Zagnańska po "Zakładach Mięsnych Kielce SA"

Moderatorzy: Nowak, Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Awatar użytkownika
Grzegorz
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: Grzegorz » 12 maja 2007, o 15:58

A ja polecam wegetarianizm i z upadku zakładów się cieszę 8) Mniej śmierci zwierząt :P Mam nadzieję, że w miejscu tego "obozu koncentracyjnego zwierząt" powstanie coś zupełnie nie związanego z poprzednim zakładem... Coś co będzie służyć całym Kielcom, np. Aquapark, fajna galeria handlowo-rozrywkowa, lub jakiś obiekt sportowy :-)

Awatar użytkownika
Michał
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Michał » 12 maja 2007, o 16:46

Grzegorz pisze:A ja polecam wegetarianizm i z upadku zakładów się cieszę 8) Mniej śmierci zwierząt :P Mam nadzieję, że w miejscu tego "obozu koncentracyjnego zwierząt" powstanie coś zupełnie nie związanego z poprzednim zakładem... Coś co będzie służyć całym Kielcom, np. Aquapark, fajna galeria handlowo-rozrywkowa, lub jakiś obiekt sportowy :-)
Tak... postawimy w mieście same aquaparki i centra rozrywki a ludzie będą brać pieniądze z kosmosu. Albo zatrudnimy w każdym aquaparku po 1200 pracowników.

Awatar użytkownika
Grzegorz

Post autor: Grzegorz » 12 maja 2007, o 17:26

Michał pisze:
Grzegorz pisze:A ja polecam wegetarianizm i z upadku zakładów się cieszę 8) Mniej śmierci zwierząt :P Mam nadzieję, że w miejscu tego "obozu koncentracyjnego zwierząt" powstanie coś zupełnie nie związanego z poprzednim zakładem... Coś co będzie służyć całym Kielcom, np. Aquapark, fajna galeria handlowo-rozrywkowa, lub jakiś obiekt sportowy :-)
Tak... postawimy w mieście same aquaparki i centra rozrywki a ludzie będą brać pieniądze z kosmosu. Albo zatrudnimy w każdym aquaparku po 1200 pracowników.
Ile mamy aquaparków, że tak mówisz? Obecnie ilość centr rozrywkowych też jest baaardzo uboga... Z handlowo-rozrywkowych to jak na razie tylko Galeria Echo a i rozrywka tam jest taaaka, że szkoda gadać, nawet kręgielni, czy automatów do gier nie ma :roll:

voodoo

Post autor: voodoo » 12 maja 2007, o 17:36

No tak ale zakładów pracy też zbytnio nie mamy i bezrobocie duże jest, więc ja bym w tamtym rejonie widział jakąś inwestycję przemysłową

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 12 maja 2007, o 18:18

Racje maja Ci, ktorzy twierdza, ze nie sama rozrywka miasto zyje. ZM produkowaly bardzo smaczne wedliny, a jesl teren juz jest na sprzedac, to widzialbym tam cos oryginalnego, byc moze sa tam jakies fajne przemyslowe obiekty warte zachowania. Nie wszedzie musimy bic brawo na slowo galeria, bo miasto powinno rozwijac sie w sposob rownomierny.
voodoo pisze:No tak ale zakładów pracy też zbytnio nie mamy i bezrobocie duże jest (...)
Ja bym raczej z takim stwierdzeniem byl ostrozny, wg ostatnich statystyk bezrobocie w Kielcach wynosi 11,6% i jest to bezrobocie rejestrowane. Problem lezy raczej w poziomie zarobkow.

kamil olak

Post autor: kamil olak » 12 maja 2007, o 21:00

jurku obiekty nie zostana zrewitalizowane- inwestor zapowiedzial ze budynki zostana zrownane z ziemia- jednym slowem bedzie to pusty plac pod nowa budowe;/ a szkoda...

Ben
Kontakt:

Post autor: Ben » 12 maja 2007, o 22:42

budynki nie mogą zostać ,gdyż remont jest nieopłacalny.Istnieje duże prawdopodobienstwo ,że szczury porobiły jamy i może być duże niebezpieczenstwo odbudowy.Nawet kanalizacja bła zniszczona.
Ben Kielce

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 12 maja 2007, o 23:08

autor pisze:Ja bym raczej z takim stwierdzeniem byl ostrozny, wg ostatnich statystyk bezrobocie w Kielcach wynosi 11,6% i jest to bezrobocie rejestrowane. Problem lezy raczej w poziomie zarobkow.
Zwracam uwagę, że w miastach wojewódzkich bezrobocie jest niskie i wśród nich Kielce są (wraz z Białymstokiem) na ostatnim miejscu niestety.

msz1
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: msz1 » 15 maja 2007, o 08:54

RZ pisze:
autor pisze:Ja bym raczej z takim stwierdzeniem byl ostrozny, wg ostatnich statystyk bezrobocie w Kielcach wynosi 11,6% i jest to bezrobocie rejestrowane. Problem lezy raczej w poziomie zarobkow.
Zwracam uwagę, że w miastach wojewódzkich bezrobocie jest niskie i wśród nich Kielce są (wraz z Białymstokiem) na ostatnim miejscu niestety.
Bezrobocie w miastach wojewódzkich w I i II 2007
Wrocław 7,9 7,6
Bydgoszcz 8,7 8,5
Toruń 9,9 9,7
Lublin 10,9 10,7
Gorzów Wlkp. 9,4 9,6
Zielona Góra 10,5 10,4
Łódź 12,2 12,3
Kraków 5,6 5,4
Warszawa 4,6 4,5
Opole 8,4 8,3
Rzeszów 8,5 8,4
Białystok 11,3 11,2
Gdańsk 6,2 5,9
Katowice 5,4 5,4
Kielce 12,0 11,9
Olsztyn 6,9 6,7
Poznań 4,9 4,8
Szczecin 12,1 11,9

Jak widać ostatnia jest Łódź a później my ze Szczecinem.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 15 maja 2007, o 10:40

msz1 pisze:Jak widać ostatnia jest Łódź a później my ze Szczecinem.
Zgadza się, pamięć mnie zawiodła - Łódź mi się pomyliła z Białymstokiem :(
Na uprawiedliwienie dodam tylko, że w Łodzi wyjątkowo dużo jest ludzi pracujacych na czarno

voodoo

Post autor: voodoo » 15 maja 2007, o 19:36

Dla samych obiektów handlowo-rozrywkowych ludzie nie przesiedlą się do Kielc, potrzeba nam więcej fabryk, zakładów itd. Wiadomo, że galeria handlowa ładniej wygląda i jest to bardzej spektakularna inwestycja niż np. fabryki ale to jest nam potrzebne aby bezrobocie spadło...

Ben
Kontakt:

Post autor: Ben » 15 maja 2007, o 21:22

Ma racje Woodoo ,że same galerie miejsc pracy dużo nie dadzą ale one są bardzo potrzebne aby wogóle miasto się rozwijało.Na razie inwestorów którzy chcą w naszym regionie coś budować jest jak na lekarstwo i miejsc pracy nie daja a kazda galeria musi minimum zatrudnić około 350 osób.a to jest o 350 mniej bezrobotnych ,biedaków.Kiedyś na początku lat 90 ub. wieku rozważano czy nie wprowadzić rozwiązania jakie ma San Marino miasto rozrywek turystycznych i zabytkowych miejsc oraz ciekawych rozwiązań.Kielce mają tyle miejsc do wypromowania ,że nie potrzeba nam wielu dodatkowych atrakcji.Mamy Kadzielnie ,Wietrznie Karczówkę,Slichowice.Katedre i plac NMP ciekawe muzea i okolice brakuje tylko taniej bazy noclegowej,luksusowej bazy noclegowej,lepszego wykorzystania Kadzielni -jakieś imprezy międzynarodowe ,festiwale itp.Kielce mogą być miastem dla turystów,gości targowych i festiwalowych a wtedy znajdzie się dodatkowe tysiące miejsc pracy ,z turystyki żyje wiele miast w tym polskie Zakopane
Ben Kielce

msz1
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: msz1 » 15 maja 2007, o 21:33

voodoo pisze:Dla samych obiektów handlowo-rozrywkowych ludzie nie przesiedlą się do Kielc, potrzeba nam więcej fabryk, zakładów itd. Wiadomo, że galeria handlowa ładniej wygląda i jest to bardzej spektakularna inwestycja niż np. fabryki ale to jest nam potrzebne aby bezrobocie spadło...
Przepraszam, że zadaje niewygodne pytanie, ale gdzie ty chcesz w Kielcach te fabryki budować? Filarami nowoczesnych gospodarek są raczej usługi niż przemysł i zdaje się nasze miasto stawia właśnie na szeroko rozumiane usługi. Fabryki mają to do siebie że zajmują dużo miejsca, zanieczyszczają środowisko i dają pracę mało popłatną, raczej słabo wykształconym obywatelom. A Chłodnia Kielce pewnie padła dlatego, że była dręczona typowymi chorobami zakładu post komunistycznego, czyli: nepotyzm, złodziejstwo i mierne zarządzanie. Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, trzeba się cieszyć z sukcesów innych firm z naszego regionu. A co do bezrobocia to daję sobie rękę uciąć że do końca tego roku w Kielcach wyniesie ono około 9.0%, a w 2009 jakieś 6%.

P.S. Mój kolega dałby sobie kiedyś rękę uciąć za pewną kobietę, to teraz by k...a ręki nie miał. :twisted:

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 15 maja 2007, o 22:14

Wydaje mi się, że w Kielcach w fabrykach byłoby ciężko o pracowników niewykwalifikowanych. Jeśli już to inżynierów, najlepiej z wyższym wykształceniem. Należy pamiętać, że mnóstwo ludzi, którzy są robotnikami niewykwalifikowanymi, pojechali na zachód, bo tam taka praca jest przyzwoicie płatna. U nas byłoby ciężko znaleźć kogokolwiek na posadę za 1000 zł brutto, jeśli taka osoba może wyjechać do Anglii i za to samo dostawać co najmniej 800 funtów. Z kolei oferowanie lepszych zarobków byłoby w takiej polskiej fabryce nierentowne bo i produkty w Polsce do drogich nie należą. Prawda jest taka, że w Polsce, a w dużych miastach przede wszystkim, popyt na pracę w przemyśle lawinowo zmalał.
Ambicja to coś co prowadzi ludzkość do postępu, a ludzi do depresji

Awatar użytkownika
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel » 15 maja 2007, o 22:49

msz1 pisze:... A Chłodnia Kielce pewnie padła dlatego, że była dręczona typowymi chorobami zakładu post komunistycznego...
Przypominam, że Chłodnia Kielce pomimo wielu problemów ma się coraz lepiej.
Obrazek

ODPOWIEDZ