Ulica Sienkiewicza - modernizacje, zmiany, plany
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
-
Kot
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Dziś o 17 Sienkiewicz oficjalnie odsłonięty. Byłem, widziałem. Publiczność kielecka również dopisała. Generalnie podoba mi się ten pomnik i otoczenie w założeniu swoim, z trzema jednak uwagami in minus w mojej skromnej ocenie:
- liście na kolumnie burzą klimat, mnie to się nie podoba,
- wydaje mi się, że można było wywindować Sienkiewicza na cokole jeszcze o dwa stopnie wyżej, bo teraz dominuje nad placem ale nad ulicą już nie (kilka stopni wyżej dałoby też więcej przestrzeni dla ludzi pragnących sobie tam po prostu usiąść),
- herby Polski i Litwy mogłyby być wyeksponowane lepiej, a w kontekście cytatu "Wszyscyśmy bracia" z "Ogniem i mieczem" (z tyłu pomnika) brakuje Archanioła Michała jako historycznego herbu Ukrainy, co razem dałoby symbol - niezrealizowanej niestety - Rzeczpospolitej Trojga Narodów.

Mały dodatek z dnia dzisiejszego - byłem dziś na spacerze w centrum i obserwuję, że razem z tym placem zyskaliśmy fajne miejsce spotkań, które przyciąga ludzi. Aparaty idą w ruch, no i widać, że rodzi się nowa świecka tradycja - czubek lewego buta Henryka będzie chyba miejscem wypolerowanym przez publikę na wysoki połysk ;-)

- liście na kolumnie burzą klimat, mnie to się nie podoba,
- wydaje mi się, że można było wywindować Sienkiewicza na cokole jeszcze o dwa stopnie wyżej, bo teraz dominuje nad placem ale nad ulicą już nie (kilka stopni wyżej dałoby też więcej przestrzeni dla ludzi pragnących sobie tam po prostu usiąść),
- herby Polski i Litwy mogłyby być wyeksponowane lepiej, a w kontekście cytatu "Wszyscyśmy bracia" z "Ogniem i mieczem" (z tyłu pomnika) brakuje Archanioła Michała jako historycznego herbu Ukrainy, co razem dałoby symbol - niezrealizowanej niestety - Rzeczpospolitej Trojga Narodów.

Mały dodatek z dnia dzisiejszego - byłem dziś na spacerze w centrum i obserwuję, że razem z tym placem zyskaliśmy fajne miejsce spotkań, które przyciąga ludzi. Aparaty idą w ruch, no i widać, że rodzi się nowa świecka tradycja - czubek lewego buta Henryka będzie chyba miejscem wypolerowanym przez publikę na wysoki połysk ;-)

- Adasiek CK
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
"Przywitaliśmy Henryka Sienkiewicza"
Licznie zgromadzeni kielczanie, przedstawiciele władz oraz członkowie rodziny pisarza uczestniczyli w uroczystym odsłonięciu pomnika Henryka Sienkiewicza. Postument autorstwa prof. Gustawa Zemły stanął na początku głównej ulicy Kielc.
http://www.itv.kielce.eu/pl/artykuly/pokaz/1661
Licznie zgromadzeni kielczanie, przedstawiciele władz oraz członkowie rodziny pisarza uczestniczyli w uroczystym odsłonięciu pomnika Henryka Sienkiewicza. Postument autorstwa prof. Gustawa Zemły stanął na początku głównej ulicy Kielc.
<klawy tekścik w tym miejscu>
-
Kot
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Na drugim końcu jest Pomnik Niepodległości i wystarczy. Co do Stefana to ja mam takie staromodne podejście do tematu i widzę go dominującego nad Placem Wolności w osi Mickiewicza - Głowackiego. A, że pomieszkiwał był swego czasu na stancji na rogu Placu i Głowackiego, to historycznie umiejscowionym byłby jak znalazł, no chyba że marszałek z wąsem (Piłsudski znaczy się) go tam uprzedzi ;-)michal_ck pisze:Teraz pora na Żeroma na drugim końcu Sienkiewki (Żelazna) :)
-
Boss
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Najpopularniejsza ulica Polski i świata
Wyniki plebiscytu Magazynu Turystycznego Wasze Podróże na najpopularniejszą ulicę Polski i świata 2010
Kielce i Wilno górą! Ulice: Sienkiewicza w stolicy Świętokrzyskiego i Ostrobramska w stolicy Litwy zostały uznane za najpopularniejsze, najpiękniejsze, najbardziej klimatyczne w Polsce oraz na świecie. Tak zdecydowało blisko 32 tysiące Czytelników Waszych Podróży, którzy wzięli udział w naszym plebiscycie.
Kielce triumfowały drugi raz z rzędu. Jeszcze dzień przed zakończeniem głosowania prowadziła ul. Świętojańska w Gdyni. I gdy już wydawało się nam, że ta wizytówka najmłodszego polskiego miasta portowego zyska największe uznanie w oczach naszych Czytelników, posypały się lawinowo głosy zwolenników Kielc. W ostatniej chwili przechylili szalę zwycięstwa na swoją korzyść – poparło ich ponad 6 tys. internautów. Gdyni do pierwszego miejsca zabrakło ok. 300 głosów. Tym samym powtórzona została kolejność miejsc z ubiegłego roku. Trzecia pozycja przypadła tym razem ulicy Długiej w Gdańsku (ponad 3,7 tys.). Gratulujemy!
Brawa należą się też zdobywcom kolejnych miejsc: czwarty był Poznań ze swoim Świętym Marcinem i blisko 3,2 tys. głosów (rok temu daleko w stawce), piąta – Łódź z Piotrkowską i ponad 3,1 tys. głosów (rok temu trzecia), szósty – Lublin z Krakowskim Przedmieściem i 2,3 tys. głosów (rok temu poza czołówką). Znowu bardzo nisko Kraków (Floriańska) i Zakopane (Krupówki)
Gdyby nasz plebiscyt odbywał się jakieś 80 lat temu, wileńska piękna ulica Ostrobramska znalazłaby się na drugim miejscu w kraju. W roku 2010 zajęła pierwsze miejsce za granicą (rok temu poza czołówką). Na Ostrobramską w stolicy Litwy zagłosowało ponad 5,2 tys. Czytelników Waszych Podróży. Drugie miejsce dla osławionej filmami i znanej z największej giełdy świata nowojorskiej Wall Street – ponad 3,9 tys. głosów (rok temu trzecie miejsce). Pewnym zaskoczeniem może być wysoka pozycja – na najniższym stopniu podium - dla moskiewskiego Arbatu. Dalej m.in. paryskie Pola Elizejskie, Via Dolorosa w Jerozolimie i kopenhaski deptak Stroget.
Warto przypomnieć, że niedługo po rozpisaniu plebiscytu zginął nasz prezydent Lech Kaczyński oraz 95 bardzo ważnych dla Polski osób. Ta tragedia i ponad dwutygodniowa żałoba narodowa sprawiła, że liczba odwiedzin na naszych stronach czasowo spadła.
Ostateczne wyniki wyglądają następująco:
Razem oddano głosów: 31 628
1. Kielce – ul. Sienkiewicza 5 930 (18,75 proc. głosów)
2. Gdynia – ul. Świętojańska 5 685 (17,97 proc. głosów)
3. Gdańsk – ul. Długa 3 723 (11,77 proc. głosów)
4. Poznań – Święty Marcin 3 182 (10,06 proc. głosów)
5. Łódź – ul. Piotrkowska 3 177 (10,04 proc. głosów)
6. Lublin – Krakowskie Przedmieście 2 303 (7,28 proc. głosów)
7. Bielsko-Biała – ul. 11 listopada 2 119 (6,70 proc. głosów)
8. Bydgoszcz – ul. Cieszkowskiego 1 714 (5,42 proc. głosów)
9. Toruń – ul. Szeroka 1 551 (4,90 proc. głosów)
10. Tarnów – ul. Wałowa 496 (1,57 proc. głosów)
http://www.waszepodroze.pl/?3,9,-1
----
czyli jednak akcja przyniosła skutek
Wyniki plebiscytu Magazynu Turystycznego Wasze Podróże na najpopularniejszą ulicę Polski i świata 2010
Kielce i Wilno górą! Ulice: Sienkiewicza w stolicy Świętokrzyskiego i Ostrobramska w stolicy Litwy zostały uznane za najpopularniejsze, najpiękniejsze, najbardziej klimatyczne w Polsce oraz na świecie. Tak zdecydowało blisko 32 tysiące Czytelników Waszych Podróży, którzy wzięli udział w naszym plebiscycie.
Kielce triumfowały drugi raz z rzędu. Jeszcze dzień przed zakończeniem głosowania prowadziła ul. Świętojańska w Gdyni. I gdy już wydawało się nam, że ta wizytówka najmłodszego polskiego miasta portowego zyska największe uznanie w oczach naszych Czytelników, posypały się lawinowo głosy zwolenników Kielc. W ostatniej chwili przechylili szalę zwycięstwa na swoją korzyść – poparło ich ponad 6 tys. internautów. Gdyni do pierwszego miejsca zabrakło ok. 300 głosów. Tym samym powtórzona została kolejność miejsc z ubiegłego roku. Trzecia pozycja przypadła tym razem ulicy Długiej w Gdańsku (ponad 3,7 tys.). Gratulujemy!
Brawa należą się też zdobywcom kolejnych miejsc: czwarty był Poznań ze swoim Świętym Marcinem i blisko 3,2 tys. głosów (rok temu daleko w stawce), piąta – Łódź z Piotrkowską i ponad 3,1 tys. głosów (rok temu trzecia), szósty – Lublin z Krakowskim Przedmieściem i 2,3 tys. głosów (rok temu poza czołówką). Znowu bardzo nisko Kraków (Floriańska) i Zakopane (Krupówki)
Gdyby nasz plebiscyt odbywał się jakieś 80 lat temu, wileńska piękna ulica Ostrobramska znalazłaby się na drugim miejscu w kraju. W roku 2010 zajęła pierwsze miejsce za granicą (rok temu poza czołówką). Na Ostrobramską w stolicy Litwy zagłosowało ponad 5,2 tys. Czytelników Waszych Podróży. Drugie miejsce dla osławionej filmami i znanej z największej giełdy świata nowojorskiej Wall Street – ponad 3,9 tys. głosów (rok temu trzecie miejsce). Pewnym zaskoczeniem może być wysoka pozycja – na najniższym stopniu podium - dla moskiewskiego Arbatu. Dalej m.in. paryskie Pola Elizejskie, Via Dolorosa w Jerozolimie i kopenhaski deptak Stroget.
Warto przypomnieć, że niedługo po rozpisaniu plebiscytu zginął nasz prezydent Lech Kaczyński oraz 95 bardzo ważnych dla Polski osób. Ta tragedia i ponad dwutygodniowa żałoba narodowa sprawiła, że liczba odwiedzin na naszych stronach czasowo spadła.
Ostateczne wyniki wyglądają następująco:
Razem oddano głosów: 31 628
1. Kielce – ul. Sienkiewicza 5 930 (18,75 proc. głosów)
2. Gdynia – ul. Świętojańska 5 685 (17,97 proc. głosów)
3. Gdańsk – ul. Długa 3 723 (11,77 proc. głosów)
4. Poznań – Święty Marcin 3 182 (10,06 proc. głosów)
5. Łódź – ul. Piotrkowska 3 177 (10,04 proc. głosów)
6. Lublin – Krakowskie Przedmieście 2 303 (7,28 proc. głosów)
7. Bielsko-Biała – ul. 11 listopada 2 119 (6,70 proc. głosów)
8. Bydgoszcz – ul. Cieszkowskiego 1 714 (5,42 proc. głosów)
9. Toruń – ul. Szeroka 1 551 (4,90 proc. głosów)
10. Tarnów – ul. Wałowa 496 (1,57 proc. głosów)
http://www.waszepodroze.pl/?3,9,-1
----
czyli jednak akcja przyniosła skutek
CK|PL|EU
Nie wiem czy widzieliście, ale w miejscu, w którym kiedyś wisiała wielkopowierzchniowa reklama (tak zwana 'szmata') - na kamienicy, w której znajduje się dom handlowy 'Katarzyna' z napisem 'Nie poddawaj się, jesteś w Kielcach' pojawiła się kolejna o treści 'Nie poddawaj się, my jesteśmy w Kielcach' ze zdjęciami ludzi z 'Teraz Kielce' (czy jakoś tak), jednym słowem, reklama przedwyborcza. Według mnie temu facetowi, który przypuszczam będzie kandydował w najbliższych wyborach prezydenckich powinno się wytoczyć jakiś proces. Od kilku miesięcy zaśmieca całe miasto plakatami ze swoją mało zachęcającą (przynajmniej mnie) twarzą, które są rozwieszane gdzie tylko się da. Jak byłem ostatnio na gali finałowej Off Fashion w KCK-u to przed wejściem głównym stał jakiś człowiek z jego komitetu wyborczego i rozdawał kolejne ulotki z jego podobizną. Tak się wku*wiłem, że powiedziałem mu co sądzę o tego typu reklamie. Nie rozumiem jak na międzynarodowej gali ktoś może prowadzić tak małomiasteczkową pseudo-kampanię wyborczą. Jakbym był w innym mieście i zobaczył coś takiego to na pewno nie pomyślałbym niczego dobrego na temat władz, lub ewentualnych przyszłych władz tego miasta. Nie znam programu wyborczego tego człowieka, ale przez to w jaki sposób oszpeca nasze miasto swoją osobą już wiem, że na pewno nie oddam na niego swojego głosu w nadchodzących wyborach. Na własne życzenie.
Ostatnio zmieniony 30 czerwca 2010, o 13:45 przez Grzegorz, łącznie zmieniany 1 raz.
- sueno
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
tutaj jest kółko wzajemnej adoracji Kondzia vel Snickersa: http://www.teraz-kielce.pl/ . Jest też forum na którym zapraszają do porozmawiania o Kielcach. Ciekawe czy tobie też coś pokasująGrzegorz pisze:Nie wiem czy widzieliście, ale w miejscu, w którym kiedyś wisiała wielkopowierzchniowa reklama (tak zwana 'szmata') - na kamienicy, w której znajduje się dom handlowy 'Katarzyna' z napisem 'Nie poddawaj się, jesteś w Kielcach' pojawiła się kolejna o treści 'Nie poddawaj się, my jesteśmy w Kielcach' ze zdjęciami ludzi z 'Teraz Kielce' (czy jakoś tak), jednym słowem, reklama przedwyborcza. (...).
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
- michal_ck
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
A ja uważam, że to jest zamierzona i bardzo przemyślana kampania przedwyborcza. Facet ma głowę na karku. Jak Gierada nie wejdzie do II tury (a on wejdzie) to na niego zagłosuję. Nie na vela. Vel podpadł mi przede wszystkim tym, że zaniechał realizacji os. Dąbrowa II, a wszyscy bogatsi mieszkańcy Kielc wyprowadzają się poza Kielce i tam płaca podatki, a Kielce się wyludniają...
dzięki polityce vela.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II