GDDKiA Kielce - [S74] Kielce ul. Świętokrzyska - Cedzyna

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

j'k
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: j'k » 18 marca 2010, o 13:14

a to już pierwsza fotorelacja z etapu I (na terenie miasta)

http://www.kielce-s74.pl/etap-1-galeria/2010-03

Awatar użytkownika
sueno
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: sueno » 20 marca 2010, o 18:38

Mieszkańcy Bocianka będą mieli problem z wyjazdem z osiedla?
Artykuł dodany: 2010-03-16 18:03:01, ostatnia aktualizacja: 2010-03-19 22:22:19
2010-03-19

Spółdzielnia Mieszkaniowa Bocianek będzie współpracować z Miejskim Zarządem Dróg i Generalną Dyrekcją Dróg i Autostrad w sprawie usprawnienia komunikacji osiedla z resztą miasta. Deklarację o wspólnym rozwiązaniu problemu zainteresowane strony złożyły na nadzwyczajnym spotkaniu Rady Nadzorczej spółdzielni.
Przypomnijmy, mieszkańcy Bocianka boją się, że budowa drogi ekspresowej S-74 w kierunku Cedzyny znacznie utrudni wyjazd samochodem z osiedla. Członkowie Rady Nadzorczej zwracali uwagę, że zlikwidowanie wjazdów od strony ulicy Świętokrzyskiej uczyni z osiedla odizolowaną od miasta enklawę. W związku z tym zaproponowali kilka rozwiązań, które usprawnią komunikację od strony ulic Warszawskiej i Alei Solidarności.

Mianowicie chodzi o przedłużenie ulicy Kasprowicza, którą od Alei Solidarności dzieli 60-metrowy pas trawnika. Innym pomysłem jest wprowadzenie obustronnego ruchu na połączeniu ulic Warszawskiej i Norwida. Obecnie jest tam możliwy tylko wjazd na osiedle. Zdaniem członków Rady Nadzorczej wymagana jest także reorganizacja sygnalizacji świetlnej na Alei Solidarności.

Wicedyrektor Miejskiego Zarządu Dróg Zbigniew Czekaj przyznał, że stanowiska spółdzielni i MZD są zbieżne. Eryk Wilkoński, prezes Spółdzielni Mieszkaniowej Bocianek był zadowolony z przebiegu spotkania. Cieszy go także zmiana stanowiska MZD oraz Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. Poprzednio pisma spółdzielni o pomoc w rozwiązaniu sytuacji spotykały się z odmową uzasadniana brakiem pieniędzy na ten cel.

Członkowie Rady Nadzorczej spółdzielni zapowiadają, że jeśli sytuacja nie zostanie rozwiązana po ich myśli - to będą interweniowali u wojewody świętokrzyskiego, marszałka województwa, lokalnych posłów i w Ministerstwie Infrastruktury.
Szymon Krzak
szymon.krzak@radio.kielce.pl

2010-03-16
Mieszkańcy i władze kieleckiej spółdzielni Bocianek boją się, że budowa drogi ekspresowej S-74 w kierunku Cedzyny znacznie utrudni wyjazd samochodem z osiedla. Chodzi o ulicę Świętokrzyską. Przepisy mówią, że droga ekspresowa nie może mieć zjazdów na osiedle.
Obecnie Bocianek jest połączony z ulicą Świętokrzyską dwoma łącznikami: jednym znajdującym się naprzeciwko Galerii Echo i drugim sąsiadującym ze skrzyżowaniem Świętokrzyskiej z Warszawską i Jesionową.

Eryk Wilkoński, prezes Spółdzielni Mieszkaniowej "Bocianek", mówi, że rozumie zdenerwowanie mieszkańców, dla których reorganizacja ruchu może oznaczać obniżenie standardu życia i wzrost poczucia izolacji osiedla od reszty miasta.
Prezes Wilkoński zdaje sobie sprawę, że połączenia z ulicą Świętokrzyską zostaną definitywnie zlikwidowane. Przyznaje jednak, że spółdzielnia ma kilka propozycji, jak skomunikować osiedle z miastem od strony ulic Warszawskiej i Alei Solidarności.

Zdaniem Eryka Wilkońskiego najbardziej newralgiczne jest połączenie ulicy Warszawskiej z ulicą Norwida.
Innym rozwiązaniem mogłoby być przedłużenie ulicy Kasprowicza, gdzie 60-metrowy pas trawnika dzieli ulicę od Alei Solidarności. Zdaniem Eryka Wilkońskiego sytuację polepszyłoby, także poszerzenie jednego z wjazdów łączących osiedle z ulicą Warszawską. Obecnie można nim tylko wjechać na osiedle, ale po poszerzeniu można byłoby także wyjechać. Eryk Wilkoński deklaruje, że spółdzielnia chętnie odda miastu administrowanie ulicą Konopnicką, która teraz stanie się główną drogą wylotową z osiedla.

źródło: http://www.radio.kielce.pl/page,,Mieszk ... 559c7.html
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
Nowak
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Nowak » 25 kwietnia 2010, o 10:09

j'k
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: j'k » 25 kwietnia 2010, o 14:38

Dziś byłem i widziałem inwestycje, postęp niewielki, od miesiąca to grzebią się w miejscu. Sprzetu do dyspozycji niewiele. Mosty Łódź już kończą kilka obiektów, a tam gdzie skończyły nic się nie dzieje. Jak w tym roku mają zacząć tunel w ciągu Świętokrzyskiej, to nie wiem czy ktokolwiek będzie coś robił na odcinku pozamiejskim.

grzegorz_lizner

Post autor: grzegorz_lizner » 27 kwietnia 2010, o 09:46

Nie wiem czy to ma związek z inwestycją, ale w przy skrzyżowaniu Solidarności ze Świętokrzyską od wczoraj wykonywane są jakieś prace z dużą ilością ziemi i spychacza.

Awatar użytkownika
Robert-Kowal
Kontakt:

Post autor: Robert-Kowal » 27 kwietnia 2010, o 20:50

też się nad tym zastanawiam. Z tego co zaobserwowałem to ta ziemia jest wywożona z budowy galerii echo.

Tylko pytanie po co? Jak tam będzie budowana droga. Ciekawe do kogo należą te grunty, gdzie ta ziemia jest składowana.

CKKarol

Post autor: CKKarol » 28 kwietnia 2010, o 01:24

Obrazek
Rozbierają też kwiaciarnie na Bocianku, ale nie wiem czy ma to jakiś związek z tą budową. Możliwe że tak, w pobliżu ma byc kladka dla pieszych.
Obrazek

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 28 kwietnia 2010, o 11:04

szkoda mi tej Kwiaciarenki, taka charakterystyczna, szkoda ...
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 9 maja 2010, o 13:48

Obrazek

Robotnicy budujący "dwupasmówkę” wkroczą wkrótce do Kielc. Na pierwszy ogień idzie wielkie skrzyżowanie.

- Na przełomie lipca i sierpnia rozpocznie się budowa kieleckiego odcinka drogi ekspresowej S-74 - informuje Małgorzata Pawelec, rzecznik oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad w Kielcach.
Prace na odcinku pozamiejskim w Domaszowicach i koło Cedzyny idą pełną parą. - Praktycznie ukończona jest budowa wszystkich obiektów inżynieryjnych, czyli mostów i wiaduktów. Pozostały na nich jeszcze do zrobienia prace kosmetyczne - informuje Małgorzata Pawelec.

Na przełomie lipca i sierpnia robotnicy wkroczą już do Kielc i zaczną budowę miejskiego odcinka trasy S-74. Poczyniono już pierwsze przygotowania, między innymi wycięto drzewa wzdłuż ulicy Świętokrzyskiej.
- Budowa pierwszej kolejności rozpocznie się na najbardziej newralgicznym skrzyżowaniu ulicy Świętokrzyskiej z aleją Solidarności. Przecinają się tam dwie drogi krajowe. Z pewnością należy się spodziewać dużych utrudnień w ruchu, gdyż pod skrzyżowaniem budowany będzie tunel. Dziś jednak nie można precyzyjnie określić, jak wyglądać będzie organizacja ruchu w obrębie skrzyżowania. Zapewne będzie się ona wielokrotnie zmieniać wraz z postępem prac. Przed rozpoczęciem robót oraz w ich trakcie będziemy na bieżąco informować o zmianach organizacji - podkreśla rzeczniczka kieleckiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad.

Budowa całego odcinka ma się zakończyć pod koniec przyszłego roku. Koszt to prawie 285 milionów złotych. Inwestycja współfinansowana jest z funduszy europejskich.

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 9 maja 2010, o 15:36

Fajnie się zapowiada... Mniej więcej w tym samym czasie albo niewiele później rozpoczną prace nad Węzłem Żelazna i Nowym Światem... Dobrze, że to lato, pojeździmy sobie na rowerach :D
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 9 maja 2010, o 15:42

Nie zapomnij też o Węźle Żytnia/Grunwaldzka... ciekawy jestem jak będę mógł się wydostać ze swojego osiedla inaczej niż pieszo lub rowerem, gdy zamkną mi to skrzyżowanie :P

Gdybyśmy żyli w cywilizowanym kraju, to bez problemu rower by wystarczył by dotrzeć na PŚk, ale gdzie go tam zostawić, żeby zastać go za kilka godzin spowrotem...
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 9 maja 2010, o 16:21

B@rteK pisze:Nie zapomnij też o Węźle Żytnia/Grunwaldzka...
Toć nie zapomniał i napisał o węźle Żelazna :P
Mogli by się wstrzymać do zakończenia mostu Herbskiego
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
CKfan

Post autor: CKfan » 9 maja 2010, o 17:47

Ale pewnie chodziło o węzeł Żelazna koło PKS :P
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 9 maja 2010, o 19:23

B@rteK pisze:Nie zapomnij też o Węźle Żytnia/Grunwaldzka... ciekawy jestem jak będę mógł się wydostać ze swojego osiedla inaczej niż pieszo lub rowerem, gdy zamkną mi to skrzyżowanie :P
Wydaje mi się, że nie zamkną całkowicie tego skrzyżowania.

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 9 maja 2010, o 20:37

B@rteK pisze:Gdybyśmy żyli w cywilizowanym kraju, to bez problemu rower by wystarczył by dotrzeć na PŚk, ale gdzie go tam zostawić, żeby zastać go za kilka godzin spowrotem...
Ja-ck zostawiał tam rower i po paru godzinach był cały i zdrowy więc chyba nie jest źle. :)

ODPOWIEDZ