KSM
Moderatorzy: Autor, sueno, Daniel, Sirek1
-
Zdzisław S.
- Kontakt:
O kurcze! Dzięki za zdjęcia
Jezioro, nie jeziorko
, bo to jednak całkiem spory akwen był pierwotnie.
Trudno mi powiedzieć, czy miało to coś wspólnego z Silnicą, ale źródełko było mniej więcej w tym miejscu, gdzie dzisiaj przebiega ul. Tarnowska, bliżej wieżowców. Pływały tam traszki grzebieniaste i było mnóstwo żab! Wieczorem koncert kumkania i rechotania niósł na Karłowicza
Tak, fontanna spokojnie w obszarze jeziora się mieściła.
Nie "dzień drogi", tylko taka ogniskowa aparatu fotograficznego
Jezioro, nie jeziorko
Trudno mi powiedzieć, czy miało to coś wspólnego z Silnicą, ale źródełko było mniej więcej w tym miejscu, gdzie dzisiaj przebiega ul. Tarnowska, bliżej wieżowców. Pływały tam traszki grzebieniaste i było mnóstwo żab! Wieczorem koncert kumkania i rechotania niósł na Karłowicza
Tak, fontanna spokojnie w obszarze jeziora się mieściła.
Nie "dzień drogi", tylko taka ogniskowa aparatu fotograficznego
Czy to dobrze czy to źle, kto to wie, kto to wie..
-
Zdzisław S.
- Kontakt:
No, aż tak wielkie nie było, ale blisko 
Na tym kolorowym zdjęciu widać fragment jeziora, ale już podzielonego (nasyp z z prawej strony) i KSM w budowie. Na tych polach rosły sobie naturalnie pieczarki
Z tego nasypu wpadł kiedyś do wody jakiś facet i się utopił. Pamiętam trupa unoszącego się ukośnie w wodzie...
sailor_ck,
Na Wietrzni była niewielka glinianka, tam też chodziliśmy się kąpać
A ten bąk, był zrobiony przez mnie właśnie koło glinianki na Wietrzni. W tle widać gliniankę 

Zenit E, pierścienie pośrednie - makrofografia
Na tym kolorowym zdjęciu widać fragment jeziora, ale już podzielonego (nasyp z z prawej strony) i KSM w budowie. Na tych polach rosły sobie naturalnie pieczarki
Z tego nasypu wpadł kiedyś do wody jakiś facet i się utopił. Pamiętam trupa unoszącego się ukośnie w wodzie...
sailor_ck,
Na Wietrzni była niewielka glinianka, tam też chodziliśmy się kąpać

Zenit E, pierścienie pośrednie - makrofografia
Ostatnio zmieniony 4 marca 2012, o 01:04 przez Zdzisław S., łącznie zmieniany 2 razy.
-
joketefeta
Zwróćcie uwagę na tą mapkę:
http://www.mapywig.org/m/German_maps/IV ... e_1939.jpg
Jak na dłoni widać przy Ceglanej obiekt z kominem podpisany Cg. Uwidoczniony jest też browar na Bodzentyńskiej, o którym pisał kol. Zdzisław w innym poście. Może jednak ta cegielnia rzeczywiście istniała.
http://www.mapywig.org/m/German_maps/IV ... e_1939.jpg
Jak na dłoni widać przy Ceglanej obiekt z kominem podpisany Cg. Uwidoczniony jest też browar na Bodzentyńskiej, o którym pisał kol. Zdzisław w innym poście. Może jednak ta cegielnia rzeczywiście istniała.
-
Zdzisław S.
- Kontakt:
Chyba istniała
Jak byk jest Cg, takie samo, jak Cg Siekluckiego. No i jest mój browar
To na koniec, bo jadę jutro na giełdę rano opchnąć samochód, fotka mojej ulubionej cegielni pożyczona od Kota

P.S. Do Admina. Nie kasuj tego bąka wyżej, bo on też nasz kielecki
To na koniec, bo jadę jutro na giełdę rano opchnąć samochód, fotka mojej ulubionej cegielni pożyczona od Kota

P.S. Do Admina. Nie kasuj tego bąka wyżej, bo on też nasz kielecki
-
joketefeta
Pamiętam jak dziś. To były lata 80 - te. Na placu Św. Wojciecha była spora wyrwa w ziemi. Wyglądało to jak kanał ściekowy, wyłożony cegłą. Niski, ciągnący się od Bodzentyńskiej w kierunku MPIKu. W środku płynął strumyczek. Nie był to ściek, ale dość czysta woda. Hmm....sailor_ck pisze:
Gdzieś z okolic Wietrzni, przez Chopina, Źródłową, Bodzentyńską, Kaczyńskiego, Silniczną i Piotrkowską płynęła Silnica.
Po jakimś czasie dziurę załatano. To było w pobliżu tablicy pamiątkowej rozstrzelanych partyzantów. Ciekawa sprawa.
Nie trzeba się cofać w czasie tak daleko - zaledwie 10 lat temu można było podziwiać strumień Silnica (kamieniste dno strumienia, nad nim murowane sklepienie) na Warszawskiej przy Empiku. Żałuję, że nie porobiłem wtedy zdjęć, ale na pewno byli tacy co zrobili. Niestety cały strumień został wpuszczony w plastikowe rury - ten smutny widok można było obserwować w zeszłym roku...
Nie należy lekceważyć drobnostek, bo od nich zależy doskonałość (Michał Anioł)
- sueno
- Ranga: Dyrektor budowy ;)
- Kontakt:
Zmieniłem temat na ogólniejszy, bo od ulicy Ceglanej odbiegliście strasznie. Ojciec założyciel chyba się nie obrazi
Przypominam jednak, że temat dotyczy historii miasta a nie fotografii samej w sobie. Jak chcecie sobie pogadać o fotografii to zapraszam tutaj: http://inwestycje.jupiter.superhost.pl/ ... um.php?f=9 na dział ogólny
Najlepsza gra w sieci: http://www.reddragon.pl
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
"Są fachowcy i nie widzę potrzeby, żeby nauczyciel dyktował, jak ma się budować drogi" - autor znany
- cm
- Ranga: Inspektor nadzoru ;)
A jakże, byliRZ pisze:Nie trzeba się cofać w czasie tak daleko - zaledwie 10 lat temu można było podziwiać strumień Silnica (kamieniste dno strumienia, nad nim murowane sklepienie) na Warszawskiej przy Empiku. Żałuję, że nie porobiłem wtedy zdjęć, ale na pewno byli tacy co zrobili.
Nawet na forum wstawili: http://inwestycje.jupiter.superhost.pl/ ... php?t=1468, dół strony, potem temat się rozwinął i była krótka dyskusja.
-
Zdzisław S.
- Kontakt:
Kurcze! Poczytałem z tego linku... Może i to źródełko, które opisałem wcześniej, koło "dołów Siekluckiego", było źródełkiem Silnicy? Pamiętam, że żwawo biło krystaliczną wodą. Było między dzisiejszą Tarnowską a wieżowcami Karłowicza. (dokładnie nie pamiętam, to strasznie dawno było - ja miałem wtedy 6-8 lat). Zasypali je, jak budowali KSM. Nie pamiętam, dokąd ta rzeczka biegła od źródełka... i nie pamiętam, czy łączyła się z jeziorem na "dołach Siekluckiego".
Mam ochotę wybrać się do starszych kumpli na Karłowicza i zapytać
Hm... czy mnie poznają? Nie wezmą za wariata? Ale, ale ... Marek Maciągowski mieszkał " w piątce" na Karłowicza, jest starszy ode mnie ze trzy lata, powinien pamiętać lepiej! Może macie do niego kontakt?
SPRAWA WAGI KIELECKIEJ!
Mam ochotę wybrać się do starszych kumpli na Karłowicza i zapytać
Hm... czy mnie poznają? Nie wezmą za wariata? Ale, ale ... Marek Maciągowski mieszkał " w piątce" na Karłowicza, jest starszy ode mnie ze trzy lata, powinien pamiętać lepiej! Może macie do niego kontakt?
SPRAWA WAGI KIELECKIEJ!