Bilety komunikacji miejskiej

Wszystko związane z działaniem komunikacji publicznej.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, CKfan, AR

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 1 czerwca 2010, o 21:43

W tej uchwale jest mowa o bilecie a nie o bilecie normalnym (2 zł) więc po mojemu, to jeśli masz uprawnienia do skorzystania z ulgi to będzie to też bilet godzinny.

P.S. "roki wyborcze" są super :D To czego się nie da zrealizować przez całą kadencję da się zawsze zrealizować w roku wyborczym :P
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Krycho18

Post autor: Krycho18 » 1 czerwca 2010, o 21:55

wystarczy skasowac bilet normalny, ulgowy jeśli taki przysługuje lub karnet :wink:

Awatar użytkownika
MAŁY
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MAŁY » 7 czerwca 2010, o 07:25

Od wtorku w Kielcach bilet godzinny na komunikację miejską

Przez godzinę można jeździć autobusami komunikacji miejskiej kasując tylko jeden bilet - przepis wchodzi w Kielcach od wtorku.

Ten pomysł ma zachęcić kielczan, by chętniej korzystali z komunikacji miejskiej. - Taka oferta jeszcze bardziej uatrakcyjni poruszanie się autobusami. Chcemy, żeby z aut osobowych przesiadło się do nich jak najwięcej osób - mówił prezydent Kielc Wojchech Lubawski ogłaszając pomysł.

Ceny biletów pozostają bez zmian - 2, 1,20 i 1 zł. Po skasowaniu przez godzinę można korzystać ze wszystkich linii autobusowych. Gdy ten czas upłynie, a pasażer wciąż będzie chciał korzystać z miejskiej komunikacji, będzie musiał skasować drugi bilet. - Jestem przekonany, że po wprowadzeniu biletów godzinnych chętnych do jazdy autobusami będzie więcej - mówił Lubawski.

Od wtorku z komunikacji miejskiej w Kielcach za darmo korzystać mogą funkcjinariusze straży miejskiej oraz policjanci.
:arrow: http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255, ... kacje.html
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

pk5

Post autor: pk5 » 7 czerwca 2010, o 07:45

WEL pisze: - Taka oferta jeszcze bardziej uatrakcyjni poruszanie się autobusami. Chcemy, żeby z aut osobowych przesiadło się do nich jak najwięcej osób - mówił prezydent Kielc Wojchech Lubawski ogłaszając pomysł.
- Jestem przekonany, że po wprowadzeniu biletów godzinnych chętnych do jazdy autobusami będzie więcej - mówił Lubawski.
A ja jestem przekonany, ze nie wpłynie to znacząco na frekwencję. Tak to jest jak za komunikację, biorą się osoby nie znające się zbytnio - mogą wyciągać błędne wnioski jak ten powyższy.
Ta oferta jest skierwoana dla jednorazowych przejazdów, które w Kielcach są już atrakcyjne. Wprowadzenie biletu godzinnego wpłynie jedynie na mozliwość przesiadek, co oczywiscie jest jak najbardziej pozytywne.
Jednak twierdzenie, ze wprowadzenie biletu godzinnego zacheci ludzi do przesiadki jest czystym kłamstwem, lub głupotą. Aby kogoś zachecić do przesiadki, pomijając infrastrukturę i zmiany układowe, należy wprowadzić atrakjcyjne ceny biletów miesięcznych, które w Kielcach są jedne z najdroższych w kraju (!!!!!). Wtedy mozemy mówić, ze kogoś zachęcimy do KM, i to jedynie cenowo.

michau

Post autor: michau » 7 czerwca 2010, o 09:02

Super, akurat godzine zajmie w godzinach szczytu przejechanie ze Ślichowic na drugi koniec miasta i odwrotnie.

kadoron

Post autor: kadoron » 7 czerwca 2010, o 09:18

zgadzam się, że nasze bilety okresowe są drogie. Ponadto jeśli ktoś na stałe miałby się przesiąść do KM, to korzystałby własnie z biletów miesięcznych, a tych cena się nie zmieniła. Ponadto nie wiem, gdzie władze chcą upchnac kojenych pasażerów, jeżeli w Kielcach inwestuje się jedynie w nie-wielkopojemne wozy.

pk5

Post autor: pk5 » 7 czerwca 2010, o 15:21

Niepotrzebne są wielkopojemne autobusy, potrzebne są normalne częstotliwości, najlepiej w takcie 10 lub 15 minut na większości linii miejskich. I przede kształt tych linii musi być odpowiedni, należy wykorzystać bilet godzinny i postawić na przesiadki.

Apropo biletu godzinnego - widzę jeszcze jedną zaletę - taką, że mało opłacalna jest jazda na gapę teraz :)

Awatar użytkownika
BRS

Post autor: BRS » 7 czerwca 2010, o 15:21

Fajna sprawa ale to bedzie ulatwienie dla osob juz korzystajacych z KM.
Tu się urodziłem i umrzeć bym chciał tu.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 7 czerwca 2010, o 17:16

Na wzrost liczby pasazerow na pewno to nie wplynie, spodziewam sie spadku ilosci sprzedanych biletow, a bilet czasowy dla obecnych pasazerow jest na pewno bardzo przyjazny 8)

nerkoll

RE:RE:

Post autor: nerkoll » 7 czerwca 2010, o 18:46

A ciekawe co zrobią. gdyż w jelczach niektórych nie ma zegarów ??
PS: Czy może orientuje cie się, na jakich liniach będą SU 10??

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 7 czerwca 2010, o 18:48

A co maja zegary do kasownikow?

CKKarol

Post autor: CKKarol » 1 października 2010, o 19:49

Na karnetach na kuponie kontrolnym z tyłu pojawił się napis 'KARNET 6 biletów jednorazowych-jednogodzinnych'

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 2 października 2010, o 11:35

no to w końcu jednorazowych czy jednogodzinnych?
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 2 października 2010, o 12:36

Jednorazowych/jednogodzinnych.

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 22 marca 2011, o 00:31

Czy ktoś orientuje się czy nasza karta miejska będzie zintegrowana z kartą kibica Korony? Oraz czy urządzenia ją obsługujące są na tyle mocne, jak w Warszawie że wystarczy przyłożyć portfel do kasownika, a kontroler przyłoży czytnik do spodni żeby móc odczytać ważność biletu? :D
Sorry, takiego mamy prezydenta...

ODPOWIEDZ