MZD Kielce - Węzeł Grunwaldzka-Żytnia/Żelazna-Armii Krajowej

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 2 czerwca 2013, o 14:35

Nieprzerwanie najwyższa jakość wykonania...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Słup stanie na chodniku i prawie na ścieżce rowerowej.
Wystarczyło postawić fundament 5 metrów wcześniej - zielona strzałka, lub wykonać dłuższe ramię i zakotwiczyć za ścieżką rowerową.

Podobnie to zrobiono przy poczcie przy PKP.

Poza tym, układali chodnik cały dzień, żeby później go rozwalić.
Ta budowa nie ma projektu budowlanego?

Obrazek
Obrazek
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
lukas000

Post autor: lukas000 » 3 czerwca 2013, o 19:50

Spokojnie jak będą te drobne prace wykończeniowo porządkowe to przez pół roku wszystko będą poprawiać,a jest tego dużo.Dla mnie szczególnie denerwujące jest nowe połozenie przejścia dla pieszych na grunwaldzkiej, przy ślimaku. Trzeba iść za ten fotoradar potem cofać się do schodków. Oczywiście ludzie chodzą albo przez jezdnię na wprost nie po pasach,albo idą przez przejście, a potem dziką ściezką po trawie.

Awatar użytkownika
MAŁY
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: MAŁY » 4 czerwca 2013, o 10:55

Po tych ulewach inwestycje pewnie oddadzą w grudniu....20XXr.
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
ice

Post autor: ice » 4 czerwca 2013, o 14:48

Dzisiaj montują ekrany na estakadzie i sygnalizację wzbudzaną dla pieszych.

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 5 czerwca 2013, o 10:43

W weekend otwarcie estakady dla ruchu.

Awatar użytkownika
AR
Kontakt:

Post autor: AR » 5 czerwca 2013, o 12:19

Śmiem twierdzić, że niewiele to zmieni na tym skrzyżowaniu :)
...lecz może się mylę :)
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 5 czerwca 2013, o 14:09

Oczywiście, że niewiele. Ale jaki wielkomiejski krajobraz! :lol:

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 5 czerwca 2013, o 16:32

Nowa estakada węzła „Żytnia” w Kielcach prawie gotowa. Już nią jechaliśmy!
Od piątku 7 czerwca od godziny 19 do poniedziałku do godziny 4 będzie obowiązywać zmieniona organizacja ruchu na węźle „Żytnia” w Kielcach. Po raz pierwszy kierowcy wjadą na nową estakadę.
Dołem przez skrzyżowanie będzie możliwa jazda tylko na wprost, między ulicą Żytnią a Grunwaldzką. Wyłączone z użytkowania zostaną wszystkie prawoskręty na skrzyżowaniu, ponieważ trzeba ułożyć na nich asfalt i zamontować pętle indukcyjne sterujące pracą sygnalizacji świetlnej.

Od poniedziałku wróci obecna organizacja ruchu, a estakada zostanie zamknięta, ponieważ trzeba na niej pomalować oznakowanie poziome i uzupełnić ekrany akustyczne.

Budowa węzła Żytnia ma się zakończyć do 30 czerwca.

Również od piątku, 7 czerwca , od godziny 19 do niedzieli 9 czerwca zamknięta dla autobusów będzie ulica Armii Krajowej (od Karczówkowskiej do Żytniej) i ulica Żelazna w Kielcach w związku z pracami przy budowie węzła „Żytnia". Z tego powodu część autobusów będzie kursować na częściowo zmienionych trasach.
...
:arrow: http://www.mmkielce.eu/artykul/nowa-est ... ecia-video
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Vryl

Post autor: Vryl » 5 czerwca 2013, o 16:54

Zdjęcia z środy, 5 czerwca. Nie jestem pewien jak mieli by się wyrobić do 30 czerwca, ale życzę powodzenia...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Status quo popierają ci którym jest dobrze, resztę mając za frajerów.

Awatar użytkownika
Petras
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Petras » 5 czerwca 2013, o 19:08

Latarnie się poprawi na śrubach, co bardziej pokruszone krawężniki majster przed inspektorem zasłoni, ostatnia warstwa nawierzchni do kolejnej zimy wszystkie dziury zasłoni, filary się oklei "po polskiemu" czarno-żółtą taśmą (nie dogadali się mostowcy i drogowcy przy projektowaniu) - i szafa gra :twisted: To co moją uwagę zwróciło to naprędce robione dodatkowe szczeliny dylatacyjne wzdłuż kapy muru (pas pomalowany na zielono), który zaczął pękać na wiosnę. O ile sam pomysł zły nie jest (zawsze mogło ich jeszcze trochę powstać), o tyle nacinanie zostawiło białe paski kurzu (chyba jeszcze ich deszcze nie spłukały). Oczywiście sytuacja w ogóle nie powinna mieć miejsca, "nie-zły-pomysł" dotyczył ratowania kapy :P
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."

Oskar
Kontakt:

Post autor: Oskar » 8 czerwca 2013, o 08:48

Obrazek
Mieszkańcy proszą o chodnik. Drogowcy zagrodzą skrót, żeby nie mogli tamtędy chodzić

Zróbcie kilkanaście metrów chodnika, który ułatwi życie pieszym i skróci drogę do przystanku - apeluje nasz czytelnik. Drogowcy odpowiadają, że to nie jest dobry pomysł, co więcej, teren zagrodzą, żeby mieszkańcy nie mogli chodzić na skróty.

Chodzi o teren wokół remontowanego fragmentu ulicy Grunwaldzkiej, a konkretnie o okolice przystanku autobusowego.

- Wszyscy piesi idący z osiedla od strony ul. Urzędniczej korzystają ze skrótu wiodącego przez teren, gdzie ma być zieleń. I nie należy się temu dziwić, po chodniku trzeba nadłożyć kilkadziesiąt metrów - pisze w liście do redakcji pan Bartek. I dodaje: - Jest jeszcze czas, żeby ktoś w MZD się obudził i zamówił wykonanie kilkunastu metrów chodnika, który ułatwi życie pieszym. Przypomnijmy, że warta 39 mln zł budowa węzła Żytnia, w ramach której drogowcy przebudowali m.in. fragment Grunwaldzkiej, ma się zakończyć 30 czerwca.

Chodnika w okolicy przystanku piesi się jednak nie doczekają. - Zastanawialiśmy się nad tym od jakiegoś czasu, a w piątek ostatni raz rozmawialiśmy na ten temat z wykonawcą. Uznaliśmy jednak, że na tym końcowym już etapie inwestycji nie będziemy wprowadzać zmian do projektu - mówi Jarosław Skrzydło, rzecznik Miejskiego Zarządu Dróg w Kielcach.

Tłumaczy, że ze względu na różnicę poziomów trzeba by tam wybudować schody.

- A to wiąże się z dodatkowymi kosztami. Poza tym między istniejącymi już schodami a tymi, które miałyby powstać, byłoby zaledwie 20-25 metrów - dodaje Skrzydło.

Schody nie tylko nie powstaną, lecz także miejsce, w którym mieszkańcy skracają sobie drogę, prawdopodobnie zostanie zagrodzone, żeby nie mogli tego robić. - To nie jest przesądzone, ale zastanawiamy się nad wygrodzeniem tego terenu łańcuchem lub płotkiem - informuje rzecznik MZD.

-------------------------------------------------------------------------------------
Ja pie... ekrany tam wstawcie by czasem nikt nie przeszedł.

Awatar użytkownika
Petras
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Petras » 8 czerwca 2013, o 09:05

Zobaczcie sobie stare mapy, jeszcze w Google. Układ chodników się nie zmienił. Zmieniło się tylko tyle, że wydept był na zachód od przystanku, a jak teraz nie ma igłokrzewu to jest po całości wydept. Błąd nie leży po stronie chodników przy przystanku, tylko w głupim rozplanowaniu całości. O, tu powinien być chodnik:
Obrazek
:P
"Rzecznik MZD zapowiada, że mimo protestów inwestycja zostanie zrealizowana."

Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus » 8 czerwca 2013, o 09:06

Jeszcze drut kolczasty na ten łańcuch załóżcie i strażnika z psami postawcie... PARANOJA! Jak nie chcą robić chodnika, to nie, ale po co od razu robić następny mur??

Awatar użytkownika
lukas000

Post autor: lukas000 » 8 czerwca 2013, o 10:53

Zróbmy labirynt do przystanku, by żyło ise wszystkim lepiej. Wczoraj między dwoma nowymi przebiciami pod wiaduktami wjechali sobie jakąś koparką na dopiero co ułożoną kostkę i zapadła się na 30 cm. Będą od nowa układać. :lol:

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 8 czerwca 2013, o 14:00

To nieźle zagęścili. Wcześniej czy później i tak by się zapadło, może więc lepiej że teraz...

ODPOWIEDZ