GDDKiA Kielce - [S74] Kielce ul. Świętokrzyska - Cedzyna

Inwestycje zrealizowane

Moderatorzy: Nowak, Autor

Awatar użytkownika
cm
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: cm » 25 września 2010, o 20:29

Obrazek Obrazek Obrazek

j'k
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: j'k » 27 września 2010, o 10:27

NOWE ZDJĘCIA - odcinek miejski.

CKKarol

Post autor: CKKarol » 28 września 2010, o 21:36

Na odcinku miejskim rozpoczęło się wciskanie ścianek szczelnych, a na zamiejskim humusowanie (hydroobsiew).
Ostatnio zmieniony 30 września 2010, o 16:18 przez CKKarol, łącznie zmieniany 1 raz.

CKKarol

Post autor: CKKarol » 30 września 2010, o 16:17

Uwaga kierowcy! Zamykają ulicę Świętokrzyską w Kielcach!

W nocy z soboty na niedzielę zamknięta zostanie dla ruchu północna jezdnia ulicy Świętokrzyskiej w Kielcach na odcinku od Alei Solidarności do wjazdu na osiedle Bocianek w pobliżu ulicy Warszawskiej. Drogowcy wytyczyli objazdy.

Od niedzieli obowiązywać będzie nowa organizacja ruchu na ulicy Świętokrzyskiej. Drogowcy budujący trasę ekspresową S74 zamkną dla ruchu północną jezdnię ulicy Świętokrzyskiej (tę bliżej osiedla Bocianek). Niemożliwy zatem będzie między innymi wjazd na osiedle uliczką przy stacji paliw. Ruch na jezdni południowej (przy galerii Echo) odbywał się będzie jak dotychczas.

Drogowcy wytyczyli objazdy zamkniętego odcinka. Dla samochodów osobowych odbywał się on będzie ulicami: Aleja Solidarności – Węzeł Radomska – biskupa Jaworskiego - Warszawska. Samochody ciężarowe kierowane będą na ulicę Radomską – Węzeł Kielce – Północ – obwodnicę Kielc aż do węzła Niewachlów.

Wprowadzona w nocy z soboty na niedzielę organizacja ruchu obowiązywać będzie przez około dwa miesiące.

http://www.echodnia.eu/apps/pbcs.dll/ar ... /545723914

No to teraz przydadzą się buspasy na Warszawskiej i zaczną prawdziwe korki. Objazd dla ciężarówek przez obwodnice, którą też rozpoczynają przebudowywac, oj ciężko się będzie jeździc po Kielcach, a to dopiero początek.

Awatar użytkownika
jaromlody

Post autor: jaromlody » 1 października 2010, o 18:44

dziś od rana rozstawiali oznakowanie o objazdach mam nadzieje tylko że na skrzyżowaniu solidarności z świętokrzyską w stronę reala będzie można z dwóch pasów jechać prosto bo jak zostanie jeden to będzie jeden wielki korek

Awatar użytkownika
Autor
Site Admin
Kontakt:

Post autor: Autor » 1 października 2010, o 23:02

W najbardziej zaawansowanym etapie budowy zostanie po jednym pasie w kazdym kierunku.

Zonzu

Post autor: Zonzu » 3 października 2010, o 19:45

jaromlody pisze:dziś od rana rozstawiali oznakowanie o objazdach mam nadzieje tylko że na skrzyżowaniu solidarności z świętokrzyską w stronę reala będzie można z dwóch pasów jechać prosto bo jak zostanie jeden to będzie jeden wielki korek
Jest tak jak piszesz. W kierunku Reala można jechać prosto z dwóch pasów.

Onio

Post autor: Onio » 3 października 2010, o 19:55

Wiele osób na razie o tym jeszcze nie wie. Dochodziło dziś do tego że wszyscy z przyzwyczajenia ustawiali się na prawym pasie tworząc zator od McDonald`a, a Ci poinformowani mijali ich lewym pasem nie zatrzymując się.

tompac

Post autor: tompac » 4 października 2010, o 21:42

Jako, że to mój pierwszy post na forum chciałem sie z wszystkim ciepło i serdecznie przywitać, na wstępie proszę też o wyrozumiałość dla mojego języka, jestem praktykującym budowlańcem a chyba domyślacie sie jak sie "gada" na budowie ;)

Uprzedzę też na wstępie aby mojej ironii czy to sarkazmu nie odczytywać jako złośliwości, z natury nie jestem złośliwy i pamiętliwy, po prostu staram sie takim sposobem skłonić kogoś do refleksji, a refleksje moje będą dotyczyć właśnie dróg/ulic w naszym grodzie.

To że się znalazłem tu na forum nie jest kwestią przypadku, z racji wrodzonego wyalienowania jeśli chodzi o sposób patrzenia na świat oraz zdobytego wykształcenia (wyższe techniczne ze specjalizacją "drogi, ulice lotniska") zainteresowałem sie jakże genialnym projektem budowy/przebudowy ul. Świętokrzyskiej.

Niestety, z tego co zdążyłem wyczytać już na forum nie sadzę abym miał wielu sprzymierzeńców ale ...
Nie będę ukrywał, że do tej pory nie interesował mnie szczególnie temat przebudowy skrzyżowania pod "kołchozem", sądziłem, że zrobi sie to "z głową" i nie będzie się dało do niczego "przyczepić".

Ale przyszedł taki dzień, ze ktoś mnie uświadomił, że pod w/w skrzyżowaniem projektowany jest tunel drogowy. Nie ukrywam, że czułem się jakbym obuchem dostał w głowę, reakcje była prosta i czytelna:
Co k..., tunel? Kogoś zdrowo po...
Szperając w poszukiwaniu historii tego genialnego trafiłem na to forum, nie ukrywam, ze dowiedziałem się z niego bardzo dużo, a obraz sytuacji bardzo mi się wyklarował.

Dlaczego sadzę, że moja opinia nie zdobędzie uznania wśród forumowiczów? Ano dlatego, że zauważyłem, że w gruncie rzeczy na forum można by założyć fanklub tunelo maniaków, a pomysłodawców tunelu pod "manifestu" obdarować honorowym członkostwem ;)

Co mnie w tych tunelach tak boli?
Po pierwsze uważam, że tunele to "zło" konieczne i powinny być brane pod uwagę w ostateczności, niekwestionowanym liderem tunel drogowy może być tylko: w górach i pod lotniskiem. Żaden z tych dwu przypadków nie zachodzi "pod kołchozem".

Analizując to co wyczytałem w sieci, dochodzę do przekonania, że jedynym powodem powstania tych tuneli na Świętokrzyskiej była megalomania i chore ambicje decydentów!
No w końcu marzenie "Geniusza Łysogór" a jakiejś spektakularnej budowli w granicach miasta się ziści - niestety, chyba sie przeliczył, że może liczyć na ten "sukces" przed końcem drugiej kadencji.

A teraz do rzeczy, kto z pomysłodawców czy to wielbicieli tego rozwiązania w tym miejscu widział chociaż raz "manifestu" po porządnej ulewie?
Który z decydentów lub zwolenników słyszał o tym, że kiedyś z "manifestu" nad Exbudem woda zdjęła nawierzchnię?
Kto ze zwolenników, projektantów czy decydentów miał okazje widzieć co dzieję sie pod zagłębionymi wiaduktami po porządnej ulewie?
Ilu z w/w widziało jak wygląda rondo Giedroycia czy Czarnowska (przy rondzie) albo Łódzka pod wiaduktem kolejowym, po burzy? A przecież jest to teren tylko minimalnie zagłębiony.

Kto mi powiedzie ile ta fanaberia w postaci fosy a może nawet zbiornika retencyjnego będzie droższa od ewentualne wersji z wiaduktem i estakadą?
Wiem, będzie cudowne odwodnienie itd.
Oczywiście do czasu kiedy sie nie zamuli ;)

W zaufaniu Wam powiem, ze nie jestem wielbicielem amerykańskiego kina, ale muszę przyznać, że w tych filmach, które widywałem zdecydowany prym na drogach (i nie tylko) wiodą wiadukty i estakady?
Czy ci Amerykanie sa faktycznie tacy durni, że upodobali sobie tą formę rozwiązywania "problemów" z komunikacją?

W wątku o dalszym odcinku S74 (w kierunku na Łódź) znalazłem opinię zwolennika wkopania tego odcinka na znacznej długości w wykop. No genialna myśl! W końcu będzie można kręcić w Kielcach sceny filmowe rodem z Ameryki. Chyba każdy kojarzy sceny gdy główni bohaterowie ścigają się w wybetonowanych korytach kanałów burzowych?
Z tą małą różnica, że u nas będą się ścigać z wodą a nie z czarnym charakterem ;)

Kończe już ten przy długi wywód, resztę argumentów pozostawiam sobie na ewentualną polemikę.

pozdr

Awatar użytkownika
ice
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: ice » 4 października 2010, o 22:30

Witamy Cię :)
Może się czepiam, ale z tego co pamiętam, to nie woda zdjęła nawierzchnię pod Exbudem tylko trąba powietrzna.
Nie wiem jak będzie rozwiązane odwodnienie tunelu, ale chyba przy budowie takiego rozwiązania brane są pod uwagę ewentualne zalania, podtopienia itp. oraz odpowiednie systemy o wysokiej przepustowości odprowadzające wodę z tunelu narażonego szczególnie na zalanie. Wydaje mi się błędem przytaczanie przykładu ronda czy ul. Łódzkiej gdzie zastosowane są zwykłe studzienki.
Jeśli chodzi o zamulenie to pewnie istnieją sposoby na przetkanie takiego odwodnienia po jakiejś większej burzy.
No chyba, że przeceniam drogowców :)
Myślę, że estakada spotkała by się na tym forum z równym niezadowoleniem do Twojego o czym można się przekonać czytając wątek o planowanej budowie estakady nad Żytnią :)

P.S Może powinieneś oglądać więcej kina europejskiego ;)

MATeo

Post autor: MATeo » 5 października 2010, o 08:52

To nie trąba powietrzna zerwała asfalt z ul. Manifestu do dzisiejszej Jaworskiego do przejścia dla pieszych na wysokości Exbudu. W tamtych czasach poprostu były 2 tygodnie niespotykanych upałów, jednego popołudnia przyszła poprostu potężna burza i nagrzany asfalt tak silnie schłodziła, że oderwał się od podbudowy drogi i cały spłynął w kierunku stacji Orlen z tego co pamiętam to wówczas gruntownie naprawiono i przebudowano tę drogę.
Co do sedna sprawy, to wydaje się że jednak budowa estakdy zamiast przebicia podziemnego wydaje się być lepszym rozwiązaniem choćby na przytoczony problem wód deszczowych dośc mocno spływających z górki, na której położone jest Słoneczne Wzgórze, Świętokrzyskie, ul. Bęczkowska. Oby projektanci przewidzieli odpowiednie odwodnienie. Niech kopią, jak zrobią, to wówczas będziemy psy wieszać lub chwalić. Oby jednak nie stało sie tak jak po remoncie Bodzentyńskiej, kiedy mimo przebudowy, każdy większt deszcz powoduje powstanie okresowej rzeczki.

tompac

Post autor: tompac » 7 października 2010, o 09:30

ice pisze: Nie wiem jak będzie rozwiązane odwodnienie tunelu, ale chyba przy budowie takiego rozwiązania brane są pod uwagę ewentualne zalania, podtopienia itp. oraz odpowiednie systemy o wysokiej przepustowości odprowadzające wodę z tunelu narażonego szczególnie na zalanie.
Nie, no pewnie, zawsze można wybudować elektrownie przepompowo-szczytową, tylko w imię czego i za co?

ice pisze: Wydaje mi się błędem przytaczanie przykładu ronda czy ul. Łódzkiej gdzie zastosowane są zwykłe studzienki.
A jakie powinny być? Ze złota?

ice pisze: Jeśli chodzi o zamulenie to pewnie istnieją sposoby na przetkanie takiego odwodnienia po jakiejś większej burzy.
No chyba, że przeceniam drogowców :)
Obawiam się, że nie tylko drogowców przeceniasz ;)

ice pisze: Myślę, że estakada spotkała by się na tym forum z równym niezadowoleniem do Twojego o czym można się przekonać czytając wątek o planowanej budowie estakady nad Żytnią :)
Ale to oczywiste, każde rozwiązanie w takich warunkach jest jednym wielkim kompromisem, jest tylko kwestia kosztów, zarówno tych finansowych jak i społecznych.
Wiadukty i estakady maja dwie poważne zalety w stosunku do tuneli czy głębokich wykopów, sa tańsze i nie "marnują" miejsca. Gdyby Świętokrzyska szła w estakadzie nie byłoby problemu na wykorzystanie niższego "piętra" na ruch lokalny, nie byłoby kwestii wjazdów do kołchozu czy na Bocianek, do tego niektóre odcinki pod estakadą można by wykorzystać na parkingi albo inne cele użytkowe.

ice pisze: P.S Może powinieneś oglądać więcej kina europejskiego ;)
Sugerujesz kino kino rosyjskie? ;)

MATeo pisze:To nie trąba powietrzna zerwała asfalt z ul. Manifestu do dzisiejszej Jaworskiego do przejścia dla pieszych na wysokości Exbudu. W tamtych czasach poprostu były 2 tygodnie niespotykanych upałów, jednego popołudnia przyszła poprostu potężna burza i nagrzany asfalt tak silnie schłodziła, że oderwał się od podbudowy drogi i cały spłynął w kierunku stacji Orlen z tego co pamiętam to wówczas gruntownie naprawiono i przebudowano tę drogę.
To była oficjalna wersja?
Jeśli tak to dlaczego w innych miejscach nawierzchnia nie odeszła od podbudowy? ;)
Mniejsza o to, ważniejsze jest aspekt ilościowy a nie jakościowy (co i jak zrywało, wążne że zerwało i potrafiło przemieścić na znacznym odcinku ulicy), bo to on świadczy o skali pewnych zjawisk pogodowych, których raczej nam przybywa jak ubywa.

MATeo pisze: Oby projektanci przewidzieli odpowiednie odwodnienie. Niech kopią, jak zrobią, to wówczas będziemy psy wieszać ...
MZ wówczas to trzeba będzie napisać doniesienie do prokuratury ;)

Awatar użytkownika
Jezpir
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: Jezpir » 7 października 2010, o 22:13

Z tego co pamiętam, to jednym z powodów wyboru wersji z tunelem w ciągu ulicy Świętokrzyskiej było zapewnienie możliwości przebudowy skrzyżowania DK73/DK74 na trójpoziomowe. Dwupoziomowe w tym miejscu i tak w ciągu kilku lat się zatka. Budowa tunelu pod skrzyżowaniem dwupoziomowym jest zdecydowanie trudniejsza niż budowa estakady nad skrzyżowaniem dwupoziomowym, gdzie jeszcze w konstrukcji tunelu przewidziano miejsca oparcia podpór estakad.
Jeżpir

tompac

Post autor: tompac » 7 października 2010, o 22:36

Jezpir pisze:Budowa tunelu pod skrzyżowaniem dwupoziomowym jest zdecydowanie trudniejsza niż budowa estakady nad skrzyżowaniem dwupoziomowym, gdzie jeszcze w konstrukcji tunelu przewidziano miejsca oparcia podpór estakad.
Aha, to w trakcie projektowania estakady nie da sie przewidzieć gdzie będzie tunel i potem można trafić w podporę estakady?
Dla chcącego nic trudnego, jeżeli faktycznie chcieli by potem tunel budować to pewne prace zabezpieczono by w trakcie budowy estakady np. ścianki szczelne, których nie dało by sie osadzić pod samym wiaduktem.

Pozostaje jeszcze pytanie czy kiedykolwiek powstanie w tym miejscu 3ci poziom, może moje prawnuki doczekają? ;)

savage

Post autor: savage » 8 października 2010, o 17:43

Jezpir pisze:Z tego co pamiętam, to jednym z powodów wyboru wersji z tunelem w ciągu ulicy Świętokrzyskiej było zapewnienie możliwości przebudowy skrzyżowania DK73/DK74 na trójpoziomowe. Dwupoziomowe w tym miejscu i tak w ciągu kilku lat się zatka.
Dokładnie. Trzeba jeszcze pamiętać o jednej rzeczy - finansowanie. Na chwilę obecną tunel buduje GDDKiA a tunel jest droższy jak to zauważyli co niektórzy. A nie wiadomo kto będzie płacił za ewentualny wiadukt - może się okazać , że miasto. Wg mnie to dobre posunięcie.

Co do samej budowy tunelu i jego zalewania. Zdecydowanie bezpieczniejszym rozwiązaniem jest obecne, niż później budowa tunelu prostopadle do Świętokrzyskiej. Woda która spływała by od Świętokrzyskiego faktycznie całą szerokością ulicy wpływałaby do tunelu. Przy obecnym rozwiązaniu woda powinna być odprowadzana na Świętokrzyską łącznicami oraz część poziomem zero na wprost. Nie widzę tu większego zagrożenia. Chyba, że będzie padało intensywnie przez tydzień to wtedy tylko pozostają wały przeciwpowodziowe.

ODPOWIEDZ