Pozytywne akcenty

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 12 listopada 2009, o 11:58

Kielce bogatsze o prawie 300 milionów złotych

W Kielcach podpisana zostanie dziś umowa między władzami miasta, a Polską Agencją Rozwoju Przedsiębiorczości. Umożliwi ona przeprowadzenie w Kielcach inwestycji na kwotę prawie 300 milionów złotych. Miasto otrzyma na ten cel pieniądze z Programu Operacyjnego Rozwoju Polski Wschodniej. - To największy projekt unijny miasta - przypomniał na naszej antenie prezydent Kielc Wojciech Lubawski.

Zostanie przebudowana ulica Żelazna, która będzie połączona z ulicą Zagnańską. Miasto kupi też 40 nowych autobusów, przebudowane zostaną także zatoczki autobusowe, powstanie też kilka małych dworców MPK, gdzie pasażerowie będą mogli poczekać na autobus, a kierowcy odpocząć. Jak zaznaczył gość Radia Kielce, zorganizowane zostaną spotkania z mieszkańcami osiedla Ślichowice, którzy protestują przeciwko budowie dworców. W planach jest także przebudowa ulic w pobliżu Targów Kielce.

Trwają już prace projektowe dotyczące przebudowy ulicy Żelaznej, a Miejski Zarząd Dróg ogłosił przetarg na budowę ulic w pobliżu Targów Kielce. Jak dodał prezydent, w związku z nowymi inwestycjami przez najbliższe trzy lata musimy liczyć się z utrudnieniami komunikacyjnymi.

:arrow: Rozmowa dnia: http://www.radio.kielce.pl/page,,Kielce ... eb646.html

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 23 listopada 2009, o 19:56

Widziałem się dzisiaj z Panem Prezydentem Lubawskim ws upamiętnienia Ireny Sendlerowej. Pan L. był bardzo pozytywnie nastawiony do inicjatywy i poparł ją. Stowarzyszenie im. J. Karskiego też popiera tą inicjatywę.
Tak więc być może niedługo Kielce będą pierwszym miastem, które upamiętni Irenę Sendlerową.

Oto treść wniosku:
WNIOSEK
o nadanie nazwy skwerowi

Wnioskuję o nadanie nazwy skwerowi pomiędzy ul. Paderewskiego (za projektowaną halą targową) a ul. Planty w mieście Kielce imieniem Ireny Sendler (Sendlerowej).
Irena Sendlerowa (1910 - 2008) w czasie likwidacji warszawskiego getta uratowała 2.500 tys. żydowskich dzieci, za co w 1965 roku Instytut „Yad Vashem” w Jerozolimie uhonorował ją medalem „Sprawiedliwy wśród Narodów Świata”. W czasie drugiej wojny światowej pełniła funkcję kierownika działu dziecięcego Rady Pomocy Żydom "Żegota". Prezydent Lech Kaczyński trzy lata temu rozpoczął starania o zgłoszenie kandydatury Sendlerowej do pokojowej nagrody Nobla. Sendlerowa uratowała dwa razy więcej ludzi niż Oscar Schindler.
Kielce byłyby pierwszym miastem w Polce, przed Warszawą, w której mieszkała i działała Sendlerowa, które uhonorowałyby tą zasłużoną dla ludzkości postać.
Teren, którego dotyczy niniejszy wniosek posiada uchwalony miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego. Zgodnie z jego zapisem teren, o który wnioskuję jest przeznaczony pod „teren publicznej zieleni urządzonej”. Poza tym, za nadaniem imienia Ireny Sendlerowej akurat temu właśnie skwerowi przemawia dodatkowo fakt, iż znajduje się on dokładnie po drugiej stronie kamienicy „Planty 7”, w której doszło do krwawego pogromu kieleckiego w 1946 r. Pogrom tylko wzburzył opinię publiczną w Polsce i za granicą,, wzmógł emigrację Żydów z Polski i innych krajów europejskich i przyczynił się do rozpowszechnienia w świecie stereotypu Polaka-antysemity. Nazwanie skweru jej imieniem niewątpliwie pomogłoby zmyć Kielcom skazę pogromu.
Osobiście polecam Panu Prezydentowi obejrzenie filmu „Dzieci Ireny Sendlerowej” na ekranach kieleckiego kina oraz zapoznania się z książką „Matka dzieci Holocaustu. Historia Ireny Sendlerowej” (Muza, Warszawa 2004, ISBN 83-7319-254-9; wyd. II: 2005).
Mając powyższe na względzie proszę o pozytywne uwzględnienie mojej prośby i poinformowanie mnie pod wskazanym adresem o decyzji w tej sprawie.

Z poważaniem

Michał Jamrozik
Kielczanin

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 23 listopada 2009, o 21:14

Ja bym chyba wolał, aby przedłużenie Nowego Światu do Piotrkowskiej nazwano jej imieniem. Pasowałoby, bo niedaleko jest pomnik Sprawiedliwych Wśród Narodów Świata. Niby obok skweru jest pamiętna kamienica przy Plantach, ale chyba jednak wolałbym ulicę.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 23 listopada 2009, o 21:25

Może być przecież i ulica i skwer: tak jest np. ze Staszicem i Żeromskim.
Też bym wolał ulicę- jeśli miałbym wybór"albo-albo", ale na ulicę się nie zgodzili- ta którą zaproponowałem, a Sendlerka już mi się po nocach śni (na serio), więc musiałem szybko działać.

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 26 listopada 2009, o 23:06

Nowa usługa targowa dla wystawców

Od listopada w Targach Kielce działa największa wypożyczalnia samochodów w mieście.

Firma Global Rent a Car proponuje wypożyczenie samochodów osobowych marki ToyotaFirma Global Rent a Car proponuje wypożyczenie luksusowych samochodów osobowych marki Toyota z kierowcą lub bez i nie tylko do celów biznesowych. Wynajęcie samochodu może być krótko i długoterminowe, ale również w opcji samochodu zastępczego w ramach assistance. Pracownicy firmy podstawiają samochody w dogodne dla Państwa miejsce.

Zrodlo: Targi Kielce, 23.11.2009

Awatar użytkownika
sueno
Kontakt:

Post autor: sueno » 28 listopada 2009, o 10:26

Kieleccy tancerze na Mistrzostwach Świata
Artykuł dodany: 2009-11-27 14:41:16, ostatnia aktualizacja: 2009-11-27 14:52:55

Kieleccy tancerze ze Studia "Rewanż" uczestniczą w Mistrzostwach Świata Formacji Standardowych, które odbywają się w niemieckim mieście Riese. Jak poinformował Tomasz Rowiński, właściciel studia "Rewanż" na Mistrzostwa do Niemiec pojechały dwie grupy, które przedstawią dwa różne programy taneczne.
O tytuł najlepszych tancerzy walczy prawie 3700 osób, m.in. z Australii, Stanów Zjednoczonych, Japonii i Europy. Tomasz Rowiński mówi, że kieleccy tancerze najbardziej obawiają się Amerykanów.
Studio Tańca Rewanż działa od września 1997 roku w Kielcach. Kształci dzieci i młodzież m.in. w technikach jazz, taniec współczesny, disco-dance, hip-hop i akrobatyka. Aktualnie jest wicemistrzem świata Show Dance - Production Art oraz mistrzem Polski show dance 2009.

źródło: http://www.radio.kielce.pl/page,,Kielec ... 902c7.html
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl

"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany :D

redoxygene
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: redoxygene » 30 listopada 2009, o 01:26

No to nawiazujac do mojego stwierdzenia umieszczonego pomylkowo w innym watku:
redoxygene pisze:Nie wiem skad, szczegolnie w Polsce, ta "patronomania"... Nigdy tego nie popieralem i nie popre, niezaleznie od tego, jak szczegolnie "przyzwoity" bylby patron. Jeszcze alejki w parku bym proponowal ponazywac, a moze nawet i poszczegolne drzewa - patronow zasluzonych dla Polski i Polakow Ci u nas dostatek...
i wypowiedzi:
michal_ck pisze:Sendlerowa jak nikt inny zasługuje na uwiecznienie w naszej pamięci, bardziej niż Sienkiewicz czy Żeromski.
To wspolczuje takiego podejscia i glebokiego zrozumienia owego problemu "patronomanii" i wartosciowania zaslug czy idei pod wplywem impulsu. Widocznie roznym ludziom snia sie rozne rzeczy, w tym przede wszystkim rozne wizje tego, jak nie zestawiac ze soba Sendlerowej z Zeromskim czy Sienkiewiczem twierdzac, ze bardziej zasluguje ona niz oni. To ja w takim razie stwierdzam, ze bardziej zasluguje ona niz JPII, bo przynajmniej kontrowersji jej dzialalnosc nie budzila.

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 30 listopada 2009, o 14:46

redoxygene pisze:To ja w takim razie stwierdzam, ze bardziej zasluguje ona niz JPII, bo przynajmniej kontrowersji jej dzialalnosc nie budzila.
Tego nie wiem, ale osobiście Sendlerowa jest mi bliższa. W każdym bądź razie przykro mi jest, że masz taki stosunek do Sendlerowej. Nie wiem czy jesteś antysemitą, czy nie, ale jest mi przykro. Ona ratowała dzieci!!!

Awatar użytkownika
Nowak
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Nowak » 30 listopada 2009, o 15:03

Zauważyłem, że jak ktoś ma inne zdanie to odrazu antysemita itp itd.(popularna taktyka, także gorliwych katolików) Jesteś jakiś przewrażliwiony na tym punkcie. Ja lubie Piłsudskiego i II RP i nie śni mi się to po nocach. Mam wrażenie jakbyś miał jakiś "kompleks" z tego powodu ze różne rzeczy złe tu się wydarzyły i choćby 100 pomników postawić i kielczanie na kolanach chodzili to by to i tak nie wyrównało dla Ciebie sprawiedliwości (?) dziejowej. Każdy ma swój gust i tyle.

Awatar użytkownika
CKrzysiek

Post autor: CKrzysiek » 30 listopada 2009, o 15:58

Co ma wspólnego temat patronów z podforum "Informacje z Kielc" > temat "Pozytywne akcenty"? Po co redoxygene wklejasz tutaj swoje wypowiedzi z jednego wątku, w którym ten temat nie pasował, do drugiego, w którym również nie pasuje. Mógłbyś się również hamować z z tekstami typu "To współczuje", jestem pewny, że nikt na tym forum nie potrzebuje współczucia.
Kolejna rzecz jaki ma sens przekomarzanie się, który patron jest lepszy i kto zasługuje na bycie takim patronem? Każdy ma "swoich". Sugerowanie, że ktoś jest antysemitą także nie jest najlepszym pomysłem. Podobnie ma się sytuacja do uogólniania, że gorliwy katolicy zazwyczaj na odmienne zdanie mają jedną odpowiedź "antysemita", szczególnie, że tematem rozważań była Irena Sendlerowa, która jakby na to nie spojrzeć uratowała około 2,5 tys. żydowskich dzieci ryzykując przy tym własne życie, lecz to także nie powinno dawać pozwolenia na sugerowanie komuś bycia antysemitą, jak również nie wypada po takiej wypowiedzi uogólniać, że to typowa odpowiedź ("antysemita") dla gorliwych katolików mających odmienne zdanie od innych osób.
Podsumowując proszę moderatorów o znalezienie odpowiedniejszego wątku niż "pozytywne akcenty" dla tego typu dyskusji, wykasowanie mojego postu oraz więcej wzajemnego szacunku pomiędzy użytkownikami biorących udział w dyskusji na forum.
Pozdrawiam.

redoxygene

Post autor: redoxygene » 30 listopada 2009, o 17:30

CKrzysiek pisze:Po co redoxygene wklejasz tutaj swoje wypowiedzi z jednego wątku, w którym ten temat nie pasował, do drugiego, w którym również nie pasuje.
Bo:
a) pomylilem tematy
b) to jest wlasnie dla mnie pasujacy watek - bo tutaj michal_ck poruszyl te sprawe i prosil, aby tutaj przeniesc te dyskusje.

Stad tez to do moderatorow powinna byc sugestia.

PS. Antysemita nie jestem. Z sama kultura zydowska wspolnego mam niewiele, ale moje nazwisko wywodzi sie od Zydow lodzkich - sprawdzalem :) Takze bardziej by mi bylo do twarzy z haslem "Zyd" niz "antysemita".

PS2. W sprawie "gorliwych katolikow" - to trzeba zaznaczyc, ze nastroje antysemickie wywodza sie glownie ze srodowisk religijnych, stad tez nie uwazam, aby wypowiedz Naosa byla nie na miejscu.

PS3. Mi nie chodzi o Sendlerowa - ale wlasnie o "patronomanie", ktora zmusza do wartosciowania ludzi i idei, wg niemierzalnych kryteriow, a jest to wysoce niesprawiedliwe dla tychze. Stad tez nigdy nie zgadzalem i nie zgodze sie na porownania typu "Sendlerowa-Zeromski". Wg mnie wyjatkowo smiesznym tez jest argument, ze "Kielce beda pierwszym miastem, ktore uczci Sendlerowa".

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 30 listopada 2009, o 22:22

A mnie przeraża to, że nie chcesz, aby Sendlerowa patronowała w naszym mieście. To zasłużona kobieta. Zrób i ty coś wielkiego dla ludzkości, a wtedy twoim imieniem (czy tego chcesz czy nie) będziemy nazywać place, skwery i ulice. Bo takim gadaniem na pewno sobie chluby mieszkańców nie zaskarbisz. A Sendlerowej pozwól zostać wyniesioną na piedestał, bo na to najprościej mówiąc zasługuje, tak samo jak Żeromski, Sienkiewicz czy JP2.
Jeszcze jedno: dla mnie Sendlerowa jest bliższa od Żeromskiego, choć wcale nie umniejszam jego zasług dla PL. I mam do tego prawo, tak samo jak ty się z tym nie zgadzać!

Awatar użytkownika
MadMike
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MadMike » 30 listopada 2009, o 23:34

redoxygene pisze: PS2. W sprawie "gorliwych katolikow" - to trzeba zaznaczyc, ze nastroje antysemickie wywodza sie glownie ze srodowisk religijnych
Towarzysze spod znaku sierpa i młota, z którymi sympatyzujesz również nigdy nie darzyli Żydów wielką miłością.

Sam fakt Kieleckiego Pogromu był najpewniej sprowokowany przez UB, i wielokrotnie wykorzystywany przez komunistów w celach propagandowych.

redoxygene

Post autor: redoxygene » 1 grudnia 2009, o 02:29

michal_ck pisze:A mnie przeraża to, że nie chcesz, aby Sendlerowa patronowała w naszym mieście. To zasłużona kobieta.
Ja nie jestem przeciwny Sendlerowej jako takiej, tylko wlasnie, o czym wspomnialem - patronomanii, ktora doprowadza do nazywania wszystkiego czyims imieniem i potwornego nagromadzenia imion wszystkich wyjatkowo zasluzonych przy jednoczesnym, krzywdzacym porownywaniu do Zeromskich, Sienkiewiczow i probie wartosciowania ich itp. Spojrz ilu jeszcze w Kielcach zasluzonych ludzi brakuje - ot chociazby Okulickiego czy Moscickiego, skoro juz Naos wspomnial o Pilsudskim. O ile jestem w stanie popierac inicjatywy mieszkancow danej ulicy o nadanie konkretnej jej nazwy, a tyle dodawaniu i przemianowywaniu jestem przeciw z zasady. Powtorze - nie chodzi o SENDLEROWA!
To wlasnie podejscie likwiduje tak dobre nazwy ulic typu Mala czy Warszawska i prowadzi do Rewolucji czy Kilinskiego. Dla przykladu w Radomiu nikt sie nie chcial zgodzic na przemianowanie jednej z ulic na Chrapka, wiec nazwano jego imieniem glowna aleje w parku kolo katedry. I o ile jestem niewierzacy, twierdze, ze jemu ulica by sie nalezala jak najbardziej, ale nadanie tej nazwy alejce, czy wlasnie nazwanie malego skwerku "Skwerem Sendlerowej" jest dla mnie smieszne dokladnie tak samo, jak nazywanie rond (dlaczego do razu nie klasycznych skrzyzowan?). Rozumiesz juz o co mi chodzi?
michal_ck pisze: Zrób i ty coś wielkiego dla ludzkości, a wtedy twoim imieniem (czy tego chcesz czy nie) będziemy nazywać place, skwery i ulice.
A to ma byc jakis argument do przekonywania mnie do czegokolwiek? Jakis taki wybitnie bzdurny.
michal_ck pisze: Bo takim gadaniem na pewno sobie chluby mieszkańców nie zaskarbisz.
A to ja tu o chlube czyjas walcze? Mowie, jakie sa moje przekonania, dokladnie tak samo, jak w przypadku przystankow, linii autobusowych itd - tym sobie tez chluby nie zaskarbiam.
michal_ck pisze: A Sendlerowej pozwól zostać wyniesioną na piedestał, bo na to najprościej mówiąc zasługuje, tak samo jak Żeromski, Sienkiewicz czy JP2.
Fajnie, ze wyniesieniem na piedestal jest nadanie nazwy skwerkowi :D Sendlerowa najpewniej tez sie to snilo :D
michal_ck pisze: Jeszcze jedno: dla mnie Sendlerowa jest bliższa od Żeromskiego, choć wcale nie umniejszam jego zasług dla PL. I mam do tego prawo, tak samo jak ty się z tym nie zgadzać!
Nie umniejszasz? Stwierdzenia "Sendlerowa jak nikt inny zasługuje na uwiecznienie w naszej pamięci, bardziej niż Sienkiewicz czy Żeromski" jakos jednoznacznie temu przeczy.

Widze, ze MadMike'a znowu cos boli zwiazanego z moja osoba :lol:

Awatar użytkownika
michal_ck

Post autor: michal_ck » 1 grudnia 2009, o 23:50

Ależ ja się z tobą absolutnie zgadzam, co do "patromanii". Też uważam, że lepsze są nazwy, typu Mała, itd. Ostatnio będąc w Lublinie oburzyłem się, że zmienili nazwę ulicy z Przystankowej na Bajkowskiego.
Ale ja mówię o skwerze, nie ulicy. Nie da się tak nagle (sztucznie) nadać nazwy skwerowi, typu np. Gedeon czy Nadrzecze bo te nazwy nie mają z nim nic wspólnego, a Sendlerowa już bardziej. Rozumiesz? Kadzielnia od lat byłą nazywana Kadzielnią i tak pozostanie (oby), ale skwer przy Paderewskiego nigdy jej nie miał, a zawsze używało się trudnej nazwy "skwer przy Paderewskiego", co moim zdaniem nie świadczyło dobrze o Kielcach, że nie potrafią nazwać tego skweru. Zawsze był to skwer przy "czymś". Podobnie było ze skwerem "przy Kapitulnej", ale tu chociaż zamieniono skwer na plac i uniknięto w naturalny sposób "patronomanii", nazywając go Pl. Artystów, choć i w tej nazwie można by się doszukiwać patronomanii Artystów.
To samo dotyczy patronów szkół, itd.
Tak to widzę...

ODPOWIEDZ