GDDKiA Kielce - [S74] Kielce ul. Świętokrzyska - Cedzyna

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
Robert-Kowal
Kontakt:

Post autor: Robert-Kowal » 17 grudnia 2011, o 10:54

przejazd na UJK z solidarności zlikwidowany

Awatar użytkownika
andrzeej
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: andrzeej » 17 grudnia 2011, o 14:40

Całkiem przyjemnie się jedzie, tunel bardzo dobrze oświetlony. Na skrzyżowaniach z al. Solidarności i Warszawską ok. godz. 14-tej żadnych korków nie było.

Aphex1

Post autor: Aphex1 » 17 grudnia 2011, o 14:48

Też dzisiaj jechałem S74, ale do Kielc wracałem starą droga i widać, że wiele osób nie wie o otwarciu. Do tego na skrzyżowaniu Solidarności - Sandomierska oznakowanie nie zmienione i na Lublin kieruje po starej trasie.
Cycle chic!

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 17 grudnia 2011, o 16:28

Faktycznie, na nowej drodze było pusto. W stronę Cedzyny mijałem może ze 2-3 samochody, z powrotem to samo. Nie wiem, może nie zauważyłem, ale jak się dojeżdża do ronda w Cedzynie, jest znak "koniec drogi ekspresowej", ale w drodze powrotnej za rondem znaku "droga ekspresowa" już nie ma.

Podoba mi się, że jest ograniczenie do 70 km/h przed wjazdem do tunelu - dzięki temu może nie będzie rajdów przez miasto. Moim zdaniem droga ekspresowa powinna zaczynać się dopiero od za tunelem.

Awatar użytkownika
kowalskijohn

Post autor: kowalskijohn » 17 grudnia 2011, o 18:41

Przed chwilą w kieleckich informacjach TVP3 Ewa Sayor powiedziała między innymi "Mamy piękny dojazd na uczelnię" :lol:

Piąta minuta materiału:

:arrow: http://www.tvp.pl/kielce/informacyjne/i ... 30/5937117
Ostatnio zmieniony 18 grudnia 2011, o 11:37 przez kowalskijohn, łącznie zmieniany 1 raz.
--
To mówiłem ja...
Kowalski John

michau

Post autor: michau » 17 grudnia 2011, o 18:59

andrzeej pisze: Podoba mi się, że jest ograniczenie do 70 km/h przed wjazdem do tunelu - dzięki temu może nie będzie rajdów przez miasto.
Tak, na pewno nie bedzie :lol:

Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus » 17 grudnia 2011, o 21:05

andrzeej pisze:Faktycznie, na nowej drodze było pusto. W stronę Cedzyny mijałem może ze 2-3 samochody, z powrotem to samo. Nie wiem, może nie zauważyłem, ale jak się dojeżdża do ronda w Cedzynie, jest znak "koniec drogi ekspresowej", ale w drodze powrotnej za rondem znaku "droga ekspresowa" już nie ma.
Ja widziałem znak :D
A teraz kilka przemyśleń:
Byłem, jechałem, zobaczyłem (miał być filmik, ale telefon uznał, że nie chce go zapisać i nie zapisał :evil: ) i szczerze mówiąc rozczarowałem się i to bardzo. Ruch był mały, ale to się pewnie niedługo zmieni, na drodze pełno kamyczków (nie uszkodziły mi samochody tylko dla tego, że byłem praktycznie sam na drodze; budowa trwała 2,5 roku, a przejazd w obie strony z przepisowa prędkością zajął mi w obie strony nie całe 10 minut... Strasznie krótki odcinek, żeby się aż tak tym ekscytować. Przejadę jutro, mam nadzieję, że tym razem zapisze film :D

Awatar użytkownika
andrzeej

Post autor: andrzeej » 17 grudnia 2011, o 22:12

Co do kamyczków to też mam podobne odczucia - przez całą drogę strzelały mi w podwozie, a wcale szybko nie jechałem.

Ziarek

Post autor: Ziarek » 17 grudnia 2011, o 22:48

To samo było na Sandomierskiej, na odcinku Śląska - Szczecińska też były takie kamyczki i też strzelały, po tygodniu Veolia je sprzątnęła. W jakim dokładne celu one są to nie wiem.

Awatar użytkownika
Tomek

Post autor: Tomek » 18 grudnia 2011, o 08:24

Znalazłem już taki filmik z przejazdu na YouTubie, zamieszczony przez: bosmanito

:arrow: http://www.youtube.com/watch?v=arnqpOU6 ... r_embedded#!

Aphex1

Post autor: Aphex1 » 18 grudnia 2011, o 10:03

Mamy pierwszego mistrza kierownicy!

Pierwszy wypadek na nowym odcinku drogi ekspresowej nr 74 (zdjęcia)

Dopiero wieczorem w sobotę po kilkunastu godzinach funkcjonowania nowego odcinka drogi nr 74 pomiędzy Kielcami, a Cedzyną hucznie "otworzył” ją kierowca hondy accord. Na końcu trasy przebił się samochodem przez ostrzegawczy znak i pokonał na wprost prawie całą wyspę centralną ronda.

Młody mężczyzna prowadził hondę nową trasą wylotową z Kielc w kierunku Lublina. Wygląda na to, że przed zamykającym ją rondem nawet nie hamował i całym pędem wpadł na jego wyspę centralną. Spodem samochodu uderzył w krawężnik, który przesunął, staranował jedną z trzech tablic ostrzegawczych ze świetlną strzałką kierującą ruch w prawo i poszybował dalej. Samochód część ronda przebył bez kontaktu z podłożem nie pozostawiając na nim śladów. Niewiele, bo około metr pozostał jego przednim kołom do powrotu na asfalt i wygodny już wyjazd wprost na Lublin. Auto lądując osiadło na nieutwardzonej jeszcze ziemi zraszając ją olejem wypływającym z silnika.

Kierowcy hondy nic się nie stało. Policjanci jego wyczyn uhonorowali 200 złotowym mandatem, strażacy zneutralizowali olej spływający na jezdnię. Przejezdni zwalniając z nieukrywanym podziwem oglądali dokonania hondy i jej pilota. Zapytany przez nas jak tego dokonał odpowiedział skromnie, że droga była prosta i jakoś tak wyszło.

http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /343191949
Cycle chic!

Awatar użytkownika
MeehoweCK
Ranga: Dyrektor budowy ;)
Kontakt:

Post autor: MeehoweCK » 18 grudnia 2011, o 11:32

Na filmiku wygląda ok. Jak normalna autostrada, nic szczególnego.

Ziarek

Post autor: Ziarek » 18 grudnia 2011, o 12:58

Ekspresowy odcinek drogi nr 74 Kielce-Cedzyna otwarty
Kierowcy cieszą się z siedmiokilometrowego odcinka krajowej "74" czyli nowej wylotówki na Cedzynę. Narzekają jednak, że wykonawca nie uprzątnął należycie jezdni przed oddaniem do ruchu. Żwir i drobne kamyki mogły uszkodzić wiele aut.
Siedem kilometrów nowej trasy, bez łamania przepisów przejeżdża się w niespełna pięć minut. To komfort w porównaniu z poprzednim przebijaniem się przez miasto i jego peryferie, by dojechać do granic Radlina. Żeby jednak nie wszystko było na medal drogowcom trzeba wytknąć, że nie zadali sobie trudu, by uprzątnąć nawierzchnię z nieczystości. Jeden z kierowców wypowiada się na naszym forum, że drobne kamyki odpryskujące spod kół wyprzedzającego go auta, uszkodziły jego samochód

Zauważyliśmy też, że w południe wielu kierowców jeździło jeszcze jednak po staremu więc wracając do centrum Kielc starą drogą przez Domaszowice snuliśmy się jak zwykle w kolumnie samochodów.

http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /116595147

CKKarol

Post autor: CKKarol » 18 grudnia 2011, o 13:43

Jeszcze w sobote o 5 rano droga były zamiatana szczotką w najbardziej zabrudzonych miejscach, niestety nie da się wszystkiego posprzątac. Jakieś kruszywo doziarniające SMA zosanie, po kilku dniach ruchu nie powinno byc już takiego problemu.

Marcinus
Kontakt:

Post autor: Marcinus » 18 grudnia 2011, o 19:44

Obiecany filmik. Nagrany telefonem, stąd nie najlepsza jakość.
http://youtu.be/QANFdbhWVns

ODPOWIEDZ