Podobna sytuacja jest przy ul. Prostej, tuż obok Sądu Administracyjnego (żeby było śmieszniej)... Ruiny porośnięte chaszczami już od chyba kilkunastu lat.halny pisze:Pomiędzy ogrodzeniem Norwida a 1-maja chyba od dwóch lat są super ruiny po super ruderce. Oczywiście nikt z odpowiednich służb ich nie widzi
RUDERY - wyburzenia, rozbiórki
Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1
- cm
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Kielce wychodzą z ruder
Ziemowit Nowak, 09-03-2007Odważny pomysł na zmiany w centrum. Władze miasta chcą się pozbywać udziałów w kamienicach ruderach, sprzedając je bez przetargu. Pierwszy krok zrobiono wczoraj.
Miasto zaproponowało, by bez przetargu sprzedać 65 proc. udziałów w kamienicy przy ul. Wesołej 14 rodzinie, której udało się skupić pozostałe 35 proc. Pomysł miał swoich zwolenników i przeciwników. To była jedna z najważniejszych i najdłużej dyskutowanych uchwał podczas wczorajszej sesji rady miejskiej.
Argumenty przeciwników
- Czy nie jest ważne, żeby do budżetu wpłynęło jak najwięcej pieniędzy? - pytał Marek Wołowiec. Twierdził, że to atrakcyjna lokalizacja, w samym centrum miasta, że na na pewno bogaty inwestor odkupiłby od miasta całość za dobrą cenę. - Logika wskazuje na to, że to miasto powinno odkupić te 35 proc. - przekonywał.
Wtórował mu Jan Gierada: - Mam odczucie, że za często korzystamy z możliwości sprzedaży nieruchomości bez przetargu.
Przeciwnicy transakcji wskazywali, że w kamienicy wciąż są lokatorzy, którym tak czy inaczej miasto musi zapewnić lokale zastępcze. Budynek grozi bowiem zawaleniem. - Może odwrócić kolejność? Najpierw wyprowadzić lokatorów, potem sprzedawać za lepszą cenę - proponował Jarosław Machnicki. Sprzedaży bez przetargu przeciwni byli też radni z komisji gospodarki komunalnej.
Argumenty zwolenników
- Naszym celem jest to, żeby miasto jak najszybciej zmieniało wygląd. Gdy wystawimy nasze udziały na przetarg, nie mamy gwarancji, że ewentualny nabywca na całe lata nie zablokuje inwestowania w tę nieruchomość, bo nie będzie mógł się dogadać z obecnymi posiadaczami 35 proc. udziałów. Lepiej, żeby to było w jednych rękach - przekonywał prezydent Wojciech Lubawski.
Wsparł go Jacek Nowak: - Trzeba zmieniać wygląd miasta. Jeżeli będziemy torpedować każdą taką transakcję, to nigdy nie pozbędziemy się ruder w centrum - mówił.
Jerzy Mielnik, dyrektor wydziału nieruchomości, uspokajał: - Nie jest wcale powiedziane, że w przetargu uzyskalibyśmy lepszą cenę, niż oszacują rzeczoznawcy. Już było kilka przetargów na nieruchomości, gdzie nie zgłosili się chętni, i musieliśmy w kolejnym podejściu obniżać cenę - mówił Mielnik.
Ostatecznie radni zgodzili się na sprzedaż kamienicy przy ul. Wesołej bez przetargu. Za głosowało 15 radnych, trzech było przeciw przy ośmiu głosach wstrzymujących się.
Przyszli właściciele: Rudera zniknie z mapy miasta
Jeden z trzech braci, współwłaścicieli części kamienicy, o wynikach głosowania dowiedział się od "Gazety" [prosił o niepodawanie nazwiska]. - To świetna wiadomość, bardzo się cieszę. Ta kamienica była w rękach mojej rodziny, w końcu będziemy mogli coś z nią zrobić. Zapewniam, że dołożymy starań, aby rudera jak najszybciej zniknęła z mapy miasta i pojawiło się w jej miejscu coś ładniejszego - powiedział.
Obecnie budynek nie ma wody, toalet, wszystkie pomieszczenia są podstemplowane.
W tegorocznym planie sprzedaży nieruchomości jest jeszcze siedem ruder w centrum, w których miasto ma część udziałów. W poniedziałek zbierze się komisja gospodarki komunalnej, która przyjrzy się wszystkim.
Ja składam zamówienie na trzy znienawidzone przeze mnie od niepamiętnych czasów budynki
Kiedy koło nich zawsze przechodzę/przejeżdżam (a widzę je prawie codziennie
) mam szybsze bicie serca... Są to dom mieszkalny przy wjeździe na Stok od strony ulicy Sikorskiego (ten przy hotelu La Mar) i dwa budynki, połączone ze sobą, stojące między pasami ulic na ulicy Warszawskiej (te, na których jest obecnie wielka reklama Media Markt'u a kiedyś była reklama Coca Coli)... Wręcz nienawidzę też wszystkich starych budynków, które stoją przy rondzie (tym, przy którym jest ”Qubus Hotel”)

Ja tam do niej już się przyzwyczaiłem, powiem więcej! Nawet ją troszkę polubiłem, szczególnie w nocy, bo tamta strona ulicy nie była w ogóle oświetlona, a teraz jest troszkę światła od tej „galerii” (tak w ogóle to kościół powinien mieć super podświetlenie wieżyczek a cały dworzec autobusowy powinien tak świecić, że wyglądałby jak prawdziwe UFO)B@rteK pisze:...Podobno następna w kolejce jest Galeria Czarnowska...
A czy ktoś wie, co z domami/ruderami przy ulicy żródłowej zaraz za skrzyżowaniem z XI wieków po prawej , jak się jedzie Sandomierską bądz al.Solidarności bardzo wpadają w oko , powybijane okna , zabite deskami itp. Ktoś coś wie na ich temat ?
Do tego dodałbym jeszcze kilka innych na zagnańskiej, oprócz tego co mają wyburzyć to jeszcze z osiem szczególnie na lini od początku przy kościele do Shl jest ich sporo nadającuch się do rozbiorki , na Okrzei oraz na Jasnej.
Po rozbudowaniu żródłowej , na tych ulicach można kilka ciekawych budynków postawić bo terenów jest sporo gdyby to wszystko wyburzyć.
Do tego dodałbym jeszcze kilka innych na zagnańskiej, oprócz tego co mają wyburzyć to jeszcze z osiem szczególnie na lini od początku przy kościele do Shl jest ich sporo nadającuch się do rozbiorki , na Okrzei oraz na Jasnej.
Po rozbudowaniu żródłowej , na tych ulicach można kilka ciekawych budynków postawić bo terenów jest sporo gdyby to wszystko wyburzyć.
" W jedności siła "
- KamilEm
- Ranga: Kierownik budowy ;)
- Kontakt:
Chodzi Ci o tą przy Jarońskich? Słyszałem że w niej straszyAsh pisze:A czy ktoś wie, co z domami/ruderami przy ulicy żródłowej zaraz za skrzyżowaniem z XI wieków po prawej , jak się jedzie Sandomierską bądz al.Solidarności bardzo wpadają w oko , powybijane okna , zabite deskami itp. Ktoś coś wie na ich temat ?(...)