Kielce zapomniane

Dzieje, wspomnienia, fotografie, czyli dawne Kielce

Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1

Hokky

Post autor: Hokky » 27 maja 2008, o 07:17

hehe dziękuję :)

Pozdrawiam
Hokky 8)

eM
Ranga: Inspektor nadzoru ;)

Post autor: eM » 30 maja 2008, o 12:02

http://www.szukamypolski.com/galery_1b.php?cat_id=99
ciekawe zdjęcia, pewnie niektóre znane ale generalnie ciekawa strona i dużo zdjęć

EDIT zdjęcia 1939-1945 polecam, generalnie buszujcie a na pewno coś ciekawego się znajdzie.

Awatar użytkownika
RZ
Ranga: Dyrektor budowy ;)

Post autor: RZ » 30 maja 2008, o 16:35

M@rcin pisze:http://www.szukamypolski.com/galery_1b.php?cat_id=99
ciekawe zdjęcia, pewnie niektóre znane ale generalnie ciekawa strona i dużo zdjęć

EDIT zdjęcia 1939-1945 polecam, generalnie buszujcie a na pewno coś ciekawego się znajdzie.
Znalazłem świetne zdjęcia Rynku :!: - jak będę miał chwilę, to je wkleje do wątku Rynek
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)

eM

Post autor: eM » 30 maja 2008, o 19:37

http://www.bagnowka.com/
na stronie jest link do tej www tam są dopiero skarby.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 30 maja 2008, o 20:40

M@rcin pisze:http://www.bagnowka.com/
na stronie jest link do tej www tam są dopiero skarby.
No właśnie tam znalazłem te zdjęcia :)

Awatar użytkownika
Kano
Kontakt:

Post autor: Kano » 31 maja 2008, o 11:42

Ciekawe te zdjęcia, tylko szkoda, że nie ma opisu gdzie dokładnie były robione.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 29 czerwca 2008, o 00:19

Kielce zapomniane, ale w tym przypadku zapomniane z premedytacją... Ogromna zadra w sercu świadomego miłośnika Kielc, czyli historia dawnego, blisko 400-letniego domu wójta przy ul. Św. Leonarda.
Oddaję głos L. J. Adamczykowi (z książki "Rynek w Kielcach"):

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Innymi słowy:
W tej chwili jedyny stary drewniany dworek, który zachował się w Kielcach i to w części kościelnej miasta (czyli w obrębie Wzgórza Zamkowego) to młodszy o 154 lata dworek Laszczyków (ob. Muzeum Wsi Kieleckiej).
W części mieszczańskiej (dawne miasto lokacyjne czyli Rynek i okolice) nie zachowało się nic. Ogromna większość domów spłonęła w 1800 r. Ponadto najstarsze murowane kamienice i część kościoła Św. Wojciecha to II poł. XVIII w.
W dodatku najprawdopodobniej mieszkał tu za czasów biskupich kielecki wójt, a dom był rówieśnikiem pałacu biskupiego! (a ile w ogóle w Polsce zachowało się drewnianych domów z I poł. XVII w.?)
Jakiś czas temu usiłowałem się dowiedzieć w Muzeum Wsi Kieleckiej, co stało się z pozostałościami po domu wójta - niewiele potrafili mi odpowiedzieć!! Dowiedziałem się jedynie, że najprawdopodobniej fragmenty wyposażenia są wewnątrz atrapy dworku wybudowanej dla Urzędu Miar i Wag.
Muzeum Historii Kielc jakby w ogóle nie pamiętało o sprawie. Konserwator zabytków też nie.
Ba, przy okazji nakazu rozbiórki pawilonów okazało się, że pod jednym z nich jest zachowana część piwnic. Czy ktoś się tym przejął? Nic mi na ten temat nie wiadomo, ale może...
Pod Urząd Miar i Wag podjeżdżają ciężkie ciężarówki i wskazane byłoby przenieść go dalej od centrum starówki. Okazuje się, że przeciwnie - będą się rozbudowywać...
W swoich propozycjach dotyczących rewitalizacji centrum (które postanowiły mi opublikować WICI i które Wam się podobały) sugerowałem, że dobrze byłoby Urząd przenieść, a obiekt oddać Muzeum Historii Kielc - w dalszym ciągu nie mam wątpliwości, że byłoby to najlepsze rozwiązanie.

Mam wrażenie, że parę osób, które dwadzieścia parę lat temu pozwoliły na takie barbarzyństwo teraz ma kaca moralnego i próbuje o sprawie "nie pamiętać".
Jednak trzeba do niej koniecznie wrócić.

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 29 czerwca 2008, o 10:21

Uzupełniając poprzedni post dodam, że piękna drewniana brama dworku (odtworzona przez Muzeum Wsi Kieleckiej) nie jest taka stara i pochodzi z XIX w.:

Obrazek

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 19 lipca 2008, o 21:31

Pamiątka sprzed lat 10 (jak to szybko zleciało):

Obrazek

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 20 lipca 2008, o 13:26

Zaległość sprzed 2 miesięcy - artykuł z GW o historii kina Moskwa, który był tylko w wersji papierowej gazety:

Obrazek

Bardzo mnie cieszy, że nowi właściciele zaczynają wykorzystywać piękną tradycję, której - w wersji nieprzerwanej - w Kielcach jest niewiele (hotel Bristol nie zwrócił uwagi na swoje 100-lecie...).
I jak z powyższego tekstu wynika, za 2 lata możemy obchodzić 100-lecie kina w Kielcach!

I prośba - może ktoś ma przedwojenne zdjęcie kina Palace, bo ja takiego dotąd nie widziałem.

Awatar użytkownika
cm

Post autor: cm » 20 lipca 2008, o 17:31

RZ pisze:I prośba - może ktoś ma przedwojenne zdjęcie kina Palace, bo ja takiego dotąd nie widziałem.
No i jak mam brać udział w dyskusji, skoro pierwszy piszesz to, co ja chcę napisać??? :wink: :lol:
Budynek był podobno gruntownie przebudowany w latach 50. (lub 60.?) i też marzę o zobaczeniu zdjęcia sprzed przebudowy. Toteż podpisuję się pod powyższą prośbą.

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 21 lipca 2008, o 16:48

Ja tez mam prośbę: czy ktoś ma może zdjęciaa koszar, które znajdowały się na terenie gdzie dzis stoi KCK?
<klawy tekścik w tym miejscu>

Kot
Ranga: Kierownik budowy ;)

Post autor: Kot » 21 lipca 2008, o 17:10

Adasiek CK pisze:Ja tez mam prośbę: czy ktoś ma może zdjęciaa koszar, które znajdowały się na terenie gdzie dzis stoi KCK?
Zdjęcia Gmachu Leonarda wraz z ciekawym opisem zamieścił na 3 stronie tego wątku RZ.

Awatar użytkownika
Adasiek CK

Post autor: Adasiek CK » 2 września 2008, o 13:37

Stara parowozownia przy ulicy Herbskiej, kiedyś o niej wspominałem.

Obrazek
<klawy tekścik w tym miejscu>

Awatar użytkownika
RZ

Post autor: RZ » 6 września 2008, o 13:23

Ulica Sienkiewicza przed wojną - z albumu rodzinnego. Na pierwszym zdjęciu widać kamienicę przy Silnicy (tą co dzisiaj sąsiaduje z Tęczą - teraz wygląda inaczej, bo nie ma facjatek na poddaszu). Za nią (i za Silnicą) ślepa ściana kamienicy, do której obecnie dostawiony jest NOT:

Obrazek

Obrazek

ODPOWIEDZ