GDDKiA Kielce - [S74] Kielce ul. Świętokrzyska - Cedzyna

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 10 maja 2010, o 09:53

Do tej pory narzekaliśmy na brak istotnych inwestycji. Teraz proponuję ponarzekać na ich nadmiar.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Lucens

Post autor: Lucens » 10 maja 2010, o 12:33

To ja zacznę: co za ***** planuje inwestycje w ten sposób, że wszystkie odbywają się naraz i blokują całe miasto :wink:
A tak na poważnie to naprawdę można to było inaczej rozplanować... ale na jesieni wybory samorządowe i trzeba pokazać ile się "zrobiło"...

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 10 maja 2010, o 12:37

Mozna bylo to robic od dwoch lat, tylko zmiany przepisow ominac sie nie da, a te znacznie opoznily realizacje inwestycji, a srodki nalezy wydac do 2013 roku, do tego jeszcze przypadki bledow urzedniczych i bedzie wszystko w ciagu najblizszych 3 lat.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 10 maja 2010, o 12:55

Autor pisze:do tego jeszcze przypadki bledow urzedniczych
I to mnie najbardziej interesuje 8) - po piwnicach przy Rynku i braku ścieżek rowerowych wzdłuż nowo projektowanych ulic jestem coraz bardziej cięty na MZD
Niektóre błędy niosą daleko idące skutki - ważne dla całego miasta
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Lucens

Post autor: Lucens » 10 maja 2010, o 14:26

Autor pisze:Mozna bylo to robic od dwoch lat, tylko zmiany przepisow ominac sie nie da, a te znacznie opoznily realizacje inwestycji, a srodki nalezy wydac do 2013 roku, do tego jeszcze przypadki bledow urzedniczych i bedzie wszystko w ciagu najblizszych 3 lat.
Środki należy zakontraktować do 2013 roku, a wydawać i rozliczać można jeszcze przez 2 lata, do końca 2015 roku.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 10 maja 2010, o 15:38

A nie zalezy to moze od terminu podanego w podpisaniu umowy o dofinansowanie? Nie moge o srodkach ogolem, a podpisanych umowach.

maklog

Post autor: maklog » 10 maja 2010, o 16:08

To ile w końcu będzie tych inwestycji? Bo się pogubiłem. Świętokrzyska-Cedzyna tunel, węzeł koło dworca PKS, i co jeszcze estakada nad żytnią ? Co jeszcze w tym roku startuje? Pogubiłem się całkowicie. Dziękuję za odpowiedz.

CKKarol

Post autor: CKKarol » 10 maja 2010, o 22:23

Z tych większych przebudowa ul. Krakowskiej od Armii Krajowej do Słowika, i może nie taka duża ale ważna, przebudowa skrzyżowania al. IX Wieków Kielc - Nowy Świat, ta już za kilka dni.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 11 maja 2010, o 08:18

Węzeł Niewachlów, też najprawdopodobniej w tym roku.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Lucens

Post autor: Lucens » 11 maja 2010, o 08:33

Autor pisze:A nie zalezy to moze od terminu podanego w podpisaniu umowy o dofinansowanie? Nie moge o srodkach ogolem, a podpisanych umowach.
Załącznikiem do umowy o dofinansowanie jest wniosek złożony przez beneficjenta. Jednym z elementów tego wniosku jest z kolei harmonogram rzeczowo-finansowy, który określa między innymi termin zakończenia inwestycji.
Co istotne, przed podpisaniem każdej umowy, można negocjować takie elementy wniosku o dofinansowanie jak terminy realizacj, a w szczególnych przypadkach nawet zakres inwestycji.
Władze miejskie podpisywały te umowy stosunkowo niedawno i mogły w ramach negocjacji wnioskować o wprowadzenie zmian w harmonogramie. Tym bardziej, że instytucje przekazujące wsparcie są, ze względu na charakter inwestycji drogowych, otwarte na tego typu udogodnienia dla beneficjentów.
Wyjątkiem są umowy w ramach Narodowego Programu Przebudowy Dróg Lokalnych, czyli tak zwanych "schetynówek", gdzie środki muszą być wydane do końca danej edycji (np. przebudowa ul. Jagiellońskiej musiała sie zakończyc do końca 2009 roku). Wynika to z kontraktowania tych środków w ramach Budżetu Państwa i braku możliwości stosowania tzw. niewygasów wynikającej ze znowelizowanej ustawy o finansach publicznych.

Awatar użytkownika
Ja-ck

Post autor: Ja-ck » 11 maja 2010, o 08:55

B@rteK pisze: Gdybyśmy żyli w cywilizowanym kraju, to bez problemu rower by wystarczył by dotrzeć na PŚk, ale gdzie go tam zostawić, żeby zastać go za kilka godzin spowrotem...
Jak byś nie zauważył, to na parkingu niemal przy budce strażnika jest parking rowerowy. Przez dwa lata zostawiałem tam rower i nawet światełko mi nie zgineło. Jeśli to dla Ciebie za mało to napisz do rektora, masz przecież opiekuna roku, może do niego, albo w końcu jest przecież samorząd studencki.
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu"

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 11 maja 2010, o 11:02

Z tego co wiem to nie jest on zadaszony, ale jak mówisz, że nic się tam złego nie dzieje, to muszę go kiedyś wypróbować :P Dzięki wielkie za info :)

Szkoda, że nie ma w każdym z budynków, koło portierni pomieszczenia, gdzie można zostawić rower. Pewnie byłoby bardziej popularne wśród studentów, bo byłoby bliżej, a do tego zadaszone. A w obliczu nadchodzących remontów, rower może okazać się dużo szybszy od autobusu.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
Robert-Kowal
Kontakt:

Post autor: Robert-Kowal » 24 maja 2010, o 15:44

słyszałem dzisiaj od geodetów, którzy pracują na odcinku miejskim, że lada dzień ma być pozwolenie na budowę i będą wjeżdżać pierwsze buldożery.

Xback
Kontakt:

Post autor: Xback » 24 maja 2010, o 17:26

Chodzi o prace nad tunelem?

Awatar użytkownika
Robert-Kowal
Kontakt:

Post autor: Robert-Kowal » 25 maja 2010, o 11:06

tak, pewnie na pierwsze prace pójdzie teren przed wydziałem mat-przyr. bo tam to słyszałem. W echu czytałem natomiast, że prace przy tunelu rozpoczną się na przełomie lipca i sierpnia.

ODPOWIEDZ