MZD Kielce - Węzeł Grunwaldzka-Żytnia/Żelazna-Armii Krajowej

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

grzebo
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: grzebo » 17 sierpnia 2011, o 13:06

Dostałem odpowiedź na wniosek ws. projektów tej inwestycji. Przysłali mi mailem same SIWZ (z których nic nie wynika) i zwykłym listem informację, ze pełną dokumentacja nie może być udostępniona elektronicznie, wykonanie papierowych kopii kosztuje 6000 zł, więc jak ktoś chce, to może do nich zadzwonić się umówić i sobie obejrzeć dokumentację na miejscu. Ją na razie nie mam na to czasu. Może później się wybiorę.

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 17 sierpnia 2011, o 13:16

MZD przed każdym przetargiem umieszcza całą dokumentację (włącznie z projektami) na ftp, tylko później kasują. Projekty paru inwestycji zapisałem, ale akurat tej - nie :(

rzeczownik

Post autor: rzeczownik » 17 sierpnia 2011, o 18:33

grzebo pisze:Dostałem odpowiedź na wniosek ws. projektów tej inwestycji. Przysłali mi mailem same SIWZ (z których nic nie wynika) i zwykłym listem informację, ze pełną dokumentacja nie może być udostępniona elektronicznie, wykonanie papierowych kopii kosztuje 6000 zł, więc jak ktoś chce, to może do nich zadzwonić się umówić i sobie obejrzeć dokumentację na miejscu. Ją na razie nie mam na to czasu. Może później się wybiorę.
Nie wiem, czy to Ci pomoże, ale 12 lipca 2011 r. zmieniły się zasady udostępniania informacji publicznej w urzędzie miasta. M. in. został skasowany cennik za wykonywanie odbitek kserograficznych, więc żądanie opłaty za ich udostępnienie raczej nie ma oparcia w prawie.
http://tnij.com/MUeJr

Od Tomek:
Skróciłem Twój link bo zawierał on 339 znaków (!!!) przez co forum było bardzo "rozjechane". Proszę zwracać uwagę na takie rzeczy.

grzebo

Post autor: grzebo » 17 sierpnia 2011, o 21:14

Niestety ma oparcie. Z ustawy wynika (dość sensownie w sumie), że za udzielanie informacji publicznej, które związane jest z kosztami, organ może pobierać adekwatną opłatę.

Oznacza to, że o ile zażądanie czegoś w formie e-maila nic nie kosztuje, bo e-maile się wysyła za darmo, o tyle zażądanie informacji, którą trzeba kserować pozwala urzędowi na obciążenie wnioskodawcy kosztami ksero i pracy osoby, która je obsługuje. Cenniki nie mają tu nic do rzeczy, bo każdy organ to sobie może wyznaczać jak mu się podoba, byle w granicach rozsądku. Faktycznie niektórzy do tego podchodzą pedantycznie, a niektórzy wysyłają za darmo np. płyty CD w kopercie (np. kielecka GDDKiA, co jej się chwali).

Spróbowałem jeszcze powalczyć - wystąpiłem o udostępnienie mi tych planów przez wgranie na serwer FTP. Zobaczymy co odpowiedzą (za miesiąc).

Awatar użytkownika
bender
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: bender » 18 sierpnia 2011, o 12:43

grzebo pisze:Niestety ma oparcie. Z ustawy wynika (dość sensownie w sumie), że za udzielanie informacji publicznej, które związane jest z kosztami, organ może pobierać adekwatną opłatę.
Tu IMO kwestia jest dyskusyjna. Argumentów za i przeciw jest przynajmniej kilka.
Oznacza to, że o ile zażądanie czegoś w formie e-maila nic nie kosztuje, bo e-maile się wysyła za darmo, o tyle zażądanie informacji, którą trzeba kserować pozwala urzędowi na obciążenie wnioskodawcy kosztami ksero i pracy osoby, która je obsługuje. Cenniki nie mają tu nic do rzeczy, bo każdy organ to sobie może wyznaczać jak mu się podoba, byle w granicach rozsądku.
Ale tu już orzecznictwo prezentuje stanowisko bardzo konsekwentne - nie można obciążać wnioskodawcy kosztami z tytułu konieczności wykonywania dodatkowej pracy przez pracowników zobowiązanego. Znalazłem tylko jeden wyjątek od powyższego. NSA w wyroku z 13 czerwca 2005 r. (sygn. akt I OSK 69/05) wyraził pogląd, że pobieranie opłaty za dodatkową pracę pracownika jest ograniczone do przypadków otrzymania przez organ wyjątkowo pracochłonnego żądania, którego wykonanie możliwe będzie jedynie po godzinach pracy.

I dalej - nie można odgórnie określić kosztów udostępnienia informacji publicznej bo ustawy samorządowe nie przewidują kompetencji do regulowania tej kwestii. Poza tym jest to sprzeczne z ustawą.

I jeszcze jedno. Samo powiadomienie Cię przez MZD o konieczności pokrycia kosztów dodatkowych (abstrahujmy od tego czy kserokopia nimi jest czy nie) nie zwalnia ich z obowiązku udostępnienia informacji. Przedłuża je jedynie o 14 dni od dnia powiadomienia.

Poczekaj 14 dni i wal skargę na bezczynność. :mrgreen:
Stowarzyszenie Blokujemy Kieleckie Inwestycje by T. Sayor

Oskar
Kontakt:

Post autor: Oskar » 18 sierpnia 2011, o 15:34

Kilka drzew mniej przy bloku na rogu Żytnia/Żelazna.

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 18 sierpnia 2011, o 17:57

Wycięli też drzewa po przeciwnej stronie Żelaznej - między jezdnią, a torami. A tak w ogóle to teraz można wycinać drzewa? Myślałem, że tylko na wiosnę, do końca marca?

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 18 sierpnia 2011, o 18:19

W Kielcach można. W dużych ilościach.
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 18 sierpnia 2011, o 18:29

Praktyka jaka jest - widać, pytałem o kwestię prawną.

Oskar
Kontakt:

Post autor: Oskar » 20 sierpnia 2011, o 14:39

A ja mam pytanie, na które odpowiedzi pewnie nikt nie jest w stanie mi udzielić. Dlaczego robotnicy w dzień powszedni zwijają cały interes o godzinie 17, a dziś jeśli w ogóle robili to nie dłużej niż do 15? Zaraz będą zaskoczeni, że w październiku deszcz, a w listopadzie śnieg i przez złe warunki pogodowe będzie przesunięcie terminu.

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 20 sierpnia 2011, o 17:20

Sprawa jest prosta - zleceniodawca dał wykonawcy (już w specyfikacji przetargu) zbyt długi termin realizacji. Gdyby był krótszy - wykonawca musiałby pracować intensywniej.

Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus » 20 sierpnia 2011, o 22:11

To może w przetargach oprócz kar za przekroczenie terminu (tylko trzeba ich przestrzegać i nie przedłużać terminu oddania inwestycji...) należałoby umieścić jeszcze "nagrody" za wcześniejsze oddanie inwestycji, o ile nie ma żadnych odstępstw od technologii wykonania?

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 30 sierpnia 2011, o 09:55

Miejski Zarząd Dróg w Kielcach informuje, że w dniu 31.08.2011 r (środa) w godzinach porannych zostanie zlikwidowany bus-pas przy ulicy Żelaznej biegnący w kierunku ronda turbinowego. Likwidacja bus – pasa związana jest z koniecznością zajęcia dodatkowego terenu przez wykonawcę prac na budowie węzła Żytnia Wykonawca musi dokonać wymiany instalacji podziemnych.

Awatar użytkownika
bender
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: bender » 30 sierpnia 2011, o 16:05

andrzeej pisze:Miejski Zarząd Dróg w Kielcach informuje, że w dniu 31.08.2011 r (środa) w godzinach porannych zostanie zlikwidowany bus-pas przy ulicy Żelaznej biegnący w kierunku ronda turbinowego.
Z 365 dni w roku musieli wybrać koniec wakacji. Jak ludzie wjadą w korek w Domaszowicach to będą stali do ronda przy żelaznej. A podobno remont nie miał być uciążliwy.
Stowarzyszenie Blokujemy Kieleckie Inwestycje by T. Sayor

Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus » 30 sierpnia 2011, o 20:39

niektórzy już dzisiaj jechali tak, jakby bus-pasa nie było...
A co do Sandomierskiej, to powinni rozpocząć remont na początku lipca, a teraz już kończyć.

ODPOWIEDZ