Lotnisko Kielce

Wszystko na temat nowych inwestycji w Kielcach.

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 8 kwietnia 2010, o 22:17

Najprawdopodobniej 3 października... Problem w tym, że ja nie widzę kontrkandydata
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Martini

Post autor: Martini » 8 kwietnia 2010, o 23:23

Na stronie internetowej Kopalni Dolomitu w Radkowicach czytam: "Dzięki intensywnemu programowi inwestycyjnemu, wdrożeniu nowoczesnych technologii przeróbki surowca oraz optymalizacji procesów produkcja kruszywa została zwiększona kilkakrotnie i sięga obecnie 1 mln ton rocznie."
W Obicach górka ma 15 mln m3, a 1 tona skał/kruszyw ma średnio dużo mniej pojemności niż 1 m3. Czy to nie będzie robota na 10 lat lub lepiej z makroniwelacją...?
Ręce opadają i nie tylko...

link do Kopalni Dolomitu w Radkowicach: http://www.lafarge-beton.pl/?nodeid=186

Awatar użytkownika
Tomasso
Ranga: Kierownik budowy ;)
Kontakt:

Post autor: Tomasso » 9 kwietnia 2010, o 07:23

Ech, u nas to zawsze ze wszystkim pod górkę. To pewnie już po lotnisku. W sumie to lokalizacja była zbyt odległa od miasta, wolałbym osobiście Rykoszyn. A ciekawe co z obszarem za Niewachlowem, które ponoć w planach jest zarezerwowane jako strefa pod lotnisko wojskowe. Wiecie coś na ten temat bo nie chce mi się grzebać w postach. Tylko tam chyba kierunek wiatrów jest nieodpowiedni jak pamiętam.
A tu link do tego obszaru: http://maps.google.pl/?ie=UTF8&ll=50.91 ... 5&t=h&z=15

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 9 kwietnia 2010, o 08:02

Miejscówka marzenie pod lotnisko.
Ale ten obszar chyba kiedyś był w planach pod lotnisko wojskowe a nie jest.

Awatar użytkownika
albatros3

Post autor: albatros3 » 9 kwietnia 2010, o 08:18

Przez środek pokazanego terenu za 2- 3 lata będzie przechodzić nowa S74...
Teren zatem jest spalony jako ew. lotnisko wg Mnie.

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 9 kwietnia 2010, o 09:11

...się zrobi tunel pod lotniskiem ;)

Awatar użytkownika
kamee
Kontakt:

Post autor: kamee » 9 kwietnia 2010, o 10:09

Witam wszystkich.
Od dłuższego czasu (od kilku lat) śledzę historię "budowy" lotniska, m.in. czytając tu na forum wszystkie nowe wątki i informacje na ten temat.
Zdecydowałem się dołączyć do grona forumowiczów pod wpływem impulsu, nie trudno zgadnąć jakiego. Tym impulsem był szok, wywołany prawdopodobnym przekrętem dekady a może i 20-lecia. Przekrętem być może na dużą i szeroką skalę. To co się wyprawia może posłużyć za scenariusz do filmu "Wielki szu 2", tym razem z inna obsadą. Smutne, że wielu ludzi, szczerze kibicujących perspektywicznej, jak się wydawało, budowie lotniska, musiało się tak kosmicznie rozczarować.
Przyznam się, że uwierzyłem w pewnym momencie w sukces i w szczęśliwe doprowadzenie sprawy do końca. Teraz próbuję się otrząsnąć po ostatnich wiadomościach w sprawie portu lotniczego.

Podsumowanie naszego okna na świat i doprowadzonych do końca szybkich szlaków komunikacyjnych wygląda.. dramatycznie.

Plan lotniska dla województwa i Kielc? Skończyć się ma na kopalni i aeroklubowym Masłowie.
Szybka lub przynajmniej szybsza kolej do Warszawy czy Krakowa? Brak
Droga ekspresowa do Krakowa? Brak
Droga ekspresowa do Warszawy? Jest perspektywa kilku lat.
Skomunikowanie ekspresowe z Łodzią i Lublinem? ..............

Nadzieja podobno umiera ostatnia więc miejmy nadzieję.

Pozdrawiam wszystkich
"Argumentów nie należy liczyć, lecz ważyć"

Marcus Tullius Cicero

Zapraszam na www.tekstem.pl - poznaj siłę tekstu

maklog

Post autor: maklog » 9 kwietnia 2010, o 11:08

Nie wiem co o tym sądzić teraz bo jest za mało informacji. Ale wydaje mi sie ze dopóki nie dowiemy się więcej rzeczy to jest przedwyborczy zamęt kierowany przez kontrkandydatów. Ja mam zwyczaj nie wysuwać opinii o czymś dopóki sprawa się nie wyjaśni. Wątpię żeby Lubawski strzelał sobie sam w nogę.

Lucens

Post autor: Lucens » 9 kwietnia 2010, o 13:03

Wizard pisze:Miarka się przelała. Kiedy są wybory ? :x
Wybory samorządowe mogą się odbyć najwcześniej w niedzielę 14 listopada.

baux
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: baux » 9 kwietnia 2010, o 14:01

Najśmieszniejsze jest, że Obice były forsowane jako obszar równinny, gdzie nie trzeba będzie prowadzić dużych prac nad przygotowaniem terenu, a potem wyszło że jest tam spory pagórek, który trzeba usunąć...

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 9 kwietnia 2010, o 15:02

Jeśli nie przekręt to ogromne błędy. Zadanie w takim przypadku przerosło możliwości prezydenta i jego ludzi. Ale on przeciez wcześniej postawił wszystko na jedną kartę - nic się nie liczyło, tylko lotnisko, kampanię wyborczą 3,5 roku temu prowadził z bilboardami z samolotami.
Ja o "górce" wiem już od blisko 2 lat. Przez cały ten czas niezmiennie opinia publiczna była wprowadzana w błąd (konkretne plany, daty, terminy, wywłaszczenia). No bo jak on sobie wyobraża teraz przekonanie ludzi, że tak sobie, jak gdyby nigdy nic nagle wszysko się "przesunie" i to w najbardziej optymistycznym wariancie o przynajmniej 5 lat?
Zdjęcie W. Lubawskiego prezentującego kawałek dolomitu po prostu rozłożyło mnie na łopatki.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

maciej
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: maciej » 9 kwietnia 2010, o 16:04

Obrazek

:lol:

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 9 kwietnia 2010, o 17:16

Tak dla przypomnienia :P

Marian Parafiniuk wraca do służby. Na trochę
ziem
2009-09-16, ostatnia aktualizacja 2009-09-16 19:32

Marian Parafiniuk, emerytowany były wiceprezydent Kielc, wraca do miejskiej służby. Na pół roku zastąpi na stanowisku prezesa spółki Lotnisko Kielce, koordynującej budową portu lotniczego w Obicach.
Obecny prezes Ryszard Muciek jest na zwolnieniu lekarskim. - Szukanie zastępstwa na zewnątrz nie ma sensu, pan Parafiniuk bardzo dobrze orientuje się w tych zagadnieniach i cieszę się, że się zgodził nam jeszcze raz pomóc. W najbliższym czasie będą rozstrzygane bardzo ważne sprawy związane z tą inwestycją - tłumaczy prezydent Wojciech Lubawski.

źródło: http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,47262, ... roche.html

To ten od działki na Śliwkowicach :P
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 9 kwietnia 2010, o 17:35

sueno pisze:W najbliższym czasie będą rozstrzygane bardzo ważne sprawy związane z tą inwestycją - tłumaczy prezydent Wojciech Lubawski.
:lol:
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 9 kwietnia 2010, o 17:59

Znów go na odstrzał wystawia :P Choć powinna się jego półroczna kadencja właśnie kończyć. No chyba że przedłużą na czas wydobycia :P
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

ODPOWIEDZ