejską, posiada tzw. władztwo planistyczne.
Rozumiem, jednakże oprócz samej władzy samorządowe istnieje (a przynajmniej powinien istnieć) wpływ ze strony społeczeństwa na zarządzanie przestrzenią, który pozwala eliminować co bardziej kuriozalne pomysły. W ten sposób udało się uratować chociażby obecne przedszkole na Kapitulnej.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 19 lipca 2010, o 09:25

- wnioski mieszkańców (pisemne i do protokołu);
- konsultacje społeczne;
- dostęp do informacji (ogłaszanie o wyłożeniu MPZP)
oraz pośrednio:
- faza opiniowania, uzgadniania z właściwymi organami i instytucjami postanowień planu miejscowego;
- nadrzędność studium (zawiera el. z planu zagospodarowania przestrzennego województwa, koncepcji przestrzennego zagospodarowania kraju oraz inwestycje o znaczeniu powiatowym)

Gorzej to wygląda w praktyce, ale z formalnego punktu widzenia wszystko jest ok.

ODPOWIEDZ