GDDKiA Kielce - [S7/DK 73] Węzeł Kielce - Północ

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

=CK=

Post autor: =CK= » 5 maja 2009, o 11:59

suchy pisze:A podobno do 2012 ma byc ekspres, dobrze, że chociać do Wawy kielccy studenci lepiej jeżdzą.
Czy ja wiem, większość śmiga pociągami, a raczej jeździ, bo śmigać koleją to będziemy po 2015r.

suchy

Post autor: suchy » 5 maja 2009, o 12:34

Z moich obserwacji jednak na tym kierunku, większość woli prywatne zwinne busy, zamiast płacić wiecej i jechać dłużej w naszych ukochanych kolejach. :D

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 5 maja 2009, o 12:48

Czy ja wiem? Już większość chyba się zraziła do puszczania busów przez PKS Kielce na zatłoczone kursy do Warszawy, Rzeszowa czy Zakopca i raczej omija kursy naszego przewoźnika. Nie wspomnę już o Władysławowie :lol: Raczej postawiłbym na inne PKSy, które puszczają większe pojazdy, lub mimo wszystko PKP.
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Onio

Post autor: Onio » 5 maja 2009, o 13:03

Prywatne busy to nie to samo co PKS. Zreszta np. do Krakowa jada bardzo szybko na dodatek taniej niz pkp ;)

baux
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: baux » 5 maja 2009, o 19:58

suchy pisze:Z moich obserwacji jednak na tym kierunku, większość woli prywatne zwinne busy, zamiast płacić wiecej i jechać dłużej w naszych ukochanych kolejach. :D
Ja wolę zdecydowanie kolej, busy może tańsze, ale stają gdzie popadnie i jadą jeszcze dłużej (5 godzin?). W dodatku w pociągu mam możliwość skorzystania z łazienki, moge się rozprostować czy zmienić miejsce. I zdecydowanie bezpieczniej niż busem po naszych drogach. To tak w kwestii off-topa :D

Oskar
Kontakt:

Post autor: Oskar » 6 maja 2009, o 00:03

Łazienki :?: :shock:
Pierw trzeba się odkleić od siedzenia.
Busy jadą 5 godzin :?: Który :?: Zatrzymuje się gdzie popadnie :?: Który :?:
Ludzi przestańcie głupoty pisać. Ja polecam Muszkietera, rezerwacja miejsc, film na DVD, płacę w 2 strony tyle co pociągiem w jedną, wygodnie i pewnie, aa i batonik gratis ;)

Wracając do tematu to żal patrzeć jak robota się posuwa. Od 2 miesięcy jestem na tej trasie 1-2 razy w tygodniu i dopiero wczoraj zauważyłem jakieś naprawdę spore poruszenie.

=CK=

Post autor: =CK= » 12 maja 2009, o 00:27

Bronił Strabaga nie będę, ale kiedyś często bywałem w Dąbrowie i Wiśniówce i tam są cholernie podmokłe grunty, bardzo długo grzebali się z podbudową i zrobieniem odwodnienia, nieraz coś musieli poprawiać po kontroli. I jeszcze jedna rzecz, niekoniecznie musi to być powód ale może. Odkąd większość udziałów mają Ruscy to na oko rzeczywiście prace jakby wolniejsze, no ale tak szybko kadry kierowniczej (05/06.2008) to nie wymieniliby jeśli w ogóle.

Awatar użytkownika
MAŁY

Post autor: MAŁY » 18 maja 2009, o 17:03

Węzeł Północ oddadzą z opóźnieniem

Budowany węzeł Kielce - Północ najprawdopodobniej zostanie oddany do użytku dopiero w połowie września, a nie w czerwcu jak pierwotnie planowano.

Firma "Strabag”, która jest wykonawcą inwestycji, już po raz drugi zwróciła się do kieleckiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad z wnioskiem o przedłużenie terminu zakończenia budowy. Pod koniec ubiegłego roku wykonawca zabiegał o dodatkowe cztery miesiące, obecnie o dwa i pół miesiąca.

- Pierwszy wniosek był rozpatrzony odmownie, bo na ówczesnym etapie prac nie można było precyzyjnie skalkulować, ile czasu więcej może zająć budowa. Teraz rozpatrujemy drugi wniosek. Jest on bardzo szczegółowo analizowany, punkt po punkcie sprawdzamy, czy powody zwłoki przedstawione przez wykonawcę, są zasadne - informuje Małgorzata Pawelec, rzecznik kieleckiego oddziału Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad.

Wiele powodów

- Podstawowym powodem opóźnienia, jest to, że na etapie prac ziemnych natrafiono na problemy związane z wodami gruntowymi. Te sprawy nie ujawniły się w czasie badań geodezyjnych ani na etapie przygotowawczych prac projektowych - - wyjaśnia Małgorzata Pawelec. - Bardzo skomplikowaną operacją było też przełożenie magistrali gazowej, która zasila Kielce - dodaje.

Waldemar Domrzał, kierownik projektu z firmy Strabag: - Powodów, dla których wystąpiliśmy z wnioskiem o przedłużenie terminu zakończenia prac jest bardzo wiele. Głównym, były warunki gruntowo - wodne i wykonanie szeregu robót dodatkowych.

Gdy inwestor, czyli Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad wniosek rozpatrzy pozytywnie, "Strabag” nie będzie musiał płacić kar za opóźnienie w realizacji inwestycji. W przeciwnym razie wykonawca będzie płacił karę kilkudziesięciu tysięcy złotych za każdy dzień zwłoki.
:arrow: http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /119114918
Kielce- Tu jest moje miejsce! Tu sie urodziłem i tu zakończyć żywot swój pragnę!
Obrazek

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 24 maja 2009, o 19:55

Niedziela, 24 maja 2009.

S7 - widok na północ, w kierunku WD-6
Obrazek Obrazek Obrazek

DK 73, widok od strony WD-6 w kierunku Kielc
Obrazek Obrazek Obrazek

Widok od strony DK 73 w kierunku WD-6
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Widok z WD-6 w kierunku północnym, po prawej WD-7, po lewej w głębi WD-5
Obrazek

Zbliżenie na WD-5
Obrazek

Zbliżenie na WD-7
Obrazek

WD-6
Obrazek

Widok z WD-6 na południe
Obrazek Obrazek

Widok z WD-6 na północ (w głębi WD-5)
Obrazek Obrazek

Wciąż jeszcze krajobraz księżycowy na zachód od WD-6 (strasznie tam wpadłem z rowerem w błoto, wyglądałem jak Jozin z Bazin :lol:)
Obrazek

S7 pomiędzy WD-6 a WD-5, widok w kierunku południowym
Obrazek Obrazek

Jak wyżej, widok w kierunku północnym
Obrazek

WD-5
Obrazek

S7, widok na K-4 (w kierunku północnym)
Obrazek Obrazek Obrazek

Widok spod K-4 w kierunku południowym
Obrazek

K-4
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Widok z K-4 na północ (w głębi WD-3)
Obrazek Obrazek Obrazek

Widok z K-4 na południe
Obrazek

WD-3
Obrazek Obrazek Obrazek

Widok z WD-3 na południe
Obrazek

Widok z WD-3 na północ
Obrazek Obrazek

DK7, widok od strony Kajetanowa w kierunku północnym, w głębi WDE-2
Obrazek Obrazek Obrazek

WDE-2
Obrazek Obrazek Obrazek

Rzut oka w kierunku południowym na warstwy bitumiczne nowej S7 - ta najwyższa to chyba jeszcze nie jest warstwa ścieralna
Obrazek

Awatar użytkownika
Wizard
Kontakt:

Post autor: Wizard » 24 maja 2009, o 20:05

Świetne zdjęcia. Jeszcze trochę muszą popracować... :?
Every dream has a price

Awatar użytkownika
CKfan
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: CKfan » 24 maja 2009, o 23:28

Ścieralna będzie kładziona na samym końcu i będzie szła równo z wysokością krawędzi krawężnika
Sorry, takiego mamy prezydenta...

Awatar użytkownika
jaromlody

Post autor: jaromlody » 25 maja 2009, o 16:42

super fotki :D
ale widac na niektórych że jeszcze daleko w polu są ;]

Awatar użytkownika
pawel_ŚLV
Kontakt:

Post autor: pawel_ŚLV » 17 czerwca 2009, o 17:17

Wczoraj w nocy kierowca wywrotki nie opuścił kipra i uderzył w most (ten na Gruszce) przy prędkości 50-60km/h, ponoć została naruszona konstrukcja.
Waleczne Serce Korona Kielce

Awatar użytkownika
jaromlody

Post autor: jaromlody » 17 czerwca 2009, o 19:12

looool to już wiem czemu wywrotka dziś rano stala tak blisko mostu ;]
jestem ciekaw co teraz z tym fantem zrobią
pawel_ŚLV a skąd masz takie informacje????

Awatar użytkownika
pawel_ŚLV
Kontakt:

Post autor: pawel_ŚLV » 17 czerwca 2009, o 21:40

Od znajomego z budowy, widziałem nawet zdjęcie jak kiper "został" pod wiaduktem. Ciekawe czy to zdarzenie opóźni termin oddania odcinka?
Waleczne Serce Korona Kielce

ODPOWIEDZ