Przebudowa dworca PKP
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
Nie mam żadnego sentymentu do tego budynku. Jest niewielki, boczne biurowe skrzydła to nic szczególnego - zdecydowanie jestem za nowoczesnym, dużym funkcjonalnym budynkiem, łączącym obie części miasta i "przykrywającym" perony, przyjaznym dla osób niepełnosprawnych. Mile widziana część komercyjna. Ja nie mam ochoty poddawać tego dworca liftingowi. Będę bardzo rozczarowany, jeśli taka okazja nas ominie - nie przypuszczałem, że aktualny dworzec ma tylu obrońców!
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
- AR
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Ja także jestem za wyburzeniem.
Musiałaby to byc superprzebudowa, żeby obecny pozostał.
Poza tym nie wiem, co mogłoby pozostac w nim nie przebudowane.
Wg mnie do pozostawienia nie nadaje się nic.
Wąskie i nie zadaszone perony, strome wejścia na nie - bez wind i podjazdów, mała hala dworcowa.
Wg mnie żenada.
Nie jest to najgorszy dworzec w Polsce ale do dobrego jeszcze mu daleko.
Musiałaby to byc superprzebudowa, żeby obecny pozostał.
Poza tym nie wiem, co mogłoby pozostac w nim nie przebudowane.
Wg mnie do pozostawienia nie nadaje się nic.
Wąskie i nie zadaszone perony, strome wejścia na nie - bez wind i podjazdów, mała hala dworcowa.
Wg mnie żenada.
Nie jest to najgorszy dworzec w Polsce ale do dobrego jeszcze mu daleko.
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba
No i jeszcze jeden argument - system naczyń połączonych tzn. jeśli uda się przeforsować tak dużą inwestycję uważam, że łatwiej będzie o nowe tory do Krakowa, Radomia i Częstochowy. Po co nowy dworzec przy takiej jakości połączeniach kolejowych jak obecnie? Wspierajmy panią dyrektor.
-
maciej
- Ranga: Kierownik budowy ;)
Ale to wszystko można zmienić. 1. Skoro możliwe jest usunięcie części torów, to tym bardziej poszerzenie peronów. 2. Zadaszenie? Niech będzie nawet takie jak nowa hala "E" Targów - 35 mln zł. 3. Strome wejścia poszerzyć, zamontować schody ruchome, a z jednej strony zamiast schodów zrobić windy. 4. Nie uważam żeby hala była mała - zwróć uwagę, że spora część (antresola) jest niewykorzystana. Zresztą obecnie też nie bywa przepełniona.AR pisze:Wg mnie do pozostawienia nie nadaje się nic.
Po uporządkowaniu otoczenia, usunięciu partyzantki parkingowej i betonowych bloków, wybrukowaniu na nowo podjazdu, wytyczeniu przejścia naziemnego do przystanku może być naprawdę nieźle. Samą "halę-akwarium" można zmodernizować bardzo nowocześnie:

(ten pawilon zawsze przypominał mi nasz dworzec)
-
maciej

Estetyczny i bezpieczny dworzec PKP w Kielcach. Są na to szanse
Wszystko wskazuje na to, że w Kielcach zostanie wybudowany nowy dworzec PKP. W piątek w tej sprawie spotkali się przedstawiciele zarządu województwa spółki kolejowej. Członek zarządu województwa - Jan Maćkowiak mówi, że najlepszym rozwiązaniem byłaby budowa nowego obiektu, ponieważ stary nie jest w zbyt dobrym stanie.
Inwestycję miałoby sfinansować PKP, ale zarówno samorząd województwa, jak i miasta powinny się w tę inwestycję zaangażować. Szanse na realizację - zdaniem Jana Maćkowiaka są bardzo duże.
Jan Mackowiak dodaje, że samorządowi województwa zależy na tym, żeby osoby, które przyjadą do Kielc pociągiem czuły, że po opuszczeniu przedziału znalazły się w pomieszczeniu estetycznym i bezpiecznym.
Źródło: Radio Kielce
- GooDek_238
- Adasiek CK
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Po wybudowaniu "najnowocześniejszego w Polsce" stadionu, Kielce dostały możliwość organizacji meczy na poziomie międzynarodowym. Czy po wybudowaniu nowego dworca stacja Kielce będzie przystankiem dla pociągów EC?... Gdyby 8-ka była "szybsza" niż CMK-a to możliwe, że by tak było.
Boję się, że to może być działanie typu - omija was KDP, aaa to macie nowy dworzec. Tylko kto będzie w przyszłości korzystał z tego dworca jeśli stan infrastruktury nie będzie się poprawiał, a czas podróży (do Warszawy czy Krakowa) skracał?
Według mnie największą bolączką obecnego dworca jest jego otoczenie, które wpływa na ogólną jego ocenę. Gdyby Plac Niepodległości był przestrzenią przyjazną człowiekowi (ot taką jaka jest po drugiej stronie Sienkiewicza na Placu Moniuszki) to sam dworzec byłby całkiem inaczej postrzegany przez mieszkańców. A tak mamy samochodowy syf, cała gamę utrudnień dla pieszych, słabą integrację z transportem publicznym...
Gdyby pojawiło się finansowanie to byłbym za remontem, ale nie tylko dworca ale wszystkich kieleckich stacji... i przede wszystkim modernizacją Placu, co leży już pewnie w gestii miasta.
Boję się, że to może być działanie typu - omija was KDP, aaa to macie nowy dworzec. Tylko kto będzie w przyszłości korzystał z tego dworca jeśli stan infrastruktury nie będzie się poprawiał, a czas podróży (do Warszawy czy Krakowa) skracał?
Według mnie największą bolączką obecnego dworca jest jego otoczenie, które wpływa na ogólną jego ocenę. Gdyby Plac Niepodległości był przestrzenią przyjazną człowiekowi (ot taką jaka jest po drugiej stronie Sienkiewicza na Placu Moniuszki) to sam dworzec byłby całkiem inaczej postrzegany przez mieszkańców. A tak mamy samochodowy syf, cała gamę utrudnień dla pieszych, słabą integrację z transportem publicznym...
Gdyby pojawiło się finansowanie to byłbym za remontem, ale nie tylko dworca ale wszystkich kieleckich stacji... i przede wszystkim modernizacją Placu, co leży już pewnie w gestii miasta.
Budowa nowego dworca ma podwójne znaczenie: po pierwsze - "kolejowe" po drugie - miastotwórcze. Przede wszystkim obecny dworzec nie łączy starego centrum z planowanym Nowym Miastem i jest w ogóle po prostu niefunkcjonalny (samo dostosowanie go do potrzeb osób niepełnosprawnych pochłonęłoby ogromne pieniądze). Nie widzę najmniejszego sensu remontu starego, jeśli jest szansa na wybudowanie nowego, który w dodatku by na siebie zarabiał (poprzez połączenie z funkcjami komercyjnymi, a miejsce na to jest przecież szalenie atrakcyjne). Dodatkowo nowoczesny i jednocześnie komercyjny łącznik między dwoma częściami miasta będzie też podnosił atrakcyjność ulicy Sienkiewicza.
-
Cyniczny Optymista
- Kontakt: