GDDKiA Kielce - [S7/DK 73] Węzeł Kielce - Północ

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
Wizard
Ranga: Inspektor nadzoru ;)
Kontakt:

Post autor: Wizard » 11 marca 2009, o 15:46

Przejeżdżałem wczoraj przez ten odcinek. Trwają intensywne prace.
Every dream has a price

msz1
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: msz1 » 15 marca 2009, o 22:26

Awatar użytkownika
Matt
Kontakt:

Post autor: Matt » 18 marca 2009, o 21:26

Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek

parę fotek przy okazji

Awatar użytkownika
Nowak

Post autor: Nowak » 21 marca 2009, o 09:32

Obrazek

Opóźniony Węzeł Północ. Przeszkadza woda

O dwa miesiące może się opóźnić zakończenie budowy kieleckiego Węzła Północ. Na przeszkodzie inwestycji wartej 200 milionów złotych stanęła nieoczekiwanie...woda

- I nie chodzi tu tylko o padający deszcz czy śnieg, ale przede wszystkim o wody gruntowe. Rozpoznanie terenu przed inwestycją nie było precyzyjne i teraz trzeba to korygować. Pogoda też nie sprzyja, a nadrobienie każdego straconego dnia jest bardzo trudne - mówi Waldemar Domżał, dyrektor kontraktu z ramienia koncernu Strabag.

Budowa ok. 10 km dróg na skrzyżowaniu "siódemki" z drogą krajową nr 73 ruszyła w czerwcu 2007 roku. W ciągu dwóch lat inwestycję za ponad 200 mln zł ma zrealizować polska filia koncernu Strabag. Na węźle stoją już nowe wiadukty, niemal gotowy jest odcinek drogi krajowej nr 73. Ale jak dowiedziała się "Gazeta", cała inwestycja może się opóźnić o około dwa miesiące.

Domżał przyznaje, że prowadzone są na ten temat negocjacje z Generalną Dyrekcją Dróg Krajowych i Autostrad. Podkreśla, że priorytetem jest skończenie w terminie przejazdu "siódemką". - Bardzo chcemy go otworzyć. Natomiast na drogach dojazdowych do węzła jest możliwy dwumiesięczny poślizg - dodaje dyrektor.

Oficjalny wniosek o przesunięcia terminu zakończenia inwestycji jeszcze nie trafił do kieleckiego oddziału GDDKiA. - Spodziewam się go w najbliższych dniach - mówi zajmujący się budową Węzła Północ wicedyrektor Andrzej Pająk. Potwierdza, że chodzi o wysoki poziom wód gruntowych. - To spowalnia prace. Trzeba było robić dodatkowe odwodnienie, np. przy drodze dojazdowej pomiędzy Barczą i Kajetanowem - tłumaczy.

Czy drogowcy zgodzą się na opóźnienie? - Na pewno rozważymy taką możliwość, bo doszło do trudności, których nie dało się przewidzieć. Musi być jednak mocno uzasadniony - odpowiada Pająk.

To nie pierwszy taki przypadek. Już jesienią zeszłego roku Strabag prosił o przesuniecie terminu zakończenia budowy o 3 miesiące. Wówczas GDDKIA nie zgodziła się na propozycję. Uznano, że w sytuacji, gdy do końca inwestycji zostało 9 miesięcy i okres zimy, taki wniosek jest przedwczesny.

Ruszyły za to już prace przygotowawcze do budowy kolejnego odcinka - od Węzła Północ do Skarżyska. Za 643 mln zł wybuduje go konsorcjum firm Mota-Engil i Strabag. Uroczyste wbicie łopaty zaplanowano na poniedziałek. Choć tu też woda pokrzyżowała plany - pierwotnie uroczystość miała odbyć się na Górze Baranowskiej, nawet rozesłano już część zaproszeń. Ale w wyznaczonym miejscu jest bardzo grząsko i uroczystość przeniesiono bliżej Skarżyska.

Awatar użytkownika
jaromlody

Post autor: jaromlody » 22 marca 2009, o 11:14

to miejsce gdzie ma byc to uroczyste wbicie łotap to na skrzyzowaniu 7 z ulicą sloneczną ładnie wyrównali tam teren oraz wysypali kamieniem oraz wstawiono 3 maszty na flagi firm budujacych ten odcinek. przejezdzam tamtedy codziennie i prace tam naprawde idą pelną parą oby tak dalej.

j'k
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: j'k » 10 kwietnia 2009, o 16:48

Miałem dziś okazję przebyć cały odcinek i stwierdzam, że jest tragedia z postępem robót, a co widziałem (jadąc od Warszawy):

- wiadukt nad torami (deskują - ok 4-6 pracowników) - postęp...tragedia :(
- wiadukt-węzeł w Barczy (ok 6 - 8 pracowników) - postęp...tragedia :(
- pod kładką dla pieszych Wiśniówka (1 koparka, 2 wywrotki, 11 pracowników grabiami wyrównuje ziemię na skarpie) - ale uporali się wkońcu i wybrali całą skałę pod kładką - postęp...tragedia :(
- wezeł północny (2 spychacze, 2 walce kręcą sie bez sensu) tu wrażenie robi rozmiar budowy (polecam wejście na wiadukty nad S7) - postęp...tu jest :shock:

P.S. Przy samej Występie już jest wiekszy postęp prac Moty, pracownik
Strabagu zapytany o termin realizacji W-P potwierdził, że do czerwca
nie da rady :(

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 17 kwietnia 2009, o 09:44

Przejezdzajac dosc czesto ta trasa odnosze wrazenie, ze opoznienie wynika tylko i wylacznie z organizacji pracy Strabag, a w ostatnich tygodniach, kiedy prace pownny ruszyc z kopyta, dzieje sie niewiele wiecej niz w okresie zimowym.

Awatar użytkownika
kamilkw

Post autor: kamilkw » 17 kwietnia 2009, o 11:37

Wystarczy spojrzeć na mosty na których pracują zawsze z 3 osoby.Wyjątkowo im się nie spieszy a szkoda.
pletwa

Awatar użytkownika
Michał

Post autor: Michał » 1 maja 2009, o 20:57

Kilka zdjęć z dzisiaj. Jak widać nawet 1 maja pracują :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
AR
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: AR » 2 maja 2009, o 10:03

Denerwują mnie takie miejsca, jak na 1 fotce Michała, w których z nicości wyrasta kwadratowy krawężnik...
Wszystkim się podoba, a tobie się nie podoba

Awatar użytkownika
jaromlody

Post autor: jaromlody » 2 maja 2009, o 12:00

dziś jak przejezdzałem 7 strabag też pracował nie było zbyt wielu pracowników ale coś tam się działo :D

Awatar użytkownika
Wizard
Kontakt:

Post autor: Wizard » 2 maja 2009, o 12:10

Dzięki za fotki. Jaki jest oficjalny termin zakończenia inwestycji ? 30 czerwca 2009r. ?
Every dream has a price

Awatar użytkownika
jaromlody

Post autor: jaromlody » 2 maja 2009, o 18:29

wątpię żeby wyrobili się do końca czerwca choc dla mnie mogli by to zrobic :D mialbym wtedy ładny prezent na urodziny bo codziennie tamtędy jeżdze i mnie troszkę to denerwuje jak widze jak pracują. a jak chcą dotrzyma tego terminu to się chyba musza wziąśc do roboty i pracowac 24/7 wtedy może by im się udalo.

suchy

Post autor: suchy » 2 maja 2009, o 19:15

Kurde, a mnie skręca, że na kierunku gdzie jeżdzę co tydzień, tj w stronę Krakowa, nawet poł robola a łopatą nie widać. A podobno do 2012 ma byc ekspres, dobrze, że chociać do Wawy kielccy studenci lepiej jeżdzą.

Awatar użytkownika
michal_ck
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: michal_ck » 2 maja 2009, o 21:42

Wizard pisze:Dzięki za fotki. Jaki jest oficjalny termin zakończenia inwestycji ? 30 czerwca 2009r. ?
Z tego co mi wiadomo to dostali w prezencie wakacje i pod koniec września mają skończyć.

PS: Wysłałem na stronie www.maslow.info.pl prośbę o interwencję ws niedociągnięć przy nowo wybudowanym odc. 73-ki tuż na granicy Kielc i gm. Masłów. Kostka w niektórych miejscach po prostu powypadała. Poskutkowało- dziś byłem tam na kontroli i usterki usunięte, i to nie byle jak tylko porządnie. Teraz chodniki są równe.

Ale coś innego mnie zmartwiło- farba w niektórych miejscach plastrami odrywa się od asfaltu . Musieli malować na "brudną" jezdnię. Trzeba będzie to zgłosić- choć to może wydłużyć termin zakończenia inwestycji, ale za błędy trzeba płacić.
1. Zastępca Przewodniczącego Komisji Rewizyjnej SKI
2. Koordynator ds. zieleni miejskiej
3. Koordynator ds. zagospodarowania os. Dąbrowa II

ODPOWIEDZ