MZD Kielce - Modernizacja płyty Rynku
Jedyny plus jaki widzę po kuriozalnych działaniach p. Grudzińskiego i spółki to zwrócenie uwagi, że na nowym parkingu jest ponoć mnóstwo toalet. Po odpowiednim oznaczeniu one by przecież wystarczyły.
Dla kwiaciarek powinna być dodatkowa mała toaleta gdzieś w podwórku, na kluczyk.
Dla kwiaciarek powinna być dodatkowa mała toaleta gdzieś w podwórku, na kluczyk.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
- Nowak
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Nie o kibel tylko o miejsce. Kibel i rynek to jak to się mówi pięść do nosa.maklog pisze:No nie przesadzajcie proszę was taki rerum o zwykły kibel. Jak was zetnie na mieście to gdzie się wylejecie? Najbliższy chyba na chęcińskiejPozatym wydaje mi się że to też ukłon w stronę kwiaciarek i sklepikarzy.
- gaki majster
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
HEHEHEHE mi się wydaje że nie będzie tak źle. Ale osobiście wolałbym żeby się wzięli za budowę pieżeji jak jest kościół św Wojciecha. Bardzo wiejsko te okolice wyglądają. Takie parterowe budy. Mogliby kamienicami 4 piętrowymi powypełniać a wszystko inne wyburzyć. Bo aż wstyd że takie coś w Kielcach jest koło najładniejszej ulicy w Polsce.
- Jezpir
Wszytko OK, ale z tym średniowieczem to nieco przesadziłeś. Zabudowa na Małej jest XIX-wieczna i gdzieniegdzie XVIII-wieczna. W wielu przypadkach budynki te zastąpiły wcześniejsze zabudowania, możliwe nawet, że średniowieczne, ale...michal_ck pisze:Te nowe latarnie, rzeczywiście ładne, ale nie pasują w tym miejscu. Na Paderewskiego ładnie by się prezentowały, ale nie w średniowiecznym śródmieściu. Szkoda.
Latarnie winny współgrać z otoczeniem. I te nowe nie wyglądają najgorzej, choć... czegoś mi w nich brakuje.
Jeżpir
To ja może sprecyzuję - średniowiecznym zabytkiem jest układ ulic i podziały działek (dawne miasto lokacyjne), aktualna zabudowa jest oczywiście w przeważającej mierze XIX-wieczna - Kielce do pożaru w 1800 roku były w znacznej większości drewniane. Dotychczasowe latarnie nawiązują zresztą do XIX wieku.
Nowe latarnie same w sobie są ładne, ale ja uważam, że to nie miejsce dla nich. Naprawdę niewielka przestrzeń dawnego miasta lokacyjnego powinna mieć moim zdaniem taki nieco skansenowy charakter - mnie się w tej przestrzeni zawsze marzyły kioski, słupy ogłoszeniowe, ławki, gazony, szyldy sklepów i restauracji itd oparte na wzorach z przełomu XIX i XX wieku. Jest wystarczająco wiele innych miejsc w Kielcach (również w ścisłym centrum), gdzie można (a nawet trzeba) wchodzić z umiejętnie wkomponowaną nowoczesną architekturą - dlatego np. cieszę się na nową Katarzynę.
Niestety z Rynkiem poszli zupełnie w odwrotnym kierunku - postanowili zrobić go "na nowo". Symptomatyczne jest, że oryginalna stara tkanka zachowująca klimat małych dawnych Kielc (piwnice, podwórka) kompletnie ich nie interesuje...Wielka szkoda
Nowe latarnie same w sobie są ładne, ale ja uważam, że to nie miejsce dla nich. Naprawdę niewielka przestrzeń dawnego miasta lokacyjnego powinna mieć moim zdaniem taki nieco skansenowy charakter - mnie się w tej przestrzeni zawsze marzyły kioski, słupy ogłoszeniowe, ławki, gazony, szyldy sklepów i restauracji itd oparte na wzorach z przełomu XIX i XX wieku. Jest wystarczająco wiele innych miejsc w Kielcach (również w ścisłym centrum), gdzie można (a nawet trzeba) wchodzić z umiejętnie wkomponowaną nowoczesną architekturą - dlatego np. cieszę się na nową Katarzynę.
Niestety z Rynkiem poszli zupełnie w odwrotnym kierunku - postanowili zrobić go "na nowo". Symptomatyczne jest, że oryginalna stara tkanka zachowująca klimat małych dawnych Kielc (piwnice, podwórka) kompletnie ich nie interesuje...Wielka szkoda
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
- Adasiek CK