Warszawska 20B, 20C - Kamienice między jezdniami

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: michal_ck » 5 kwietnia 2010, o 09:30

Masmix pisze:O co Ci chodzi? Przecież wiem, że nie jedyny, piszę, że najgłupszy...
Bo tylko na niego zwróciłeś uwagę (wybiórczość).
Masmix pisze:Kolego!: to nie jest argument na wyburzenie ale na poszerzenie chodnika lub zamontowanie barierek :)
Proszę Cię... To jest bardzo ważny argument za jego wyburzeniem. Barierki nic nie dają, bo Polak potrafi i tak będzie chodził "na skróty", byle tylko zrobić na przekór. Ciekawe czy chciałbyś mieszkać w takim budynku???
Masmix pisze:Ręce ... Czyje bezpieczeństwo? Wariatów za kierownicami? :roll: Niech źródła niebezpieczeństw pozostaną bezpieczne!
Bezpieczeństwo Twoje i twoich bliskich. Gdyby nie daj Boże ktoś z twojej rodziny zginął lub odniósł uszczerbek na zdrowiu właśnie przez takie przechodzenie gdzie popadnie to byś teraz inaczej pisał, czego oczywiście nikomu nie życzę.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

Johny

Post autor: Johny » 5 kwietnia 2010, o 09:53

Masmix pisze:Kolego!: to nie jest argument na wyburzenie ale na poszerzenie chodnika lub zamontowanie barierek :)
Proszę Cię... To jest bardzo ważny argument za jego wyburzeniem. Barierki nic nie dają, bo Polak potrafi i tak będzie chodził "na skróty", byle tylko zrobić na przekór. Ciekawe czy chciałbyś mieszkać w takim budynku???
Idąc twoim tokiem rozumowania, żadne przejście dla pieszych nie jest bezpieczne, ponieważ zawsze mam możliwość wejścia pod samochód na przekór(tylko komu?). W takim razie proponuję odgrodzenie jezdni drutem kolczastym...Przestańmy traktować ludzi jak bydło, które trzeba zaganiać, bo bez opieki zrobi sobie krzywdę :)

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 5 kwietnia 2010, o 10:07

B@rteK pisze:Z udziałem karetek, to akurat żadnego nie pamiętam :P
Pronciem ciem bałdzo :P 2 wypadki z udziałem karetek. Podobna liczba ofiar i obie wylądowały na boku. Jeden na Warszawskiej a drugi na Żelaznej. Z tym ze na Żelaznej nic nie zasłania i nikt nie mógł użyć argumentu "zasłaniania" tak jak na Warszawskiej. Wina leży po stronie karetek (sygnał nie czyni z niej świętej krowy) jak i kierowców aut którzy jadąc przepisowo na zielonym świetle (zielone światło nie zwalnia z zachowania ostrożności) uderzyli w te karetki: http://kielce.gazeta.pl/kielce/1,35255,5828353.html
B@rteK pisze:Ale bożnica jednak jest wg mnie dużo ciekawszym budynkiem i jego wyburzenie byłoby raczej dużo większą stratą :P
Idąc takim tokiem rozumowania za 200 lat nie będzie żadnych 200-300 letnich budynków w Kielcach tylko same współczesne (nie nam współczesne).
Masmix pisze:Miło jest się w końcu zgodzić z Sueno:)
Mniejszej czcionki to nie było? :P
michal_ck pisze:
Użyłeś argumentu wybiegania dzieci z klatki więc barierki sprawdzą się doskonale. Poza tym jest spory plac od strony wschodniej gdzie można wychodzić a nawet wybiegać spokojnie... Zakazy i nakazy administracyjne nie zastąpią zdrowego rozsądku...
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

Awatar użytkownika
Masmix

Post autor: Masmix » 5 kwietnia 2010, o 12:43

michal_ck pisze:
Masmix pisze:O co Ci chodzi? Przecież wiem, że nie jedyny, piszę, że najgłupszy...
Bo tylko na niego zwróciłeś uwagę (wybiórczość).
Odniosłem się zarówno do zawrotki, jak i bezpieczeństwa.
Coraz bardziej przypomina mi to nie argumenty, a preteksty do wyburzenia (głupota).
michal_ck pisze:Proszę Cię... To jest bardzo ważny argument za jego wyburzeniem. Barierki nic nie dają, bo Polak potrafi i tak będzie chodził "na skróty", byle tylko zrobić na przekór. Ciekawe czy chciałbyś mieszkać w takim budynku???
Pieszy zawsze wybierze najkrótszą drogę, bo do poruszania się używa siły swoich mięśni i zawsze będzie się buntował jeśli będzie miał się dodatkowo bezsensownie męczyć. Na odcinku Warszawskiej od skrzyżowania do Polnej nie ma przecież żadnego przejścia dla pieszych... Więc może nie pisz Polak, a: w Kielcach potrafią - bo akurat takie zachowanie wynika z istniejących warunków.
Jeśli Cie to tak ciekawi: tak 8) ze względu na bliskość centrum; księgarni, knajp, urzędów, względną bliskość terenów rekreacyjnych... Szkoda jedynie wiecznie brudnych okien i wszechobecnego hałasu (wiesz dobrze czym spowodowanych:)
michal_ck pisze:Gdyby nie daj Boże ktoś z twojej rodziny zginął lub odniósł uszczerbek na zdrowiu właśnie przez takie przechodzenie gdzie popadnie to byś teraz inaczej pisał
Gdybyś znał moją rodzinę to nie insynuowałbyś w ten sposób. Ehh.. gdyby:roll:
Mniejszej czcionki to nie było? :P
Większa niepotrzebna :wink: Kto miał wiedzieć ten wie 8)

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 5 kwietnia 2010, o 21:24

Masmix pisze:Pieszy zawsze wybierze najkrótszą drogę, bo do poruszania się używa siły swoich mięśni i zawsze będzie się buntował jeśli będzie miał się dodatkowo bezsensownie męczyć. Na odcinku Warszawskiej od skrzyżowania do Polnej nie ma przecież żadnego przejścia dla pieszych... Więc może nie pisz Polak, a: w Kielcach potrafią - bo akurat takie zachowanie wynika z istniejących warunków.
Jeśli "duża" (nie jest duża) odległość do przejścia dla pieszych jest dla Ciebie argumentem za tym, żeby przebiegać pomiędzy pędzącymi samochodami przez jezdnię to gratuluję... (głupota). Poza tym nie pisz, że "w Kielcach potrafią", bo nie jest to tylko domena kielczan, a Polaków ogółem, więc nie wprowadzaj w błąd opinii publicznej na Forum.
Masmix pisze:Gdybyś znał moją rodzinę to nie insynuowałbyś w ten sposób. Ehh.. gdyby:roll:
Nie znam (chyba, bo nie wiem kto siedzi po drugiej stronie komputera, czytaj: Masmix), choć nieszczęścia, podobnie jak i choroba i miłość nie wybierają i niestety czasem dotykają nas lub naszą rodzinę. Dopiero wtedy jesteśmy w stanie zrozumieć zagrożenie, gdy już jest za późno- "mądry Polak po szkodzie". Tu oto chodzi. Lepiej zapobiegać!!!

Awatar użytkownika
Jezpir
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jezpir » 6 kwietnia 2010, o 07:53

Podobnie jak RZ, będzie mi żal tych budynków. Nie są może rewelacją architektoniczną na skalę kraju, ale.. to ślad czasów. Obecnie faktycznie znajdują się w pasie drogowym między ruchliwymi jezdniami. W przyszłości już tak nie będzie - przynajmniej takie są plany. Warszawska ma być drogą ruchu lokalnego, a i przeznaczenie ul. IX Wieków Kielc też zmieni się z tranzytówki na miejską ulicę. Uważam, że można wymyśleć takie rozwiązanie, by kamienice te nie szpeciły i mieszkanie w nich nie wiązało się z uciążliwym hałasem (np. ciche okna + wentylacja hybrydowa) i niebezpiecznym dojściem. Nie będę się rozwodził nad konkretnym rozwiązaniem z BRD, bo nie miejsce tu na to. W każdym razie uważam, że wyburzenie kamienic jest drogą na skróty i nie jest trafionym rozwiązaniem. Podobnie szkoda mi jest bezpowrotnie straconego budynku na ul. Żelaznej o bardzo ciekawej architekturze.
Jeżpir

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 6 kwietnia 2010, o 08:27

Jestem przekonany, ze istnieją inne sposoby służące poprawie bezpieczeństwa w tym miesjcu, nie kosztujące 6-7 milionów.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Boss

Post autor: Boss » 6 kwietnia 2010, o 13:39

wydaje mi się że wszystko na temat tych kamienic już zostało napisane na samym początku. ale co tam;]
co do wyglądu to nie mdleje na ich widok z zachwytu ale moge powiedzieć że mi się podobają(pomijam obecny stan ich elewacji) są bardzo przyzwoite i śmiało można by nimi zastąpić niektóre dziadostwa nawet przy Sienkiewicza! o innych ulicach nie wspominając. favele w Brazyli są bardziej zadbane niż niektóre miejsca w Naszym mieście(tak wiem co mówie). słusznie tu ktoś zauważył że może pierw władze miasta powinny skupić swą uwagę i zajac się ruderami które szpecą a wręcz straszą ludzi w centrum miasta lub przy głównych trasach a nie tymi solidnymi budynkami.
argument o tym że "im tynk odleciał" - czytaj: ze są brzydkie i przez to należy je wyburzyć jest żadnym argumentem - w myśl tej zasady należałoby zaorać połowe śródmieścia.
argument o bezpieczeństwie też jakoś do mnie nie przemawia. jeżdżę samochodem i tak jak sueno'wi:) mnie one też w niczym nie przeszkadzają ani niczego nie zasłaniają. kwestia bezpieczeństwa mieszkańców? - przecież tam są pasy więc o co chodzi? kazdy może po nich przejść i dostać się do budynku. parkujące samochody? - nikt nie musi parkować pod budynkiem. sam mieszkam na osiedlu a samochód trzymam nieco dalej na parkingu strzeżonym. w ciągu dnia są światła a w nocy pulsuje światło o ile mnie pamięć nie myli a dodatkowo mamy znak stop - więc jak ktoś nie widzi tych oznaczeń i się nie stosuje do nich to i wyburzenie wszystkiego wokoło mu nie pomoże bo taki jegomość nie powinien prowadzić żadnego pojazdu.
poza tym koszt zrównania z ziemia tych obiektów i zbudowania zawrotki to mniej więcej 1/7 kosztu budowy stadionu:| to chyba nie jest normalne.
generalnie uważam że te dwie kamienice mogłyby się ostać
CK|PL|EU

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 6 kwietnia 2010, o 21:06

Boss pisze:kwestia bezpieczeństwa mieszkańców? - przecież tam są pasy więc o co chodzi? kazdy może po nich przejść i dostać się do budynku. parkujące samochody? - nikt nie musi parkować pod budynkiem. sam mieszkam na osiedlu a samochód trzymam nieco dalej na parkingu strzeżonym.
Tu się nie zgadzam. To że są pasy nie oznacza od razu, że jest bezpiecznie i że każdy będzie z nich korzystał. A co do samochodów, to gdzie mają one parkować?? Może pod UW??? Bez przesady.
Ale koszt rozbiórki rzeczywiście jest dosyć dziwnie wysoki, jak by ktoś chciał na tym nieźle zarobić :-/ I tylko to mnie może przekonać do ich zachowania, choć jak na razie jeszcze jestem za ich wyburzeniem.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 6 kwietnia 2010, o 22:07

To nie jest koszt samej rozbiórki, ale też m.in. koszt wykupienia lub wywłaszczenia kamienicy obok oraz koszt mieszkań developerskich w budynku Master Kortu dla lokatorów kamienicy komunalnej. Wszystko razem składa się na bardzo dużą sumę.
A ogromny darmowy parking będzie po drugiej stronie ulicy - w galerii Korona.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 6 kwietnia 2010, o 22:12

Za ta kwotę to można by ładny kawałek chodnika wyremontować... Jak dla szkoda pieniędzy...
pletwa

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 7 kwietnia 2010, o 10:25

A teraz rozumiem, to koszty ogółem, a nie stricte samej rozbiórki. Ale z tym parkingiem to bez sensu, przecież nikt nie będzie łaził-dosłownie do Korony, żeby tam parkować samochód kilka razy dziennie. Nie wymagajmy od ludzi takich rzeczy.
Ale i tak jestem za rozbiórką :)

Awatar użytkownika
Gandalf
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Gandalf » 7 kwietnia 2010, o 17:25

A moim zdaniem to ostatni sensowny moment na wyburzenie tych kamienic. Koszty rzeczywiście są duże, ale przynajmniej nie będziemy "męczyli się" z tą kamienicą przez kolejne lata. Z tym, że ja bym tam zostawił otwarty, niczym niezabudowany pas zieleni. Mielibyśmy idealnie otwartą przestrzeń w każdą stronę w trójkącie Ibis-Synagoga-Korona.

Onio

Post autor: Onio » 7 kwietnia 2010, o 19:28

Ew. Miejsce na torowisko tramwajowe jeśli w ogóle kiedyś będą w Kielcach.

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 7 kwietnia 2010, o 20:38

Budowa linii tramwajowej byłaby jedynym argumentem, który przekonałby mnie o sensowności wyburzenia tych kamienic. Jednak nie spodziewam się takich ekstrawagancji po naszych władzach o małomiasteczkowej mentalności. Co do argumentów przeciwko wyburzeniu - już chyba wszystkie zostały w tym wątku przedstawione, jeśli ktoś nie chce ich przyjąć, to nic go nie przekona.

Jeszcze tylko jedna uwaga, co do poruszanych powyżej kwestii bezpieczeństwa: przejedźcie się, szanowni dyskutanci, do jakiegokolwiek większego miasta (w Polsce czy gdzie indziej) i zobaczcie, jak wyglądają ruchliwe skrzyżowania pośród zwartej, śródmiejskiej zabudowy. Czy sądzicie, że ktoś myśli o wyburzaniu wszystkich narożnych kamienic w miastach dla poprawienia widoczności?

ODPOWIEDZ