Negatywne akcenty - wandalizm!
Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- Sz.J.
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Dziś "Super Expres" ogłosił konkurs "Komu skrzydła? Komu Rogi?"
Oczywiście
pierwsze miejsce do rogów - Przemysław Gosiewski za Włoszczowę. W opisie inwestycji dodali: "....Niestrudzony kreśli już kolejne plany wybudowania w Kielcach międzynarodowego lotniska..." Pełen sarkazm!
Po stworzeniu Stowarzyszenia weźmiemy się za edukację "SE"
Oczywiście
Po stworzeniu Stowarzyszenia weźmiemy się za edukację "SE"
-
Oskar
- Kontakt:
Oskar pisze:Miałem kiedys o tym wspomnieć, ale wypadło z głowy. W przejściu między Citi-Parkiem, a Solną wzdłuż Silnicy jak się idzie, jest pomnik (zapomnialem jak on się nazywa) z godłem Polski, tzn był bo orła ukradli (
). Powątpiewam w to co piszę ponieważ wydawało mi się, że po prostu do renowacji "odleciał" jednak długo nie wracał, a teraz zapomniałem spojrzeć. Jakby ktoś przechodził niech zerknie.

Ja rozumiem, że reklama jest dźwignią handlu, ale coś takiego powinno być zakazane

-
voodoo
No przyznam że denerwujące to jest. Ludzie muszą się chyba przedzierać przez te banery reklamoweOskar pisze: Ja rozumiem, że reklama jest dźwignią handlu, ale coś takiego powinno być zakazaneNowe kamienice, niezłe sklepy, a tu taki tandetny baner (
, nawet nie wiem jak to nazywać). Co gorsze, to coś dopiero według mnie wchodzi do "mody" i wykluło się róznież przy Citi-Parku, a nawet w podwójnym wydaniu przy otwartym pawilonie na Żytniej gdzie znajduje się kiosk "Ruchu". I powiedzcie czy to nie jest swego rodzaju wandalizm
![]()
-
seba_ck
Tutaj można znaleźć artykuły dotyczące tego wandalizmu:
( Echo dnia ) - http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... TOKRZYSKIE
( Gazeta.pl ) - http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,3870123.html
( Echo dnia ) - http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... TOKRZYSKIE
( Gazeta.pl ) - http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,35255,3870123.html

Tysiąc złotych nagrody za wskazanie winnych dewastacji ławeczki Karskiego
stan, 13-02-2007Wandale zniszczyli pomnik legendarnego kuriera AK Jana Karskiego. Nie pomógł fakt, że słynna już w Kielcach "ławeczka profesora" stoi w centralnym miejscu deptaka przy moście nad Silnicą.
W nocy z niedzieli na poniedziałek ktoś uciął zrobioną z brązu laskę, na której dostojnie opierała się postać profesora. - Jest mi bardzo przykro, że coś takiego się stało. Tym bardziej że nie jest to pierwszy tego rodzaju przypadek - mówi Bogdan Białek, prezes Stowarzyszenia im. Jana Karskiego oraz inicjator budowy pomnika. Wcześniej ktoś ukradł figury z ustawionej na ławeczce szachownicy. - W ciągu ostatnich kilku miesięcy zniszczone zostały też pomniki Homo Homini oraz Ofiar Pogromu na skwerze przy Silnicy. Więc postanowiłem z prywatnych pieniędzy wyznaczyć nagrodę: tysiąc złotych dla osoby, która przyczyni się do wykrycia sprawcy tego wybryku - dodaje Białek.
Ulica Sienkiewicza jest monitorowana, niestety obraz z kamer nie obejmuje pomnika Karskiego. - W najbliższym czasie zmienimy zakres ich działania. Mogę obiecać, że dołożę starań, aby ta lubiana przez kielczan ławeczka objęta została ich działaniem - zapowiada podinspektor Artur Radwański, komendant miejski policji w Kielcach, i dodaje: - Zabezpieczone zostały ślady mechanoskopijne, z całą pewnością dołożymy wszelkich starań, aby sprawcy zostali wykryci.
Straż miejska chce przeanalizować nagrania z okolic pomnika. - Być może kamery zdołały zarejestrować sprawców. Według mnie najlepszym rozwiązaniem byłby zakup przenośnego zestawu do monitoringu, za pomocą którego można by prowadzić obserwacje dowolnie wybranego obiektu - twierdzi Władysław Kozieł, komendant straży miejskiej w Kielcach.
Profesor Jan Karski (1914-2000) - bohaterski emisariusz polskiego Państwa Podziemnego. Jako pierwszy poinformował Zachód o prowadzonej w Polsce przez Niemców eksterminacji ludności żydowskiej. Kielecka rzeźba jest repliką pomnika stojącego już od kilku lat na dziedzińcu uniwersytetu Georgetown w Waszyngtonie, gdzie Karski przez 45 lat wykładał historię dyplomacji. Odlał ją z brązu krakowski rzeźbiarz Karol Badyna. Ustawienie "ławeczki" to pomysł działającego w Kielcach Stowarzyszenia im. Jana Karskiego, które sfinansowało również jej wykonanie. Została uroczyście odsłonięta 23 kwietnia 2005 roku.